icon

Som netaktná?

22. feb 2025

Zistili mi tehu cukrovku, dodržiavam jasne že stravu ale dosť s tým bojujem, lebo jednak zboznujem sladké a mali sme vybudovaný hlúpy zvyk doma, že večer k telke niečo dobre… No ja nemôžem teraz nič, žiaden cukor, sladké atd. No a môj muž si zoberie ku mne pred telku raz toffiffee, inokedy chipsy, chrumky no všetko čo mám rada. Keď som ho upozornila, že teda mi to dosť vadí, keď vedľa mna chrume chipsy po tom čo ja mám celodenné sladké abstaky, tak sa ešte odul, že kedy on má jesť sladké, keď cez deň nemôže kvôli deťom aby ho nevideli a večer kvôli mne… Tak som mu vravela, že to dieťa je z 1/2 jeho, takze sa snáď môže na chvíľu premôcť a sladké napríklad nejesť, tak mi povedal, že som sebecka 😀 Na koho stranu by ste sa postavili?

sevrin
23. feb 2025

Tvoj starý by si mal nejakým spôsobom uvedomiť, že pravidelné večerné vyžieračky pred TV sú najspoľahlivejšou cestou prepracovať sa časom k obezite. Ono to nepríde hneď, o to je to horšie. Takže ak raz bude vyzerať jak prasa, čo si práve dáva z válova, nebude to na neho zrovna príjemný pohľad.

marca12
23. feb 2025

Vies,co mne by to nedalo jest pred niekym,kto nemoze jest. Je to prejav lasky a podpory a nejakej tej empatie voci inym. Ked bol moj muz po operacii a mal kasovitu stravu a dietu,tak som sa nenapchavala pred nim. Napr sladkosti som jedla inde,aby ma nevidel. Pride mi to take ludske a sudrzne. Keby nemal chut na sladke,zjem to aj pred nim. Ale vedela som,ze sladke zboznuje,chybalo mu,tak sa nebudem este napchavat pred nim a robit mu este vacsie chutky.

autor
23. feb 2025

pre mna je dôležité, že muž pochopil o čo mi ide, ospravedlnil sa mi a sľúbil, že si dá pozor aby má sladkým neprovokoval a tým pádom ja už niektoré tieto premudrete názory o tom, ako tyram muža a má si nájsť inú ženu, lebo som ho požiadala o to, aby nejedol predomnou sladké, ešte čakám, že načo som si “tie decká robila”, keď som falosna, lebo pred nimi nejem sladké 🙈🤦🏻‍♀️😀

sense
23. feb 2025

Tak do nakrajaj uhorku alebo kaleráb. Celkovo chrúmať niečo pred telkou je len zlozvyk. Keď som sa rozhodla obmedziť cukor bolo mi jedno či niekto pri mne chrume alebo nie. Najhoršie bolo vydržať dva tri dni a potom to už bolo fajn

aurora33
23. feb 2025

@sevrin vsak to by si mala uvedomiť aj autorka. Nebyt toho že je tehotná a zistia jej tehotenskú cukrovku, tak veselo vyzieraju pred telkou ďalej 😃

marianarem
23. feb 2025

@tiezjedna Ale predpokladam, ze po porode sa aj ona k tym kravinam vrati 🙂

mk1111111111
23. feb 2025

Mam rada tieto diskusie, ked vsetci musia suhlasit s autorkou.

aurora33
23. feb 2025

Ale no hlavne že sa podpapucnik ospravedlnil 🤣

mk1111111111
23. feb 2025

Ja mam tiez zdravotny problem, nemozem niektore potraviny, mam cely zivot zakazovat okoliu, ze oni ich tiez nemaju jest, lebo budu neempaticky? A kde je moja empatia voci nim? Tiez som sa musela naucit discipline, ale, neobtazovala som a neobmedzovala okolie.
Ked si pred tym vyzierala blbosti pred telkou s muzom, tak to bolo ok, teraz ked nemozes, tak je to pre neho nezdrave. No, pekne zmlyslanie 🙄🤣

kepassa
23. feb 2025

To je jedno na koho stranu by sme sa postavili pretože my s Vami večer nemlsáme. Zas, obmedzovať ho lebo ty nemôžeš ked ste zjavne tak obaja naučení lebo to chýba aj tebe... radšej by som bola ak by to nejedol pred deťmi ako predo mnou. Obmedzovať ho celé tehotenstvo lebo je z polovice to dieťa jeho je také...ak to aj tak je, nosíš ho ty a ty máš tehu cukrovku...
Skús nu normálne asertívne odkomunikovať, že to nedávaš. Nech to nerobí aspoň denne. Nájdite si kompromis. Prípadne zahryzni niečo čo môžeš. Napr.kaleráb...
Ja mám tiež alergiu na orechy (mimo iných potravinových alergií) a naozaj neobmedzujem nikoho. Žijem si tak, pretože viem, že nemôžem. Normálne kupujem mojim orechy, chrumky, čoko s orechami, ktore majú radi... A všetci sme tu.

jumama
23. feb 2025

Skus najst odpoved sama tak, ze si obratis perspektivu. Predstav si, ze by mu zistili cukrovku. Pravdivo si odpovedz, ci ak by si mala chut nieco mlsat, tak si nedas. A ako by na teba vplyvalo, keby muz pozaduje, aby si nemlsala uz nikdy...

michelle567
23. feb 2025

Presne tak neviem si predstaviť že by sme si niečo prikazovali alebo zakazovali. Kľudne si sa od tej telky mohla zdvihnúť aj ty keď ti vadilo že on niečo chrume. A nie sa urážať. A je to sebecké v zmysle keď si mohla aj ty tak ti to nevadilo, žiadne zdravé jedenie sa nekonalo. A po pôrode keď už budeš môcť aj ty tak vtedy už dovolíš aj jemu?..čiže keď ty môžeš tak môže aj on. Keď ty nemôžeš nemôže ani on. Takže áno v tomto zmysle je to sebecké od teba že to musí byť určené podľa teba. Keď budete na návšteve a budú podavat tortu koláče zakazes aj mužovi? 😃 Aby náhodou ti nerobil chute 🙈

kaca222
23. feb 2025

Odbúrajte obaja tento zlozvyk a bude vam aj v budúcnosti lepšie ;) na tvoju

any_soj
23. feb 2025

@tiezjedna nerozumiem...

any_soj
23. feb 2025

@michelle567 nie je to sebecké od nej. Je to partnerské 🙂 dobrodružné 🙂 v zmysle Dobro-Družstvo. Ona sa obetuje pre ich dieťa, on pre ňu. To sa v rodinách robí a je dobré trénovať to v maličkostiach. Ak sa nevie obetovať v tomto, ako zvládne nejakú vážnejšiu situáciu?

stanulienkat
23. feb 2025

Nečítala som celú debatu, len chcem podotknúť, že toto je tak neuveriteľné hlúpy zvyk, ze ľudia doma večer pred telkou pojedajú rôzny bordel typu chipsy, Toffifee, čokolády, mastnoty.... Ja doma nedržím žiadne z týchto pochutín. Zrejme by ma to tiež lákalo jesť. Výživova hodnota 0, nic ti to nedá, akurát sú ľudia tuční z toho a zarabaju si na civilizacne ochorenia. Este do toho ziadny pohyb ....

aurora33
23. feb 2025

@any_soj je to od nej sebecké. A veľmi.

tamvtme
23. feb 2025

On je sebecky ze to pred tebou chrume…..

jaass
23. feb 2025

@mamutka ak toto napíše človek - Snáď jeden kompletný človek si dokáže svoju chuť na hovadiny ukojiť počas dna. - je veľmi ale veľmi prízemný. Ako sa môžeš o cudzom vyjadrovať, či je niekto kompletný alebo nie? A ako môžeš povedať na jedlo hovädziny. Žena ty kde si vyrastala a kde žiješ? Sa spamätaj.

jaass
23. feb 2025

@evansova joj zrazu koľko zdravých mamiciek je všade okolo 😀 človek aby si nemohol dať už ani sladké. Joj mamka. Chod a dýchaj a prestav svoje myslenie 😉😉

tiezjedna
23. feb 2025

@any_soj to, čo si napísala je komunikácia ako s trojročným deckom. Dospelý, priemerne inteligentný muž dokáže pochopiť, čo sa po ňom chce, aj keď mu to je podané normálne... Netreba ho ešte viac strápňovať infantilným podaním. Dosť trápne je už to, že mu vôbec niečo musí hovoriť a nedôjde mu to samému.

evansova
23. feb 2025

@jaass A co ma moj prispevok spolocny s mamickou? Ved ja jej neradim ci a co ma jest, len som sa priznala ze som maskrtna. A ze mi staci jedna kocka? Ved skus a zistis sama.

kaca222
23. feb 2025

@stanulienkat ja tiež nie. Celkovo nechápem ako niekomu napadne si večer otvoriť tofife. Alebo chipsy. Nikdy v živote sme si takéto blbosti doma neotvorili, tiež to tu ani nemám, a ak hej, hodené kdesi v taške, ktorá sa vytiahne, keď je nejaká oslava.

mamutka
23. feb 2025

@jaass ty čo riešiš? Čítala si čo píše autorka??? Aké jedlo ty spomínaš? On si pred ňou rozbaľuje sladkosti a čipsy, to nie je normálne jedlo a keď som to označila ako hovadiny, ešte som bola jemná. Sú to shity, doslova jedy, keby si chcela vedieť názor svojich vnútorných orgánov. Tak ak ty to považuješ za jedlo, ok. Ak ma niekto potrebu tlačiť to do seba, tak si ten čas nájde cez deň, nemusí robiť chute svojej hladnej tehotnej žene, ktorá už večer nemôže kvôli diagnóze zjesť nič!

lenkakravcova
23. feb 2025

@autorka
Ja ťa nechápem..
Mám kŕčové žily teraz v tehotenstve, takže viem, že nemôžem jesť večer čipsy alebo čokoládu. Ale keď si muž dá, tak si dá. Však to obmedzenie platí len pre mňa a pre môj zdravotný stav. Nie pre neho. Áno, môže byť empatický a nedať si..ale to môžem byť predsa aj ja a neriešiť čo on je alebo neje, nie?

minka201
23. feb 2025

Podľa mňa by ste mali spraviť kompromis a prispôsobiť sa obaja. Obaja ste závislí na maškrtení a podráždení z toho, keď si nemôžete dať. Tak sa dohodnite, že muž si na 10 minút odehne zamaškrtiť napr. do spálne alebo tam na chvíľu pôjdeš ty, kým on niečo zje v obývačke. Mne by srdce nedalo vyjedať pred mužom jeho obľúbenú maškrtu, ktorú momentálne nemôže. Ale tak isto by som ho nenútila vzdať sa jej len preto, aby mi nerobil chute.

mantilka
23. feb 2025

Máte nezdravý zvyk...pri telke sa neje a vôbec nie caste napchavanie sa chipsami a sladkostami.
Ta tvoja tehu cukrovka by mala byť varovným signálom pre celú rodinu.

dvanastka
23. feb 2025

Ja by som ti k tomu povedala iba toľko: zvykaj si. Zvykaj si, že pri deťoch nebudeš mať čas ani na telku a ak budeš kojiť, tak čokoládu, ani oriešky kvôli tomu, že sú to alergény jesť nebudeš môcť. Muža by som nechala tak, nech si dá k telke to, na čo má chuť a ja by som bola v inej izbe a čítala si povedzme knižku.

oblecenie99
23. feb 2025

Nuž autorka, ja som presne kvôli takémuto fasa zvyku pri telke vybudovala tu tehotenskú cukrovku, som o tom presvedčená. Plus stresy v práci a naháňanie sa ešte aj deň pred odberom, lebo som nenahraditelanaaaaaaa (no jasné). Nadváhu síce nemám, ale posledné dva mesiace pred odberom som sa teda sladkým rozsupla, nebudem klamať. Hodnoty mám celkom fajn, držím sa, ale ja som ich nemala nejak brutálne, sleduje ma diabetológ, a sledujem sa aj ja, čo smiem/nesmiem, a postupne pridávam aj iné veci a pozerám, ako to ovplyvní cukor.. bola som brutálne nasratá za tú diagnózu, za obmedzenia (ja som sa bála najmä o malú, lebo pri striktnom dodržiavaní diéty som ostávala hladná), až diabetológ ma nasmeroval a povolil napr. 200 g sacharidov, aj ovocie, len opatrne. Ale to závisí od hodnot. Uvedomila som si ale, že životný štýl, ktorý som dávala bol teda veľmi zlý, naozaj zlý.

Čiže ja postupne opatrne môžem aj iné veci.. ale snažím sa dávať pozor a teda sladkosti vôbec. Muž má v Tom kupodivu podporil, a sám si to naštudoval a urobil nákup, ale nejak ho neobmedzujem v Tom, čo zje a kedy zje.. prišlo by mi to nefér, aj dnes som jemu a malému piekla muffiny, tak ja som to aspoň ovoniavala 😅 ale u teba bude problém asi to, že to vyjednáva pred tebou a nie to, že to je. Tak sa skúste dohodnúť, ako vám vyhovuje. Ja s tým problém nemám, že sa predo mnou preziera, aj keď poznámky všeobecne o Tom, že toto je ozaj debilný zvyk a aby si neprivodil sám podobný problém ako mám ja si neodpustím pred ním.. drž sa

kikundela
23. feb 2025

U nás tiež nejeme sladké a podobne blbosti kvôli stretneme synovi ktorému to zakázali....prestali sme aj kupovať....a nejeme to všetci...jedine keď ide k babke na víkend napr ... mne to príde dosť blbé ze ry nemôžeš a si ešte k tebe sadne a je to co ty nemôžeš....neviem Trochu empatie ? A je to aj jeho dieta ...ty nemôžeš a on môže tak si ešte pri tebe dá.... jemu by ako bolo ?keď chce nech si to je v robote alebo cestou domov .... my sme to vylúčili vsetci keď nemôžeš syn tak ani nekupujeme a nejeme to pred ním.... povedala som mu nemôžeš ty nebudeme nikto ...nie je to ľahké tiež by si niekedy dal niečo....no nesmie.... tak sme v tom s nim...