icon

Výlev k pôrodnici a ľuďom

10. okt 2022

Ahojte. Je mi jasné, že v komentároch ma minimálne polovica MK ukrižuje, tak preto anonymne. Zaujímalo by ma, čo reálne prebieha v hlave ľuďom, ktorí majú nutkanie sa neustále na všetko sťažovať.

Bola som v nemocnici dlhšiu dobu a tie výlevy, čo tam dávali niektoré ženy..... Akože beriem, hormóny, nevyspatie, bolesti... Ale sťažovať sa na úplne všetko? Áno, v lete je predstavte si, teplo. Áno, jedlo v nemocnici nie je 5* hotel... Spýtam sa mamičky, že čo teda také pripravuje doma - odpoveď "ja neviem variť". Oblečenie pre bábätká (ktoré mimochodom niekto operie a ožehlí) nie je dosť cool, lebo asi sme na módnej prehliadke? Naozaj netuším, to je národný šport sa na všetko sťažovať? Doma takýto ľudia žijú v sterilnej čistote, kde každé ráno pozmýva podlahu, nachystá švédske stoly, oblieka sa do najnovších trendov a nič iné dôležité nie je?

Nehovoriac o tom, že na Slovensku máme zdravotníctvo, za ktoré po pobyte v nemocnici nemusíme platiť (áno, platíme z výplaty nemocenské a atď...)... Teda samozrejme okrem služieb navyše. Známi v Amerike dali za pôrod cez 100 tisíc, lebo bohužiaľ boli bez poistky. S poistkou by ich vyšiel okolo 30.

A áno, mala som komplikácie, možno sa dali riešiť aj inak. Ale nie som lekár, zachránili ma a nemala som nikdy nutkanie so spolubývajúcimi preberať, že či lekár koná správne a že "tak ja si teda tieto lieky nedám"... Prečo to neriešia s lekárom? A potom len, že "joj, ale mi je zle"...

Potom všetky tie zbytočné otázky - aj ja ako prvorodička som si niečo prečítala, naštudovala, veď sa dá kopa vecí si dohľadať zadarmo. To ozaj očakávame, keď vieme, v akom stave je zdravotníctvo, že sa okolo mňa bude niekoľko hodín motať sestrička a ukazovať mi všetko? Okrem toho, ja som napr videla kúpanie bábätka, ale ruku na srdce, z celého výkladu si pamätám toľko, že je normálne, ak bude bábätko plakať. Zvyšok sa zo mňa vyparil, bolesti, plačúce dieťa a nedostatok spánku robili svoje...

Už ma to poslednú dobu dostáva do vývrtky, že všade sa každý len na všetko sťažuje. Zabudli sme sa tešiť z drobností? Tak dúfam, že v tom nie som sama.... Najviac ma hnevá, že celým týmto to donútilo aj mňa sa takto posťažovať 😂

Strana
z2
stanzi
11. okt 2022

No neviem…ja tiez nemam rada chronickych stazovatelov, ale nechapem ani argumentom ze nemocnica nie je 5* hotel 🙄 Nikto necaka ze nemocnica bude ako hotel, ale slovenske nemocnice su v katastrofalnom stave, od priestorov cez stravu a casto az po personal, a treba na to poukazovat. Ja by som naozaj v roku 2022 necakala, ze najdem v porodnici porodne boxy oddelene len plachtou alebo wecka len na chodbe…

dkethe
11. okt 2022

Toto co popisujes, ze teplo,jedlo oblecko su veru blbosti.
Ale konstruktivnu kritiku si nase zdravotnictvo zasluzi, a potrebuje! Nie, nie je to tu dobre.

autor
11. okt 2022

@stanzi @dkethe áno, ak sú problémy, treba sa ozvať. V mojom prípade neboli plesnivé steny alebo niečo podobné.... A či je na podlahe linoleum alebo dlažba, mne osobne nemení pohľad na starostlivosť. V ideálnom svete by bolo krásne, keby nemocnica bola fakt pekne nalestene miesto. Ale beriem to tak, že väčšina tých už postavených by mala veľký problém prerobiť izby - ako pridať kúpeľnu a wc, nielen finančne, ale aj samotná stavba. Nie je úplne ľahké dotiahnuť vodu a kanalizáciu do izby, kde predtým nebola. Nehovoriac o financiách, pri výmene okien treba počítať pri starších budovách ešte aj so stavebnými úpravami (obvykle nesedia miery a treba dorobiť stenu alebo treba okná na mieru) a potom samozrejme by sa patrilo už aj vymaľovať... A tým sa to neskutočne navyšuje, ak sa bavíme o niekolkoposchodovej budove, kde každé poschodie má xy izieb. A nemocnica by musela medzitým buď zavrieť úplne alebo čiastočne. V tomto mi to príde ako dosť bezvýchodisková situácia. Alebo možno ja som veľmi submisivna a obhajujem si tie veci takto, čo mi potom nedovoľuje frflať, lebo sama cítim, že je to nereálne (akože nebudem sa sťažovať, že nebo je modré, lebo jednoducho je a nič s tým neurobím).

svetlonos
11. okt 2022

Autorka, ty si to zistila az teraz, ja uz 20 rokov dozadu 😂😁. Robila som v Nemecku za 400€ ale taˇ predsa pecene holuby do huby padaju, vsetko je tam krajsie a lepsie. No ano, pretoze tam ma aj 5 minut pred zaverecnou predavacka milo pozdravila a pri odchode zazelala s usmevom pekny vikend. Tiez jej tie pecene holuby z neba nepadali, hlavne ako slobodnej matke. Ale zakaznici boli prijemnejsi ako na SK. Tak sa mohla aj po 8 hodinach usmievat.
A vzdy ked som prisla na SK, vsetci sa na vsetko stazovali a tych chorob a zla doboba, no nie za minimalku robit nie, to rafsej podpora. Houbi robit pre to any sa mali dobte ale stazovanie dat na natodny sport. Po tyzdni som sa tesila uz naspet 😂 Upkne ti rozumiem

stanulienkat
11. okt 2022

Presne!!!! A to stale, aj v beznom zivote. Ludia sa predbiehaju, kto sa ma horsie a picungy na vsetko.

amanta5
11. okt 2022

Nezažila som to o čom píšeš...to si musela mať riadne "šťastie" 😀
Ale... ja mám úplne opačnú skúsenosť....pôrodnica Antolská, 9 rokov dozadu... Mala som bezproblémové tehotenstvo, pôrod som však mala nečakane veľmi ťažký.... v karte mám uvedené, že traumatický pôrod, nebola to sranda žiadna....dieťatko našťastie v poriadku. Ale čo tam so mnou po pôrode "dorábali" sestričky z novorodeneckého oddelenia neprajem nikomu. Také zakomplexované, zlé ženy (najmä z jednej zmeny)....tie by mali na hodinu vyhodiť. Psychicky ma deptali, napr. laktačná poradkyňa mi povedala vraj ja som matka, nech si poradím...to som ju volala len pozrieť ako prvorodička, či si dobre prikladám dieťa k prsníku...stála len vo dverách a neprišla pozrieť ako kojím. Ja som mala so sebou veľa problémov (o čom dobre vedeli). Okrem toho mám alergiu na mlieko, úplne bez problémov mi dávali jedlá kde bolo mlieko a prevracali očami, keď som ich na to upozorňovala. Keď som konečne odtiaľ vypadla, vtedy som mohla normálne fungovať. Môj gynekológ ma dával ešte 4 mesiace po pôrode dokopy.
Neočakávam hotel, ale teda láskavý prístup určite....najmä ak sú problémy pri pôrode alebo s bábom...

evica17
11. okt 2022

S týmto s tebou súhlasím,že prerobiť všetko tak aby na každej izbe bolo wc a kúpeľňa a iné by si vyžadovalo riadne stavebné zásahy ,čo je možno až nemožné a taktiež by bolo potrebné zatvoriť a presunúť oddelenie alebo tak. A napríklad v RK nemocnici sa to renovovalo, pôrodnica mala nové linolea,postele,jedáleň,pôrodné šály boli pekné. Ale skôr ako na to ako vyzerajú naše nemocnice by sme s mali sústrediť na lekárov a sestry,lebo je ich veľa už v dôchodkovom veku a nebude mať kto robiť,mladí odchádzajú smer Česko a zahraničie radšej. Veď už len 48% pediatrov je v dôchodkovom veku a keď odídu tak to bude neskutočne cítiť na Tom, a nehovoriac že už ich aj tak teraz je nedostatok. To isté ak o iných specializaciach, neurologicka mi povedala že ona by už aj išla do dôchodku,len nemá kto robiť,nie sú ľudia, endokrinolog má tak napchatych ľudí u seba,začína už o 1,5 hodiny ráno skorej ako pred niekoľkými rokmi. Toto je momentálne problém nášho zdravotníctva. Možno ho vyriešia Ukrajinci lekári, ako napriklad u nás sa otvorila zubná klinika kde pracujú zubári Ukrajinci,lebo zubárov u na dne tiež malo. a ak bude málo lekárov, budú dlhé cakacky,alebo bude o Tom kto si zaplatí bude mať rýchlejší prístup k tej starostlivosti ?

any_soj
11. okt 2022

Presneeeeee! Ležala som mesiac pred pôrodom. Aj sme občas fajn pokecali, ale zároveň mi bolo najťažšie z toho, ako stále niekto riešil čo je zase zle.

bajuss21
17. nov 2022

Ja nemám tendenciu sa sťažovať, a áno nemocnica nie je reštaurácia ale dať žene po cisárskom pôrode ako prvé jedlo knedľu s kapustou? 😳😳😳😳

cecilia29
17. nov 2022

Mne bolo v porodnici vzdy tak tak dobre ze sa mi aji domov nechcelo ist 🙂

slovakboy
17. nov 2022

Ja nikdy neočakávam že bude všetko fungovať na sto percent ale sú veci ktoré musia byť. Jedlo v nemocnici nekomentujem sestrička nemusí ku mne prísť v momente kedy si zamaniem. Ani nemusí mat stále úsmev na tvári. Proste tu ide o obojstranne pochopenie. Ja ju chápem že nie je všetko dokonale a ona chápe mňa že som pacient a očakávam starostlivosť. Kedsom bol ja v nemocnici s ťažkým zranením lekár so mnou komunikoval necitlivo ale urobil všetko čo bolo treba. Zoperoval ma nie najlepšie ostali mi nasledky ale zas mohlo to byt aj horšie. Keď mi bolo zle a myslel som si že mám vnutorne krvácanie čo bolo po 48 hodinách od zranenia hlúposť, oni ma predsa len poslali na vyšetrenia. Keď ma priviezli po zranení dostal som triašku sestrička to videla a ani ma netakryla nechala ma sa trápiť. Asi si povedala že na šok je to malé zranenie. Keď som po operácii odpadol na záchode lebo som mal bradykardiu zachraňovali ma s obavami. Celkový dojem z celého liecenia bol taký, že ma zachránili zachránili mi zdravie a starali sa o moje základne potreby. Samozrejme to nebolo všetko také ako by malo byť. Skoro ako všetko u nás. Keď cestári nevedia urobiť rovnú cestu prečo by mal lekár rovno poskladať kosti. Cesta je urobená tak aby sa po nej dalo jazdiť a kosti mi poskladali tak aby som mohol chodiť. To že už behať nebudem nikdy je deuhá vec. Bez operácie a tejto základnej starostlivosti by som ani nechodil. Takže súhlasím s tebou, že netreba nadávať na všetko. Na druhej strane tí ktorí sú kritizovaní by sa nemali hneď urážať a vždy je čo zlepšovať. Vo centrálnej nemocnici kde majú veľkú traumatologiu by ma zmontovali lepšie.

saxana000
17. nov 2022

A.mne sa tam pacilo sestricky usmiatr a mile doktoka laskava jedlo no... mohlo byt lepsie ale hladna som tam nebola uvarili mi kavicku ked som chcela.
Vies ono zalezi aky clovek tam pride ak sa k nim chovas s uctou a ludsky su ludski k tebe.ak od dveri z teba vyzaruje aura tipu ja som niekto a vy ma tu budete pocuvat tak sa ti to vrati aj s urokom.. a potom ti ani to nadavanie nepomoze..

Strana
z2