Ako ste zvládali obdobie po potrate?
Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem
Dokazem sa vcitit do tvojej situacie, mas to velmi narocne, ale zial ziadna z nas za teba nerozhodne. Poznam dievcata,ktore sa rozhodli pre potrat a velmi to potom lutovali, druha vec vsak je, ze ak mate doma taketo problemy,aj existencne, treba mysliet zodpovedne. Ja osobne by som ani v takejto situacii na potrat nesla, ale ako hovorim, ty sama musi vediet ako sa na to citis. A co hovori tvoj muz na to? Ako to vnima? Aj my sme mali doma velku krizu, uz som mala vypisane papiere na rozvod, bavili sme sa o vyzivnom, ale nokoniec sme to prekonali a mame este dalsie dieta. Rozmyslam,ze ak ste aj mali krizu a napriek tomu ste sa milovali,mozno je to dalsia sanca pre vas.
potrat nie...prve dieta Ta absolutne nepotrebuje na 100%, ale na 1 000 000% potrebuje súrodenca!
Tiež ma zaujima co na to Tvoj muz.
Moj muz bol prvy u ktoreho som videla pochybnosti aj mi to povedal ze si neni tym isty
Ze sa boji ze to nezvladnem,dve deti...
Aj zo zdravotnych dovodov
A ze ak sa rozhodnem ist na potrat bude stat pri mne...
ahoj...ja mam 2 syncekov s rozdielom 2 roky a absolutne si nemyslim zeby som prveho okratila o nieco...teraz sa snazime o tretie a bude rozdiel 2,5 roka.....ja by som na potrat nedokazala ist..jeden mam zasebou sice nie chceny ale viem ako sa potom zena citi a toto by som nepopriala nikomu....myslim si ze druhe dietatko by mohlo vas vztah s muzom utuzit a nakniec budete zanho radi...ale rozhodnutie je na tebe...drzim palce
@anonymka456 no to je dobry alibista, mohol ta podporit aj v tom ze ti bude zo vsetkym pomahat a zvladnete to. Ja chapem ze chlapi to inak citia,ale nie v nom rastie to dieta, nie on pojde na ten potrat.
Sranda že muž pri tebe bude stáť keď sa jedná o potrat a pri rozhodnutí nechať si dieťa nie.
@anonymka456 neviem či by som chcela byť pri takom mužovi čo ako riešenie vidí zobrať život dieťaťu. Dieťa by som si nechala a odišla od muža ..lebo tehotnej žene toto vsunúť do hlavy miesto podpory že to zvládnete...
@anonymka456 najväčší dar pre tvoje prvé dieťa je súrodenec. Potrat určite nie. A existenčné otázky? Muž keď aj príde o prácu,tak si nájde inú.
@dharmasanata a kam by som isla.pocas krizi som odisla s jednym dietatom a bolo to strasne..a este keby som aj tehotna...
@anonymka456 Zo zdravotných dôvodov (keď už nie z morálnych) by som na potrat nešla. Keď uvažuješ, že radšej na potrat, lebo zo zdravotných dôvodov nezvládneš dve deti (dve deti sú menej náročné ako jedno...majú parťáka aj bez mamy), tak treba vziať do úvahy aj to, že potrat rovnako nemusíš zo zdravotných dôvodov zvládnuť. Je to taký zásah do organizmu po fyzickej aj psychickej stránke, že tehotenstvo, pôrod a starostlivosť o dieťatko, hoci aj náročné, sú len čerešnička na torte.
@anonymka456 nech sa rozhodnes akokol vek, prajem veľa síl...
Skúšala si sa aj nejako zamýšľať nad tými pozitívnymi vecami? Lebo sa mi zdá, že máš taký dosť pesimistický prístup. Nechcem ti nič vyčítať alebo čo ale každý človek zažije v živote nejaké ťažké chvíľe ale vo väčšine prípadov sa to dá zvládnuť, len by bolo dobré trošku zmeniť uhoľ pohľadu.
@beton úplne súhlasím s tebou
@anonymka456 Prosím ťa, veľmi ťa prosím, nechoď na potrat. Je to to najhoršie riešenie, ktoré si môžeš vybrať, aj napriek tvojej ťažkej životnej situácii. Všetko sa môže napraviť, ale keď raz vezmeš život, to už nikdy, nikdy nenapravíš. V tebe už žije a rastie bezbranný človiečik, ktorého život závisí od teba a ty mu nemôžeš ublížiť. Veď je to tvoje dieťatko.
Skús si nájsť a prečítať výpovede žien, ktoré to už spravili, že čo to spravilo s ich psychikou. Hádam nechceš prežívať to isté utrpenie.
Ja viem, že máš teraz ťažkú situáciu a ja ti v nej neviem inak pomôcť, len ti poradiť, aby si si to nespravila ešte ťažším. Verím, že máš v širšej rodine niekoho, kto by ti mohol pomôcť, aspoň tým, že ti bude morálnou oporou. Verím, že sa správne rozhodneš a nikdy nebudeš ľutovať svoje rozhodnutie. Veľa šťastia ti prajem.
@anonymka456 to, ci ta podrzi pri a hlavne predovsetkym po potrate (co je ovela dolezitejsie), by som brala podla toho, preco vlastne mate tu krizu, preco vznikla, ako sa vtedy choval a akym spôsobom pracujete na jej odstraneni.
podla toho by som verila tomu, ze ti bude oporou.
tvoje dusevne stavy po potrate mozu byt mierne, ale mozu byt az znicujuce.
je pripraveny na take nieco? ze to moze trvat aj dlho? ze to neprehrmi za par mesiacov? ze budes vycitat sebe, ale aj jemu? ze ho poobvinujes? ze mozes byt az neferova? hystericka, depresivna, apaticka, prehnane ochranarska a zavisla na prvom dietati, ...? ze dokonca jeho prestanes lubit?
tych stavov moze byt mnoho roznych. nie je to len o tom akte a mame to za sebou, ide sa dalej.
naopak - poloz mu otazku, ze ty to dieta chces, ked uz prislo. podrzi ta aj tak? alebo zrazu nevie, ci to zvladne? bol by skor za riesenie ist na potrat?
ak nevie, tak ta nepodrzi ani po potrate.
ak nie je pripraveny snazit sa napravat vztah s detmi, tak v podstate chce ten potrat z vlastnej pohodlnosti vyhnut sa (podla neho) zbytocnym komplikaciam, do ktorých sa mu iba nechce.
a mozno si udrzat zadne vratka na odchod, keby sa vam nedarilo vztah napravit. ze ta predsa nezanechava az v takej kasi.
a môžem sa spýtať prečo nie adopcia?
@anonymka456 nechod na potrat, ak kvoli ničomu inému tak ver, že budeš mať výčitky do smrti a budeš to stále ľutovať. Ak riešite partnerské a existenčné problémy, tak si mala spraviť niečo preto aby si tehotná nebola, pri sexe ti to asi bolo jedno, že ? dieťa sa samé nepýtalo a možno vás to stmelí. Prečo by malo na vaše chyby doplatiť dieťa, ktoré je z vás oboch ???
celé smutné.... a zbytočne sa pýtaš, ako niekto zvládol plánovaný potrat... každý to zvláda inak... ak Ti niekto napíše, že celkom sa s tým vyrovnal u Teba to nemusí platiť... je to jedna z najťažších vecí v živote a isto psychiku poznačí....
sama musíš zvážiť, či v Tvojej životnej situácii zvládneš financovať 2 deti (lebo to je v dnešnej dobe dosť podstatná vec, bez peňazí ani šťastných detí nieto, to musia uznať všetci ), ak by si zostala sama, či Ti má vlastne kto pomôcť, ak by si vzťah s mužom neobnovila.... on Ti podporu nevyjadril, tak sa spoliehať nemôžeš.... píšeš, že máš zdravotné problémy, nevieme aké, zasa musíš zvážiť, čo bude s deťmi, keď by sa Ti priťažilo....
ťažko sa mi toto písalo, ale žiaľ dnes je taká realita, dnes Ti už štát ani žiadna mamička z MK nepomôže, ako za bývalého režimu, ak sa dostaneš do zlej situácie, dnes sa musíš starať sama a znášať aj následky... nedávali ste si pozor, dieťa na ceste a výhliadky do budúcnosti nič moc...
tak skús ešte popremýšľať, či by Ti niekto prípadne najväčšej núdze pomohol, aby si nad takou vecou ako potrat nemusela ani len premýšľať....
@anonymka456 Ja som neplánovane otehotnela ako 22ročná, partner ma opustil, nemala som peniaze, končila som akurát bakalára, rodičia zúrili, podpora nikde žiadna. Napriek tomu som nedokázala ísť na potrat, všetko som zvádla, síce to bolo ťažké, ale vždy sa to nejako dá. Dnes má syn 18rokov, od mala to bolo neskutočne dobré dieťa, také za odmenu. Mám niekoľko kamošiek, známych, ktoré na potrate boli, všetky do jednej to ľutujú, jedna nemože mať deti vôbec, skončila sama, má už po 40tke. Ostatné síce deti majú, ale aj výčitky v sebe, proste toho sa nezbavíš, stále ťa to bude prenasledovať, naozaj si myslíš, že tým vyriešite váš vzťah? Pochybujem.
riad sa vlastnou intuiciou, srdcom ale aj rozumom. Ak myslis, ze potrat, je to tvoje rozhodnutie a nikto ti to nemoze mat za zle. musis si rozmysliet financnu situaciu aj rodinnu. mala by si to sakra tazke. Ak sa rozhodnes pre babo, tak drzim palce. Neriad sa modrym konikom, ale sebou a svojou rodinou.
Ahoj, ja mam sama jedno dieta. Nie je zo skumavky, ale jeho otec sa nepriznal k nemu a nechce ho. Ma 5 rokov. A poviem ti rovno, chcela by som aby mal surodenca a najlepsie s cim najmensim vekovym rozdielom. Kde sa naje jeden, najedia sa aj dvaja. A ked sa s muzom rozides, tvoje prve dieta bude mat po tvojom odchode na druhy svet aspon surodenca. Nehovorim to v zlom a skaredo, je to proste zivot a jeho kolobeh.
Kazdopadne nech sa rozhodnes akokolvek, budes niest nasledky. Aj zle aj dobre. Detsky usmev a objatie je najviac ❤
@anonymka456 Uz teraz nevies najst jedine pozitivum... Tu si na fore mamiciek, vzdy ta budu od potratu odhovarat, ale ony nie su v tvojej kozi, ani v tvojej situacii. Sama najlepsie vies, ci to dokazes/dokazete zvladnut alebo nie. Na moralizovanie druhych sa vykasli. Uprimne nepoznam par, ktory mal vaznu krizu a druhe dieta im ju vyriesilo. Druhe dieta nie je naplast na problemy, nehovoriac o tom, ze ak sa ten vas vztah a zivotna/existencna/ situacia vyvinie nie priaznivym smerom - no nechcela by som byt tym dietatom. Proste prichadzaju nam do zivota situacie, ktore nas maju nieco naucit, a je na tebe ako sa k nim postavis, ako ich zvladnes a co si z nich odnesies. Orientovat sa podla moralneho nastavenia druhych a ich odsudkov, kritiky alebo prosieb, nie je cesta. Pokial dokazes zit s tim, ze si bola na potrate a urobila si spravnu vec, tak nemas o com premyslat. Je to v tvojej situacii to najlepsie riesenie. A nepocuvaj pribehy o tom ako vsetky zeny, co boli na potrate lutuju. Nie je to pravda., a ani to neznamena, ze su to priserne sebecke zeny, alebo otrasne matky❤
My sme mali druhé dieťa tiež neplánovane a vo finančnej tiesni, máme medzi deťmi rok rozdiel a finančná situácia sa zlepšila, moja žena by nikdy nešla na potrat a ja aj keby som mal ostať s dvomi deťmi sám, tak by som tiež spravil všetko pre to, aby na potrat nešla...
Držím Vám všetky palce a prajem všetko šťastie sveta, aby ste to zvládli, ale rozhodnutie je už na Vás, no dúfam, že o pár mesiacov nám tu s radosťou napíšete, že už je bábo na svete a vste šťastná dvojnásobná mamina! 🙂
Vidim ze ste z Ba okresu, takze to ze muz bude bez prace nevidim ako dovod. Tu je prace a prace ze mozno si najde este lepsiu ako tu co mal.
Dakujem Vam vsetkym.je mi jasne ze rozhodnutie je na mne.to aj muz vravi..
Ku krize sa vyjadrovat nebudem.
Chranit som sa chranila ale nepomohlo to...
to je najhorsie,ze ak by som zostala sama nemam kam ist,nema mi kto pomoct ..
Ťažko ti akokoľvek poradiť. Dalo by sa pochopiť aj jedno aj druhé riešenie. No nik iný ako vy dvaja sa rozhodnúť nemôže. Dajte preto hlavy dohromady a nejak to už isto vymyslíte
@anonymka456 To musis vediet len ty, tvoje svedomie, ja by som nesla.

Verím, že sa rozhodnes neist na potrat. Prajem veľa síl zvládnuť to! 🙂