Som štvrtýkrát tehotná a rozhodujeme sa, či si dieťa necháme
Ahojte som 4x tehotna a teraz riesime s manzelom ci si dietatkl nechat alebo nie, prislo necakane neplanovame no proste je tu. Mam strach a neviem sa rozhodnut. Som v 6tt
Platime toho vela sme v 3 izbovom byte plis psik. Prosim o radu. Som zufala
@marticka92 a mate uz teda 3 deticky ano? Ja osobne by som k trom uz stvrte kludne nechala☺️♥️ myslis ze to financne nedate? Lebo ano toto je vaznejsi dovod nez to, ze ste v 3 i byte🤗
@marticka92 Akú radu chceš na mamičkovskom fóre? Tu ti žiadna neporadí potrat. Máš manžela, neotehotnela si po znásilnení, ani nič také. Ak máš 3 deti (neviem, či ich toľko máš, píšeš len o tom, že si 4x tehotná), tak uživíte aj štvrté.
ono sa ľahko radí ale každé ďalšie dieťa je poriadny zásah do rozpočtu a iných ,,vecí,, napríklad byt -priestor, auto. Rozhodnúť sa musíte vy, tu nájdeš rady skôr toho typu, že kde sa najedia tri deti, naje sa aj štvrté. Ale reálne ho budete živiť vy, ty vieš, aké máte príjmy, výdavky, ako to zasiahne váš život. Človek nie je živý iba z lásky. Máš len dve možnosti. Príp. ho dať ešte na adopciu ale to neviem či by ste psychicky zvládli. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, držím palce nech to zvládnete.
@marticka92 verim, ze si ho nechate a ze to zvladnete. Ako sa k tomu stavia manzel? My mame tri, ak by prislo stvrte, budeme sa tesit.
Myslím, že radiť sa musíš len s mužom. Vy budete mať o dieťa viac. Tak isto viac výdavkov, menej miesta,viac starostí,možno viac radosti. Je to len na vás a nie na rozhodnutí žien z mk
@luciah187 manzel je na tom tak ze aj ano aj nie, ze nech sa rozhodnem akokolvek podpori ma
@h2 ano mam 3 chalanov 13, 11 a skoro 5r
@marticka92 Keď ani manžel nie je vyslovene proti ďalšiemu dieťaťu, tak nie je o čom. Nechajte si ho, ver mi, že nebudeš ľutovať. ♥️
4 deti je mega. Ak ste neplanovali dalsie, to vas nenapadlo chranit sa?
pri 3 deťoch by som sa prípadných komplikácií pri potrate že v budúcnosti nebudem môcť mať deti už neobávala 😀
@marticka92 zlaty manzel, mozes byt rada. Nechaj si, mozno bude princezna. Chlapcov mas uz velkych, pomozu isto. Ja by som si nechala, ale to som ja. Tazko radit, neviem, v akej ste situacii.
Neviem, ale nam sa akosi naklady nezvysuju. Oblecenie dedia, takisto si posuvaju bicykle, korcule, hracky. Co sa jedla tyka, najhorsie je na zaciatku ak krmis UM a nie MM, plus plienky, ale tak vdaka Bohu za matersku a rodicak. S tym to vykryjes. Zavisi od toho, ci z mate viac hrncov a vacsie auto. 😁 Inak sa nic nezmenilo.
@marticka92 ak sa budes chciet vykecat, kludne napis spravu. Tu ta bude polovica poucat 🙂
Mam zvieratá skutočne rada, ale určite sa nehodí keď napíšeš mam 3 deti a psa, čo so štvrtým? Podľa mňa to maličké prednosť pred psíkom.
Ako si písala to dieťa je už tu, stalo sa. Je ti úplne iná debata ako keby si písala co uvažujete o štvrtom. Je tu a ty si jeho mama, manžel otec. Vy ste pre to male najdolezitejsie osoby a od vás záleží jeho osud. Ci to je dievca alebo ďalší chlapec je to vaše dieťa a porozmýšľaj aj do budúcna. Nebudeš to ľutovať? Ako sa budeš cítiť keď uvidíš iné babatka v kočíku.
Rátať financie, školy, krúžky, pomaly náklady na výšku tu nemá zmysel. To všetko sa mení, menia sa platy, zamestnania , trvale pobyty, auta. Není to nič co sa nedá zmeniť a preto prajem veľa zdravia a držím prsty aby si sa dobre rozhodla.
Prajem veľa zdravia a dobre rozhidnutie
@cecilia29 takto som to rozhodne nemyslela ako ate to pochypili vy pracujem ja aj manzel mame skolopovinne deti.
Že sa vôbec pýtaš...hádam nechceš dieťa poslané z neba hodiť do biológ.odpadu...nemqs najmenší dôvod ho neporodit a nevychovat ako tie predtym
@cecilia29 tak na jednej strane máš pravdu, zo začiatku náklady minimálne ale časom sa zvýšia. Nebuďme naivné a nemyslime si, že deti žijú z lásky, vzduchu alebo vody. Neskôr sa zvýšia výdavky na stravu, poplatky - škôlka, škola, dovolenky, oblečenie - nie vždy všetko sadne po súrodencoch od určitého veku. A áno menia sa aj financie, práca, trvalé pobyty, ibaže nie vždy tým pozitívnym smerom. Stať sa môže všeličo. Nie som za potraty kedy si ako žena zmyslí, ale radšej mať menej detí a nežiť v strese ako mať kopu detí a potom im nevedieť poskytnúť základné veci. A to nie je iba oblečenie, strava, strecha nad hlavou, ale aj rozvoj - krúžky, vzdelanie. Internáty, výlety.
@marticka92 je to narocne rozhodnutie. Viem to presne, lebo som mama 4 deti a posledne prekvapive neplanovane tehotenstvo. Poviem uprimne dalsie dieta sme nechceli. Mali sme dve dcerky, tretieho chlapceka. Stavali sme dom, kopec vydavkov. K tomu este negativne a urazlive komentare okolia. Priame nabadanie aby sme TO dali prec a vyriesili to INAK.
Kazdy aspon tusi, co to obnasa, aj donosit a vychovavat aj ist na potrat, nie ziadne "prerusenie" to nie je. Nie som nejako nabozensky zalozena, tento faktor nehral rolu, len som ludsky citila, ze budem sa citit strasne, ze nerobim dobru vec, a ze to dieta za to nemoze.
Nebudem klamat, bolo to narocne, psychicky, fyzicky, financne...my sme este mali aj deti dost po sebe , pri narodeni stvrteho som presne taky cas v septembri mala 7 rocnu prvacku, 5 a 2,5 rocnych skolkarov a 3 tyzdnove novorodena /narodil sa v auguste/.
Dali sme to, dostavali dom /ked mal najmladsi 1,5roka/, deti nehladovali, prisposobili sme vydavky aj aktivity nasim moznostiam. Neskor muz zmenil, zamestnanie na lepsie platene. Po case som pracovala aj ja, teraz podnikam na zivnost. Deti nam vyrastli ani neviem ako. A z toho stvrteho je 12 rocny sikovny fesak.
Mám piatu dcérku, neľutujem..
Samozrejme, mávam aj ťažké dni, ale z dlhodobého hľadiska to nič nemení na fakte , že deti sú to najviac, čo som mohla dostať od života. Peniaze boli, sú a budú …
@kvetinka75 beriem to ze radsej menej deti a aj s tym suhlasim. Ale autorka nie je vo fáze plánovania ale už je tehotná.
Oproti nam mate miernu nevyhodu v byvani, my teda mame AZ o jednu izbu viac, byvame v stvorizbovom domceku...
Vyhodu ale vidim, ze deti uz mas vacsie, 13 a 11 rocne deti su uz samostatne, zvladnu same dojst napr. do skoly a na kruzky. Neskor do buducna sa budete menej tlacit, lebo kym najmladsie odrastie do skolskeho veku, ti najstarsi uz budu pomaly z domu... velki stredoskolaci alebo na VS - tiez schopni brigadovat a niecim prispiet do rozpoctu , aspon na vlastne zaluby ci ine vydavky.
@cecilia29 to ja viem, preto je to ťažké. No neviem, čo by som urobila na jej mieste. Ja som robila všetko preto, aby som sa vtejto situácii neocitla.
@marticka92 A ktoreho sa chces zbavit 1., 2., 3. ? Da sa to? Mas odpoved aj na to 4. Ja nie som krestanka ani proti potratom ale mat doma 3 deti a bezhlavo sexovat ako 18-rocni je fakt nezodpovedne ved to dieta nemoze za to, ze ma nadrzanych rodicov a ked ho uz fakt neviete vychovat daj ho na adopciu vies kolko parov caka na take rozkosne babatko. Tak ci tak budes na to dieta neustale myslieet ci sa narodi ci nie. Nuz vasa sprostost.
@kvetinka75 áno.rafsej mať menej detí...ale oni to štvrté už majú a nič na Tom nemení fakt.ze je ešte v bruchu.uz tu jednoducho je...
@janinah to je uhol pohľadu. Nie , nie je tu. Je tu až po narodení. Toto sú také psychické tlaky na ženy.
Je mi luto,ze to prislo takto necakane. Ale uz je tu. 🙂
Necakane, neplanovane....pri sexe. To su mi veci 🤔 Smutne, ze az teraz riesite, miesto toho, aby ste riesili ako sa najlepsie chranit pred pocatim. Co chces riesit, ked sa zmesti pes do rozpoctu, vlastne dieta uz nie?

To nikto za vás nevyrieši. Držím palce nech sa rozhodnete akokoľvek.