Rozhodovanie o potrate po nečakanom tehotenstve
Ahojte dievcata,mam doma 11 rocneho a 7 mesacneho..bohuzial,neplanovane a nechcenne som otehotnela a zistila som to skoro v 8tt..o 10 dni mam naplanovanu inerupciu v nemocnici 😔😭 manzel ma 57 rokov a o dalsom babatku nechce ani pocut,nevie si predstavit ako by sme to zvladli po vsetkych strankach..a ma pravdu 😔..lenze mna to strasne boli,neviem ako sa budem citit po tom,ci sa nad to povznesiem..co by ste robili vy na mojom mieste? Ach,taketo riesit pred vianocami 😩
57 rocny je pre mna stary aj pre to 7 mesacne
na portat by som nesla a uz vobec nie kvoli chlapovi
mas v sebe dieta ktore chces dat zaziva (a dieta vnima vidiet to na utz pri zakroku) brani sa kyrete
to by si mu spravila ? ak chlap nechce dalsie dieta nech ide na vazektomiu alebo nesexuje
Ked si porodila druhe dieta pred 7 mesiacmi tak muz mal kolko 30????
Podla mna tu nejde vobec o jeho vek. Ak by ste mali 2 dospele deti a teraz tehu v 57r ok beriem, ale druhe dieta mal v cca rovnakom veku ako toto tretie...
Zariad sa podla toho ako to citis ty. Aj ked co vam brano sa chranit???
@zmrzlinka2021 ty si citala komentare ? JA som Ta kruta ? JA ??? 😀
Ak si veriaca,pokecaj s knazom,alebo ak nie , tak a niekym nestrannym, niekto kto ti pomoze uvazovat za triezva,aby si svoje rozhodnutie nelutovala ci uz sa rozhodnes tak ci onak.
Chapem,ze vek muza je uz vysoky i na to planovane druhe, ale pozeram i na teba,ze tvoj na dalsie babo ani nahodou, chapem i,ze pomoc rodiny by sa zisla zial nejde to. No vies co? To babo neplanovane prislo a ja si myslim,ze vie preco,ma svoj dovod.. neverim v nahody ci neplanovane nehody...
Odporucam byt na chvilu sama prec z domu,ak sa ti nepodari pokecat a niekym,aby si si utriedila v hlave myslienky. Je to tazke...
@zuzanockamt zaujímave, že už asi tretíkrát od teba čítam, že si tu šikanovania. Minule si tu písala, že to už riešiš pomaly s políciou
Menštruáciu? 🤦🤦🤦 No nazdravíčko.
@zmrzlinka2021 Nič také som nepísala. Nedomýšľaj si. A áno, vládne tu kyberšikana.
Rozhodnut sa musis sama, ale mysli na to, ze mas zodpovednost hlavne voci svojim UZ NARODENYM detom. Embryo v maternici by bohuzial malo byt momentalne na poslednom mieste, aj ked takyto nazor tu velmi neleti. Od muza vyjadrenie mas, dalsie dieta nechce, je 7-10 rokov pred dochodkom, ty si podla vlastnych slov takmer nezamestnatelna. Kto vas o tych 10 rokov bude vsetkych zivit? Ak vobec s vami muz ostane, ak si dalsie dieta nechas. Ako potom vysvetlis vsetkym trom potomkom, ze musite byvat niekde v garzonke a nebudu pomaly vidiet ani jedneho rodica, lebo otec bude chciet svoj klud, pripadne bude posielat len vyzivne a ty budes musiet driet v praci, aby si vas uzivila?
Podla mna je sebecke rozhodovat sa prave na zaklade svojho pocitu, ci sa budem citit previnilo alebo nie. Jedini, kto tvoje rozhodnutie pocitia, budu na konci dna aj tak len tvoje dalsie deti.
@zmrzlinka2021 jej prekáža, že si ľudia pmätajú čo tu píše. A dáva mazať komenty 🤦🤭
@slavomira236 konecne rozumný komentar s vlastnou skúsenosťou.
@slavomira236 to že do určite týždňa môžeš ísť na potrat nie je vecou života. Z medicínskeho hľadiska ide o živého tvora, o dieťa, o človeka. To že si mohla dať zomrieť tvoje dieťatko je len spoločenský uzus ľudí, nič viac. Ak sa dohodneme všetci, že v prípade zdravotného postihnutia môže rodič súhlasiť, aby sa dieťaťu do 4 rokov podala smrtiaca injekcia, bude to uzus, nič viac. Stačí nájsť spoločenský súhlas. A sú ľudia, čo to tiež nebudú ľutovať.
Takže vedú by som tu.nevytahovala, keďže neexistuje žiadne výskum hovoriaci, že to nie je život.
Autorka je mi ťa úprimne ľúto. Ty si sa stala obeťou dnešného "úžasného" sveta takmer neobmedzených možností.
Či už pôjdeš na potrat alebo nepôjdeš, tak či tak si to odnesieš len Ty.
Ak pôjdeš na potrat, riskuješ to, ako to budeš emocionálne a psychicky zvládať potom. Samozrejme aj zdravotné komplikácie, ale tie nie sú až tak bežné. Minule som ostala až prekvapená, koľko veľa žien ktoré šli na potrat, to ľutujú, už by sa rozhodli inak, a nikomu potrat neodporúčajú. Cca 80/20, možno 90/10 voči tým, ktoré "boli spokojné".
Ak si bábätko necháš, tak riskuješ....nevieme čo presne, keďže nikto nemá vešteckú guľu. Možno rozvod, keď je chlap tak prudko proti.
Každopádne si na to sama, hoci pri "uživaní si" ste boli obaja. Dnešný svet takmer neobmedzených možností všetku zodpovednosť za reprodukciu zvalil na plecia žien pod krásnym pozlátkom emancipácie, že "veď je to vaše telo, ženy, spravte si ako chcete" a chlapi si ponechali už iba to "užívanie si". Máš doma presne ten model chlapa.
@hawaiib Veď potom autorka nebude mať z čoho žiť. A bohvie či aj bývanie nie je len jeho. Takže takéto silácke rady asi nech idú bokom.
@hawaiib a ty vies ci je dom? Ci jej ci muzov? Aby on nevyhodil ju. Podlana tkto su silacke reci. Ty ju zivit nebudes ani jej deti
@slavomira236 a kedy to uz zivot je ?
Preco je pre vas riesenie potrat? Ja to nechapem, preco nie je riesenie adopcia??? Autorka aj vsetky zeny co tu teda argumentuju ze ma manzel pravdu, 57 rokov atd, preco je hned vasa odpoved interupcia? Preco vas nenapadne adopcia? Nechapem..
Ahoj, ťažko Ti niečo radiť, ja by som určite na potrat nešla, mám 37, muž 57, milionári, no ani chudobní nie sme, 4 dieťa neplánované sme zvládli v pohode, teraz bude mať 3 roky, ja ku koncu tehotenstva rakovina, po narodení malej chemo, zvládli sme všetko spolu...Pokiaľ nie ste na ulici a v život ohrozujúcom stave, zvládnete to, ostatné reči sú len výhovorky...potrat si budeš vyčítať do konca života. Ale to je len môj pohľad na vec, po mojich životných skúsenostiach, držím palce ❤️
@mimi408 Pretože tehotenstvo je pre ženu tiež záťažou a veľkým obmedzením. Prečo by to mala podstupovať, keď nemusí a je možnosť zísť z kratšej cesty.
@zuzanockamt to je velmi diskutabilne, ci je to naozaj "kratsia cesta". Samozrejme, autorka sa musi rozhodnut sama. Ale myslim ze by bolo spravne zvazovat vsetky moznosti. Nie len bud alebo.
@slavomira236 "A take ze je to zivy tvor to embrio. Nie nieje. Prave preto ke taoznost do urciteho tyzdna na ten potrat ist."
Toto máš odkiaľ? Nie je to pravda.
S potratmi je to tak, ako píše @zmrzlinka2021. spoločenský úzus. Tak ako bol kedysi spoločenský úzus, že černosi nemajú práva, že ženy nemajú práva, že židia nemajú práva...tak dnes tu máme tento "úzus".
@zmrzlinka2021 @babulkomale
Ved o dva dni pomaze vsetky svoje komentare, klasika 😁
Autorka, ty sa rozculujes, ze ti niektora napisala tr::at s dedom, ale ved tak to je. Mohol by ti byt otec. V 56 rokoch bol na dieta mlady a zrazu je stary? Ved to je uplne trapne, taketo argumenty, keby mate doma 15r a pritrafi sa, aj ta pochopim. Takto by som si ho nechala a normalne porodila.
Aby zena v 35 rokoch nevedela, ze cez menzes (a vlastne uplne kedykolvek) moze otehotniet, tak to je sila.
@ivik4
Muz moze ist na vazektomiu. Ich vztah uz zostane uplne nenavratne tymto naruseny.
@zmrzlinka2021
Je mi luto, ze si takto prisla o surodenca. Neviem, ako by som na otca nazerala, keby toto o nom viem…
@drahomirrra "Je mi luto, ze si takto prisla o surodenca. Neviem, ako by som na otca nazerala, keby toto o nom viem…" a ako by si nazerala na mamu, keby si sa dozvedela, že sa ona rozhodla "zabiť" Tvojho súrodenca?
@zltalienka
@drahomirrra
Dievčatá, faktom je, že 95 zo 100 potratov je nedobrovolnych. Bavíme sa o zdravých jedincov. Väčšina žien nemá podporu, žijú s chujmi , presný obraz toho je autorka tejto témy. Ešte osoby ako @zuzanockamt ich degraduje, ponižujú "ak si sama trufas na tri deti, tak ho naj", takže nakoniec je tu taká žena zosmiesnovana. A chlap si umyje ruky... Vyhrážanie, psychický nátlak, chýbajúca opora v partnerovi, v rodine....

Ja by som si to asi nedokázala vziať. Môže byť že ta ťa to bude mrzieť celý život. Budeš premýšľať nad tým ako by to dieťa teraz vyzeralo a aké staré by bolo.
Kolegyňa mi rozprávala že ma 2 blízke kamaratky ktoré interrupciu podstúpili a ani jedna sa s tým doteraz nemôže vysporiadať. Prvá bola veľmi mladá a rodičia partnera ju k tomu dotlačili, teraz majú s tým istým partnerom deti a šťastnú rodinu, ale stále premýšľa nad tým dieťatkom. U druhej neviem aký bol presne jej príbeh, ale tiež to ľutuje.
Viem že to máš teraz ťažké, ale po každej búrke vyjde slnko. Predstav si tak o 20 rokov keď budú deti dospelé a budeš na nich hrdá čo všetko dosiahli, ako s budeš vtedy cítiť.