Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?
Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒
@katrin21 ešte raz - vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom nie je ohraničená vekom dieťaťa !!! daj si tú námahu a prečítaj si Zákon č. 36/2005 Z.z. o rodine, §62, ods.1 a v prípade potreby si ho môžeš vytlačiť a otrieskať o hlavu pracovníčke na sociálke... btw. tam často nemajú šajnu o základných veciach, nie ešte o zákonoch... resp. by som nebola prekvapená, keby mali nariadenia z "vyšších miest" šetriť a zbavovať sa takýmto spôsobom žiadateľov o rôzne príspevky...
No o dospievani by sme tu mohli urobit mnoho diskusii. Poznam takych co podla mna niesu dospeli ani v 50 rokoch. A myslim ze dietatko dospievaniu len prospeje ako teraz nehovorim to ze vsetky zeny by mali pre dospievanie otehotniet alebo ze otehotnietv 16 je uplne super ale ja si myslim ze som dospela v okamziku ked som sa rozhodla ze dietatko si necham a budem zodpovedna a milujuca matka ktora sa postara a vychova svoje dieta. Uz len ta zodpovednost za nieci zivot si myslim ze je znakom dospelosti nieje to vekom mam sesternicu ma pred 30kou ma dieta a stara sa on jej matka. Tak mi povedzte ake skusenosti musim nabrat aby som sa stala dospelou?
zvladli druhé zvládneš aj ty...:🙂
zvládki mladšie, zvládneš aj ty ...🙂
nevidím dôvod prečo by si to nezvládla 🙂 ja som otehotnela v maturitnom ročníku a mala som individuálne štúdium a bolo to super, ešte som ich v škole aj predbehla 😀 maturitu som zvládla dobre aj keď v druhom termíne lebo cez prvý som rodila... príspevky typu "pokazíš si mladosť a neužiješ si žúry" neber do úvahy... myslím, že ak by si chcela ísť von, tak na večer ti dieťa rodičia hocikedy postrážia a radi ... kamarátkina sestra otehotnela tiež v tvojom veku a jej teraz už manžel mal toľko čo tvoj priateľ .. zvládla všetko bez problémov a už túži po ďalšom dieťatku ... budem ti držať palce a hlavne sa neboj a nestresuj, bábätko potrebuje mať pohodu 😉
Bezi v nedelu serial - matkou v sestnastich - akurát vcera som to pozerala, je tam plno dievcat, ich pribehy, ako to zvladli.... myslim, ze na Plus.
Inak gratulujem - budes to mat tazke, ale s oporou rodiny to zvladnete 😉
@michaleja_west uuuplne suhlasim!! Ale neviem si predstavit ten prvotny sok rodicov...to musi byt riadny sok! A popravde ani by som sa necudovala keby ten 19 rocny chalanisko/tatino zdupkal. Oni to beru uplne inak ako zeny...a vtedy by mal pekne nastupit otec dievcata alebo chlapca a obrazne "schmatnut za gule" a synu, spravaj sa zodpovedne!! 😠 😠
@kofoluska Jasne ale chcem povedat ze prave napr. moj pohlad na vec zmenilo dieta. Samozrejme u nej to tak nemusi byt u niektorych to tak moze byt u niektorych nie. Vsetko je vecou jej samej seba ona musi vediet ako sa zachovat musi sa stat zodpovednejsou a obetavejsou lebo o tom to materstvo je. My jej mozme tak len pomoct nasmerovat ju spravnym smerom ked uz sa rozhodla dietatko si nechat samozrejme to by uz malo byt aj na jej rodicoch ak jej chcu pomoct. Aby ju so vsetkym oboznamili ,aby vedela co si vybera aku cestu.
@invisible moja spoluziacka na strednej otehotnela v druhom rocníku.. v tretom porodila babatko a vo štvrtom zmaturovala.. Najprv si požiadla o prerušnie štúdia, ale v zápätí si to rozmyslela a šla žiadať aby mohla chodiť do školy normálne.. Uvedomovala si, že ak vypadne zo školskeho kolobehu, školu napokon nedokončí.. Riaditeľstvo je vyhovelo. Chodila do školy každý deň a bola na internáte, čiže 4 dni od bábatka.. Vo štvrtok mohla cestovať domov, piatky mala v škole odpustené, s tým, že učivo doberie.. Po porode bola doma asi mesiac. Mala partnera ktorý už zarábal a bývali u svokrovcov. O bábatko sa starala svokra, kým mlada mamička bola v škole. Dnes má už krásnu, dospelú dcerú a ona je stále mladá, nemá ani 40 🙂
V lete sme sa stretli spolužiačky kamošky, ona ma už jednu dcerku dospelú, druhú skoro dospelú, ja mam od septembra prváčku a ďaľšia kamoška sa práve vydávala, čiže bola stále bezdetná...
Pokiaľ Vám trošku pomôže rodina a partner sa bude snažiť zarobiť nejaké peniaze zvládnete to...🙂
@mima4 To nebolo o idealnej pripravenosti, ak narazas na prvy odstavec mojho prispevku. To bolo o absurdnosti jej vyjadrenia, ze ma 16, dva roky frajera a davali si pozor. Ani my vo svojom veku sme neboli na dieta pripraveni - ale skor z vlastnej lenivosti a pohodlnosti. A prevalcovalo nas to. Jasne, ze krpec je uzasny a uz by sme nemenili nazad ten zivot, ktory sme mali pred tym. Ale ine je mat dieta v zrelom veku a ine ked to dieta ma dieta. Co ju mam pochvalit?
@invisible - noooooo, stalo sa to niekedy cca pred 20 rokmi 🙂, moja o čosi mladšia susedka, mala vtedy 16 - pomáhala som jej s učením pár mesiacov - mi celý čas ospevovala krásneho chalana, čo stretla na diskotéke. Prišlo leto, veľa sme sa nestretali, zrazu jeseň a po dedine reči, že je tehotná. Nuž ani spolu poriadne nechodili, možno sa párkrát stretli 😉, Rodičia počkali, kým dovŕši 17, pár dní na to svadba. Vybavovali ešte aj nejaké povolenie, keďže nemala 18 a .... dodnes sú spolu, mali dcéru, neskor potom syna. Jej dcéra je už pomaly dospelá, kým ja nemám ani školákov ešte 😀 😀 😀. Takže výjsť to môže, len treba ochotu od budúcich rodičov a určite hlavne na začiatku podporu vlastných rodičov.
@aneta132 Aj u mna vela veci zmenil nas syn. Ovela viac nez ako "nematka" si uvedomujem, aky je to zavazok, aka je to zodpovednost. Ale tu nejde o to, ci to zmeni ju a ako. Ide o to, aby si uvedomila, co moze dat svojmu dietatu a ako svoj zivot moze jej dieta neskor vnimat. A naozaj nemam na mysli znackove oblecenie ci vecere v najdrahsich restauraciach. Dieta potrebuje istotu, zazemie, mat sa na koho spolahnut. Potrebuje byt dietatom dokedy to len bude mozne. 🙂 A naozaj si nie som tak celkom ista, ci to u 16rocnej dievciny je mozne.Tot zase moj nazor a pohlad na vec. Ono - mam kamarata, o rok odo mna starsieho. Nabuchal 16rocnu babu. Vidim, ako k materstvu a k svojmu dietatu pristupuje ona. Takze som bohuzial hoooodne skepticka v tom, co ocakavat, ked dieta ma dieta.
cele zle, cele zle....ale ako si kto navari, to si musi aj zjest...
Ja sa len tisko pozeram do buducnosti......od 14 intimne zit s jednym partnerom az do konca zivota.... no jasne.... 🤐
Pozerala som jednu politicku relaciu ohladom temy: "dieti rodia deti"
Boli tam zeny a muzi a vsetci sa zhodli na jednom fakte: "Dobry rodic v takomto veku nemoze byt DOBRY RODIC".....TO neexistuje aby, dieta bolo doby rodic. Dobry rodic si musi cosi preskakat....dobry rodic sa nestane clovek v 16-tich len preto, lebo caka dieta.
A dalsiu volovinu, ktoru tu denne citam, ako tu povazujete deti za psychicky a fyzicky zrele LEN PRETO, lebo dokazali intimne zit s muzmi od velmi nizkeho veku....
To je teda uroven....... Ja som si myslela, ze "ZRELOST-VYSPELOST" cloveka sa neposudzuje podla toho, ako skoro ma dievca pohlavny styk.....ale podla uplne inych faktorov....
Ale ved dobre.......hlavne, ze je zrela a gratulujme jej... 🙄 🙄
Akoze chapem ze co sa stalo sa uz neodstane a baba to bude musiet zvládnut ale kazdá extremne mlada mamicka co tu tak strasne vypisuje ake je to krasne , idealne a uzasne mat dieta v 16-tich rokoch je podla mna riadne odveci. Co je na tom super ked zostanete take mlade na krku svojim rodicom??? Nestarali sa o vas dost? Teraz ked je cas na to aby ste pomahali vy im tak im donesiete na krk svoje deti a mami , oci starajte sa o moje krasne vymodlene dietatko splodene z velkej lasky v 15-tich rokoch 😖
@millatina nemyslim si, ze si mlade maminky hufne myslia, ake je uzasne mat deti v 16ich a tiez by som dieta, ktore caka,nenazvala vymodlenym... 😕. V rodinach sa stava vselico. Od toho je rodina, aby si pomahali a drzali spolu.Ano, taketo dieta je vlastne dalsim dietatom rodicov jeho matky. Ano, znamena to, ze budu mat trosku dlhsie menej pohodlia. Ale neznamena to ziadnu katastrofu. Nakoniec moze dieta do rodiny priniest aj im radost a obohatenie. Samozrejme to to nie je lahke. Ale taky je zivot, nie? Poslala by si svoju dceru snad na potrat? Ja nie!
@digysa zvlastne, ze to citas denno denne a ja som si to este nevsimla. Fakt si myslis, ze sa ludia zblaznili, aby povazovali teenagerov za vyspelych kvoli tomu, ze spia so svojimi partnermi? Ja si skor myslim, ze ak 14 rocna zacne s niekym spat, skor to svedci o jej nevyspelosti. Ale o tomto tato tema nie je? Ze? 😕
vyjadrim sa takto...DETI MAJU DETI...ach jo...a ci to zvladnes???...jasne,ze ano....cela rodina bude obskakovat...ved co uz maju robit,ze?....neviem,co vyrastie z mojich deti....ale v 16 byt tehotna je velka nezodpovednost....a nech sa na mna nikto nehneva.....si este DIETA,.. vies velke prd o vychove...nevies o zivote totalne nic...lutujem tvojich rodicov.
@lauricka Myslim ze radost a obohatenie z vnúčata by mali väčšie v čase keby sa o to vnúča vedeli postarat jeho biologický rodičia..ale o tom potom. Ja by som tiez svoje dieta neposlala na potrat ani potrat neobhajujem ani nepíšem že je to riešenie ale to neznamená že tu budem verejne obhajovat sexuálny život nezrelých detí a potom tvrdit že jéééj super gratulujem že čakáte bábo ved vaši rodičia sa onho postarajú..
ahoj niektorý ludia vedia povzbudit že 🙂 ale s tým teraz budes musiet ratat castejsie..treba sa obrnit ... a casom sa vek akosi vyrovna a niekto ani v 30tke nieje pripravený mat dieta..ak mas podporu rodiny a priatela tak to nieje az tak nic hrozne..dryim palce nech sa rozhodnes akokolvek
@stanulienkat niekedy v stredoveku?
@digysa Neviem co si to pozerala za diskusiu ale predpokladam ze tam boli samí mudrlanti 30 nahor ktori sa hraju na múdrych. Dobrym rodicom sa nestanes len tak tak preco by ona nemohla byt dobrym rodicom. Ja si myslim ze som dobry rodic uz od svojich 18 niekto moze mat o tom pochybnosti ale to je jeho vec a vela krat ma urazalo, ked ludia ktori nap. ako ty ma dopredu odsudzovali a vobec ma nepoznali. Naucila som sa takych ludi ignorovat , lebo ludia ktori ma poznali a ktori neboli zariti vedeli ze aj ja som dobry rodic aj na svoj vek. Chcem len povedat aby ste neodsudzovali dievcinu kym neporodi dietatko a neukaze sa ako matka.
GRATULUJEM!!!
Mam sice od teba a niekolko rokov viac, a dietatko nemam ale velmi po nom raz tuzim a moja tuzba uz zacala mozno v tvojich rokoch. Viem ze tvoje tehotenstvo je asi necakane ale oto viac mozno o par mesiacov bude radostnejsie. Prislo to ako blezk z jasneho neba. A VEK? no niekto dospeje v 16 niekto 20 niekto 25 niekto 30 a niekto nikdy. Tes sa a vsetko sa zvladne a vobec si nemyslim ze to bude az take tazke. Hlavu hore a uzivaj si toto urcite krasne obdobie plne niecoho noveho. PS: V neposlednom rade dories veci ako skola rodicia peniazky byvanie.... ale to ti asi vraviet uz nemusim predbehlo ma tu niekolko prispevkov predomnou 😀
..ak si odmietla prerušenie, tak to určite zvládneš....nie si prvá ani posledná...máš podporu, to je dôležité...
ja sa tu úplne smejem na niektorých tých vašich litániach, asi nemáte doma dosť roboty mamičky :D :D

@eliska31 ja by som sa úprimne radšej na nič okrem rodičov a hlavne samej seba nespoliehala ,dneska ťa oklame a podrazí aj ten od ktoreho by si to nečakala