icon

Som v 24. týždni a musím sa vzdať bábätka

silvia002
8. feb 2014

Ahojte vsetci. Potrebujem sa vyrozpravat zo svojho zialu. Mojmu malickemu zistili vrodenu srdcovu vadu a tiez z vysetreni na genetike mentalne postihnutie na 98%. S partneron sme sa rozhodli pre potrat som v 24 tyzdni a velmi sa bojim a som nestastna. Je tu nejaka zena co mala taky podobny pripad ako ja?

kofoluska
9. feb 2014

@abbey1 Az ma stislo pri srdci, ked som si precitala Tvoj prispevok. 😢 A plne sa stotoznujem s tym, co si napisala o eutanazii. Pri domacich milacikoch, ked nam veterinari povedia, ze uz im niet pomoci a kym sami umru, budu trpiet - 99% majitelov nevaha a trapenie ukonci. Cloveka vsak nechame trapit sa castokrat v tak nepredstavitelnych bolestiach..... nezazila som to co Ty, prezila som ale posledne mesiace so starou mamou, ktorej rakovina zozierala cele telo. Ku koncu uz bola cela zlta, co jej zlyhavala pecen, nevladala sa ani poriadne hybat, menili sme pod nou podlozky, lebo ani na WC nedosla. Starali sme sa o nu s laskou, o tom potom. Ale keby bola ta moznost ukoncit jej trapenie - urobil by to kazdy z nas. Preto nedokazem pochopit tie moralistky tu, ktore do autorky temy kopu a vypisuju tu o zabiti a vrazde a radia jej dietatko donosit a porodit v normalnom termine. 😖

dobromila1111
9. feb 2014

Je to naozaj velmi smutne.;(
Drzim ti palce,aby vsetko dopadlo co najlepsie,ako sa da a aby ste v buducnosti boli uz len a len stastni!

inspiration2
9. feb 2014

Nikdy som v takej situáciu nebola a verím že ani nebudem a bola by som veľmi šťastná, keby sa téma potrat zo zdrav. dôvodov celkom vytratila, neviem a ani si neprajem vedieť ako by som sa ja zachovala, ale prvé čo ma napadlo, tak ako pri mojom tehotenstve, keď mi všetky kamarátky vrelo odporúčali 3D a 4D sono a aké skvelé video a fotky môžem mať....nieje to trochu už choré?chceme mať deti zo skúmaviek?prečo chceme mať všetko vo vlastných rukách a nad všetkým kontrolu?koľko žien porodilo zdravé dieťa a to dieťa neprežilo? Keď čítam diskusie a niektoré názory, príde mi to ako, nechceli by ste si niektoré aj vybrať v 12 tt farbu očí a veľkosť nohy svojho dieťaťa???moja babka porodila 6 detí a smiala sa na každom vyšetrení pre tehotné 🙂 jednoducho mi to príde ako keby ľudia chceli mať aj moc nad životom a smrťou....
Na tie primitivne príspevky o tom ako je postihnuté dieťa príťažou-10 rokov sa takým deťom venujem a rodičia, ktorí v tom vidia význam, že ich majú majú s nimi krásny život a nevymenili by ich. Je to vecou dobroty a ľudskosti. Nikoho samozrejme neodsudzujem ak sa takého dieťatka vzdá, ale príde mi nevhodné komentovať ich život ako keby sú svetu "na príťaž"...

afrika
9. feb 2014

@inspiration2 myslím, že si nepísala k zakladateľke... jej dieťatko okrem iného bude podľa dr aj fyzicky trpieť

inspiration2
9. feb 2014

Ano ja som napísala o inom vnímaní života-nesebeckom, ja nesúdim ale neverím že niekto môže rozhodovať za druhého či trpí alebo nie. Poznám kopec takých detí a aj keď fyzický trpia, usmievajú sa a na svete je podľa nich krásne 🙂

afrika
9. feb 2014

@inspiration2 fyzické utrpenie, pri ktorom človek umiera nieje nikdy pekné.. a toto povedali zakladateľke - inými slovami...

inspiration2
9. feb 2014

O tomto sa môžeme baviť vtedy, keď ten človek skutočne v takom stave je, nie keď "predpokladáme" ...čo všeličo bolo povedané na genetike...ja si nemyslím,že je rozhodnutá, ona sa nechce vyrozprávať, ona chce, aby ju všetci utvrdili, že robí dobre...ja netvrdím, aby išla na potrat alebo nešla, ja by som v tomto stave ale hladala odpovede inde, nie na MK...

afrika
9. feb 2014

@inspiration2 tiež neviem čo by som urobila 😒 😒 nechcem to ani vedieť

wanda12
9. feb 2014

@inspiration2 velmi dobre si to napisala, mam podobny nazor

adnil1927
9. feb 2014

Ahojte, mne pocas tehotenstva zistili myom v maternici, musela som podstupit operaciu, pri ktorej nevylucovali zeby som mohla potratit.Nastastie dopadla dobre, ale v 20.tyzdni mi robili testy a povedali mi, ze babatko bude mat Downov syndrom, vtedy sme nevedeli, co robit, ci si ho mam dat zobrat alebo nechat, ved mu uz bilo srdiecko a citila som pohyby, nakoniec sme sa rozhodli, ze nepojdem na potrat, a dobre ze sme tak urobili, lebo mame uplne zdrave dievcatko 🙂 Inak byt druhykrat tehotna,nesla by som na ziadne testy, bolo by to moje dieta, zivy tvor a nikdy by som sa ho nevzdala!

ladywitch26
9. feb 2014

@silvia002 no ak si v 24.tt, tak to potrat uz nie je. resp. nech si to lekari nazyvaju ako chcu, to dieta proste porodis ako klasicky normalny porod. akurat ti zrejme napichaju kadejake hormony, aby si ho porodila uz teraz a nemalo sancu zit. v podstate mas len dve moznosti. "zabit" ho teraz, alebo ho normalne donosit a porodit. a potom budu len dve moznosti, bud sa lekari zmylili, alebo sa nezmylili a dietatko neprezije.
niekde teraz som citala clanok o chlapcekovi s tazkym postihnutim, ktory zil 10 dni. rodicia si ho zobrali domov k starsim synom a aj za ten kratucky zivot mu dali vsetku lasku,co boli schopni. urcite je takato smrt krajsia a dostojnejsia pre to dieta, ako ked ho oznacia za "potrat" 😢

ladywitch26
9. feb 2014

a este dalsia vec. kamoska bola pri tretom synovi na testoch. vysli zle vysledky. potom bola na odbere plodovej vody, vysledky este horsie. lekari do nej doslova hucali, nech si to da zobrat, ze uz ma predsa dvoch synov, tak naco jej je treti postihnuty. kedze je silne veriaca, pre nu to neprichadzalo do uvahy. nastastie. pretoze ked sa maly narodil, jedine jeho postihnutie bol razstep pery, ktory sa da operativne vyriesit takmer bez poznania. dnes je to sikovny chalanisko,co hrava futbal. akurat, ze kamoska bola cele tehu na antidepresivach, lebo to velmi tazko niesla 😖

inspiration2
9. feb 2014

@afrika my sme v rovnakom týždni, ja na takéto niečo ani nepomyslím a neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi, ale nejedenkrát som počula ako vyzerá potrat v 24 týždni a nebudem to tu radšej ani písať, ale to, aké výčitky majú tie ženy do konca života, po tom čo zažijú...

afrika
9. feb 2014

@inspiration2 nám hrozilo ochorenie, pri ktorom sa dieťatko dožije maximálne jedného roka - našťastie sa to nepotvrdilo.. musela som premýšľať a k jednoznačnému záveru som nedošla..

janickacrazy
9. feb 2014

No je to velmi tažké rozhodovanie, v našej rodine máme dieta, ktoré podla lekárov sa nemalo dožit ani jedného roka, jeho mama ho však vypiplala a jej syn má dnes 15 rokov, je síce trochu mentálne postihnutý a má aj iné zdravotné problémy, ale chodí, rozpráva, vie íst sám na záchod, naje sa, zahrá sa, chodí do špeciálnej školy....podla lekárov nemal nič z toho vediet....takže je to tažko povedat, ani oni nevedia dopredu všetko....ja som bola v podobnej situácii ako autorka....mám 2 postihnutých synov, síce len telesne, ale aj tak by som sa rozhodla rovnako....ludia sa čudujú, prečo som štastná, kamošky sa ma pýtajú ako sa možem stále usmievat a byt v dobrej nálade....nuž kto nezažije nepochopí....no neodsudzujem ženy, ktoré sa rozhodnú inak....

slava76
9. feb 2014

To musíš alebo Chceš.. Lebo musieť a chcieť su dve veci... V 24 týždni je to zabitie nenarodeného človeka.. 😢 Lekári nie su všemohúci, môžu sa mýliť, alebo ak sa nemýlia tak môže to postihnutie byť miernejšie.. Nezabijaj ho pokial sa nenarodilo.. BUDEŠ MAŤ VÝčITKY SVEDOMIA DO KONCA ŽIVOTA.. A čo ked sa narodí a také postihnutie nebude mať ako ti tvrdia?!!! čo potom?!
Ak sa narodí klasicky alebo skôr ak nieje niečo v poriadku tak si povieš urobila som všetko preto aby malý človiečik sa narodil prirodzenou cestou.. pretože do teba tiež napichaju rôzne blbosti a aby neuškodili aj tebe a potom budeš ľutovať...
Niektorým mamičkám zas povedia že je všekto v poriadku a narodí sa postihnuté bábo s rôznymi chorobami, rôznymi ráštepmi ktoré nezistia..
Nezabíjaj ho.. ak porodíš a ho nebudeš chcieť su ústavy, kde sa o také deti starajú, ale budeš vedieť že si ho nezabila skôr ako uzrie svetlo sveta.. Možno si ho obľúbiš a budete šťastná rodinka... 😉

arletty
9. feb 2014

@slava76 nechutne akym sposobom si to napisala! Autorke temy drzim palceky a vela sil!!!!

petelenka8
9. feb 2014

Pozeram..., ze sa zo vcera tema "Patauov syndrom" preniesla sem. Navrhujem Vam dievcata diskusiu prerusit, toto su bohuzial veci, ktore si kazda matka musí rozhodnut sama aj tak. Nedojdete tu ku ziadnemu zaveru a len to vyrazne stazite zakladatelke, ktora zrejme z neznalosti chybne hlada pomoc tu na MK.

Prosim ukoncite tuto diskusiu, dakujem!

janinah
9. feb 2014

@kofoluska ozaj? podala by si babke smrtiacu injekciu,aby sa netrápila? ja teda nikdy,každé trápenie aj tekéto, verím,že má svoju príčinu a svoju cenu..

afrika
9. feb 2014

@janinah tebe niekedy umieral niekto vo veľkých bolestiach pred očami???? mne áno - maminka... neprajem to nikomu zažiť.. to čo som videla, čo s ňou robila bolesť.. priala som si jediné - nech sa utrpenie pre ňu skončí... nie každé trápenie má svoju príčinu a cenu!!!!!!!!!

janinah
9. feb 2014

možno by bolo vhodné nazývať veci pravým menom...ide o to,aby sa postihnuté dieťa netrápilo/ ako presne a nakoľko bude postihnuté a nakoľko schopné života sa dopredu nikdy 100%ne nevie/ alebo aby sa rodičia s ním netrápili? a užívali si naďalej bezstarostný život? 😒

fidka79
Odpoveď bola odstránená
janinah
9. feb 2014

@afrika pýtala som sa,či by podala smrtiacu injekciu....nepísala som,že trpiaceho človeka neľutujem,roky som robila na internom a videla som more utrpenia a robili sme čo sa dalo,ale nikdy by som život človeka neukončila,na toto nemáme právo...aj ty si sa za mamku modlila,ale neurobila si nič,aby si jej trápenie ukončila,takže asi sa nechápeme o čom ja píšem...

afrika
9. feb 2014

@janinah nie, asi nechápeš... je iné vidieť to keď pracuješ na internom oddelení a iné je keď naozaj chceš, aby to pre milovaného človeka skončilo.. u nás eutanázia nieje povolená - čiže tímto smerom som neuvažovala..

janinah
9. feb 2014

@afrika lenže pre mňa je to to isté-ukončiť život dieťaťa v tele matky,lebo však aj tak by sa trápilo..a ukončiť život umirerajúceho,lebo sa trápi...prečo jedno sa morálne a právne smie a druhé nie?

zita19
9. feb 2014

@petelenka8 Presne k tomu som vyzvala ja v teme Patauov syndrom. Nech to tu skoncia a ked potrebuju riesit eticke a moralne dovody a dosledky akychkolvek rozhodnuti v podobnych pripadoch, nech si zalozia vlastnu temu a nejatria rany zakladatelok temy. Niektorym to asi treba nakreslit, lebo pisanemu textu neporozumeli. 😖

petelenka8
9. feb 2014

Este raz kocky, poprosim Vas zalozte si vlastnu temu mimo fora "Choroby a komplikacie". Ako z temy fora vyplyva tu sa hladaju riesenia komplikacii a bohuzial takymto sposobom ich nenajdeme 😠 😠 😠 !

mima4
9. feb 2014

@janinah
nie som si ista, ale niekde som citala, ze v tele matky dieta neciti bolest a vsetky tie prejavy postihnutia ako mimo tela... proste je napojene na telo a fukcie matky...

ivusaaa
9. feb 2014

Nechcem sa tu nikoho dotknut a dufam, ze za moj nazor sa tu nikto nebude do mna obuvat, je to len moj nazor.Zakladatelka tu hovori o poruche chromozomov, nie o nejakych tripple testoch, popripade o podrobnejsom morfologockom utrazvuku, kde dochadza k mnozstve nespravnych merani a naslednych zlych vyhodnoteniach.pokial jej boli lekarmi podane takeho informacie, verila by som lekarom a neviedla by som diskusne reci co keby a jedna mala to a druha ono, porovnavate tu neporovnatelne. tymto smerom asi zakladatelka chcela aby sa viedla tato diskusia. je to asi najtazsia otazka, a tazko radit niekomu, ked sama neviem ako by som sa rozhodla. ani by som si nedovolila cloveku v takejto situacii radit,nedajboze mu pod citovym natlakom vnucovat svoj nazor ako to tu poniektore robite. je mi to strasne luto co sa ti prave deje, taketo veci by sa stavat nemali, ale stavaju sa a je to nespravodlive. chce ti len povedat, ze nech sa rozhodnes akokolvek,nikto ta nema pravo sudit a pre to malicke si najlepsou mamou,ktora sa ho len snazi ochranit, tak ako to robi kazda z nas.ty si si to nevybrala a bola si postavena pred hotovu vec.ak by som mohla,z vlastnej skusenosti, porodila som dvakrat predcasne v 22tt,aj ked obe boli zdrave, priroda si to zariadila inak. hlavne by som si nasla lekara v ktorom mas doveru, s ktorym sa o vsetkom mozes porozpravat, s ktorym by sa dalo diskutovat nie len odborne,ale aj ludsky. (dufam, ze taky este su). je to velmi citliva tema , hlavne ja osobne by som to riesila s odbornou pomocou(myslim, ze v takychto situaciach to nie je hanba, hovorim len ja osobne a po mojich skusenostiach by som to takto riesila) a co sa tyka tejto doskusie tu...na kazdu takuto citlivu temu sa tu spravia dva tabory a kazda ta bude presviedcat o svojej pravde,jedny co si to zazili, jedny co nie.mas partnera, rozpravaj sa s nim, hovorte hlavne o tom spolu,aj ked ja som mala ten pocit , ze partner to so mnou tak nepreziva, ale hold chlapi su iny, je to vas zivot, ani jedna si ho s vami nevymeni a nebude ho zit. prajem vela sil

marionmarion
9. feb 2014

@fidka79 citala som a pokial viem, nikde netvrdim, ze vysledky su chybne a dieta bude zdrave...no skus si predstavit seba v tejto situacii...ja osobne by som to chcela pocut aj od ineho odbornika ako sa veci maju, aby som si bola na sto percent ista ze moje dieta nema sancu zit a potrat je naozaj nevyhnutny. Pre mna by to bolo o cosi lahsie nechat svoje este nenarodene dieta odist, nez sa zmietat v neistote, ci sa niekto v labaku a genetike nepomylil.Pracuju tam totiz ludia, nie bezchybne stroje..a morfologicky ultrazvuk vela napovie, to mas pravdu...ale tiez to nie je na sto percent. Mimochodom si myslim, ze skutocny odbornik si pripusti, ze sa moze niekedy aj mylit. A na zaver: nemam uz potrebu s tebou pokracovat v tejto diskusii, lebo nie je mojim zamerom ta o niecom presviedcat...tato tema nesluzi na to, aby si vyvratila niekoho nazory len preto, ze sa nezhoduju s tvojimi. Maj trochu ucty k zakladatelke...urcite jej nepomaha taketo natahovanie sa medzi prispievatelmi. Pekny den...