icon

Som štvrtýkrát tehotná a rozhodujeme sa, či si dieťa necháme

marticka92
6. sep 2023

Ahojte som 4x tehotna a teraz riesime s manzelom ci si dietatkl nechat alebo nie, prislo necakane neplanovame no proste je tu. Mam strach a neviem sa rozhodnut. Som v 6tt
Platime toho vela sme v 3 izbovom byte plis psik. Prosim o radu. Som zufala

andrejkap123
6. sep 2023

@nevenka neviete citat vobec ja som povedala ze ked starsi surodenec chce nie je problem 🙂

elmivelmi
6. sep 2023

@marticka92 Ja neviem,rozmyslas potrat ale psa si nechas.

zmrzlinka2021
6. sep 2023

@marticka92
A vies si predstsavit zit s tym, ze das svoje babatko zomriet a dobrovolne?

Lebo ak hej, a nevadi ti smrt vlastneho dietata, chod na potrat. Ak áno, dajte ho na adopciu, a dajte mu sanču žiť.

h2
6. sep 2023

@andrejkap123 A luciah187, ktorej si písala o 12:41 tú správu s 11 otaznikmi, zase napísala, že "Chlapcov mas uz velkych, pomozu isto." Z čoho si si vykonštruovala, že chlapci budú musieť chtiac-nechtiac pomáhať a to konkrétne s bábätkom. Takže neviem, či práve od teba je vhodná tá výčitka, či niekto nevie čítať.

yoxinka
6. sep 2023

@zmrzlinka2021
No … len keby ide na potrat vie o tom ona a jej muž. Keby sa rozhodne dieťa donosiť a dať na adopciu, vie o tom celý svet, lebo nezmizne na 6 mesiacov to tramtárie, aby potajme porodila dieťa, ktoré nechce 🤷‍♀️. Musela by to odkomunikovať rodine, deťom … Neviem si predstaviť, ktorá žena s troma deťmi by toto spravila. Tu sú len možnosti bábo si nechať alebo potrat, o nejakej adopcii nemôže byť reč.

vamajka
6. sep 2023

@yoxinka A preco je potom tolko deti adoptovanych? Uz je neskoro na to co povedia druhi. To dieta tam uz je nech mu da sancu a vies kolko parov je bezdetnych a budu skakat az do nebies netreba byt sebecky

zmrzlinka2021
6. sep 2023

@yoxinka No tak nech babo da zabit a bude mat peknu tvar pred vsetkymi. Ak vie s tym zit, aj to je cesta.

yoxinka
6. sep 2023

@vamajka
Mne nemusíš vysvetľovať túžbu bezdetných párov. Moja naj kamoška nemôže mať deti, má dve adoptované, druhá kamoška nemôže mať deti, ale muž adopciu odmieta. Často dajú na adopciu dieťa baby, ktoré čakali PRVÉ dieťa. Tých detí na adopciu až tak veľa nie je, na biele dieťa sa čaká roky! Všetci moji známi, ktorí majú adoptované dieťa, majú rómske! Áno, je už neskoro na to, čo povedia druhí, ale minimum žien z normálnych pomerov, nornálnych vzťahov bude rozmýšľať tým smerom, že dám dieťa na adopciu. Buď si ho nechajú alebo pôjdu na potrat a nikto sa o tom nikdy nedozvie.

yoxinka
6. sep 2023

@zmrzlinka2021
Presne ako píšeš!

miadi
6. sep 2023

@yoxinka nemusela by nikomu nic vysvetlovat Keby ju ludia videli teho a potom by bola bez dietata. Kazdy by si domyslel svoje. A druhych do toho nic. Virtualne vsetky obdivuju zeny co dokazu porodit nechcene dieta a dat na adopciu Ved to je nesebecke .. a v realite uz by odsudili? Jediny kto mà pravo sudit jej volbu je ona. Ci pojde na upt ci da na adopciu ci si necha - nasledky bude znasat Hlavne ona, Reakcia ci nazor druhych by ma vobec nezaujimala.

yoxinka
6. sep 2023

@miadi
Tak ja mám tri deti a naskutku neviem, ako by som im vysvetľovala, že štvrté bábo sme dali na preč. Kočka písala, že starší majú 15 a 11, to sú veľké deti, nie 3 ročné. Moje deti by mi napríklad neodpustili, keby dám bábo na adopciu a sakra dobre by tomu rozumeli, lebo tiež sú veľké. Nemusím vysvetľovať cudzím ľuďom, OK, ale ja by som to ani vlastným deťom nevedela vysvetliť. Autorka nie je žiadna socka, že nemajú čo jesť a podobne.

miadi
6. sep 2023

@yoxinka ak Niekto dokaze vynosit porodit a odovzdat dieta prec .. tak vysvetlit to svojim najblizsim je to najmenej. Urcite je to tazsie ako upt. To trva par minut hodin jeden den ., a nikto okrem muza o tom nebude vediet. Lenze ona o tom bude vediet a moze ju to trapit do konca zivota. Nechat si dieta sa jej zda najtazsie lebo uz mà 3 a maly byt. Ale z dlhodobeho hladiska je to najlahsie. V 50ke deti budu prec na skolach na ubytku zit svoj zivot ona ostane s muzom sama v 3izbaku zrazu bude aj byt velky pre 2.. a bude mat kludne svedomie ze mà 4 stastne krasne sebestacne deti. Alebo bude mat 3 a a obcas ju napadne co by bolo keby ., ci urobila dobre ., Mozno nikdy nebude citit spokojnost sama so sebou . Ale to je uz len o tom aky je clovek . Mozno bude stastna aj s upt.

andrejkap123
6. sep 2023

@h2 mam 9 likov na moj prvy koment co som dala (najviac v nasej koverzacii zo vsetkych co sa pripojili na to ci starsi surodenci maju pomahat s dietatom mladsim) “paci sa mi to” na modrom koniku funguju tak že ludia co daju like, suhlasia s vyrokom. To je jedine a posledne co sem postnem 🙂 pekny den.

yoxinka
6. sep 2023

@miadi
Točíme sa stále dokola. Veď to je práve pointa, že ani ona sama by pravdepodobne nezvládla to dieťa dať preč, keby ho už porodí, lebo by ten tlak okolia nezvládla. Okolie rozumej najbližšiu rodinu, nie tetky na ulici a ona to vie. Preto rieši UPT.

negymama
6. sep 2023

@yoxinka tak nakoniec je dilema v tom, ci byt chrumkavy pred okolim /ktore sa nic nedozvie/ alebo pred sebou.

miadi
6. sep 2023

@yoxinka ty ju poznas ze vies co by zvladla a co nie ? Je to moznost a netreba jej ju znechutit.Ano zbytocne piseme dookola .

danielle21
6. sep 2023

Aj nám sa podarilo, chránili sme sa, ale niečo zlyhalo, toez som mala strach, hnevala som sa, ale som dospela a povedala som že preberám zodpovednosť za to, co sa stalo a dieta vychovám, nakoniec som mala super tehotenstvo a dieta je miláčikom celej našej rodiny

mamutka
6. sep 2023

@marticka92 čo sa bytu týka, určite dajte poschodovú posteľ, v tomto máš výhodu, že sú deti väčšie. Nemusíš sa báť, že by z nej spadli a pod. Takto kľudne dáš tri deti do jedinej izby a malé bude s vami prvé roky v spálni v pohode. Neskôr možno prerobíte obývačku na veľkú detsku a pod, to ešte uvidíš. Mali to tak ešte kedysi dávno známi, za komancov 4 deti v troch izbách, mali to super. Alebo prerobíte trojku na 4 izby, my sme tak robili, všetko závisí od dispozície bytu a koľko našetrite. No to ma čas, ako som písala, prvé roky bude babo v spálni. Deti by sa drobcovi iste potešili, myslím že najmladší by sa snažil pomáhať, to je taky zlatý vek, ochotne deti. Ti starší už budú stále viac vonku s kamošmi, takže ten byt sa ti dosť vyprázdni často.

domkakvet
6. sep 2023

@marticka92 ked uz prislo nechajte si ho, ked zvladate tri zvladnete aj stvrte

yoxinka
6. sep 2023

@miadi
Myslím, že už to čítať nebude. Neviem, čo by zvládla/nezvládla. Ako píšem v prvom príspevku, rozhodnúť sa musí ona. Len som sa snažila poukázať aj na inú stránku veci, toť vsjo. Ja osobne som presvedčila jednu kočku, aby nešla na potrat, že to zvládne, dala som jej veci pre bábo, podporila. Kočka porodila, dieťa má tri roky, žije v dosť toxickom prostredí, lebo také sú okolnosti, otec dieťaťa oňho nemá žiadny záujem. Matka je apatická, na liekoch. Ja nie som nadšenec potratov, ale po tejto skúsenosti som trochu skorigovala svoj postoj k tejto problematike.

h2
6. sep 2023

@andrejkap123 😂😂😂 Jáj, prepáč, ja som lajky nepočítala.
Ja netvrdím, že straší súrodenci sa majú starať o mladších namiesto rodičov. V tom s tebou maximálne súhlasím. Ja som sa vyjadrila k tomu, že nebolo nikde napísané, že sa tu v tomto prípade majú starší bratia postarať o bábätko, ako si to ty mylne pochopila a dosť výrazne si sa pustila do prispievateľky, ktorá napísala len to, že chalani už budú veľkí a určite pomôžu (nebolo špecifikované, že majú pomôcť s bábätkom, ani že musia).

kiki68
6. sep 2023

Ja by som si ho nechala, ja by som ani psa a ani dieta nevedela dat prec. Ako tabletka po to este ok, ale takto ze 8tt uz veru nie. Ale tak nez by si to mala dat prec, radsej dones nam pred dvere, ja mam ledva jedno .

zuzana76
6. sep 2023

@marticka92 mate super rozdiel, starsi ma 13 rokov, ked bude mat toto dietatko 13 rokov, starsi uz 26 a pravdepodobne s vami nebude byvat, vlastne mozno uz na vysoku pojde do ineho mesta, tlacit sa 6 v trojizbaku budete mozno takych 10-13 rokov

pokemonkaa
6. sep 2023

Zacala som citat predchadzajuce komentare, ale musela som prestat. Opat sa mi potvrdzuje, ze ludom chyba coraz vacsia tolerancia, respekt a ucta.

Pre autorku -
Mate tri jedinecne deti a hlasi sa stvrte, pekne prekvapilo rodicov, ale je uz tu. Ja verim, ze zvladnete aj tohto dalsieho maleho cloviecika. Nebudte na pochybach. Je to to najlepsie co vas mohlo stretnut, krasna velka rodinka, do ktorej chce prist dalsi clen. Zelam vam vela zdravia a rodinnej pohody a nebojte sa.

nwnw
6. sep 2023

@marticka92 mam v okoli vela parov, co deti mat nemozu. Kamaratka porodila nedavno 4 neplanovane dieta. Vsetky ma male, skoro stale chore. Je to narocne na cas venovat sa 3 plienkonosičom a dvaja z toho sú ešte aj dojčení.. Ty mas vsetky uz aspon ako tak samostatne. Verim ze to zvladnete.

juliacenc
6. sep 2023

@marticka92 samozrejme, ze nechat bude o to viac radosti deticky su dar

aaao
6. sep 2023

Uplne ma zarazilo ze byvame v 3i byte plus psik…akoze jasneee zbav sa decka a psa si nechaj 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ prepac nemohla som sa udrzat….:

dorothee
6. sep 2023

Autorka,v ramci zachovania zdraveho rozumu,uz necitaj komentare..Zjavne mnohym matkam tento viac menej anonymny priestor neprospieva a myslia si,ze su lepsie ako my,co mame neplanovane deti a maju pravo sudit..
Vrr,strasne ste zeny..Cest vynimkam,co jej poradili..Tie ostatne-dajte sa vypchat,ked neviete laskyplne poradit,radsej sa komentarov zdrzte!

elmivelmi
6. sep 2023

@aaao Presne aj to mna zarazilo.

tiezjedna
6. sep 2023

Čo máte s tým psom stále? To ste tak zadubené, aby ste nepobrali, že len opísala ich priestorovú situáciu, z ktorej vyplýva, že teraz ich je v trojke 5 + zviera?! Ona snáď niekde píše, že psa sa nevzdá, a kvôli nemu uvažuje o potrate?!!! 🙄 Niektoré ste fakt tak paranoidné až to bičom plieska...

@marticka92 urob ako cítiš ty a tvoj muž. Ten nech to alibisticky prestane hádzať na tvoje rozhodnutie pod zásterkou veľkorysej podpory, je to srabácke. Ak si dieťa necháte, ovplyvníte život nielen psovi, ktorý je tu pre niektoré dámy ústrednou postavou, ale hlavne svojim trom starším deťom, s ktorými by bolo fér prebrať ich názor na situáciu a prípadné dôsledky (s tými staršími určite). Pýtaj sa ich, nie nás. Trebárs ťa prekvapia a rozhodovanie bude oveľa jednoduchšie. Každopádne to bude len a len tvoje (vaše) rozhodnutie (akékoľvek), ktoré nemusíš pred nikým na svete obhajovať🌷