Výlev k pôrodnici a ľuďom
Ahojte. Je mi jasné, že v komentároch ma minimálne polovica MK ukrižuje, tak preto anonymne. Zaujímalo by ma, čo reálne prebieha v hlave ľuďom, ktorí majú nutkanie sa neustále na všetko sťažovať.
Bola som v nemocnici dlhšiu dobu a tie výlevy, čo tam dávali niektoré ženy..... Akože beriem, hormóny, nevyspatie, bolesti... Ale sťažovať sa na úplne všetko? Áno, v lete je predstavte si, teplo. Áno, jedlo v nemocnici nie je 5* hotel... Spýtam sa mamičky, že čo teda také pripravuje doma - odpoveď "ja neviem variť". Oblečenie pre bábätká (ktoré mimochodom niekto operie a ožehlí) nie je dosť cool, lebo asi sme na módnej prehliadke? Naozaj netuším, to je národný šport sa na všetko sťažovať? Doma takýto ľudia žijú v sterilnej čistote, kde každé ráno pozmýva podlahu, nachystá švédske stoly, oblieka sa do najnovších trendov a nič iné dôležité nie je?
Nehovoriac o tom, že na Slovensku máme zdravotníctvo, za ktoré po pobyte v nemocnici nemusíme platiť (áno, platíme z výplaty nemocenské a atď...)... Teda samozrejme okrem služieb navyše. Známi v Amerike dali za pôrod cez 100 tisíc, lebo bohužiaľ boli bez poistky. S poistkou by ich vyšiel okolo 30.
A áno, mala som komplikácie, možno sa dali riešiť aj inak. Ale nie som lekár, zachránili ma a nemala som nikdy nutkanie so spolubývajúcimi preberať, že či lekár koná správne a že "tak ja si teda tieto lieky nedám"... Prečo to neriešia s lekárom? A potom len, že "joj, ale mi je zle"...
Potom všetky tie zbytočné otázky - aj ja ako prvorodička som si niečo prečítala, naštudovala, veď sa dá kopa vecí si dohľadať zadarmo. To ozaj očakávame, keď vieme, v akom stave je zdravotníctvo, že sa okolo mňa bude niekoľko hodín motať sestrička a ukazovať mi všetko? Okrem toho, ja som napr videla kúpanie bábätka, ale ruku na srdce, z celého výkladu si pamätám toľko, že je normálne, ak bude bábätko plakať. Zvyšok sa zo mňa vyparil, bolesti, plačúce dieťa a nedostatok spánku robili svoje...
Už ma to poslednú dobu dostáva do vývrtky, že všade sa každý len na všetko sťažuje. Zabudli sme sa tešiť z drobností? Tak dúfam, že v tom nie som sama.... Najviac ma hnevá, že celým týmto to donútilo aj mňa sa takto posťažovať 😂
@bilberryday nebolo voľné, ako pár dní zvládnem čokoľvek, ale ja som bola niekoľko týždňov 😂
👍🏻
Veru tak, ľudia si nič nevážia, zabùdajú byť vďační a všetko chcú hneď v tomto momente, odmietajú čakať, o empatii nehovoriac...ide to s nami dolu vodou
Ja som bola na Kramaroch na rizikovej gravidite a tam jedna baba nadvihla ten poklop s obedom a povedala: "Fuj, toto ja jeat nebudem!" A dietna sestra, co to roznasala, hovori s kamennym ksichtom: "Toto je nemocnica... nie restauracia..." 😆
Inak suhlasim - prvorodicky zaujima, ci bude sprcha na izbe, 3chodove menu s dezertom a vyberom zo 6 jedal.... mna zaujimalo pei 2. dietati nieco ine... ci sa mi bude porodna asistentka venovat, ci budem kontinualne monitorovana na CTG, alebo sa budem moct normalne volne hybat, ci mi bude branene jest a pit... A potom, ked porod dopadne jak ma, nech ma daju aj do suterenu k smetiakom, je mi to fuk 😃
No ok povedzme, ale "kúpanie bábätka, ale ruku na srdce, z celého výkladu si pamätám toľko, že je normálne, ak bude bábätko plakať." Neviem, čo je na tom normálne, že by bábätko malo plakať. Snažím sa robiť tak, aby neplakalo však. Jasná logika, že tým plačom dáva najavo nekonfort. Po 9 mesiacoch čakania na bábätko mi to príde absurdné: však chcem, aby mu bolo príjemne, aby malo pekný štart do života. Taký prístup, že to má byť niečo normálne, no brrr, vypovedá to o ich postoji k deťom. Vkročila by som tam s dieťaťom jedine v prípade najväčšej núdze a to si na hotel 5* nepotrpim
My sme narod frflosov na vsetko a vsetkych ani ma to neprekvapuje.Ci sluzby, zdravotnictvo, skolstvo, politika....Mne idu take osoby neskutocne na nervy🤣minule tu pisala jedna co zije v zahranici v Ch, ze ma april ma termin u imunologa...moja teta na opacnej strane pologule rano porodila a vecer bola doma ziadne ukazovanie kojenia, kupania....
@bluka2 toto smerovalo k tomu, že je na začiatku ťažké odhadnúť, akú teplotu má bábätko rado (niektoré tých 37, niekto až 39, niektoré chcú byť zavinuté, iné nie...), proste môže mu byť chladno alebo nepríjemne všeobecne. Nie že proste dieťa jačí a ja si idem svoje. Ale že treba tomu čas, ideálne sa nestresovať, lebo mama v panike bábätku nepridáva. Tak som to v pôvodnom príspevku asi príliš skrátila 😅
Neviem, ja som v pôrodnici takéto ženy nestretla...Ani jednu.. Ani predtým, keď som bola už v tehotenstve hospitalizovaná.
To tu bolo vždy a aj bude. Len mi pri tejto téme napadla trefná hláška môjho uja, inak veľmi múdreho, rozumného a zároveň dosť vulgárneho 🤣 ktorú povedal pred pár rokmi a celkom sa mu to vyplnilo ,,Ľudia už nevedia čo od dobroty. Celý svet je hore pi**u, už musí čosi prísť, vojna, choroby, neviem čo ale príde. A budú sa mať popi*i. "
Vidíš, tiež si si pofrflala na tie frflave ženy. ;)
.... ešte že si sa posťažovala, ako sa všetci sťažujú 🤣
v čom si teraz iná ako tí, o ktorých píšeš? 🤦🏻♀️
Keby sa staral každý o seba, bolo by o všetkých postarané 💗 a anonymy by nemali o čom písať 🤷🏻♀️
@oblecenie99 tak to je super, možno nabudúce sa mi podarí. Akože neboli také všetky samozrejme, ale bolo.ich značné množstvo.
@abbey1 @nikaeli áno, veď v prvom príspevku vravím, že ma to donútilo tiež frflať a že mi to vadí. Preto sa zamýšľam, ako ostatní tak dokážu fungovať bez ujmy. A ja by som sa aj starala sama o seba, keby tí zvyšní ľudia nepotrebovali stále k svojmu frflaniu dialóg a pritakávanie a podobne. Keby sa aj ony starali o seba, tento "problém" by som nemala 😅.
Toto mas vsade, pred skolkou, v skole, v praci, u lekara, v nemocnici, na zastavke, v obchode, na internete ani nehovorim, tiez sa niekedy pozastavim, ze kam to spejeme a ake hodnoty vyznavame.
Ja sa takým ľuďom vyhýbam.. ráno prídem do práce a nič len Ukrajina a jadrové zbrane 🤦🏻♀️ zalejem čaj a odchádzam. Na obed idem medzi poslednými, najradšej jem sama a v tichu, bez 'toxických' rečí. A keď aj musím počúvať nejakého frfľoša, čo už. Je to jeho problém. Ide mimo mňa. Filtrujem 😉 zvlášť ak ide o niečo, čo nedokážem ovplyvniť.
Jop, mne tiež tie mamičky “znepríjemňovali” pobyt v nemocnici. Jesť sa mohlo len v jedálni, takze 3 krat do dňa som sa tomuto sťažovaniu nevyhla…ale prežila som. Keď som poďakovala cez okienko kuchárkam skoro im varecha z ruky vyletela, že v dnešnej dobe im nikto nedakuje len nadáva… smutná doba.
Ani ja som nemohla počúvať tie večne ufnukane a stazujuce sa mamičky. Stále kvakali a kvakali. Bez úrovne.
Bola som 3x v pôrodnici a 3x na dosť dlhú dobu v nemocnici, ale nestretla som žiadnych frflošov, naopak. Ale verím, že takí sú, len ja na nich nemám "šťastie" 😁
@konikkon podla mna je to aj tym, ze dnes otehotniet a donosit dieta nie je lahke a zeny lahko sklznu do strasnej uzkosti a nic sa neriesi iba tehotenstvo.Tu ma picha, to mozem zjest, co sa mi stane a pod...dlhodobe PN a potom je vela casu vsetko studovat mat porodne plany, vsetkym urcovat a potom pridu domov a frustracia.Lebo musel byt cisarsky a chcela som prirodzene, lebo lebo...lebo som sama doma, stereotyp...vela sa za tie roky co som ja rodila zmenilo k ovela lepsiemu, ale zeny su nejake "upipane🙂
A tento rozsiahly popis otazky co tu opisujes to stazovanie nie je?
@elbartoslava ak si ho dočítala do konca, tak tam dokonca píšem, že ma to až donútilo samú sa posťažovať. Takže áno, je.
A v škôlke a škole až tam to začne, to práve..... nič a nikto nie je dosť dobrý pre moje výnimočné dieťa s nutným výnimočným a osobitým pristupom
No ja som si práveže tú stravu veľmi chválila ,bola som aj dosť hladná po pôrode tak mi chutil aj obyčajný rožok so syrokrémom 😅 ale veď to aj je skoro ako v hoteli ,u nás doma jeme niekedy aj tri dni to isté 😅 aale tiež som si neodpustila "frflanie" ako to tu vy nazývate ,pretože tie sestričky mali neskutočne neľudský prístup 😔 a bolo vidno ako ich všetko obťažuje ,už som sa bála ,že ani kojiť nebudem. Takže bohužiaľ sa asi frflať ani nedá 🤷♀️ samozrejme neobhajujem rozmaznané paničky ,ktorým všetko vadí .
@samik88 z jedla som bola aj ja nadšená, nikto mi už celé roky nenosí ráno čerstvé pečivo 😍😍😍 a prístup, no mala som nepríjemné zážitky len s 2 sestričkami, ktorým som sa proste po prvej skúsenosti vyhýbala a bolo vybavené.
Ja verím tomu, že tí ufrfľaní sa budú radšej liečiť doma a ja s radosťou využijem služby nemocnice, keď to budem potrebovať. Nie je to dovolenka, ani hotel, bez ohľadu na stravu, personál, stav izieb sa mi zatiaľ nestalo, že by mňa alebo moje detí nedali podľa možností čo najrýchlejšie dokopy. Raz ma pustili domov na reverz, úplne normálne som im vysvetlila prečo, načo, začo a bolo všetko v pohode, pekne som podľa dohody každý večer došla do ambulancie, kde som dostala svoju dávku a bolo. Takisto mi dovolili s dieťaťom ostať v nemocnici, aj keď to pôvodne neprichádzalo do úvahy (nech žije korona), všetko sa dá vykomunikovať, keď sa človek snaží komunikovať slušne a normálne, bez zbytočnej hystérie a emócií, tak sú lekári tiež ochotní ustúpiť pacientovi a hľadať vhodné riešenie. So sestrami mám horšie skúsenosti, čo sa nejakej empatie a diskrétnosti týka, ale beriem, že je to asi trochu aj choroba z povolania, alebo vyhorenie, alebo ventil či čo...🤷. Takisto to ale neplatí na všetky, stretla som aj veľmi milé sestričky, hlavne na detských oddeleniach.
ja som mala "stastie" na spolubyvajuce co sa stazovali neustale. prva brala nejake silne lieky na bolest a tympadom jej dieta malo nizku hmotnost a aj to skore, mali ho sestricky u seba a nedovolili jej hokojit, kym nebdue cista a bez liekov, tak to som stale pocuvala na nich staznosti a ako ona vela penazi minie na um a blbosti, ale ona dokazala vyletiet aj na svojho muza ked jej volal, že co jej vola ked omńa prave prebaluje dieta (akokeby to on vedel )
a druha zas bola zduta a stazovala sa do telefonu vsetkym, ze jej zobrali dieta, lebo bolo dehydratovane ( ona ho len kojila, nedokrmovala, ale bolo to stylom, ze v noci zacalo plakat a sup cumlik do ust aby sa vyspala,a toto robila aj celu noc, cize to dieta aj ked bolo hladne uz nemalomsilu protestovat) a papal iba minutku na ceciku par krat za den (moje dieta nespalo, tak som mala o vsetkom prehlad)
a klasika v jedalni sa vsetky stazovali na jedlo, pobabrali a odisli, na izby,na wc, na rozhodnutia lekarov o ich zdravotnom stave
@evica17 presne o tomto hovorím, také to neproduktívne sťažovanie. Mala som podobné zážitky 😥
Ano, Slovaci su cseobecne trosku uhundrany narod, uz len v beznej kuchynke rano v praci malokto na otazku Ako sa mas, odpoveda: Vynikajuco, citim sa skvelo. Kazdy frfle, je to uzus, "nepatri" sa chvastat sa, ze je mi fajn.
Ja len k teme vody pre babatko (viem, ze to bol len priklad), ale predsa len...39 stupnov je uz privela. Babatko ma jemnu pokozku, maminky casto babatka ponoria do priteplej vody, preto placu. Tepla voda neprospieva ani srdiecku. Su babatka, ktore preferuju skor vlaznu ako teplu vodu. Babo by rozhodne nemalo vo vanicke plakat. Takisto ich az prilis babusia a babatka sa potia a placu. Tu je celkom fajn navod, zbezne pozrety: https://www.klubkvapka.sk/ako-spravne-a-bez-oba...