icon

Ako oznámiť nečakané tehotenstvo rodičom?

lina117
9. nov 2016

Milé mamičky.
Ospravedlňujem sa vopred za dĺžku správy, ale som naozaj zo všetkého už zúfalá...
Vzťah s mojim partnerom bol zo začiatku krásny, dokonalý, každé ráno som sa budila s pocitom, že som neskonale milovaná a že nadovšetko milujem... Plánovali sme rodinu, život, spolu zostarnúť. On vzdelaný pracujúci vyspelý muž, ja pracujúca študentka so zmyslom pre rodinu a harmóniu domova. Postupom času sa ale všetko zmenilo. Prišlo jedno klamstvo, druhé, tretie, štvrté, už ich všetky ani nezrátam. Trvalo mi dlhú dobu, kým som sa z toho spamätala a začala som sa vyrovnávať s tým, že to zrejme už inak nebude. Že človek, ktorého som spoznala už neexistuje a že sa nemôžem nechať kŕmiť ďalej jeho klamstvami. Keď som sa ako tak pozviechala, prišiel zase on. S veľkým plačom a prosením, nech mu všetko odpustím, že on bezo mňa nedokáže byť a že vie, že urobil veľa chýb, ktoré si ale uvedomil a už sa to nestane. Neviem či som tomu verila alebo len chcela veriť, no dovolila som mu, aby zase vstúpil do môjho života... Spočiatku sa javilo všetko také krásne, mala som nádej, že sa to opäť môže vrátiť do starých koľají. Ale zase to isté dookola. Rozhodla som sa teda nadobro ukončiť toto trápenie. Že prečo som to neskončila už skôr? Ťažko to vysvetliť. Sama sa pýtam to isté... No nakoniec som to zvládla. Dala zbohom starému životu a začala nový. Prihlásila som sa na rôzne kurzy, venovala sa škole, vyplnila si všetok čas, ktorý som predtým trávila s ním.. Netrvalo to dlho... Pár týždňov po rozchode (kde sme ale aj počas toho boli v kontakte, lebo nedokázal prijať, že je koniec) som zistila, že som tehotná. Nemohla som veriť tomu, čo vidím. Naše vytúžené bábätko... No teraz. V tomto období? To snáď nemôže byť pravda... Keď som mu to oznámila, bol v šoku, no šťastný. Začal ma objímať a bozkávať. Vraj sme dostali novú šancu. Viac menej som rozhodnutá, že tomu dám ešte poslednú nádej, aj keď mám obavy. Ľúbi nás, ale je neskutočne žiarlivý, nedokáže ovládať svoje emócie, keď mu niečo sadne na nos, tak sa z minúty na minúty otočí a vyvolá neskutočnú hádku. Upodozrieva ma z nevery, hoci som mu nikdy nedala na také niečo dôvod. Posledné dni sú síce pekné, stará sa, je ukážkový, len dokedy...
Mojim rodičom som to ešte neoznámila, aj keď to už viac nemôžem odkladať. Ani nie samotné tehotenstvo, ale človek, s ktorým dieťa čakám.... Po všetkých tých klamstvách z minulosti ho nemôžu ani cítiť... Viem, že si za celú situáciu môžem sama a že je neskoro nariekať, len je to pre mňa strašne náročné. S našimi mám naozaj pekný vzťah a bojím sa ich reakcie a prípadného sklamania... aj keď koniec koncov viem, že sa na dieťatko budú tešiť, tak isto ako ja. Partner to chce oznámiť so mnou, ale neviem či je to v tejto situácii dobrý nápad...
Prosím, ak by niekto vedel niečo poradiť, prípadne ako odľahčiť situáciu, bola by som vďačná 😒
Ďakujem.

Strana
z2
mladenca
9. nov 2016

na tomto niet co odlahcit, musis im to podat tak ako to je. Ked im to vysvetlis ako to vsetko je, ako to citis tak myslim ze to pochopia. Pochop jednu vec rodicia nikdy ti nebudu chciet nic zle a urobia vsetko preto len aby ta videli stastnu 😉

sissy27
9. nov 2016

@lina117 no ako... normálne... prídeš domov a pozdravíš "čau babi, čau dedo" a hotovo 😀
ale nie, vážne - oznám im to sama... ak máte dobrý vzťah, tak ich nemusíš volať do drahej reštaurácie na obed aby si minimalizovala možnosť dramatického výstupu, zvládnete to aj doma v obývačke... priznaj, že vieš, že tento partner asi nie je ten ideálny, ale stalo sa a už sa neodstane - asi budeš v budúcnosti potrebovať ich pomoc... neboj, predýchajú 🙂 aj ja som bola v podobnej situácii - šampanské síce neotváral nikto, ale ani ma nevydedili 😀
ten tvoj zázrak si je zrejme vedomý toho, že rodičia ho nemusia, tak sa bude teraz pred nimi robiť chrumkavý a tipujem, že príde aj divadielko s prsteňom a slzou na krajíčku a ohromné plány do budúcna, ale seriózne ti hovorím - neber si ho... dobrým rodičom či partnerom môže byť aj bez papiera, keď to dokáže, tak potom sa uvidí... no ale neklapalo to 3x, nebude to ani milióntykrát...

janickacrazy
9. nov 2016

@lina117 Ved si len v 8tt. na oznamovanie je času dosť. Vačšinou sa oznamujú takéto veci až po 3mesiaci tehu. V tvojom prípade by som ozaj počkala, hlavne ked tvoj partner je taký aký je. Niekedy čas ukáže, ako to celé bude. Ty si dobre rozmysli, či s ním naozaj chceš ostať, lebo takí ľudia sa nemenia. Ked si sa s ním rozišla, mala si na to ozaj vážne dovody. Nemusíš s ním ostávať len preto, že si tehotná. Osobne si myslím, že sa aj tak po čase rozídete, lebo s takým človekom sa žiť dlho nedá. Možno teraz je v pohode, ale po porode sa pravda ukáže. Dieťatko vačšinou pevný vzťah posilní, ale slabý úplne rozloží.

anatalia77
9. nov 2016

@lina117 hlavne si premysli ako im to povies. Už v tom úvodnom rozhovore by si mala povedať TVOJE predstavy ako to chceš/chcete zvládnuť.

nyusika
9. nov 2016

@lina117 skus menej teatralne, ako si tento prispevok napisala.

zivot nie je telenovela

lina117
autor
9. nov 2016

@nyusika Nemyslím si, že by bol ten príspevok napísane teatrálne, takže takéto poznámky si prosím nechajte pre seba. A áno, celý náš príbeh je ako jedna telenovela se vším všudy.

marytesss
9. nov 2016

podľa mňa toho chlapa pošli do hája, pretože s ním nikdy nebudeš šťastná, hlavne preto, že mu už nemôžeš nikdy 100% dôverovať. a to malé bábo si vychovaj sama. zostávať s niekým, ako je ten chlap, len preto, že si tehotná je blbosť. rodičom to oznám normálne, aj keď máš ešte čas. isto ťa podporia. 🙂

sardinka336
9. nov 2016

@lina117 oklamal ta prvy krat - rozišli ste sa, oklamal ta druhy krat...rozišli ste sa ty aj s ,,bonusom,, - dieta...a rozidete sa aj tretí krat lebo kto klame sa zvyčajne nemení a plus ako popisuješ jeho povahu, tak skor vidim tvoj problém nie v tom ako to zoberu rodičia, ale ako dalej vo vašom vztahu. Rodičom to vo vhodnej chvili oznám sama aby mali priestor na reakcie a mozno budeš milo prekvapena ako sa zachovaju, ved ty ich poznáš najlepšie.

nyusika
9. nov 2016

@lina117 nie, vas pribeh je uplne obycajny.
chory chlap (nizke sebavedomie - ziarlivot je dosledok), x krat vas sklamal, napriek tomu s nim cakate dieta.
kolko je vas takych 🙂

ziadna tragedia sa nedeje, budete mat krasne babatko, nie ste prva a ni posledna na svete.
treba sa tesit, nie taketo melodramaticke litanie vypisovat 🙂

lina117
autor
9. nov 2016

@sissy27 Mám pocit, že ste to úplne vystihla... Ďakujem pekne.

lina117
autor
9. nov 2016

@nyusika Môj príbeh ani zďaleka nepoznáte celý, takže ste ten posledný človek, ktorý ho má čo súdiť. Nie od toho je písaný. Chcela som radu ohľadne iného, príp. od niekoho, kto sa s takou situáciou stretol.
Takže Vás žiadam, aby ste sa vyjadrovali k niečomu inému a nie k môjmu príspevku. Ďakujem ;)

nyusika
9. nov 2016

@lina117
no rozkaz 🙂

nemam vestecku gulu a vyjladrila som sa priamo k tomu, co ste napisali...a co ste teda dobre ze nie novelu napisali o tom ze ste otehotneli so ziarlivym klamarom.
a teraz sato bojite povedat rodicom, pretoze viete, ze ten chlap je zmrd a rodicia vas ludia a nebudu teda extra nadseny, ze ste sa k tomu zmrdovi vratili.
z babatka by sa tesili inak 🙂

v zivote som sa stretla s omnoho vaznejsimi situaciami, len pre info 🙂

nivea777
9. nov 2016

@lina117 urcite by som s takym chlapom nebola..potrebujes mat kludne tehotenstvo,ak ti bude robit sceny a bude prehnane ziarlivy,ty budes vystresovana a to dobre nevplyva na babatko a ani na teba.. takze sup rozist sa.. otec moze byt tak ci tak,to mu nikto nevezme a starat sa tiez moze ked ho splodil

sardinka336
9. nov 2016

@nyusika takých pribehov tu čítame kazdu chvilu ze? Chlap s vaznymi charakterovými vadami nezlučitelnými s harmonickým spoluzívaním a čo sa stane? Maju dieta...taka tema rano, taka tema včera ....nezodpovedné su tie kočky, ťažko nezodpovedné.....ano, nechcete to počuť, ale tieto rozhodnutia určia další smer vašho zivota. Ci pozitívny alebo negatívny to uz ukaze čas, ale s chorobným ziarlivcom a neustálym klamarom asi nikoho idylka v zivote nečaka. Rodičom sa to boji povedat nie koli bábätku alel koli tomu ze vedia čo je ten chlap zač. No držím palce...

cucoriedka337
9. nov 2016

takto...ak sa to da tak este pockaj s oznamovanim tehu....ja som to tiez odkladala a presne som vedela preco.....mala som este trochu pokoja od tych reci ako teraz dalej, co planujete, kde budete byvat atd...takze ak nechces pocuvat tieto otazky tak este pockaj.....ale zase na druhej strane ked mas super rodicov tak sa nemas coho bat....a s chlapom ti poradit neviem to uz asi sama zistis casom co a ako ale dala by som si teda riadny pozor

nyusika
Odpoveď bola odstránená
lina117
autor
9. nov 2016

Svoje feministické reči si naozaj môžte riešiť aj v súkromnej správe 🙂
Ďakujeeem.
@nyusika

matejko19
Odpoveď bola odstránená
petraxy6
9. nov 2016

@matejko19 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕

dominika6
9. nov 2016

@lina117 stavaj na tom,že máš dobrý vzťah s rodičmi..nieje nič lepšie v takejto situácii..
bude to pre nich príjemný šok...budú sa tešiť z vnúčaťa,ale predýchavať zaťa..
je to na tebe ako si to obhájiš a či ti za to partner vôbec stojí..
krpec je spodený z lásky a či vám to vyjdea,lebo nie ukáže iba čas..zatiaľ by som popracovala na tvojom mieste na vzťahu a krotení jeho povahy...neustupuj a netrp..ak budeš polku života strácať večným obhajovaním toho čo si neurobla,,radšej bud sama..

sirene
9. nov 2016

Potreboval si ta priputat, podarilo sa mu to...uz bude mat na teba paku na ovladanie, dolezite je vsak, nakolko mu to ty dovolis. Zlomenu doveru maloco napravi. Z dieťatka sa teš, ci s chlapom, ci bez neho, da sa to. Rodicia budu chciet pre Teba a drobca len to najlepsie. Čas vzdy vsetko vyrieši. A ak by ta malo niečo dlhodobo trápiť (správanie partnera), tak presekni to puto definitivne, lebo kde nie je obeť, nie je ani "utocnik"

dominika6
9. nov 2016

@matejko19 neotravuj

doty1
9. nov 2016

@lina117 to nie sú feministické reči, to sú bohužiaľ životné pravdy....
Rodičom to proste oznám....,. za výber otca ťa asi nepochvália, ale na vnúča sa budú tešiť určite...
A btw, nebliká ti kontrolka čo sa týka partnera - klamár, žiarlivec, neschopný ovládnuť emócie ? Neviem či by som chcela vôbec s takým človekom zdieľať spoločnú domácnosť...
Ale v každom prípade ti držím palce 🙂

magmolatus
9. nov 2016

@lina117 Povieš ahoj mami, nazdar babi 😀

Ale asi by si si mala upratať trochu vstahy u vas doma aby ho nezakopali pod čiernu zem, trošku odlahcit situaciu.

Ale asi partner do zivota to nie je ak je taky ako je. Trochu by sa mal aj on skonsolidovať, inak ta caka tazky boj a nakoniec rozvod. ATD

kiwi3
9. nov 2016

no. vyzera to na dost nezreleho manipulativneho chlapa, ak to nie je nejaka horsia diagnoza. asi ti pripravi este par horucich chvil, kedze budete spati dietatom. to, ako to oznamit rodicom, sa mi proti tomu zda byt celkom malina.

pragmaticka
9. nov 2016

ja by som mu uz dalsiu sancu nedala a to by som s nim kludne aj trojicky mohla cakat!!! Nevies do coho ides! Mat dieta s chlapom s kt. to uz predtym neklapalo a kt. klamal...nooo caka ta iba trapenie... das mi za pravdu ked bude mat malicke polroka.. 😉 Takze moja rada?Dieta ano, chlap nie!! Ako otca by som ho akceptovala, ako partnera uz ale viac nie.

lubkavargova1
9. nov 2016

Pokial sa chystate zit v jednej domacnosti s rodicmi, tak im to povies. Maju pravo vediet, ze kto dalsi sa im nasackuje do bytu a ze co ich caka.

nika_17
9. nov 2016

@lina117 povedz im narovinu,ze si tehotna a skus im vysvetlit,tak ako nam,ze sa na babatko tesi,ze zatial je mily a vzorne sa sprava a podobne.Ale aj to,ze mas obavy,aby nebol taky ako predtym a preto si ho zatial nechces brat.Asi ho napriek vsetkemu mas rada,skusim im to aj povedat,urcite to pochopia..

glorikarebeka
9. nov 2016

@lina117 na dietatko sa tesis to je zaklad,ale s partnerom to ruzove nebude,ja by som s touto povahou nebola ani za zivy svet,lebo ano ty lubis,ale on zneuziva a problemy sa budu kopit ked sa dieta narodi,je na tebe co vsetko mu dovolis.....

maria2702
9. nov 2016

@lina117 Vies mate sa radi a babatko mu mozno pomoze zmenit sa. Realita je taka ze vkazdom vztahu nieco je ..a vies lepsie je ked si ho spoznala teraz aky je ake ma chyby...aj ze ti klamal..ak mu budes doverovat ..nevycitat uz nic..urobit hrubu ciaru...mozno to pomoze...Vies vela parov zije ukazkovo...pritomnsa kazdy hra na niekoho ineho...a to je horsie..radsej si teraz povedat pravdu..a snazit sa zit inac...v kazdom vztahu su skusky.. Verim ze to zvladnete...a rodicom to oznamte spolocne..

Strana
z2