Kokosový olej

Kokosový olej je rastlinný olej získavaný z dužiny plodu kokosovníka, čiže kokosového orecha. Je jedným z historicky najdlhšie získavaných rastlinných olejov a tvorí približne 2,5% svetovej produkcie rastlinných olejov. Za studena lisovaný kokosový olej má jemnú kokosovú chuť a vôňu. Pri izbových teplotách je mäkký až polotekutý a belavý. V lete pri teplote ľudského tela je úplne kvapalný a bezfarebný. V chladničke tuhne.

Kokosový olej

Kokosový orech je vlastne ovocie s tvrdou škrupinou a je jedným z najväčších semien na svete. Počas zrenia kokosového orecha postupne zaniká vonkajší zelený mäkký obal škrupiny. Vo vnútri škrupiny sa znižuje podiel kokosovej vody (táto voda ale nie je kokosové mlieko) a zvyšuje sa podiel bielej dužiny. Zrelý kokosový orech je hnedý. Hnedá škrupina je pokrytá hrubými hnedými vláknami. Vo vnútri škrupiny je silná vrstva bielej dužiny a minimálne množstvo tekutiny - kokosovej vody. Z dužiny sa vyrába sušený strúhaný kokos, kokosové mlieko, smotana, kokosová múka a tiež kokosový olej.

História konzumácie kokosov

Kokosová palma (čiže kokosovník orechoplodý) sa vyskytuje v celej oblasti trópov a subtrópov na brehoch veľkých riek, morí a oceánov a tam, kde je piesočnatá až hlinitá. Pôvodná oblasť ich výskytu nie je známa. Zrelý kokosový orech môže vďaka svojej dutine plávať aj niekoľko mesiacov na hladine oceánu. Niektoré zdroje uvádzajú ako pravdepodobnú pôvodnú oblasť dnešnej Malajzie a Indonézie. Cielene sú kokosovníky pestované už asi 3000 rokov a v oblasti medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca tvorí značný podiel potravy ľudí.

Od polovice 19. storočia sa začali kokosy dovážať aj do Európy, kde sa čoskoro stali pomerne populárnymi. Vzhľadom na ich kazivosť sa dužina strúhala a sušila. Neskôr sa dovážala už sušená. V súčasnosti možno okrem sušenej dužiny zohnať aj konzervované kokosové mlieko, kokosovú smotanu, v skle balený za studena lisovaný kokosový olej a tiež rôzne nápoje na báze kokosovej vody (v tetrapakov, plechovkách, PET fľašiach).

Využitie kokosového oleja

Pre konzumáciu je zdravý iba kokosový olej panenský, teda za studena lisovaný. Kokosový olej je tradičnou súčasťou kuchyne v oblasti trópov a subtrópov. Obľúbený je predovšetkým v juhovýchodnej Ázii. Prakticky sú kokosy v rôznych formách jedným zo základných kameňov tamojšej stravy. Za studena lisovaný kokosový olej je vhodný pre teplú i studenú kuchyňu, dokonca aj na vyprážanie múčnikov, mäsa aj zeleniny. Možno s ním omastiť kašu, mazať na pečivo, používať do ciest ako alternatívu masla. Často sa používa vo vitariánskej kuchyni na výrobu vynikajúcich tepelne neupravených, tzv. živých (raw), dezertov a tort.

Kokosový olej je vhodný pre ľudí trpiacich alergiou bielkoviny živočíšneho mlieka1 alebo intoleranciou laktózy1. Ďalej je alternatívou aj pre ľudí, ktorí živočíšne tuky nechcú konzumovať z filozofických, náboženských či etických dôvodov (napr. pre vegánov). Ale aj ľudia, ktorí bežne používajú na varenie iné tuky ocenia inú chuť za studena lisovaného kokosového oleja, ozvláštnia si ním jedálniček a ocenia jeho pozitívne efekty na zdravie. Je vhodné ho vnútorne užívať pri premnožení kvasiniek v organizme.

Za studena lisovaný kokosový olej je možné podávať aj malým deťom od 4 až 6 mesiacov, používať ho pri varení mäso-zeleninových alebo ovocných príkrmov1 a do kaše. Jeho tuky sú podobné tým prítomným v materskom mlieku a pridáva sa aj do umelého mlieka5.

Za studena lisovaný kokosový olej je aj vynikajúcou kozmetickou surovinou. Možno ho používať samostatne do vlasov či k mazaniu vlhkej pokožky. Nemusí vyhovovať všetkým. Kožu niektorých ľudí dráždi či vysušuje. Predovšetkým u dojčiat je potrebné najskôr opatrne na kúsku kože vyskúšať, či ho bude tolerovať. Kokosový olej je možné do určitej miery používať ako slnečnú ochrannú kozmetiku, zachytí asi 20% UV žiarenia. Používa sa tiež pre priemyselnú a domácu výrobu krémov, mastí, telových mliek, balzamov na pery, vlasovej kozmetiky, holiacich krémov, odličovačov, mydiel, deodorantov, repelentov či zubných pást.

Kokosový olej nachádza využitie aj v priemysle, zvyčajne lacný rafinovaný a aj stužený. A to na výrobu palív, mazadiel, herbicídov a povrchovo aktívnych látok (mydiel).

Výroba a skladovanie kokosového oleja

Za studena lisovaný kokosový olej

Vyrába sa lisovaním čerstvej alebo šetrne (na slnku alebo zahrievaním na maximálne 40 ° C) usušenej nastrúhanej kokosovej dužiny. Vylisovaný olej sa následne čistí pomocou usadzovania sa. Za studena lisovaný kokosový olej sa môže uchovávať v priehľadných sklenených nádobách pri izbovej teplote pomerne dlhú dobu, až po dva roky. Vďaka svojmu zloženiu nežlkne.

Rafinovaný kokosový olej

Získava sa mokrými alebo suchými postupmi z horúčavou sušenej kokosovej dužiny, tzv. kopry, niekedy i z čerstvej kokosovej dužiny. Pri suchom procese sa kopra lisuje za horúca, alebo sa z nej olej extrahuje pomocou rozpúšťadla, zvyčajne hexánu, Získaný olej sa potom čistí, je podrobený rafinácii. Procesy za mokra zahŕňajú rozomletie kopry alebo čerstvej kokosovej dužiny s horúcou vodou. Vytvorí sa emulzia oleja s vodou, ktorá sa potom musí rozdeliť. Tradičným, ale drahším spôsobom je dlhý var zmesi, až sa olej zbaví vody. Novším postupom je odstreďovanie. Procesy rafinácie sú rôzne. Využívajú napr. teplo, chlad, kyseliny, soli, enzýmy či elektrolýzu.

Zloženie kokosového oleja a jeho vplyv na zdravie

Štúdie, ktoré preukázali negatívne účinky kokosového tuku na zdravie boli vykonávané s čiastočne hydrogenovaným (stuženým) a rafinovaným kokosovým olejom. Ich závery teda nemožno vzťahovať na kokosové mlieko a za studena lisovaný kokosový olej.

Za studena lisovaný kokosový olej neobsahuje trans-mastné kyseliny. Približne 50% mastných kyselín panenského kokosového oleja tvorí kyselina laurová (C12), 20% kyselina myristová (C14), 8% kyselina kaprylová (C8), 7% kyselina kaprinová (C10), 7% kyselina palmitová (C16), 6% omega -9 mastné kyseliny a 2% omega-6 mastné kyseliny.

Prevažná časť tukov za studena lisovaného kokosového oleja sú teda síce nasýtené tuky (87 až 92% mastných kyselín kokosového oleja je nasýtených). Väčšinu z nich tvoria triacylyceridy, teda zlúčeniny (estery) glycerolu a troch mastných kyselín, so stredne dlhými reťazcami. Tieto mastné kyseliny so stredne dlhými reťazcami obsahujú 8 až 14 atómov uhlíka (C8 - C14). K ich tráveniu nie je potrebná žlč. Sú teda veľmi dobre stráviteľné, vstrebávajú sa v tenkom čreve priamo do krvi bez nutnosti štiepenia a reesterifikácie. V pečeni ľahko oxidujú a slúžia ako zdroj energie. Neukladajú sa do tukového tkaniva, nezvyšujú hladinu LD cholesterolu. Nespôsobujú kardiovaskulárne ochorenia, nemajú negatívne účinky na zdravie, dokonca sú zdraviu prospešné. Majú vyššiu sýtivosť ako iné tuky (môžu pomáhať pri chudnutí). Sú podobné tukom materského mlieka.

Za studena lisovaný kokosový olej má protizápalové účinky a komplexne podporuje správnu funkciu imunitného systému. Pôsobí aj proti nádorom. Polovicu mastných kyselín kokosového oleja tvorí kyselina laurová. Tá má baktericídne a antivirotické účinky (napr. proti Helicobacter pylori, Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Shigella sonnei a Escherichia coli). Pôsobí aj proti zubnému kazu. Za studena lisovaný kokosový olej vďaka účinkom kyseliny kaprylovej, kyseliny kaprínovej a kyseliny laurovej je vhodné užívať vnútorne pri premnožení kvasiniek v organizme, pri soor . Za studena lisovaný kokosový olej tiež obsahuje polyfenoly a antioxidanty. Zvyšuje vstrebateľnosť vápnika a horčíka.

Viac o kokosovom oleji na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kokosový_olej
  2. http://www.margit.cz/encyklopedie/tuky-a-oleje/
  3. Hanka Zemanová - Bioabecedář
  4. http://www.home-made.cz
  5. http://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/5-RAW-recepty
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil
  7. https://web.archive.org/web/20120413092436/http://www.fao.org/inpho_archive/content/documents/vli...
  8. https://web.archive.org/web/20110723083541/http://www.sljol.info/index.php/CMJ/article/download/1...
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650498/
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257726

Hodnotenia a skúsenosti s kokosovým olejom

Máš skúsenosť s kokosovým olejom?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť
michaela1711  20. apr 2015

Kokosový olej

Ja používam tiež kokosový olej a ja mám sním celkom dobré skúsenosti na telo po kúpaní ho najviac používam. Mňa zase vysušuje na perách a na členkoch ale okrem týchto častí tela mi sedí a tiež ho nepoužívam každý deň.

Sem tam kvôli vitamínom ktoré obsahuje a dávam si ho aj do kávy a natieram si ho aj na tehotenské bruško a zatiaľ žiadna stria čo pri prvom som ich mala dosť takže tak. A myslím si že nie každému sadne. A ešte si myslím že kokosový olej je skôr na mastnejšiu pleť.
marianka3  20. apr 2015

Kokosový olej

Všade ospevovaný bio kokosový olej, kvôli jeho blahodarným účinkom na vlasy pokožku, bla-bla....som si kúpila v zime, keď má trápila suchá pokožka. Použila som ho aj na vlasy. Nastalo sklamanie...moju pokožku a vlasy nehydratoval, skôr vysušil. Po čase mi začala liezť na.nervy aj tá kokosová vôňa :-( Takže minule som ho pri upratovaní vyhodila do koša.

Teraz používam bio argánový olej, ten má na moju pokožku a vlasy evidentne lepšie účinky, len si treba zvyknúť na jeho čudnú vôňu. Kúpu kokosového oleja neodporúčam.
1 človek považuje za užitočné
cessy  17. apr 2015

Kokosový olej

Zo všetkých strán som počúvala, aký to je zázrak, tak som sa ho skúsila aj ja vyskúšať. Kúpila som si balenie Kokosového oleja, ktoré bolo zbavené klasickej kokosovej vône, Tá mi vadí, tak som sa chcela vyhnúť prvotnému znechuteniu.

Práve sme boli po dovolenke, pokožka z mora a slnka vysušená, zničená....tak som vsadila na tento olej. Mastila som, natierala, ale akosi sa sľubované účinky nedostavovali :-( Skôr som mala pocit, že mi pokožku dostatočne nepremastil, suchá pokožka bola ešte suchšia :-S .

Vrátila som sa k môjmu obľúbenému Bio Arganovému oleju a môžem povedať, že opäť nesklamal. Po pár dňoch bola pokožka vláčna, svieža .

Takže u mňa bol Kokosový olej veľkým sklamaním a minula som ho už len na varenie. :-|
2 ľudia považujú za užitočné

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke