icon

Neplánované tehotenstvo u 42-ročnej

12. dec 2025

Chcela by som poprosiť reálne skúsenosti žien, ktoré ostali neplánovane tehotné - vydaté, ktoré už mali jedno staršie dieťa (cca 10r) zabehnutý život, štandardy, prácu, sebarozvoj..

Inak sa k tomuto stavia žena, ktorá čaká prvé vytúžené bábätko, inak mamička, ktorá neplánovane čaká tretie či štvrté dieťa.

Ja by som sa potrebovala poradiť, resp. prečítať si skúsenosti žien, matiek, ako ja. Po 40ke, už s nejakými menšími zdravot. problémami, stálou prácou, zabehnutým životom..

Som v šoku a bijú sa vo mne dve možnosti a ani jedna z nich nie je pre mňa dobrá. V takýchto veľkých problémoch aspoň trochu pomôžu reálne skúsenosti či už sa niekto rozhodol tak alebo onak (pokračovať v tehu alebo ho ukončiť).

Budem vďačná za každú skúsenosť. Prosím, aby sa nezapájali žienky, ktoré plánujú odsudzovať moje zmýšľanie.

Ďakujem.

anonym_e7ec38
12. dec 2025

Ahoj. Už ako prvorodička som nebola najmladšia. Rodila som po 36tke. Po pôrode zdravotne ok, ale pribudlo autoimunitné ochorenie. Druhé prišlo po 40tke. Na jednej strane má to drží alebo skôr núti byť vo forme. Na druhej, vek cítim. Telo regeneruje pomalšie. Aj popri druhom som čiastočne vedela pracovať. Hlavne keď spinkala. Dalo sa aj oddýchnuť. Starší už pomôže. Keď ich oboch vidím, neľutujem. Majú sa navzájom a my máme ich. Rada by som týmto vyjadrila povzbudenie, aj pochopenie situácie.

anonym_6f613c
12. dec 2025

@anonym_autor ja to mam tak. Druhe po 8 rokoch, vek 41

lapersefona
12. dec 2025
@anonym_e7ec38

Ahoj. Už ako prvorodička som nebola najmladšia. Rodila som po 36tke. Po pôrode zdravotne ok, ale pribudlo autoimunitné ochorenie. Druhé prišlo po 40tke. Na jednej strane má to drží alebo skôr núti byť vo forme. Na druhej, vek cítim. Telo regeneruje pomalšie. Aj popri druhom som čiastočne vedela pracovať. Hlavne keď spinkala. Dalo sa aj oddýchnuť. Starší už pomôže. Keď ich oboch vidím, neľutujem. Majú sa navzájom a my máme ich. Rada by som týmto vyjadrila povzbudenie, aj pochopenie situácie.

@anonym_e7ec38 aj mne v 29 po tehu prepuklo autoimunitne. Tak som rada ze som merodila v 20tke. Myslis ze to bol spúšťač u teba?

lapersefona
12. dec 2025
@anonym_e34ba0

42 rokov na ďaľšie dieťa je dosť. 40tnicky v dnešnej dobe bývajú už aj babky. Každopádne si myslím, že nechať si to dieťa nie je dobrá voľba.

@anonym_e34ba0 nechať si dieta nie je dobra voľba? A ty vďaka komu žiješ?

namornicka
12. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja budem asi jediná, čo ti napíše, že v konkrétne tvojej situácii by som o UPT uvažovala.
ale ako píšu iné - rozhodnutie je na tebe a partnerovi. je to partner/manžel? čo ak nebudete spolu, zvládneš vo veku napríklad 60 rokov vychovávať a živiť dieťa na prahu dospelosti (stále to bude študent a stále bude potrebné ho živiť). čo zdravotný stav? dnes sa môžeš tešiť plnému zdraviu, ktoré sa však môže doslova dodrbať z roka na rok. čo potom? budeš mať necelých 50, budeš rada, že ráno vôbec vstaneš z postele a bude ťa uháňať 7-ročné dieťa... škola, krúžky, lekár, zubár, rodičovské.... no neviem. píšem len z vlastnej skúsenosti, ale ja by som do toho už v tomto veku nešla, ak máš už dieťa.
a to ešte napíšem, že som dokonca ako 40-ročná uvažovala o dieťati, nejdem to rozoberať, prečo... ale dnes som rada, že sa nezadarilo. nezvládala by som starostlivosť o dieťa, už pár rokov mám veľmi nepríjemný zdravotný stav a som rada, že to jedno, čo mám, je už v puberte a samostatné...

si ma pobavila, ze patdesiatnicka rano ledva vstane z postele 😄 Pozri na Jennifer Lopez, ako si ide 💃🏻

amdornik
12. dec 2025
@namornicka

si ma pobavila, ze patdesiatnicka rano ledva vstane z postele 😄 Pozri na Jennifer Lopez, ako si ide 💃🏻

@namornicka som rada, že sa bavíš 🙂

anonym_e7ec38
12. dec 2025
@lapersefona

@anonym_e7ec38 aj mne v 29 po tehu prepuklo autoimunitne. Tak som rada ze som merodila v 20tke. Myslis ze to bol spúšťač u teba?

@lapersefona jednoznačne to bol ako stresovy faktor pre telo a spúšťač. Týka sa to štítnej zlazy. Zrejme by časom prepuklo tak či tak, mala som už zmeny na nej. Tehu to urýchlilo.

anonym_da542d
12. dec 2025
@kiki68

@anonym_3c5b45 v 60 clovek normalne chodi do prace, akoze nechapem tie reci, budeme do 70 pracovat a mozno aj dlhsie. A student moze zarabat, to tiez neni nieco vynimocne. Poznam v AT kopec deti, co 40tnici naschval odvrhli kdesi do maleho bytu po babke, len aby sa deciek zbavili uz v 16tich. Alebo ich nutia do brigady a zamerne beru rodinne pridavky cele pre seba s tym, ze dieta splaca ako svoj dar zivota

@kiki68 venujes sa aj silovemu treningu? Ja som zacala len s vlastnou vahou, doma, ze sa dam teda konecne dokopy a do toho bum, tehotna. Teraz ma sokoval ten vysoky tlak, ze mi to tak skocilo, hoci som len trosku znizila davkovanie. Predtym v pohode. Ale mozno aj psychika pracuje, ze uz sa bojim, ako to bude. Super, ze si zdrava, ja som rozbita, mozno sa mi to skludni ako v predchadzajucom tehotenstve, bodaj by. Aj cvicit by som chcela, pokracovat teda v ramci moznosti.

anonym_da542d
12. dec 2025
@lapersefona

@lapersefona ja mam tiez AIT, ja myslim, ze v tehotenstve to bude kludne, ale po porode sa to spusti a kazdy dalsi atak je u mna horsi.

anonym_5456d8
12. dec 2025

@anonym_autor tešila som sa

anonym_35f71a
12. dec 2025

Ja som mala dieta vo vyssom veku, najstarsi mal vtedy 16 rokov a druhe dieta je uzasne. Velmi obohatilo nas zivot, manzel mal uz skor ku 50tke, vdaka nemu nestarneme tak zavcasu 🙂 Teraz je prvak a uplne v pohode to davame, nas zivot je veselsi a starsi dospely syn je uzasny brat, maju medzi sebou skvely vztah. Tehotenstvo bolo uplne v pohode, viac som si ho uzivala, menej stresovala, proste uz clovek po skusenostiach to berie uplne inak ako mlade mamicky, porod tiez rychly, dobry...Matersku som si uzivala v klude, uz som vedela co a ako. takze ja som tomu len rada

anonym_d20cb7
12. dec 2025

Mám 39 rokov, plánované tehotenstvo momentálne a veľmi sa teším. Či je rozdiel 39 a 42 rokov, nemyslím si. Ale dieťa som chcela. Teším sa že pribudne súrodenec a moje dieťa nebude samé. Napr kamoška by už nechcela lebo nechce všetko absolvovať od začiatku.
Ja cítim že nemám už toľko energie ako keď som bola mladšia, ale za to viac si to vychutnávam a inak sa dívam ma to všetko.
Každá z nás má iné túžby a nastavenie.

kiki68
12. dec 2025
@anonym_da542d

@kiki68 venujes sa aj silovemu treningu? Ja som zacala len s vlastnou vahou, doma, ze sa dam teda konecne dokopy a do toho bum, tehotna. Teraz ma sokoval ten vysoky tlak, ze mi to tak skocilo, hoci som len trosku znizila davkovanie. Predtym v pohode. Ale mozno aj psychika pracuje, ze uz sa bojim, ako to bude. Super, ze si zdrava, ja som rozbita, mozno sa mi to skludni ako v predchadzajucom tehotenstve, bodaj by. Aj cvicit by som chcela, pokracovat teda v ramci moznosti.

@anonym_da542d ano silovy a cvicim od prveho porodu, pocas tehu som nemohla, ja som totiz mala problemy v oboch tehu s placentou, zazrakom mam dve deti, pred 30 iba potraty. Cize ja som isla do toho s tym, ze vydrzim. Pri prvom dietati bol tiez zly ten tlak , pri druhom o dost lepsie. Az na nevolnosti mi to tehu v 39-40 prislo uplne super, hlavne psychicky. Teraz uz zase cvicim. Tiez vela chodim. Po 40 veci nie su zadarmo, mnohe zeny sa zasekli v 25 a nedavaju bacha na svoje telo. Ja som vzdy uvazovala, ci sa da byt na tom po porode fyzicky lepsie a ide to. Hlavne kojenie a to, ze nemam kramy robi zo mna terminatora 😂🙈

beata_k
12. dec 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám všetkým za vaše skúsenosti a názory. S každou z vás sa viem stotožniť a úplne vám rozumiem, akokoľvek ste sa rozhodli. Je to veľký problém, pretože ja ako žena - matka po 40ke počujem, čo mi hovorí rozum, ale zároveň aj srdce. Poznám svoj zdravotný stav, poznám aj samu seba. Tie riziká sú veľké aj dopad na naše životy. Desím sa predstavy znovu zažívať všetko odznova v tomto veku. Materstvo je pre mňa najsilnejšia životná skúsenosť, najkrajšia a zároveň aj najťažšia.
Racio mi hovorí všetky argumenty, ktoré ste písali aj vy, nevýhody, riziká, vek, zdravotný stav.. Materinské city však hovoria ako vždy, že som pripravená sa obetovať pre to malé, zabojovať, pre syna, ktorý by mal súrodenca aj keď to neznamená, že by si boli v budúcnosti blízki.
Všetko sa to vo mne bije, mám pocit, že akokoľvek sa rozhodnem, žiadne riešenie nie je jednoducho dobré. Cítim sa ako v pasci, len viem, že nejak sa rozhodnúť budem musieť.

@anonym_autor Rozum ti dobre radi. Toho sa drz, ani muz ho velmi nechce.

anonym_9eceb1
12. dec 2025
@anonym_928ba6

@anonym_9eceb1
Prepáč, že som zvedavá, ale bývalý partner sa dozvedel, že má dieťa?

@anonym_928ba6 jasné, vtedy som prišla na to, že má milenku.

betulinka1
12. dec 2025

@anonym_autor poznam zeny co si dieta nechali aj nad 40+ ale aj take co do toho nesli a isli na potrat. Ziadna z nich svoje rozhodnutie neľutuje. Na toto neexistuje manuál. Je to iba o tebe, o tvojom zivotnom style, o tom co chces ty a tvoj partner. Nech bude tvoje rozhodnutie akekolvek, bude pre teba to spravne.

anonym_4180ce
12. dec 2025

Moja svokra, svoje piate dieťa čakala v 40. Bola z toho v šoku, mala už dve dospelé deti, tretie nastupovalo na strednú a štvrté išlo do prvej triedy. Vždy hovorí, že posledné dieťa ju vrátilo do života. Začala sa cítiť lepšie fyzicky i psychicky. Že ju doslova zachránilo. Iná situácia, manželovmu spolužiakovi zomrela sestra, mladá žena, zanechala dievčatko jednoročné, otec sa nebol schopný postarať, tak si ju zobrala babka - vredy 40+. On mal zrazu sestru. Zvládli všetko, majú spolu krásny vzťah. Akokoľvek sa rozhodneš, veľa síl.

anonym_0b53e7
12. dec 2025
@anonym_ad8a71

Ja neviem, ale často citam v diskusiach, že 50 ročná žena je stará, nevládze vstať z postele? A potom 60 ročných ľudí považujete za úplne starých...ja neviem moj rodič ma 75 a funguje v plnej sile bez liekov....energiu jej dodávam aj ja, netreba ich ľutovať, ale naopak podporit hlavne k fyzickej aktivite (plávanie, prechádzky, divadlo, výlety, spoločnosť), lenže to ako sa cítime je v hlave

@anonym_ad8a71 ja keď u nás doma porovnám generácie od 25+ po 90r., tak každá generácia je slabšia , chorľavejšia a menej vládze....

katuskamala1
12. dec 2025

Ahoj.
To je prekvapenie co? ;) Jedna z mala v zivote,co si nevieme vzdy naplanovat ako my chceme...
Prajem ti kludne premyslanie... tak aby ste boli stastni.
Kamaratka rodila druhe s vacsim vekovym rozdielom (asi 12r) v 41. Planovane. Surodenci maju skvely vztah, a su stastni, jedine,co ju dokazalo ranit boli narazky okolia,ze je to jej vnuca, lebo vyzera starsie nez ma..
Dalsia kamaratka otehotnela s tretim, ked jej prvi dvaja uz boli dospelaci, a novym mladsim bezdetnym priatelom, uzivala si s nim druhu pubertu, az neplanovane otehotnela. Myslim,ze rodila v 42 nie som si ista, vyzera mladsie na svoj vek, jej dcerka je neskutocne rozkosne dnes uz 5 rocne dievcatko, ktore im zmenilo zivot a prinieslo nesmierme vela radosti.
Obe kamosky vladzu, davaju to s laskou. Ja sama mam 39r.,chcela by som este ale viem,ze by som nevladala, lebo sa necitim dobre po prezitej traume v mojom zivote.
Deti su radost, stastie,laska.. ci ked su male,alebo ked ako dospelw vas pridu pozriet i s vnucatkami...

kiki68
12. dec 2025
@anonym_4180ce

Moja svokra, svoje piate dieťa čakala v 40. Bola z toho v šoku, mala už dve dospelé deti, tretie nastupovalo na strednú a štvrté išlo do prvej triedy. Vždy hovorí, že posledné dieťa ju vrátilo do života. Začala sa cítiť lepšie fyzicky i psychicky. Že ju doslova zachránilo. Iná situácia, manželovmu spolužiakovi zomrela sestra, mladá žena, zanechala dievčatko jednoročné, otec sa nebol schopný postarať, tak si ju zobrala babka - vredy 40+. On mal zrazu sestru. Zvládli všetko, majú spolu krásny vzťah. Akokoľvek sa rozhodneš, veľa síl.

@anonym_4180ce nasa suseda ma 72 a ma 13 rocnu vnucku, stara sa o nu s muzom ( neviem preco), ale ako nepytam sa. Ale pani je teda uplna raketa, tej nestacia 20 rocne baby energiou. Drzi ju to mladu proste.

anonym_c7f0fd
12. dec 2025

@anonym_autor ja som otehotnela tesne pred 40tkou, už sme mali 2 deti- konečne začali byt samostatne a my sme mali viac času aj na seba s manželom. Nepopieram, že to bol sok, aj keď som neuvažovala vôbec nad tým, žeby som si to dieťa dala zobrať, hoci môj gynekológ tiež nebol nadšený hlavne vzhľadom k môjmu veku. Neľutujem, že ju mame, je milé, usmievavé slniečko, bála som sa hlavne, aby bol zdravá - našťastie vyzerá všetko v poriadku a my si už život bez nej nevieme predstaviť ☺️

eloise82
12. dec 2025

Moj treti syncek mal pred par dnami 1 rok. Je to nase zlaticko, cela nasa rodina sa z neho velmi tesi. Otehotnela som tiez neplanovane v 42r., bolo to necakane, no bola som velmi stastna. Niekolko rokov som muza presviedcala, no dalsie dieta nechcel, potom som to uz prestala riesit a prislo take prekvapko. Muz to sice zozaciatku rozdychaval dlhsie, ale potom sa zacal uz aj on tesit a odkedy sa maly narodil, tak je z neho uplne hotovy :D. My sme obaja aktivni, zdravotne problemy nastasie nemame. Tehotenstvo som mala uplne pohodove. Niekedy sa samozrejme citim uplne k.o., hlavne po nejakej prebdenej noci, ale to by bol aj hocikto mladsi. Takze ja by som nemenila urcite. Deticky su radost, predlzis si tym mladost ;).

kiki68
12. dec 2025
@anonym_c7f0fd

@anonym_autor ja som otehotnela tesne pred 40tkou, už sme mali 2 deti- konečne začali byt samostatne a my sme mali viac času aj na seba s manželom. Nepopieram, že to bol sok, aj keď som neuvažovala vôbec nad tým, žeby som si to dieťa dala zobrať, hoci môj gynekológ tiež nebol nadšený hlavne vzhľadom k môjmu veku. Neľutujem, že ju mame, je milé, usmievavé slniečko, bála som sa hlavne, aby bol zdravá - našťastie vyzerá všetko v poriadku a my si už život bez nej nevieme predstaviť ☺️

@anonym_c7f0fd to normalne gyn nebol nadseny? Mna lamali 4 gyndosi na dalsie po 40tke, ze to stihame atd. Asi nemaju co zrat 😂🤷‍♀️🤷‍♀️ Ale je to od nich mile. Ten moj je natolko drzy, ze povedal, ze mame tak krasne deti, ze hadam nam este praskne kondom 😂😂😂 Tito by zjavne len rodit za kazdu cenu ( chapem, neni na dochodky)

akbara77
12. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja budem asi jediná, čo ti napíše, že v konkrétne tvojej situácii by som o UPT uvažovala.
ale ako píšu iné - rozhodnutie je na tebe a partnerovi. je to partner/manžel? čo ak nebudete spolu, zvládneš vo veku napríklad 60 rokov vychovávať a živiť dieťa na prahu dospelosti (stále to bude študent a stále bude potrebné ho živiť). čo zdravotný stav? dnes sa môžeš tešiť plnému zdraviu, ktoré sa však môže doslova dodrbať z roka na rok. čo potom? budeš mať necelých 50, budeš rada, že ráno vôbec vstaneš z postele a bude ťa uháňať 7-ročné dieťa... škola, krúžky, lekár, zubár, rodičovské.... no neviem. píšem len z vlastnej skúsenosti, ale ja by som do toho už v tomto veku nešla, ak máš už dieťa.
a to ešte napíšem, že som dokonca ako 40-ročná uvažovala o dieťati, nejdem to rozoberať, prečo... ale dnes som rada, že sa nezadarilo. nezvládala by som starostlivosť o dieťa, už pár rokov mám veľmi nepríjemný zdravotný stav a som rada, že to jedno, čo mám, je už v puberte a samostatné...

@amdornik zabiť dieťa pre vlastné pohodlie...to chce guráž.

anonym_cd3364
13. dec 2025
@amdornik

@amdornik vyjadrim sa len k jednemu. Po dvoch detoch som mala tiez blby zdravotny stav,imunita narusena,kazdy mesiac chora,do toho stitna zlaza. Potom som otehotnela znova a cuduj sa svete, moja imunita sa nastartovala, choroby zriedkave,neviem ci zazrakom ale uz aj stitna zlaza ok a roky bez liekov a diagnozy.dieta uz odrasta. Takze tak..

anonym_cd3364
13. dec 2025
@anonym_0b53e7

@anonym_ad8a71 ja keď u nás doma porovnám generácie od 25+ po 90r., tak každá generácia je slabšia , chorľavejšia a menej vládze....

@anonym_0b53e7 u nas naopak.nerob zavery z vasej generacie.to chce vedecku studiu a tie hovoria,ze ludia sa dozivaju vyssieho veku ako kedysi

anonym_cd3364
13. dec 2025
@amdornik

@namornicka som rada, že sa bavíš 🙂

@amdornik nebola si ty na potrat? A @simsalabim ? Normalne z vasich prispevkov ide nieco,ze zvabit do toho bahna,kde aj vy teraz ste.

simsalabim
13. dec 2025
@anonym_cd3364

@amdornik nebola si ty na potrat? A @simsalabim ? Normalne z vasich prispevkov ide nieco,ze zvabit do toho bahna,kde aj vy teraz ste.

@anonym_cd3364 predstav si, ze nie, nemusela som takuto situaciu nikdy riesit. Ale po VS som bola sucastou jednej studie (vo Svedsku) a mozno napisat "sucastou" je moc vzletne, kedze som iba prepisovala data, kde sledovali dlhodoby vplyv potratu na psychiku zien. Bola to jedna z tych studii, ktora potrvdila, ze zeny boli aj po rokoch so svojim rozhodnutim stotonene a povazovali ho spravne. A ano, viem, ze su studie, ktore zistili opak. .
Ja osobne poznam iba jednu zenu, o ktorej viem, ze absolvovala potrat, lebo sa tym netaji - moju byvalu kolegynu. Bolo to v case, ked sa uz chystala na odchod od manzela nasilnika a manipulatora, dve takmer dospele deti, odchod prirpavovala roky. Od manzela neskor usla s dvomi kuframi v ruke, dnes je opat stastne vydata a ma 5 vnucat. Povazuje to za to najlepsie rozhodnutie, aj po rokoch. Deti jej aj teraz hovoria, ze nechapu, ako to s ich otcom dokazala tak dlho vydrzat. Ak by si vtedy dieta nechala, asi by sa z toho zivota uz nevyhrabala.
A naozaj nechapem, co som take napisala, ze "bahno". Ze ma zena mat moznost volby? Vies, ani filozofia nevie zodpovedat otazku, ci prava zeny su nad prava plodu alebo naopak, tato otazka sa riesi tisicrocia. Faktom je, ak zena dieta nechce, dokaze sa ho zbavit pocas tehotenstva ci po narodeni. Preto by spolocnost mala tehotne zeny vsemozne podporit, aby to zvladli, ale ak maju pocit, ze to nedokazu alebo nechcu dokazat, mali by mat moznost tehotenstvo bezpecne ukoncit. Stanovena hranica 12 tyzdnov sa mi javi ako rozumny kompromis. Ak ty s tym nesuhlasis, mas na to plne pravo, ale treba si uvedmit, ze tvoj nazor nezdiela kazdy.

anonym_13ffd1
13. dec 2025
@anonym_da542d

@anonym_374e02 toto nie je pravda, citala som aj od Zahumenskeho, ze sa mozu aj betablokatory, ale treba castejsie kontroly a asi teda ine ako Concor. Ale mne Dopegyt prave vobec nezaberal v minulom tehotenstve a po porode uz duplom nie. Tak to bude asi na kardiologovi. Vysadit len tak betablokator je ako vidim "smrt", hoci som brala len 2,5 mg a teraz som si dala len stvrtinku a uz to citim, ze je to malo.

@anonym_da542d Zahumensky nie je Boh a jemu to môže byť srdečne jedno. Kamarátka mala od 2 lekarov papier na CR, podotykam oprávnený, žiadne vymýšľacky, on jej zahlásil, ze on je porodnik, on rozhodne 👎

umpanka
13. dec 2025

Mám 61,5r. V 45 som porodila prvú a jedinú dcéru. Keď som stuhnutá, tak si po cvičím. Ak stíham. Energiu vydávam na veci, ktoré by mi v minulosti a ani nenapadlo, napr., či je múdre pustiť 17 a polku s kamarátkami na Pohodu. Čas trávime medzi 40-45- ciatnikmi. V škole, aj s rodičmi spoluhráčov - venuje sa športu. Stále sme s jej otcom medzi mladými. Moje kolegyne o desať rokov mladšie premýšľajú o tom, kedy pôjdu do dôchodku. Mne je to desať. Psychika robí veľa. Niekto chce už svoj kľud, ale mi máme vzrúšo - teanegerku so všetkým, čo k tomu patrí. 🏀