icon

Som tehotná a zvažujem interupciu

27. apr 2022

Ahojte maminy musím takto anonymné...neodcudzujte ma ale neviem ako ďalej. Som tehotná zhruba 7tyzden. dozvedela som sa to len minulý týždeň....meškala mi menštruácia ale nikdy by ma to nenapadlo že môžem byť tehotná keď manzel mal taký spermiogrma že v živote mi ma neoplodnil...no stalo sa...prvé dieťa máme po umelom a má len 13mesiacov. Problém by nebol ten že som tehotná ale ten že rozmýšľam nad interupciou z dôvodu toho že o toto moje dieťa sa kvazy starám skoro celý deň ja. Môj manžel má okrem práce toľko aktivít že mám toho dosť.je hrozne hyperaktívna, nechce papať. Čakala som že ako otec sa zachová úplne inak nakoľko vedel veľmi dobre že dieťa nemohol mať prirodzene. Nemôžem povedať že je otec...skoro vôbec sa jej nevenuje...a skoro sme sa zato aj minulý rok rozišli...lebo o nič som ho nežiadala len aby sa viac venovali rodine...a on radšej keď prišiel domov buď pozeral do internetu alebo kamaráti poľovníci sa s ním vypravali aj 2 hodiny vonku...a toto je ten dôvod prečo rozmýšľam nad potratom. Povedala som ja s ním už viac detí nechcem..ale osud to zariadil tak že znova som otehotnela ...aj keď si myslím že on si tie deti nezaslúži keď vidím to jeho správanie ..ako by ste sa vy zariadili...

miselar
27. apr 2022

Možno to napíšem tvrdo ale možno ti zapne v hlave ....TY CHCES ZABIT SVOJE DIETA LEN PRETO LEBO MAS MUZA LAJDAKA ???!!!Treba si uvedomiť že mu bije srdiečko a že je to živá bytosť .Nikdy by som si nedala vziať a zabiť svoje dieťa pre debilneho manžela ...Mala si sa chrániť keď si už ďalšie dieťa nechcela lebo aj keď mal takú diagnózu že nemôžes s ním ostať tehotná nikdy to na sto percent nieje.Za vašu nezodpovednosť vezmeš život ???V tvojom prípade by som ho akurát tak kopla do riti ale nikdy by som nevzala život svojmu dieťaťu na základe takýchto trápnych dôvodov .Iné zo zdravotných dôvodov ale ako prepáč len preto že on je neschopný tak to je otras .

lenkakravcova
27. apr 2022

Ak je dieťa zdravé, máte financie na to vychovať ďalšie, tak nevymýšľajte.
Ak by ste bola znásilnená alebo ak by bolo dieťa choré, tak je možnosť z väzenia interrupcie.. Ale vo vašom prípade by to bolo skutočne nemorálne.

elementissa
27. apr 2022

Áno, ženy ti tu budú písať, ako žena zvládne všetko. Ale už nežijeme v dobe, keď musíme z vôle osudu znášať a prežívať. Naplánuj si život tak, aby si si ho aj vychutnala. Planétu nie je potrebné zaludnovat viac. No o tých, čo už samostatne dýchajú vzduch v našej atmosfére sa treba postarať, aby boli čo najlepším prínosom pre spoločnosť a aby to bolo naplní, hodnotní, vyrovnaní a šťastní ľudia. Ja by som neporodila dieťa, o ktorom by som nebola na 200% presvedčená, že sa oňho chcem, viem a môžem postarať. Preto máme jedno a iba jedno dieťa. My sme si to vyhodnotili tak. A to sa stará aj manžel, obaja pracujeme a dieťa chodí do škôlky. Ale určite by som existujúce dieťa neoberala o možnosti jeho vlastného výberu, len preto, aby som si nechala 7tyzdnove embryo, lebo to povedali ženy z koňa. Ale áno, ja rozmýšľam iba a len hlavou, vyplýva to z mojej povahy a profesie (som finančná analytička) a nikto z koňa by mi teda nevysvetlil, že 2+2 nerovná sa 4 ale 1... Ty vieš ako to máte, ty sa rozhodni, nepotrebujes zvolenie internetu

mima172
27. apr 2022

Bábätko si nechaj, prosím 🙏 Uvidíš, nikdy to neolutuješ a najmä, je dosť možné, žeby si si interrupciu veľmi vyčítala a oberalo by ta to o pokoj a šťastie. Píšeš, že tvoja malá má 13m, keď sa narodí bábo, tak dcérka bude už väčšia, všetko s nou bude lepšie. Moja malá má o pár dní 2 roky a co som si nikdy nemyslela, že príde, tak začínam túžiť po druhom. Malá je sice veľmi náročné dieťa, riešime aj nejaké zdravotné veci okolo nej, odplienkovanie nehrozí, nerozpráva atd, no už je z nej taka moja parťáčka, doslova kamoška a viem, že súrodenec by bol pre ňu ideálny (no viem, že nebude nikdy). Prečo ti to píšem? Viem, že to musí byť ťažké, najmä keď sa otec nechová ako otec ale to počaté bábätko zato nemôže. A ďalší faktor - to čím ste si prešli je jasný dôkaz toho, že toto bábo je taky malý zázrak 💕

petamich
27. apr 2022

🙈 ja vas zeny nechapem - je pre vas relevantny nazor cudzich uzivateliek na MK? hadam si dospela svojpravna zena, my sa o ne starat nebudeme, takze nechapem na co je dobre, ze ti tu zeny povedia ci mas alebo nemas ist na potrat ale okej - ja osobne by som na potrat nesla ale ja nie som v tvojej situacii a nemam muza ignoranta a sebca 🤷‍♀️ ty si musis zvazit svoju situaciu a ci by si bola schopna to urobit vs. starat sa sama o dve deti (ak je nulova sanca, ze manzel sa uvedomi)

miskaradko
27. apr 2022

Nerob to,lebo toto tvoje rozhodnutie ovplyvni celu tvoju buducnost. Tolko lasky kolko ti daju deti ti neda nikto a nič na svete.💞 ako dieta rastie tak aj tieto starosti okolo babatka pominu. A ak pride nieco tazke v zivote iba dieta ta z toho vylieci,upokoji a da ti tolko lasky....nesprav nieco co ta pocas zivota bude pomaly ,,zabijat,, vo vnutri.

mimi2018
27. apr 2022

Určite si babatko nechaj na 100 %. Je to hlavne tvoje dieťa a nebudeš na 100 % ľutovať. Vo veľa prípadoch v manželských aj nemanželskych vzťahoch to nie je ukážkové ani dokonale, stále nejaké problémy a nespokojnosť no musíme fungovať ďalej. Treba si iba zvyknúť a žiť ďalej. Si rozumná žena a pri treťom si už dáš pozor neboj nič. Všetko je tak ako má byť ;)

misinka0611
27. apr 2022

Nejdem a nechcem ta súdiť, ale podľa mňa to že sa staráš o dieťa sama podľa mňa nieje dôvod. Pozri kopa žien ma chlapa na týždňovkách aj deti “ hyeraktivne” vlastne ono dieťa vo veku 1,5 roka sedí na zadku? Hm.. asi máloktoré veď tie deti teeazbzcali chodiť je prirodzene ze za nimi žena behá. To že manžel nejaví o deti zaujem je jeho chyba, raz to bude ľutovať že premrhal detstvo detí.. ako píšem pre mňa toto nieje dôvod na potrat. Keby nemáš čo do úst, je ohrozený tvoj život, dieťa ma vážne postihnutie. OK, to chápem ale dôvod manžel je blb, nevenuje sa deťom a mám 13 mesačne dieťa? Hm.. to nie.

maranta_leuconeura
27. apr 2022

Nemusis si dieta nechat len preto, ze si bola predtym na IVF a mate co jest. Omg to co su za nazory?! Rozhodni sa za seba podla svojho prezivania a ci si na to trufas. Lebo ak ti jedno dava zabrat, povedzme si uprimne, dve su narocnejsie. Vobec to nemusi byt ako z rozpravky. Ludi, co olutovali, ze mali (dalsie) dieta je plno.
Samozrejme, ak po tom tuzis a dieta by si prijala, len sa mozno bojis, treba poziadat o pomoc a zariadit si zivot inak. Lebo mam pocit, ze ani v muzovi nemas oporu ale naopak dalsiu zataz.

annamalaga
27. apr 2022

Tu sa pridám, som zvedavá, či vôbec autorka odpíše. Rozhodni sa podľa seba hlavne.

danyelia
27. apr 2022

@maranta_leuconeura Ahoj, no neviem si celkom dobre predstaviť ženu-matku, ktorá sa pozerá na svoje malé dieťa, predpokladám, že ho miluje a povie si ,,joj, tak ľutujem, že som nešla na potrat,, - nech už je situácia akákoľvek...neviem,možno sú také ženy, no ja osobne takému zmýšľaniu nerozumiem 🤔

haley7897
27. apr 2022

Boh nám dal slobodnú vôľu, takže je to výhradne na tebe, osobne si však myslím, verím, že žena by mala mať lepší dovod vziať život nenarodenemu dieťaťu ako dočasný diskomfort a hnev na manžela. Tým skôr ak je problémom muž a nie dieťa. Prečo si nechávate neschopných chlapov a co i len zvažujete zbaviť sa vlastnej krvi? Zvláštny postup.
Btw, dve deti sú náročné len do istého bodu, keď prejdete najťažšou fázou prídu do bodu keď sa budú vedieť venovať jeden druhému a odbremeniť ta tak od nonstop potreby byt tebou zabavany. A to nehovorím o tom, že budú jeden druhému oporou v dospelosti keď tu raz tya tvoj muž nebudete. Hovoríme o dvoch, troch náročných rokoch vš celoživotný benefit súrodenca pre tvoje deti. Zvaz co je dôležitejšie

annamalaga
27. apr 2022

@maranta_leuconeura presne tak niekto zvládne 5 deti , pre niekoho sú náročné 2 deti.

tote2311
27. apr 2022

Poviem ti len tolko pokial niesi sama presvedcena o tom ze tu interrupciu chces tak to nerob a ver mi viem o com hovorim podstupila som ju minuly tyzden a odvtedy mam psychicke peklo lutujem to a uz to nemozem vratit. Takze v prvom rade musis vediet ty co chces

acrobaleno
27. apr 2022

@danyelia https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ake-slova-vasich-rodicov-vas-najviac-zaboleli/ prečítaj si. Našli sa aj také mamy a otcovia. Táto téma jasne ukazuje, že nie všetci ľudia majú mať deti.

sonicka19983
27. apr 2022

Presne toto som chcela napísať...Boh tvojmu prvému dieťaťu chce dať súrodenca, tebe obrovský dar a mužovi šancu na reparát...v mojom okolí je veľa žien čo sú denno denne samé s deťmi a vydržia...treba to kvôli deťom vydržať a uvidíš že to bude stáť za to....tvoje uvažovanie aj obavy sú pochopiteľné ale máte krásny dar.... škoda by bola ho zahodiť a premrhať... pouvažuj ešte...dobre bude...

maranta_leuconeura
27. apr 2022

@danyelia a predsa existuju ;) ludi, co lutuju rodicovstvo je nie malo. Odporucam zahranicne fora o ,regreting parenthood'. Priznat sa k tomu neanonymne je tazke aj tam, nie to este u nas, kde ludia odsudzuju pomaly vsetko, co sa vymyka vacsine alebo nie je podla ich osobnych moralnych zasad.

thoughtfulweirdo
27. apr 2022

Čo máš urobiť ty neviem, nemôžem hovoriť za teba, ale za seba hovorím, že by som v tejto situácii na potrat nešla. Vezmeš šancu na život plodu, ktorý za nič nemôže len preto, že tvoj muž je somár a tebe sa nechce starať o dve deti🤷🏻‍♀️ toto by pred mojím vlastným svedomím neobstálo. Za to svoje ale zodpovedáš sama, ty s tým budeš ďalej žiť. Nebudem ti písať, že s dvoma deťmi je to pohodička, dvojitá radosť, lebo prvých 9 mesiacov života nášho mladšieho to bolo peklo a ani teraz v roku nejak od radosti neskacem, hoci ho milujem 🤭 ale zas, nepoznám nikoho okrem mňa, kto by to tak mal, takže štatisticky to vyzerá dobre 😅

danyelia
27. apr 2022

@maranta_leuconeura Môže byť, ja ich síce celkom nechápem, ale rešpektujem to, sú aj také ženy. Ja sa nechcem nikoho dotknúť, no mne sa skôr zdá, že väčšine žien sa jednoducho ,,nechce,, byť matkami, v tom zmysle, že chcú mať už len ten svoj pokoj, chcú si užívať, cestovať, zabávať sa, budovať kariéru, zarábať peniaze, možno povedať, že v istom smere sú sebecké a lenivé starať sa o dieťa, pohodlné, vyhovárajú sa na muža, ostatné (vraj) ťažko zvládnuteľné deti v rodine, preľudnenosť planéty...

sindla
27. apr 2022

Rozhodni sa sama, tak ako to ty cítiš. Tu ti bude každá písať, aby si si dieťa nechala. Vychovávať ho budeš ale ty, nie ony.

acrobaleno
27. apr 2022

@danyelia A čo je na tom zlé nemať deti? Podľa akého štandardu usudzuješ, že je to sebecké? Sebecké je mať dieťa a nestarať sa o neho a uprednostniť svoje potreby pred jeho. Ale to, že si niekto nespraví dieťa len preto, lebo sa nechce starať alebo chce kariéru alebo si nechce zničiť telo pôrodom, je to jeho vec. Ja spĺňam tvoje podmienky na "sebeckú ženu", lebo deti nechcem práve z týchto dôvod, a čo? Som sebecká? Nie. Voči komu? Voči nejakému "zvyku" či štandardu patriarchálnej spoločnosti?

mariaholesova
27. apr 2022

Pozri, na interupciu mas cas do 3 mesiacov. Neunahli sa predcasne. Samej seba sa spytaj: co by som lutovala viac?

Nech ti vide cokolvek, obe vieme ze by si sa s interupicou nezmierila. Vies ze by ťa to cely zivot nahaňalo. Ale ak to dieta ma vyrastat s tim ze to bola chyba tak to tiez nie je spravne.

Ak sa ti muz nevenuje a nepomaha tak jedine co mas su aj tak len deti. Neber to tak ze on si druhe nezasluzi ber to tak ze ty si zasluzis byt dvojnasobna mamina aj ked je to skoro...Porozpravaj sa s nim o svojich pocitoch, spolu na nieco pridete.

danyelia
27. apr 2022

@acrobaleno Povedala som, že takýmto postojom celkom nerozumiem, čo je asi logické, lebo sama mám štyri deti, no tiež som napísala, že ich rešpektujem...A áno, prídu mi zvláštne dôvody, v zmysle ,,nechcem si zničiť telo pôrodom,, 🤔 Ako zničiť? Pribrať? Ja osobne mám po 4 deťoch telo lepšie ako pred pôrodmi, lebo cvičím a starám sa o seba. A kariéra sa dá robiť aj popri deťoch, keď povyrastú.Takže áno, v istom smere mi príde taký typ ženy sebecký, keďže sa chce starať len o seba a nedajbože o vlastné dieťa. Bez detí by mi prišiel život prázdny, ale veď jasné, každého vec, nech si každý zariadi život po svojom 🤷‍♀️

acrobaleno
27. apr 2022

@danyelia A ja zas nechápem tvoj pohľad. Mne prídeš ty sebecká, že máš toľko detí, lebo vidíš iba svoje potreby mať veľkú rodinu. A to, že tebe sa zlepšilo telo, tak na takých ako ty pribudne ďalších 50, ktorým sa zhoršilo. A kariéra popri deťoch? Nie všetky majú manžela, ktorý pomôže s domácnosťou, ktorý pomôže s rodinným rozpočtom, ktorý im ísť dovolí cvičiť alebo sa vrátiť do práce. Takže, keď ty máš pekný život, dobre pre teba, ale nezovšeobecňuj a nehraj sa na to, že môžeš niekoho súdiť, nebuď blahosklonná a falošne nikoho neľutuj. A mne nemôže chýbať niečo čo nepoznám a predstav si, že nemám ten život prázdny, len inak využitý. Mne by deti zavadzali a neplánujem sa obmedzovať, žijeme iba raz a chcem to žiť po svojom

atomiclena
27. apr 2022

@laurita285 ja si myslím, že nazvať akéhokoľvek človeka nevydareným kusom a už vôbec dieťa je vrchol bezcitnosti, poupratuj si svoju slovnú zásobu.

sue
27. apr 2022

Nebudem filozofovať. Rozmysli si sama, po porade s psychoterapeutom, ty vieš ako vládzeš, ako stíhaš, ako ti je .

Rozhodni sa sama za seba, bez moralizovania a filozofovania iných.

zuzkor
27. apr 2022

Jednoznačne si ho nechaj! Mne zomrelo tretie, nezačalo mu biť srdce. Tri roky som za ním smútila, až som sa dostala do Ráchelinej vinice, kde boli ženy ktoré podstúpili potrat alebo ktorým zomrelo spontánne dieťa v tehotenstve. Všetky potrat ľutovali. Už by to nikdy neurobili. Nevieš si predstaviť tú bolesť tých žien po rokoch. Teraz každému kto to rieši o tom svedčia čo zažili. Pozri si, čo je to postabortivny syndróm, aby si vedela, čím ženy po potrate prechádzajú. Je to niečo strašné. Jedno viem s úplnou istotou. Že riešenie je ho porodiť.Potrat nič nevyrieši! Akurát Ti zničí život aj toho nevinného stvorenia pod Tvojím srdcom.

arriana29
27. apr 2022

Ja neviem kde je Pán Božko v takýchto situáciách keď mi kamarátky plaču že sa im roky nedarí, alebo je to potrat za potratom (prirodzený) a tu je bábo nechcené. Rozhodnutie je na tebe a nie je ľahké ver že si to ale budeš vyčítať. + Ešte máš aj iné možnosti ako potrat. Hniezdo záchrany, anonymný pôrod, bábo si nájde aspoň šťastie v inej rodine a dostane šancu na život.

danyelia
27. apr 2022

@acrobaleno Tak úprimne, takú veľkú rodinu som nikdy neplánovala, ale samozrejme z detí sa tešíme a nikdy som toto rozhodnutie neoľutovala. Ani kvôli kariére, postave, starostiam. A nevidím nič sebecké na tom, mať veľkú rodinu, pokiaľ sa človek o tie deti vie postarať po všetkých stránkach, venuje sa im, trávi s nimi čas, ľúbi ich. Veľa krát sme ich s mužom v rámci pracovných ciest zobrali so sebou, u nás sa aj tá práca dá skĺbiť so starostlivosťou o nich (aj keď jasné, nie každý má tú možnosť). Na domácnosť som sama, muž pracuje, tak nám to vyhovuje. A nikoho nesúdim ani neľutujem, ale ako som písala, je to každého osobná vec, veď ak si takto šťastná, tak ok, ja Ti to neberiem...

joesvk
27. apr 2022

@maranta_leuconeura Plno? Nepoznám nikoho takého.