Tehotenstvo v 37 rokoch
Žienky je mi divne.. mám už 37 rokov muž 48 deti sme už v pláne nemali a keďže pred 3 rokmi nám povedali lekári že muž má 2% nato aby mohol splodiť dieťa, ďalej sme to ani neriešili.
A hups po 3 rokoch som predsa otehotnela. Sme z toho v šoku a máme aj strach či bude dieťa zdravé. Autizmus žiadne testy nevylúčia a práve toto ochorenie majú deti starších rodičov.
Neviem ako ďalej, muž chce aby sme si dieťa nechali.
Ale pre mužov je to ľahké veď všetok zodpovednosť predsa ostáva na nás matkách.
Neviem čo mám robiť.
Bola ste niektorá v podobnej situácii?
37? ved to zeny vo francuzsku rodia prve dieta a niektore este len cakaju ze este je skoro :D 37 je uplne normalny vek na druhe dietatko… ja som mla v tom veku tretie, a doktori mi hovorili ze som mlada rodicka na 3 tie dieta…
posledne dieta som porodila v 39, a autizmus a podobne spektrum chorob ma ani nenapadlo.Keby sa ma clovek zamyslat kazdy den,co moze a nemoze byt,zblazni😉Dieta je obrovsky dar, tak som k tomu pristupovala ja,treba sa tesit aakotu uz bolo spomenute,podpora muza nie je u kazdej samozrejma.Takze prajem spravne rozhodnutie a ziadne obavy
Dieta neprichádza vtedy keď ho chceš,ale keď ho potrebuješ. Pre niečo sa Vám podarilo . Vaz si to .
Zvládnete to .
Blahoželám a tešte sa s manželom. Nič krajšie sa vám nemohlo stať. Nie je to žiadna hanba,ale radosť. Tešte sa 😊
Takže, dievčence, takto... 😅
Otehotnela som po dlhom boji s neplodnostou ako 37 ročná. Rodila som 38 ročná.
Mala som taký stres z toho, že svojim vyšším vekom zdravotne znevýhodním dieťaťko, že som si normálne urobila v exceli tabuľku všetkých mojich predkýň za posledných 300 rokov, že kedy mali prvé, kedy posledné dieťa a aký bol priemerný vek v poslednom tehotenstve. 😅 (venujem sa genealogii už roky).
Prišla som na to, že priemerný vek na posledné dieťa v mojom rodostrome bol 37.54 rokov. (Samozrejme, je to priemer. Niektoré mamičky v 18tom storoči umreli mladé pri pôrode a modernejšie mamičky zas nemali po 10 detí a posledné mali odrodené v 25tke. Mala som tam ale aj ženy, čo rodili v 46tke.)
Pokiaľ viem, nikto v rodine nemal ani autistu, ani Downika. A kopu mojich priamych predkov bolo akurát tým posledným, po 40tke narodeným dieťaťom. Čiže boli dostatočne zdraví na to aby sa ozenili a mali ďalšiu generáciu.
Zbytočne mi každý hovoril, že hysáčim. Úzkosť bola moja najväčšia tehotenská komplikácia. 😆
Dnes má moje krásne dievčatko 3 mesiačiky.
Moja mama mala 40r ked sa narodil brat.Je to už dospelý a inteligentný chlap 😉 Ak máš podporu manžela tak choď do toho.Koľko je tu bab čo píše že chlap to neprijal.Ale je to na tebe.Autizmus či inu chorobu môže mať aj dieťa mladších partnerov nemyslím si ze je to vekom matky
Ahoj, trocha ma tá téma zaskočila, lebo pre mňa rodiť v 37 nie je zďaleka nijaký extrém. Ja som v 37 rokoch rodila svoje tretie, bolo plánované a naozaj som nemala pocit, že by som bola pristará. Štvrté sa nám pritrafilo v mojich 43, a zatiaľ vyzerá práve toto posledné naše dieťa najzdravšie, najodolnejšie zo všetkých. Nehovorím, že to bolo / je lážo-plážo, ale nejak to dávame. V dnešnej dobe rodiť v 37 podľa mňa naozaj nie je nič extra. Aj v minulosti rodili ženy x-té dieťa po štyridsiatke, a dnes už duplom. A napr. v mojom okolí je ozaj veľa žien, ktoré rodili po 40.roku, a to nemyslím nejaké celebrity, ale reálne osoby spomedzi mojich známych.
@monika2012 ona už dieťa má
@breznica Ale podla vsetkeho ma len jedno z prveho manzelstva. S tymto sucasnym zrejme dieta nema, ked ked je to jej 2.tehotenstvo. On mozno uz ma tiez dieta s predchadzajucich vztahov ( to len predpoklad) ale spolu zrejme dieta nemaju. O to viac sa cudujem, ze sa zienka netesi ale stresuje. Ved mat dieta s niekym koho milujem a s kym planujem zostarnut je super.
V dnešnej dobe je to už normálne mať dieťa v takom veku. Musíš ty vedieť ako sa na to cítiš. A čo sa týka tých chorôb tak to sa môže stať v každom veku. Ja som prvý krát otehotnela ako 22 ročná a zistený bol hydrocephalus u dieťatka takže ak sa na to cítiš tak vrelo do toho.
V nasej rodine mame cez 10 zien, ktore rodili po 40tke a maju zdrave dieta. A poznam jednu, ktora ma Down-dieta a jednu s autistom. A teraz aku vypovednu hodnotu to ma? Nikto ti nesa istotu na ziadnu chorobu (alebo na zdravie). Ja byt na vasom mieste, dieta by som si nechala, duplom ak mas podporu muza a dieta nemate (a chceli ste). Jedine by som si porobila rozsirene prenatalne testy (nifty), pre vlastny klud. A toto ti vravim ako matka, ktora tiez rodila v 40tke posledne...
Ak by som otehotnela neplánovane, tak u mňa je rozhodnutie jasné, išla by som na zákrok.
My sme mali druhé dieťa v podobnom veku, ale plánované, má AS (no u nás to bude predpokladám zdedené), ale vysoko funkčný, hoci sú aj náročné dni a chvíle.
Vyjadrím sa k téme autizmus. S deťmi s PAS pracujem vyše 20 rokov a veková skladba rodičov je rôznorodá. Od mladučkých, ktorým sa dieťatko narodilo okolo dvadsiatky až po mojich rovesníkov. Mám 45, syn sa mi narodil v 38 a je zdravý, zvedavý, bystrý. Autizmus je neurovývinová záležitosť vznikajúca počas vnútromaternicového vývinu. S vekom rodičov nesúvisí.
Dieťa je dar, vedelo prečo prišlo v tomto veku. Moji rodičia mali 39 mamka a 45 ocko, keď som sa narodila. Súrodenci na prahu dospelosti. Bola som maznáčik. Jediné smutné na tom všetkom je to, že už tú nie sú. Pokým moji rovesníci sa tešia a nosia domov vnúčatá, ja nemám komu 😢
Ešte stojí za zváženie, že ak si dáš dieťaťko zobrať proti vôli manžela (príp. s jeho namietkami), môže to vážne narušiť váš vzťah, alebo ho úplne postupne zničiť. Toto je vážne rozhodnutie a ak sa otecko na bábo teší a dáš si ho vziať, môže u neho vzniknúť voči tebe zášť a znechutenie. Ktoré postupne bude rásť až zabije jeho cit k tebe a potom aj Váš vzťah. 😔
Bola, nechala som si babo- inak sme ani neuvazovali. Vsetko ok.Niektore v 37 len zacinaju.
Ja len toľko ze s autizmom to nič nemá. Ja som mala prvého syna v 22r a ma autizmus
@breznica Ale podla vsetkeho ma len jedno z prveho manzelstva. S tymto sucasnym zrejme dieta nema, ked ked je to jej 2.tehotenstvo. On mozno uz ma tiez dieta s predchadzajucich vztahov ( to len predpoklad) ale spolu zrejme dieta nemaju. O to viac sa cudujem, ze sa zienka netesi ale stresuje. Ved mat dieta s niekym koho milujem a s kym planujem zostarnut je super.
@silvike neviem,či je to nejaká povinnosť ženy mať s každým chlapom,ktorého miluje dieťa 🧐 ja mám dieťa z prvého vzťahu, 9 rokov mám úžasného muža, je skvelý otec pre moje dieťa ale my spolu dieťa nechceme, šli sme do vzťahu s tým, že toto máme vyriešené. Ak to má aj autorka tak,ja ju chápem. Mám o rok viac a pre mňa by to bol tiež šok a strašný skrt cez rozpočet už len z dôvodu, že moje dieťa má ťažké postihnutie, ale vieme aj napriek tomu fungovať, cestovať, užívať si a všetko by to bolo preč
Dcera sa mi narodila ked som mala 37r, je nastastie zdrava 🙏 kolko mate deticiek? V dnesnej dobe, zdrave dieta mat je obrovsky dar, lebo uz je toho vela zleho co vidim 😔
Ja som rodila 37 ročná, muž mal 45 a v pohode.. nie ste starí ..
Ja som skoro v podobnom veku a snažíme sa o dieťa. Dakuj Bohu že si tehotná, čo by za to kopa ľudí dalo. To že sme v pokročilom veku neznamená že dieťa má vysoké riziko mať nejaký hendikep. Tes sa s manželom a dakuj Bohu za dar materstva. Keď dieťa uvidíš naživo, zahanbis sa že si vôbec niekedy uvažovala nad potratom
Teraz 37 rokov nie je to, co bolo volakedy. Mna mala mama v 38 rokoch, ziadne testy jej vtedy nerobili, ani len ultrazvuk. Som zdrava, sportujem. mam dve vysoke skoly a ovladam plynule 3 jazyky. Teraz je uz uplne bezne, mat dieta neskor, zbytocne riesies, dostali ste velky dar a pozehnanie. Babatko si ta vybralo ta vybralo takto neskor, lebo chce, aby si bola jeho maminka. Vaz si tento dar, ja som bola na izbe v porodnici so zenou, ktora mala 44 a narodilo sa jej babo...
Máš podporu partnera,zázemie,...máš to čo veľa žien nemá. Možno to všetko takto malo byť.drzim palce!
37 je vela? Preco? Teraz uplne bezne, mam zname aj prvorodicky v tom veku. Ak mas obavy, zaplat si geneticke testy, trisomy ci nifty je teraz. Mne tiez vysli prve triple testy zle kvoli veku vysoke percento na down, ale to je len statistika. Dali sme geneticke testy a tie potvrdili zdrave dievcatko, ktore aj mame. Ja som mala tretie v 35 a v porodnici som bola najmladsia ci na jiske, ci na izbe potom 😃 vela zdravia prajem 😊
Nestresuj ja som otehotnela v 42-ke tehu bez komplikácií a máme zdravé 6mesacne dievčatko síce väčší vekový rozdiel ale to je ok...užívaj si to
@silvike neviem,či je to nejaká povinnosť ženy mať s každým chlapom,ktorého miluje dieťa 🧐 ja mám dieťa z prvého vzťahu, 9 rokov mám úžasného muža, je skvelý otec pre moje dieťa ale my spolu dieťa nechceme, šli sme do vzťahu s tým, že toto máme vyriešené. Ak to má aj autorka tak,ja ju chápem. Mám o rok viac a pre mňa by to bol tiež šok a strašný skrt cez rozpočet už len z dôvodu, že moje dieťa má ťažké postihnutie, ale vieme aj napriek tomu fungovať, cestovať, užívať si a všetko by to bolo preč
@breznica A kto povedal, ze to je povinnost ? Ja nie.
Autizmus nie je častý u starších rodičov a matiek, ale dawnov syndróm a ten je včas podchytiteľný. Najnovšie štúdie ukazujú, že vysoké percento autizmu je v dôsledku dehydratácie mozgu bábätiek. Mozog obsahuje veľa vody a potrebuje veľa vody, najmä v prvých týždňoch a mesiacoch. Preto bábätká potrebujú veľa piť. Materské mlieko nestačí, ono sa mení na tvaroh. Pred niekoľkými rokmi sa presadzovalo nedávať piť dojčeným deťom, že im stačí materské mlieko a spôsobilo to zvýšený výskyt autizmu, ktorý sa prejavuje okolo prvého roku. Ženy už od praveku vedeli, že dieťa potrebuje vodu a dávali mu ju. Môže to byť formou čajíka veľmi slabého, najlepšie vody. Čistá voda bábätkám chutí a nehrozí, že čajík môže preháňať, nadúvať,... Vody pre bábätká sú bezpečné a max. čisté. Nové dieťa do rodiny je dôvod pre radosť. Sama som mala 3. dieťa v neskoršom veku popri 2 starších deťoch. Najstaršia k malej pristupovala až mamičkovsky. Ale bolo to úžasné. Omladilo rodinu, upevnilo vzťahy v nej, ale hlavne vybudovalo u starších zmysel pre zodpovednosť. Tá malá, keď už bola dospelá pomáhala starším s deťmi a teraz je to naopak. Doprajem všetkým rodičom v starom veku mať aj dieťa mladšie ako je zvykom. V skutočnosti mladšie aj viac pomôže, keďže nielen my starneme . Starnú aj naše deti a aj im ubúdajú sily. Ak je medzi nimi aj mladé, dodá to rodine aj iné názory a svet je veselší.
Ahoj, znama mala v 40 2 dieta a krasne si uziva matersku aj vsetko. Dietatko zdravucke a krasnucke. Je stastna. Bud aj ty a uzivaj si to
Ja som rodila vo veku 37 rokov, po tom, ako mi povedali lekári, že otehotnieť a donosiť dieťa je pravdepodobnosť minimálna. Manžel je starší o celú generáciu odo mňa. Syn má dnes 9 rokov, je vďaka Bohu zdravý a tešíme sa z neho najviac na svete.

Moja mama bola v rovnakej situácii keď čakala môjho brata. Dnes má môj brat 30 behá maratóny ovláda tri jazyky a je z nás všetkých súrodencov najúspešnejší. Nezabi si vlastné dieťa.