Mám čerstvých 18 rokov a som tehotná
Dobrý deň to ako mam zbabraný život ako som nezodpovedná prosím mi nepíšte viem o tom sama idem si pre radu fakt ju teraz potrebujem nemám nikoho skym by som sa o tom rozprávala ... mala som pred mesiacom čerstvých 18... priateľa mam 2 roky je posledný rok na škole maturuje práve sme zistili že som tehotná priateľ chce ukončiť školu ísť robiť a chce ísť niekam do bytu ale ja neviem na jednej strane to dieťatko chcem a moc na druhej chcem interupciu bojím sa reakcie rodičov sú prísny bojím sa že stratím mamu týmto že sa vo mne sklame s nebude ma chcieť vidieť .. rada by som si to nechala a keď toto píšem plačem nakoľko viem že by som ho zabila ale neviem čo ďalej priateľ povedal že si ma chce zobrať kým by som bola tehotná ale veď mam takto zbabrat život nemu ? Je dobrý v škole ma vyznamenia viem že to niekam dotiahne ale takto nie .. nevieme čo robiť vôbec prosím buďte dobre poraďte čo by bolo najlepšie 😢😢
@zuzinapipina aha... čiže nazor adminky je tu jediny správny??? Asi ta sklamem, ale nie je. Pluralita zaručuje právo každému napisat svoj nazor. To po prvé. Myslim, že nie je zle napisat niektore veci sj tvrdšie, zvlášť v takychto prípadoch. V 18 rokoch dievča nedomysli veci, nema skusenosti, vzdelanie. A moze byt neviem aka vyspelá, mentálny vek proste nepustí. Podla mna nie je fér nepovedať jej aj to B, tu odvrátenú stranu... to nemusi znamenať, źe mne je rodičovstvo na príťaž - prave naopak. Ale otehotnieť v case, kedy mala robit strednú skolu a pripravovať sa na zamestnanie je hlúposť. Dieťa moze mat o par rokov ked bude zabezpečená.
@aiti prosim ta, ty tu proti čomu alebo proti komu bojuješ? Interrupcia je legálny zákrok a toto právo do ženy vydobili za roky utláčania patriarchálnou spoločnosťou kedy nemali šancu rozhodovat o vlastnom tele. Ja som na potrate nikdy nebola, ale prečo ho upierať ženám, ktore sa dostanú do problémov? Myslim, že by sme mali aj u nas zákonom povoliť potratovu tabletku aby sa tento zákrok este zjednodušil. Kto chce na potrat ist, ten pojde. Kto nechce, dieťa si nechá. Moj liberalizmus nikoho práva neokresáva, ale vas Konzervativizmus mnohym práva berie.
@extempore vôbec netvrdím, ze môj názor je jediny správny, ALE! To ako to v skutočnosti je, môžeš napísať aj krajšie. Budu starosti, budú.... prepáč, ale vôbec nepoznas autorku a radiť jej ze to nezvládne a ostane nakoniec alobodna matka z nej, pretože spravila zle rozhodnutie a to ze si dieťa nechala a ze nato nie je pripravená a ze je to nezodpovedné.....na taketo sudenie si tu veru ty neni! Ani nikto z nas!
@zuzinapipina v 90% prípadov to dopadne zle.. ak je autorka tych 10% tak sa jej ospravedlnujem.
@extempore a co si robila prieskumy, keď vies ze az 90 percent? 😃
@extempore Dovolím si pripomenúť Ti Tvoj vlastný príspevok v diskusii, ktorú si sama založila. V diskusii sa Ťa iná užívateľka priamo opýtala, čo by si robila v prípade neplánovaného otehotnenia. Citujem: extempore
25. máj 2018
@zuzanapjat nedala by som to preč, aj keď by mi to dosť skomplikovalo život.. je to moje dieťa
Akým právom tu teda dievča "tlačíš" do toho, aby sa svojho dieťaťa vzdala? Aj ona má právo sa rozhodnúť a len a len ona bude znášať dôsledky svojho rozhodnutia (nech už bude akékoľvek). Vyjadrila si svoj názor, na čo máš, samozrejme, právo, ale už by stačilo. Lebo to vyznieva, ako keby si vždy a za každých okolností potrebovala mať pravdu a posledné slovo. Nie je to prvá diskusia, kde Ťa registrujem. Máš radikálne názory a ak si niekto dovolí oponovať či nesúhlasiť, si ako zúrivý býk. Dievča to má už aj tak dosť ťažké, nová situácia ju zaskočila nepripravenú a má v hlave zmätok, nevie, ako zareaguje rodina, trápi ju neistota z budúcnosti. Preto hľadala oporu, potrebovala získať aj iný pohľad na situáciu. Ďalej to už treba nechať na ňu. Ak sa po zvážení všetkých okolností rozhodla pre dieťatko, môžeme jej pomôcť iba tak, že jej poradíme, ako situáciu uľahčiť, aké má možnosti, východiská, na čo má nárok a kde hľadať pomoc. Tak ak nechceš pomôcť dobrou radou, nájdi si inú diskusiu a prestaň ju deptať tým, že je neschopná a nezvládne to. Nepoznám Ťa, neviem, prečo si taká zatrpknutá na svet, ale ak budeš niekedy potrebovať radu, pokojne si k tomu založ tému. Určite Ťa rady podporíme, povzbudíme, pomôžeme a nebudeme Ti opakovať, že si nula a ničíš si život. Prajem Ti pekný deň, skús sa na svet trošku viac usmievať, budeš sa cítiť lepšie - aj ľudia okolo Teba.
@fliacik výborný postreh 🙂
@fliacik tu moju citáciu, ktoru si uviedla - viduš rozdiel medzi tým, ak si neplánovane dieťa nechá 36 ročná vydatá a zabezpečená žena, ktorá nie je rodicom na krku a 18 ročne, od rodičov závislé dievča? Pouvažuj! Ono je velmi lubive v takychto diskusiách ťahať medové motúzy, že ako je vsetko krasne, ako bude bábätko a ako sa to vsetko zvládne. Realita je ale trosku niekde inde. Moja kamarátka robi v krízovom centre pre týrané ženy a matky v núdzi. Maju tam kooopec takych mamičiek - v 22 rokoch uz 3-4 dieťa... dve su v decaku, jedno u otca, ďalšie v bruchu... alebo mi hovorila moja gynekologička, že mala taku pacientku - v 16 otehotnela... strasne bola nabudená, že hahaaa bude bábätko. Vydržalo jej to do 6 mesiaca tehotenstva... ked slo do tuhého a začala sa cítiť zle, pichli jej nohy a rástlo brucho tak jej tam chodila vyplakávať ako uz nevladze a mlátila sa do brucha - mimochodom, dievča z dobrej rodiny, ktore chodilo na 8 ročný gympel. Ked šla rodiť, robila tam strašný cirkus, nedala si povedat... museli jej urobit SC... dieťa ma teraz 4 roky a stara sa on babka. Ja netvrdím, že je to aj pripad autorky, ale nezrelé 18 ročne dievča si tehotenstvom koleduje... už sa len modliť aby to dobre dopadlo 🙁
@fliacik v tejto téme som sa vôbec nevyjadrovala. Som proti interupciám a vôbec neviem o čo v tejto téme ide, keďže nemám chuť to tu čítať.
@zuzinapipina už som to vysvetlila a staci mi to prečítať raz 🤣🤣🤣🤣 btw, ako admin by si mala byt nestranná, nie? Ale to by som asi vela chcela. Empatia moze byt v niektorých prípadoch aj škodlivá. Vola sa to patologicky altruizmus.
@extempore ale ved ja som nestranna, ale hovoriť niekomu, ako to môže dopadnúť a odporučiť ist na potrat je podla mňa trosku cez. Vieš, sice som nemala 18 a nedokončenu školu, ale mala som 25, zistila som, ze som tehotna, ostala sama, bez strchy nad hlavou, bez prace, peňazí a ešte aj v zahraničí. Tiež som nevedela co bude, ale rozhodla som sa si dieta nechať. Vratila som sa a byvala u svojej starej mamy, (a nie nebola som jej na príťaž, pomahali sme si navzajom) casom som si nasla lacny podnajom, pracovala som z domu ako redaktorka, a sice boli ťažké chvile, kedy som zakusila, psychické, fyzické aj finančne dno, no ani raz som neolutovala, ze som si syna nechala. Boli sice ťažké chvile, ale myslim, ze by ma asi nic nespravilo silnejsou, nez teraz som. Je to presne 5 rokov, kedy som mala tiež na výber, a neľutujem, ze som sa tak rozhodla. Pre mna to bola aj aj je naobohacujucejsia skúsenosť zatiaľ. Nepoznáme vnútro toho druhého, ale mne tiež vraveli, ze to nedokážem, ze nato nemam, ze budem len pritazou, ze sa ho vzdam, ze ho aj tak bude vychovávať babka. atd... Zatala som zuby a snazila sa zo všetkých sil. Ked si predstavím, zeby som sa rozhodla inak, mozno by som bola niekde uolne inde a bola zabezpecena a neviem co ešte, možno by mi osud dal inu a možno ešte zložitejšiu skúsku, lebo človek nikdy nevie..... No jedno je isté, ak clovek naozaj chce a je zo svojho vnútra presvedčený, ze to zvládne, tak to zvladne... Reagujem teraz na tých tvojich 90%, čo ostanú na základe nezodpovedneho chovania samé a vraj nešťastné. Moj prípad to nebol našťastie, a ako poznam kopu iných z okolia, ani ich. A teraz nepisem, ze toto je pre autorku správna cesta, ja som reagovala čisto na tvoje komentáre a napisala moj prípad 🙂
A Nech sa rozhodne autorka akokoľvek, každá cesta je ta správna, lebo každá nas niečo naučí, čo je pre jednu zenu dobre, nemusí byť pre druhú 😉
Je uplne normalne a prirodzane mat dieta v 18. Hoci ti tato spolocnost tvrdi ine... To sa ti ale bude stavat casto. :_) poproste o pomoc rodicov, vezmite sa (ak chcete) a zite... O 10 rokov uvidite, ako ste dospeli, co mate... :_) drzim palce. Ucte sa zivotom.
@extempore máš dve deti a nevieš že dieťa v 5. tyzdni - ma nervovu sustavu citlivu na alkohol a fajcenie, v 10.tyzdni- zacína vidiet a cíti bolesť, v 12.tyzdni- tvoria sa hlasivky,chutové bunky. či to 12. tyždna to je machuľa a po 12 je to zrazu normálne bábo? prepáč ale z tvojich odpovedí si strasne zatrpknutá a zakomplexovaná osoba a lutujem tvoju dceru, namiesto toho aby si jej bola vzorom toho ako ma byt rodic oporou a pomocou by si ju bez myhnutia poslala v 18 nasilu na potrat lebo všetky 18 su blbe? tak možno ty a tvoja dcera ste blbe podla teba, prepáč ale ty svoju dceru ako 18 rocnu by si brala ako tupe decko ? tak to potom je tvoja vina, tvoja výchova, predstav si ze existuju dievcata co maju v 18 za sebou viac ako niektore dospele zeny, nikdy nevies co ich doma muselo prinutit skor dospiet, neviem ci si mala taky ruzovy zivot ze si nemusela v 18 niic riesit a preto mas taky nazor, fakt neviem preto nesudim, ale nie kazdy ho taky ma a nie kazda je taka! tak sa s tym zmier
@matqa411211 v prvom rade sa ukľudni, v druhom rade sa nauč správne písať po slovensky... no a teraz k tvojmu problému - 18 ročná je decko, ktoré nemá čo mať sex, zvlášť, keď nemá dokončenú školu a zabezpečené zázemie. Máš pravdu v tom, že dnešné 18 ročné deti už toho majú za sebou dosť - bohužiaľ v tom negatívnom slova zmysle.
V prvom rade ja svoju dcéru vychovám tak, že sa ako 18 ročná nebude pelešiť s chalanom a keď už, aspoň ju poučím o účinnej antikoncepcii aby si nenarobila problémy.
DO 12tt tehotenstva je interupcia legálna tak neviem čo tu robíš cirkus. V niektorých prípadoch je ten zákrok nevyhnutný a potrebný. A ubezpečujem ťa, že nie som ani zatrpknutá a ani zakomplexovaná osoba. Som len pragmaticky a kriticky premýšľajúci človek. Treba vidieť klady aj zápory. Chápem, že niektoré ste tu dlhoročné snažilky a už len pri zmienke o potrate idete do vývrtky, ale taký je bohužiaľ život. Niekto deti mať môže, niekto nie. Bolo by dobré keby sa s tým niektoré ženy zmierili a možno by konečne našli vnútorný pokoj.
@extempore uz len by som bola zvedava z coho vychadzas ze neviem po slovensky, ja som reagovala na tvoj koment ze "niekoľkotýždňové embryo nema vyvinutú cns ale cíti bolesť" (z tvojej strany ironia) takže ty zacni citat s porozumenim, ako som uz napísala a vyvrátila ti tvoje chybne tvrdenie, nechapem naco si tu zacala miesat ze potrat je do 12. tyzdna legalny, to ti nikto neberie, to je vec druha, dalsia vec, ak si myslis ze tvoje dceruska nebude sexovat lebo si dupnes nozkou a povies nie tak potom pokracuj vo svojej naivite :D akoze prosimta, to co je za nazor? ze nema sexovat kym nebude zabezpecena? uz vidim ako si zacala sexovat po 25 roku zivota :D nie ze by ma to zaujimalo, ale vazne si ma pobavila, takze ak niekto studuje na vyske, byva na intraku a studuje do 25 tak to chapem spravne ze podla teba dovtedy ma poslusne sediet na zadocku lebo nie je "zabezpeceny" ? :D Ja som uz od mala musela upratovat grcky po alkoholikovy v rodine, krmiť zvierata, zehlit, prat, starat sa o seba, takže este raz sa ta pytam odkial beries tu drzost nazyvat vsetky 18 sprostymi deckami co o zivote nevedia este nic? Gratulujem ti k tomu lebo si do tohto vreca prave zaradila aj svoju dceru, ktorú tak uzasne vychovavas, urcite by sa z tvojho postoja k nej tesila! ja nie som ani snazilka, ani po potrate ani nic, ale toto je forum a ja sa mozem vyjadrit tak ako ty, nie jedna ti tu napisala ze posobis velmi zatrpknuto, mala by si sa nad sebou zamysliet
Neboj, zvládneš to. Ja som mala tiež takto skoro. A zvládla som to. Spolu sme to zvládli. Dnes mám 4 deti (a čakáme piate), mám 2 vysoké školy a študujem ešte právo. Manžel normálne pracuje od začiatku. Rodičia to rozdýchali obaja. Našim som to povedala asi tak, že sa ma mama pýtala, ako som dopadla na gynekológii (vedela, že si idem pre vyvolávačku, lebo mi neprišiel menzes). Ja som jej povedala, že no, nedal mi vyvolávačku, lebo som tehotná. A ona sa duchaplne spýtala, že nevie, či sa má tešiť, alebo nadávať. Tak som sa jej spýtala, že prečo by nadávala, že my sa tešíme. A tak sme sa tešili. Svokrovci boli trochu horší oriešok, ale tiež to predýchali. Keď máš partnera, tak to zvládnete. Spolu. Bude to výzva, ale nebudete ľutovať. Osobne by som im to povedala čím skôr, nech to máte za sebou a nech aj oni majú čas to spracovať a môžete plánovať, čo bude ďalej. Prajem príjemné tehuľkovanie.
Prepáč neni to žiadna urážka ani nič... ale ako niekto môže napísať že kvôli tomu že si tehotna v 18-tich si si pokazila život? väčšiu hlúposť som nepočula... aj ja som tehotna mam 18 a nemam manžela iba priateľa... bývame spolu síce a ani jeden z nás už do školy nechodí a obaja pracujeme ale ani keby v 17tich otehotniem tak si nepoviem že som si pokazila život... držím palce nech ti to dopadne akokoľvek
Ja som otehotnela v 19 po 3,5 ročnom vzťahu kde sme na našli cez pokec =D . Priateľa som mala 140km od seba,videli sme sa len cez víkendy . A lepšie sa stať nemohlo. Teraz v novembri to bude 9 rokov čo sme spolu, malý už bude mať 5 rokov. A máme sa supeeer. Dokonca si teraz robím ďalšiu školu. Všetko sa dá naozaj. Zakomponované čo si myslia že si decko a podobné úplne ignoruj. Naše babky tak mali detičky bežne. V 30ke už boli staré dievky =D ja budem mať už 10 ročného fešáka v tom veku. Je super byť mladá mamka. Držím ti palce =) <3