Testy pre tehotné ženy vo veku 36 rokov
Ahoj baby mam s manzelom zdraveho syna 10r. Teraz sa nam podarilo druhe lenze ja uz mam 36r a moj gyn mi povedal ze do dalsej kontroly mu mam povedat ci chceme trisomytest z krvi alebo odber plodovej vody. Viete mi poradit ohladom toho pripadne vase skusenosti.
@beata110 ja som mala 38 a dala som si robiť trisomet testy
Prečo ťa posiela na amnio (teda dáva ti ju ako možnosť)??? Nechápem. Utz v 12tt naznačilo možnú vadu alebo čo? Ja som bola na trisomy, ale z vlastnej iniciatívy, žiadne krvné testy ani utz nič zlé neukazalo ale ja som chcela len "istotu". Dr mi nič nenaznacivsl a nikam neposielaj
Podľa toho ako výsledky ovplyvnia ďalšie tvoje rozhodnutie....ak je človek rozhodnutý si bábätko nechať aj v prípade poškodenia plodu tak načo nejaké testy? Chceš vedieť či je zdravé/choré a keď tak pôjdeš na potrat? V opačnom prípade nevidím žiadny dôvod.
No a z mojej vlastnej skúsenosti viem, že ani testy neukázali vrodenú chybu. Všetky testy boli v poriadku, amniocenteza vyšla v poriadku a predsa bábätko malo dve vrodené vývojové vady. ...
@cheeky82 ja som bola u lekara ktory mi oznamil ze som tehotná po skoro 3 rokoch snaženia co som uz ani nečakala. Bola som v šoku pamätám si len ze mi vravel ze vzhladom na moj vek (budem mat o 2 mesiace 36) je riziko gen.chorôb dietata a preto by som mala ist na jedno z tych vyšetrení ktore si vyberiem ze do budúcej návštevy o 2 tyzdne co uz budem 8-9tt mu mam povedat ktore si vyberiem. Dal mi aj milion letákov o tom lebo videl ze som v šoku a nevnímam. Tak ja neviem aj pred 10rokmi sme boli na všelijakých genetických vyšetreniach ked som bola prvy krat tehotná a vsetko bolo v poriadku nic nehrozilo ani z manželovej ani z mojej strany. Neviem preco ma tam posiela zato som sa odvážila pisat tu o rady. Jediny dovod co povedal bol ten vek.
@beata110 36 rokov ozaj nie je vysoky vek na to by si si do 9 tt vybrala ci amnio alebo krvne testy. S pokojom v dusi mozes pockat na 1 a 2 skrinig, morfo uvz a podla toho sa zariadis.
Uprimne neviem ci ma dr proviziu z nifty alebo trisomy, ale keby mal, nespraval by sa inak. Ved este ani nepotvrdil vitalitu babatka a uz navrhuje aj amnio, to vobec nie je normalny postup.
@zuzanockamt AMC nie je 100p,ak ma dieta nezvycajny raritny syndrom.. To Ani AMC neodhali, odhaluje par najbeznejsich syndromov, ako je trisomia 15,13,18, 21 atc uplne nakbeznejsoe, ak ma dieta raritny syndrom na to nepride Ani amc..
@selena_luna prosim ta a ten 1. a 2. skrinig a morfo sa kedy robi?
@beata110 Tie klasické testy u gynekológa z krvi nestoja za nič. Odporúčam určite kvalitný morfologický ultrazvuk. Ja som ho podstúpila nie preto, lebo som chcela dieťa potratiť v prípade postihnutia, ale hlavne preto, aby lekári vedeli dieťatku čo najefektívnejšie pomôcť a pripraviť sa vopred. Navyše, sú diagnózy, ktoré sa dajú riešiť ešte počas tehotenstva.
@mamkabeika a ten sa kedy robi?
@beata110 Okolo 20.tt . Ale doktori to zvyknú ponáhľať, aby sa stihol prípadný potrat postihnutého dieťaťa, neviem presne kedy najneskôr je to zákonne možné.
Keď som povedala lekárovi, že na potrat určite nepôjdem, neponáhľal veľmi s objednaním. Okolo 25.-26 tt. som bola na tom ultrazvuku. Viem, že po 30. tt. to už nie je tak dobre vidno. Ideál je po tom 20.tt.
@beata110 1. Skrining sa robi okolo 13 tt. Tam je aj tripple krv aj uvz, pozera sa napriklad sijove prejasnenie, ak ma hodnotu nad 2.5 moze ist o vyvojovu vadu. Potom je dalsia krv okolo 16 tt a velke uvz okolo 20 tt - triple krv odhali statisticke moznosti genetickych a vyvojovych vad, trizomii a raztepu. Je to ale len statistika, nepovie ci ano ci nie naozaj. Nie si yo tie drahe geneticke testy. Potom morfo dokladne skontroluje organy, ci su vyvinute ako maju byt. Ukoncenie tehotenstva je mozne zo zdravotnych dovodov do 24 tt.
Mnoho chyb sa nemusi odhalit, ale tie neodhalia ani geneticke krvne testy.
Takze realne v 20 tt budes tusit ci vsetko vyzera dobre, alebo sa ukazuje nejaky problem. A vtedy sa baby rozhoduju medzi tymi dalsimi krvnymi testami a amnio. Niekedy ta statistika vyjde tak tesno ze rovno doktor odporuci radsej amnio. Takyto je bezny postup. Ak vsak mas v penazenke par stoviek volnych, tak si mozes tie krvne testy dat urobit aj teraz.
Ja mam 36 a 3 mesacne babo.Ziadne testy som si nedavala robit.Su fest drahe a aj keby mi nieco zistili,tak by som si babo nechala.Zbytocne stresovanie mamiciek
@beata110 nebudem ti odporúčať nič len sa podelím o moju skúsenosť..mám 33 a testy som musela podstúpiť kvôli podozreniu na DS z tripple testu..Trisomy vyvrátil, našiel inú chybu..následne sme aj tak museli na amnio kvôli podrobnemu vyšetreniu.. žiaľ ambio odhalilo ďalšie poškodenia, ktoré ultrazvuk nemal šancu zachytiť.. takže za mňa, ak chceš mat 100% istotu, že je babo zdravé aj co sa chromozómov týka, určite amnio..ja pri ďalšom tehu budem musieť podstúpiť určite kvôli predošlému upt..a nebolo to nič hrozné, pani doktora mi celý čas ukazovala kde je ihla, kde je bábätko.. všetko vysvetlovala, jednala veľmi ľudský a profesionálne 🙏
@riyadh to si kde nabrala prosím ta?tie základné poškodenia co píšeš práveže odhalí len odber krvi - a toš už spomínaný trisomy..odber plodovej vody máš jediný 100% ktorý sa u nás robí.. Nie zo srandy ho potrebuješ aj k upt ako potvrdenie o chorobe bábätka..
@mamkabeika morfologicky ultrazvuk ti ale neodhali chyby na chromozómoch..🙏 určite nie do 20tt keď je bábätko ešte malé..
@beata110 a tie klasické tripple testy a skríning co robí dr ti budu prd platné.. každý druhý sa mýli alebo je falošne pozitívny.. jak aj náš 🙄 daj si spraviť radšej potom ten trisomy ak si ho vieš dat preplatiť a keď ti ten nič nenájde tak by som ďalej neriešila 😊 ak nemáš predošlú skúsenosť tak by som sa určite nestresovala 😊
@monicatko20 Tie testy, ktoré spomínaš, sú dôležité, keď si chceš byť istá, že máš zdravé dieťa a v opačnom prípade ideš na interrupciu.
Navyše, nič nie je 100%, a prečo sa stresovať?
U mňa UPT nepripadalo do úvahy.
Postihnuté dieťa sa môže narodiť aj kvôli komplikáciám pri pôrode. Vtedy sa už nedá potratiť. Je toľko rizík... Prečo sa stresovať ešte aj počas tehotenstva?
@mamkabeika tak my sme žiaľ na výber nemali a keďže v tom čase som mala doma 8 mesačné bábätko, a bol ohrozený aj môj život, po ťažkom rozhodnutí sme utp podstúpiť museli..a žiaľ po tejto skúsenosti ďalšie tehu pod dohľadom a so všetkými testami..vrátane amnio bez ktorej by som ja už teda kľud počas tehotenstva nemala..
@monicatko20 Mala som 35 rokov, od začiatku tehotenstva (10 týždeň) som vedela, že dieťa nieje v poriadku. Bola som na odber plodovej vody. Výsledky z odberu (amniocentéza - čakáte zdravé dieťa). Realita bola úplne iná, viditeľne aj bežným ultrazvukom. Takže, nič nieje na 100%. Pri druhom tehotenstve som už žiadne vyšetrenia kvôli veku neabsolvovala.
@monicatko20 To ma veľmi mrzí, že ste to museli prežiť.
Ja som bola vtedy nastavená inak, keďže som otehotnela krátko po chemoterapiách takmer zázrakom. Aj vyliečila som sa zázrakom, verila som, že deti budú zdravé. Doma som mala 2 malých chlapcov a verila som, že bude všetko ok. Nejaké ohrozenie môjho života som neriešila, keďže pár mesicov pred tehu môj život visel na vlásku. 4 dievčatá po chemo som brala ako obrovský dar a nechcela som podstupovať žiadne testy, ktoré by mi spôsobili akurát ďalší stres.
@natalia_r komplet ti ho preplatia, len ked mas takmer plnu penazenku = 7 ludi, a kazdy musi mat na konte este volnych tych 50eur, ktore ti maximalne moze venovat. Cize tvojich 150eur (ak si este nic necerpala) a 6x50eur od pribuznych, vtedy je to 450eur. Napr. ja, takto koncom roka by som si mohla max 220eur zobrat z penazenky..
@monicatko20 nebudem sa s tebou hadat, Ani amnio nie je 100p,ale ako pisem najbeznejsie syndromy odhali samozrejme ako je trisomy 15,13,18,21 atc... Raritne syndromy neodhali.. Lebo sa nane nezameriava,nejde tam len o pocet chromozomov, su aj ine delecie ktore nemusi amnio zachytit.. Nebudem rozpisovat ale skusenost z okoli a islo velmi raritny syndrom, ktory odber choriovych klkov nezachytil a vyslo ze zdravy plod,, mnoo nie nebol..

@beata110 trisomy ti aj tak otestuje iba najcastejsie sa vyskytujuce 3 syndromy, Downov, Edwardov a Patauov. 100% istotu da len amnio ale ta je riskantna, kedze pri nej hrozi unik vody…tym padom mozny predcasny porod alebo potrat. Ja som mala druhe v 38, dala som len trisomy a dufala, ze vsetko dobre dopadne.