Som v 8. týždni a rozmýšľam o prerušení tehotenstva
Zdravím všetkých. Ocitla som sa v situácii v ktorej ani sama neviem čo je správne.
Ide o to, že čakám dieťa druhé.. Lenže ja mam 35 rokov a partner 46 s neskutočný strach mám z toho že diaťatko by mohlo byť koli nášmu veku choré (autizmus) dosť som aj fajčila a brala silné lieky na migrenu a 1x som zobrala aj neurol.
Som v 8 tt a strašne sa bojím, že som tym ublížila plodu a aj toho že kôli nášmu veku môže byť choré.
Rozmýšľam o UPT.
Máte pre mňa neake rady? Skúsenosti? Som z toho zúfalá..
Choré deti majú aj mladí ľudia ,teš sa ,užívaj
Poradila by som sa v prvom rade s gynekologom.
Môj muž má 43 ja 35 teraz sa nám narodilo krásne zdravé dieťatko. Nebolo to síce bez problemov ale ja som na to mala predpoklad.
Neviem prečo hneď myslíš na najhoršie? Prvé dieťa je zdravé?
Mne napr teraz pri druhom keď som bola hospitalizovaná s vysokým tlakom dali tiež dva dni po sebe neurol to som bola v 33t.
Záleží keď si tie lieky brala, treba to prejednať s doktorom.
@doriiis úplná nahoda, neplánovane tehotenstvo
@3petka prvé tehotenstvo som mala rizikové aké dcérka je zdravá našťastie..
@simca06022011 tehotenstvo prebieha bez problémov, povedal mi že to riziko je tak vždy aj u mladých rodičov len u starších je tam to väčšie riziko toho autizmu
ved ale autizmus ti vysetria a rozhodnut sa mozes aj neskor, tak ako xy parov... podla mna sa stresujes zbytocne vopred. Ja by som sa rozhodla podla toho ci dieta chcete alebo nechcete, ale nie podla mojho strachu.
Autizmus ma spojitost s vekom matky? To nie. Ak tak downov syndrom ... ja som mala deti 36 a 40. Vysledky ok, deti zdrave. Aj typojdes na testy. Ak ti ukazu postihnutie, budes mat cas aj potvrdeny dovod na upt.
@autorka autizmus nevzniká z požitia 1 neurolu a liekov proti migrény, autizmus je z 80% zapríčinený genetickou predispozíciou a zvyšné percento tvoria enviromentálne faktory vek, porod, životne podmienky… Čiže zbytočne sa nestresuj, obmedz lieky, nefajčí a nemysli na autizmus.
@zuzanockamt ano mas pravdu, s downovim som si to pomylila... ale aj tak mi pride ten stres okolo toho zbytocny, vsetko co sa da, vysetria, vidia poskodenia plodu atd.
Tak ked ste nechceli dieta, nenapadlo vam chranit sa?🤔🙄
@simca06022011 autizmus sa nedá vyšetriť počas tehotenstva
To si ako na to prišla že autizmus vznika preto lebo rodičia majú vyšší vek? Osobne poznam viacero rodin ktore maju take dieťatko a matka mala pri pôrode okolo 25. Ako je to možné potom?
Zbytocne ta dr. vystresoval. Mam dieta s autizmom, mala som 24r. ked sa syn narodil. Zaujimave, ked som rodila tretie, mala som 27 a autizmus nema.. tam je vela roznych faktorov, ktore ovplyvnia, ci dieta autizmus bude mat, nie iba vek.. Tes sa, ze budete mat doma veselsie, dcerka bude mat surodenca.
Mne sa 3. narodil, ked som mala 38 a manzel 55. Maly je zdravy. A zivy niekedy az prilis 🤣
Neboj sa a tes sa, ze ste este dostali sancu byt este raz rodicmi malemu cloviecikovi. Mne sa uz tiez ani nesnivalo, ze to budem moct zazivat este raz 🥰
Tak talezi aj s čím. Ja som prvé mala so štítnou problém. Narodil sa syn 37tt a teraz má chytila preeklampsia takze som musela rodiť 33. Ale bola som na všemožných vyšetreniach či je všetko ok.
Poradit sa o liekoch s gynekolohom, klinickym farmakologom...
Ja som brala tiez lieky, lekar ma ubezpecil, ze v takto skorom stadiu a v takej davke, ako som brala, je to ok. Deti mam 4, prve v 30, druhe v 32 a potom v 37 a 39 rokoch. Vysledky som.vzdy mala ukazkove a deti su zdrave.
Ublizis mu ked ho zabijes. Ukludni sa vies ake trosky ferky bezdacky porodili zdrave deti… a zdrave zeny porofili chore deti. S manzelom sa teste ze budete mat dietatko a ze vase dieta bude mat surodenca. Je to dar
Pri poslednych 2 som teda mala problem s tlakom, a po kazdom tehotenstve sa mi spustila hypertyreoza, ale problem s tlakom a preeklampsiu maju aj mlade baby.
Neboj, aj moja svokra fajcila a vobec necakala, ze otehotnie, aj lieky na astmu brala, proti alergii, kortikoidy. A moj muz je tu, zivy a zdravy. Ale teda, ma astmu, diagnostikovali mu ju v 2 rokoch, lenze to maju tak ci tak dedicne v rodine. Vdaka Bohu, ze je tu. Nechaj si to dieta, nepanikar 🙏
Ja som pri najmladšej prefajčila 3 mesiace každý deň 1krabicku denne a je zdravá ako rybicka a ako som to mohla urobiť? Nevedela som, ze som tehotná, po druhom pôrode si krámy chodili ako sa im zachcelo a my sme na to prišli na konci 13 TT na preventivke
Máš na to... veľa šťastia 😊👍
Ak nemate autizmus priamo v rodine, tak sanca je velmi nizka. Bavili sme sa medzi sebou mamy, co maju auti deti a 90% z nich malo zdrave tehu bez alkoholu, liekov atd. Bezproblemove porody. Hacik bol v tom, ze maju v rodine niekoho divneho cca par generacii naspat. Ja mam napr autizmus a moje dieta ( mala som ho v 35) je zdrave, nema nic. Cize toto vobec nefunguje tymto sposobom. Oni uplne nevedia co sposobuje autizmus a je tam viac faktorov ( hlavne bude asi geneticka predispozicia v rodine vs nejaky disruptor). Porad sa s lekarom, daj sa testovat na moznost Rhettovho syndromu u dietata, he dobre jest do 20tt 3 a 6 omega mastne kyseliny a vit D v tabletkach ( to bolo odporucane pri druhom dietati, ak prve je autista). Tak uvazuj tymto smerom. Trosku nechapem, co sa ludia boja autizmu, ale houbeles o tom vedia. Ked tak sa porad s napr Vierkou Hincovou, od odbornickou na autizmus.
To je tak trochu pritiahnuté za vlasy. Riziko tam pochopiteľne je a to je vždy. A vek u muža to určite nie je to najhoršie. Poznám veľmi veľa mužom čo pred aj po 50tke splodili krásne zdravé bábo. Je to len a len na Vás. Treba myslieť aj nato, aby ste raz neľutovali,nemali výčitky. V prvom trimestri to obyčajne príroda sama zariadi ak je plod poškodený.
Držím palce,verím, že sa rozhodnete správne a nikdy si to nebudete vyčítať nech sa rozhodnete akokoľvek.
Dieťa je dar a nie každému je dopriaty.
@kiki68 má úplnú pravdu. Keď sa tak bojíš, tak sa poraď aké vitamíny brať a podobne, nech minimalizuješ riziko. Vysoký vek je skôr dôvod na downov syndróm a na to Ti v pohode stačí ísť cca v 12tt na trisomy test (za poplatok) alebo na amiocentézu (to sa dá iste po dohode vybaviť). 35 rokov je podľa mna úplne priemerný vek rodičiek, kľudne aj 40r. Ja som rodila prvé ako 32r a bola som v pôrodnici jedna z najmladších 🙂 ja nemám nič proti UPT keď je odôvodnená, ale toto mi príde trošku prehnané. Držím palce a hlavne žiaden stres, tým ubližuješ tomu malému teraz najviac 😉
@3petka na štítnu žľazu sa liečim 17 rokov a msm zdravú dcérku 7 ročnú a našťastie neboli žiadne komplikácie počas tehu ani počas sekcie..
@kiki68 môj muž má sesternicou a jej obe deti su autisti :/ z mojej rodiny to nemá nikto. Muž je psychicky veľmi labilny, veľmi citlivý no proste mam strach zo všetkého
@iva_ab Ja prežívam od začiatku tehotenstva obrovský stres, napätie, neviem spávať rozum mi non stop týka ako hodinky.. S mužom sme mali nezhody, pred mesiacom sme vztsh ukončili a nato prišli tehotenstvo 🙈 takže sami stres úplne..
Tak toto naozaj nie je dovod, akp bolo spomenute chore deti sa rodia aj mladym a podla mna mate este v pohode vek na dieta.

Tak načo ste si to dieťa robili?