icon

Vyvolanie pôrodu pre nízku váhu bábätka: Vaše skúsenosti?

bala11111
18. jún 2024

Ahojte, potrebujem poradiť alebo prečítať si vaše názory. Momentálne som 37tt a termín pôrodu mám na 11.7. 2 týždne som ležala v nemocnici kôli nízkej váhe bábätka a že zaostávalo o 2 týždne. Dávali mi infúzie a teraz doma beriem oxyfilin. Minulý týždeň stredu som bola na kontrole kde doktor nameral váhu 2390g no včera som bola tiež na poradni a doktorka namerala 2200g. A tlačí na mňa s vyvolanim pôrodu, už má chcela včera poslať do nemocnice a začať s vyvolavanim,pritom plodovej vody je dosť, prietoky sú tiež v poriadku, len sa jej nezdá váha (prvé dieťa malo skoro 4kg). A budúci týždeň v pondelok idem na ďalšiu kontrolu ale už mám prísť zbalena a že pôjdem do nemocnice na vyvolanie, no zdá sa.mi to zbytočne iba kôli nizkej váhe keď iné problémy nie sú a ešte tak skoro. Síce už je v termíne bábätko ale aj tak. Neviem ako sa k tomu postaviť či odmietnuť alebo ísť na to vyvolanie,.lebo straší má že dieťa môže zomrieť keď nepriberá, ale ta váha zo Sona je len odhad.. boli ste v takejto situácii že vám vyvolali pôrod iba kôli nízkej váhe bábätka, že si mysleli že mu tam už nie je dobré?

chvostik1
18. jún 2024

Ja ti poviem takto lebo neviem ako inak by si precitla a nehľadala milión dôvodov prečo a ako sa tomu vyhnúť. Radšej nech sa narodí skôr (v 37. tt sa už dieťa povazuje za donosene - v podstate priberá len na váhe) a máš ho živé a zdravé akoby si to mala oddiaľovať a nedajbože sa niečo stalo. Takých prípadov je mnoho keď to na poradniach dr odflakol alebo mávol rukou s tým, že za chvíľu aj tak porodí a žena nakoniec odchádzala domov bez bábätka. Lebo stačí deň, hodina a všetko môže zrazu nabrať iný smer. A veru nemusí byť len dobrý.

Mne druhá dcéra zaostávala každým tyzdnom viac a viac ale ver, že mi nebolo všetko jedno a čudovala som sa, že to vôbec neriešia. Naozaj som každú noc zaspavala so strachom aby sme sa ráno prebudili obe a aby už konečne nastal deň pôrodu a ja som si mohla konečne vydýchnuť. Mala nakoniec bola takmer o pol kila väčšia než jej na sonach odhadovali, ale bola som šťastná, že je už konečne vonku a ja sa nemusím toľko strachovať.

Vieš, každé dieťa je iné. To, že niektore sú nakoniec pri pôrode väčšie neznamená, že to tak bude mať každé dieťa. Moja prvorodena je toho tiež živím príkladom. Odhadovaná váha bola vyššia a narodila sa s nižšou.

Neriskuj, nevymýšľaj a nespekuluj aby si potom nedajbože nemala oči pre plač. 37. týždeň je už vynikajúci a ak nemáte iné ťažkosti, tak sa adaptuje uplne bez problémov.

bala11111
autor
18. jún 2024

@chvostik1 ďakujem za tvoju skúsenosť, nebudem teda vymýšľať a pôjdem do toho..vonku už pre ňu môžu spraviť viac ako keď je dnu..

valeriakadarova
18. jún 2024

@bala11111 ja som tiež ležala v nemocnici, bábo zaostávalo hmotnosťou riadne, ale u nás sa nakoniec aj prietoky zhoršili takže v 36tt šla von akútnou SC, mňa primár tiež nastrašil, že dieťa môže zomrieť, narodila sa s 1920g...

jajanka31
18. jún 2024

V 33 tyzdni spravene sono o pol hodiny bolo dietatko von. Jeden lekar rano nameral vahu 1390 a druhy o 14 tej 1370 ... syncek sa narodil 1370.. niekedy je ta vaha presna. Za 2 tyzdne podla 1. Lekara nepribral nic. A na pasoch mal maly pulz. To ti urcite tiez merali.

bala11111
autor
18. jún 2024

@valeriakadarova a ako potom koľko ste boli v nemocnici? Malo to potom nejaké následky keď mať takú váhu?

andy283
18. jún 2024

Ja som rodila v 36+4tt vyvolávačkou, povedali mi, že lepšie mať bábo v inkubátore kde bude určite lepšie prosperovať, ako neprosperovať a dusiť ho v brušku

e1i
18. jún 2024

@bala11111 nie vzdy je silou mocou drzat vnutri prospesne. Mam skusenost z okolia. Moja 29+0 1370g / odhad bol 1400. Kamoskina 34tt 1350g. Nastastie bez diagnoz. A znamej syn,vnutri mu je lepsie... a nebolo. Ma diagnozy. Narodeny 2t skor cize nacas. Ale zbytocne ho drzali dnu

777januska777
18. jún 2024

@bala11111 áno ja tak prvého, bol malinky. Pri ďalších dvoch to už bolo spontánne, ale všetky 37 týždeň. Mala som prezretú placentu pri všetkých.

valeriakadarova
18. jún 2024

@bala11111 v nemocnici sme boli 11 dní, odchádzali sme keď mala malá 2kg... Síce bola v inkubátore, ale len kvôli nízkej hmotnosti, nemala a ani nemá žiadne následky, teraz by už nikto nepovedal, že sa narodila taká malá🙂

bala11111
autor
18. jún 2024

@valeriakadarova tak to je teda super že ste takto dobre dopadli 🙂

evickuska
18. jún 2024

@bala11111 vies co by som urobila ja? sla na pohotovost, napr. vymysli si zapchu a krce a nadhod im, do coho ta tlaci a mas dalsi nazor... takto som to riesila ja 🙈

anketkarka
18. jún 2024

@bala11111 domov vás pustia vtedy ak vedia, že bábätko prospieva a pekne pravidelne priberá. Ja som bola v nemocnici spokojná, že ,,nás strážili", a keď sme to už nepotrebovali, lebo všetko išlo dobrým smerom, tak sme išli domov.

nevenka
18. jún 2024

Ja som inak stvrte dieta rodila v ukoncenom 38 tt., odhadovana vaha ale bola 3200g, nakoniec mala 2900g. Dovod bol vysoky tlak a po Dopegyte bola spava a lekari nevedeli, ci fakt "len" kvoli liekom alebo uz ma problem s vyzivou, hoci prietoky boli dobre. Navyse, ja som tlak mala zly, tak radsej som sla rodit.
Tretie dieta som rodila v 39 tt., odhad vahy bol 2700g, narodil sa s 3100g.
Pre porovnanie, prve dieta sa mi narodilo v ukoncenom 41 tt., malo 2800g, vtedy nikto nic neriesil, mozno preto, ze som mala 🙃. Druhe bolo v 40+4 a vazilo 3050g. Tak ja vseobecne mam take mensie deti.
Ja by som zvazila aj dalsi nazor lekara. Tieyo odhady na konci tehotenstva moj gyn. ani neriesil, lebo tvrdil, ze to sa priserne zle meria a kusok vedla a vaha lieta hore dolu aj 500g.

lia2022
18. jún 2024

@bala11111 ja neviem ale keď som sa vždy pýtala na poradni mojej Dr. koľko cca váži babatko, nikdy mi to nevedela povedať že to nevie 🤣..zaujímavé potom že niekde to takto vedia .

anavixy
18. jún 2024

@lia2022 vsade to vedia, len mozno nie kazdy to chce povedat 🙂 prave aj preto ze to mamicku moze zbytocne stresovat, pritom je to skutocne vahovy odhad a tie rozdiely mozu byt naozaj vyrazne oboma smermi (aj ked moju teda zmerali na gram presne 😄)

lubkovaandrejka
18. jún 2024

@bala11111 Neboj sa, doktori vedia co robia. Drzim Ti palce, aby vsetko dopadlo na vybornu. Moja sa narodila 2200g, schudla na 1920g, ( budes podla mna v soku,ake bude to babo drobne oproti takym 3,5kg), boli sme v nemocnici 10dni. Ked mala narast hmotnosti tri dni po sebe a presla zltacka, pustili nas domov. Nemusela cvicit Vojtovku, chodit zacala v 10.mesiacoch, teraz ma 2 roky a lieta ako sarkan a lezie ako horolezec 😃. A musim povedat,ze som tomu rada, lebo zaciatky boli tazke, tak som sa bala ci nebude mat nejake zdravotne problemy. Vyzera,ze nema. Musim poklopat.

luccija
18. jún 2024

@bala11111 ja som mala do 35 t všetko v poriadku potom mi na poradni namerala, že dieťa má nohy a bruško cca na 33 t o týždeň tak isto zaostávala.Tiez som mala dg iugr a červeným v tehotenskej knižke, že zodpovedá 33 t.Po pôrode lekár povedal, že som mala infarkt placenty plus zle prichytený pupočník, ktorý ju vyzivoval, takže posledné týždne z pribrateho chudla.Aj apgar bol nižší nie výrazne, ale bol.Celkovo to nebolo guľaté krásne bábätko nôžky mala výrazne chudé aj bruško, tvár ako tak.Ale rýchlo to dobehla a nemali sme žiadny problem.Lekar povedal, že horšie by bolo, keby sa to stalo skôr.Daj na radu lekárky nestojí to za to

bala11111
autor
18. jún 2024

@lubkovaandrejka ďakujem 😊 a v kolkom ty si rodila? Aj vyvolavali alebo sa ti spustil prirodzene?

sisska96
19. jún 2024

@really8 presne tak. Ani ja nechápem keď pacientka si myslí že je múdrejšía ako lekár

biglovemom
19. jún 2024

V tomto tyzdni je uz dieta uuuplne vyvynute… tie posledne finalne tyzdne su len na to ,aby babo pribralo.
Ked lekar vravi vyvolat tak nevymyslaj, oni su lekari nie zeny na MK👌🏻

nikka055
19. jún 2024

@bala11111 mne takto vyvolávali porod podla utz mala malá váhu 2200g v 36tt, vlastne každý lekár mi povedal inu váhu v rozpätí od 1900-2200g .... nakoniec mi teda porod vyvolali a mala važila 2700g 🤷🏼‍♀️

animus
19. jún 2024

@bala11111 ahoj, ja ti napíšem len toľko, že buď rada že máš takú prehnane starostlivú doktorku 🙂 ja som bola celé tehotenstvo na rizikovom a keď som prešla do nemocnice na poradne, zaradili ma rovno do poradne pre rizikové pacientky. Hneď prvá doktorka keď som tam prišla ma preradila na normálne poradne, vraj načo zaberam miesto na rizikovom. Na ďalší týždeň, keď som šla na poradňu vyšetroval má iný lekár, ktorý ma zhrozený ani nepustil domov a tehotenstvo ukončil akútnou sekciou. Syn bol dva týždne na JISke. Diagnózu mal syn inú, ale vtedy by som bola šťastná za starostlivý prístup. Ja som doma nespavala, bola som ako na ihlách. Medzi poradnami som bola v nemocnici spýtať sa, či bol ten postup (lebo vyšetrenie nula bodov) správny, žiaľ mala som šťastie na tú istú doktorku, ktorá má vysmiala a poslala domov.

jamidea
19. jún 2024

@majka176 ty rozumiet nemusis, hlavne, ze mudr.vie preco. A mozno aj preto, ze jej prve malo takmer 4kg a toto uz bude o chvilu v termine, co je 38-42 tyzden a ma necelych 2400g. Plus m8nus pol kg, no stale to je riadne daleko od 3900g-4kg. Sama pises, ze tvoje deti boli takmer rovnake. Moje tri, rozdiel cca 200g, cize rovnake.

belasy_motylik
20. jún 2024

@bala11111 my sme mali nezistenú poruchu vyživovania, zistenú až pri sekcii, v pôrodniciach bol takmer 4 týždne, podmienka prepustenia bolo dosiahnutie hmotnosti 2500g, deti tam boli samé.

smajliica
20. jún 2024

@bala11111 nie moja skúsenosť ale stalo sa to známej. Bábätko nerástlo, v našej nemocnici chceli vyvolať pôrod okolo 36tt. Išla po iný názor do druhej nemocnice. Tam jej povedali, že nemusíš pôrod vyvolať ale bude na rizikovom s kontrolou 2x do týždňa. Súhlasila.
Mala kontrolu, všetko ok. Na ďalšej kontrole o 3 dni už bábätko nežilo.

killfish
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
20. jún 2024

@bala11111 ano maleho vyberali v marci v 37. týždni len kvôli nepriberaniu a nízkej váhe. Narodil sa len 30g ťažší ako bol odhad - 2030g. Po porode mu potvrdili prekonaný CMV virus. Placenta vyzerala na sone ukážkovo a aj prietoky. Napriek tomu to nebolo ôk. Prvý mesiac mimo bruška pribral vyse kila.. v terminovkach sme mali mamičku,co tiež babo vyberali - pravý uzol v pupocniku.. na sone to tiež nebolo vidno... niekedy je múdre qj pocuvat lekárov. V tomto týždni to vonku krásne zvládnu. My sme šli na piaty deň domov s 1997g...

vyhuelka
20. jún 2024

Vyvolavali mi 36tt, malá zaostávala tiež 2t… je úplne zdravá, mala žltačku, domov sme išli na 3.deň, porodna hmotnosť bola 2350g 🙂 priberala ako drak 🤩👍 bude mať 6 rokov 🙂

janababana
20. jún 2024

@bala11111 prosim Ta daj na lekarov. Nerad sa tu s nikym o tom na MK, lebo 100ludi 100pribehov. Tam moze byt vela faktorov, ktore mozu ohrozit nie len dieta, ale aj Teba - jednym z nich je preeklampsia/eklampsia a HELLP syndrom. Vyvolavanie porodu mas pravo odmietnut, v nemocnici podpisujes papier ci s vyvolanim suhlasis. Ale ak Ti lekari povedia, ze chcu mat male cim skor von, tak ich pocuvaj, zazili uz vela “pribehov”. Ak to aj skonci cisarskym, svet sa nezruti

queen_el
20. jún 2024

Áno, aj mne vyvolavali kvôli nizkej váhe. Ja som bola uz par dni pred termínom keď to vlastne zistili v nemocnici. Merali mi medzi 2300-2700 g. Z vyvolávaneho porodu akutna sekcia, maly sa narodil 2600g 2 dni pred termínom. Nenasli žiadny dôvod nízkej vahy, placenta ok, malý je zdravý. Ťažko povedať, či to “bolo treba”, ale ja nie som doktor. Hlavne že malý bol nasvete, zdravý a napriek nie najlepšiemu porodu sme obaja v poriadku.