icon

Nečakané tehotná v 45. rokoch. Čo teraz?

anzelik
22. jan 2015

ahoj maminky vsade citam si zodpovedna ,,nezodpovedna ´´ v takom veku 45r. tehotna 😒 ano je to na velke zvazenie a velka zodpovednost stalo sa to aj mne mohla by som uz byt vlatne babicka a teraz toto mam spokojne vyrovnane manzelstvo tri deti ,dve dospele samostatne a jedneho sintra 7rocneho 🙂 ostala som zaskocena u lekara isla som len na krv a bac HCG zvysene na tehotnost samozrejme idem na gynekologiu s malym srdcom a s obavami co dalej mam dobru pracu zarobok a dietatko je necakane chcela by som Vas porosit bez uraziek o nazor viem predsa sa musim rozhodnut sama a bude to len moje rozhodnutie s manzelom 🙂 , myslite si ,ze vtomto veku je to zodpovedne ..,,nezodpovedne ´´ no mam strach uprimne povedane kvoli veku a hlavne teraz som si konecne nasla pracovne miesto kde mi to vyhovuje a hlavne dobry kolektiv mam obavi ako to oznamit ci neoznamit ako to zvladnem to je asi vsetko.... 🙂 dakujem kazdej mamicke za nazor ,len bez uraziek prosim !!!!

katka121
22. jan 2015

Rozhodnúť sa musíš sama, žiadna z nás ktoré Ti tu radíme to dieťa nevynosí, neporodí a nebude vychovávať, starať sa a financovať - iba Ty , Tvoj manžel a Tvoja rodina. Na druhej strane chápem, že si momentálne zmätená..... Sadnite si doma s manželom, všetko zvážte, a keď už spravíš rozhodnutie - akékoľvek - nikdy ho už nespochybni a stoj si za ním. Prajem veľa zdaru.

nicebaculka
22. jan 2015

Urcite sa nenechajte odradit vekom....babo je dar....a pokial nemate ziadne zdravotne problemy nechajte si ho a neberte mu pravo na zivot....ak vas praca bavi a sef to vidi pracu cam ponecha a pocka vas...so mnou v porodnici bola jedna maminka prvorodicka cakala dvojcata a mala 43rokov....drzim vam päste nech sa rozhodnete spravne a ak sa rozhodnete ze si drobceka ponechate prajem vela zdravicka a bezproblemove tehu

modra1
22. jan 2015

Ak som správne pochopila, máš zvýšené HCG ako jediný údaj, z ktorého vyvodzuješ graviditu?
Môže to byť len zvýšené HCG, aj opakovane zistené, či si ozaj tehotná ukáže ultrazvuk 😉. S oznamovaním novinky asi počkaj do vyšetrenia.

astonka
22. jan 2015

@anzelik prečo nezodpovedné maš všetko domov,pracu rodinu čiže maš z čoho to dieta zabezpečit...keby si mala 15 tak ano vtedy by som povedala že je to nezodpovedne...
chapem tvoje obaby...v podstate už maš zabehnutý život aj deti su už velké...mladši bude mat partáka...
samozrejme že rozhodnutie je na tebe ak bude všetko zo zdravotnej stranyk v poriadku...tiež by som bola zaskočena ale nad iným ako nechať si ho by som neuvažovala...držím ti palce 🙂
mojho brata svokra porodila svoje 5te dieťa vo veku 42 rokov 😉

katkalubkova
22. jan 2015

gratulujem, ja by som si ho na Tvojom mieste nechala, uzijes si ho. Vela manzelov vravi, ktori mali neskor dieta, alebo po dlhsom case, ze je to upne ine 🙂. Bude tam 7 - 8 rocny odstup od najmladsieho, to nie je zle. Akurat sa priprav na to, ze budes pred 70tkou chystat 4tu svadbu, ale zase v tom uz budes mat prax 🙂 🙂 🙂 Drzim palce

danieli
22. jan 2015

co by ine dievcata dali za tvoju plodnost, ved to je uzasne a ak si uz drobec k tebe nasiel cestu a tri deticky ste vychovali, ja myslim, ze toto bude ako trening na vnucatko, fandiiiiim

kinna
Odpoveď bola odstránená
riki1
22. jan 2015

tento rok budem mať 41 a mám 3-mesačného drobca ,neplánovane ,cez teliesko ,ale milujeme ho nadovšetko ,tehu bolo v pohode ,drobček je krásne zdravé usmievavé miminko ,držím ti palce ,vek je len číslo 🙂

bykaterina
22. jan 2015

@modra1 hcg je ukazovatelom tehotnosti este som nepocula ze beta hcg je ukazovatelom nieco ineho 😉
to ci uz je klasicke alebo biochemicke alebo mimomaternicove to uz je druha vec
@anzelik tebe drzim palce nech sa rozhodnes ako chces 🙂 je to len na tebe , ale ja na tvojom mieste by som si nechala a zacala si to uzivat po potvrdeni ... vsetko sa da vyriesit aj dobra praca aj ostatne veci , nie si prav ani posledna co sa ti stalo 🙂 drzim palce

libela
22. jan 2015

Teraz je "moderné" byť matkou v staršom veku. Veď koľko je mužov, ktorý počali svoje prvé dieťa až po 40-siatke. Tak prečo nie žena????????? Bude to trochu ťažšie, ale silno držím palce.....

deninka233
22. jan 2015

Ja som sa narodila mojej mame, keď mala 43 rokov. Obaja moji rodičia sa narodili svojim mamám v 44 a 41 rokoch.
Za seba môžem z prvej ruky povedať že som rodičovská potecha "na staré kolená". Majú teraz tesne po 70tke. A necítia sa na to. Veľa ma naučili lebo si pamätajú časy z obdobia tesne po II.sv vojne ale ako som sa narodila omladli aj o desať, pätnásť rokov, nikto mi neveril že mám takých starých rodičov (keď som chodila na zš). Jedinú nevýhodu som mala v tom že sestra bola o 10r staršia, bola ako moja ďalšia mama a ja som sa cítila ako jedináčik.
Z Tvojho príspevku sa mi skôr vidí, že dieťa sa Ti teraz časovo nehodí, máš relatívny pokoj od detí, dobrú robotu.... Nie je to o tom či máš 45 alebo 33 keď má človek svoj koncept a neplánovane otehotnie tak mu to zamáva celým pripraveným plánom.
Je len na Tebe či zreorganizuješ plán alebo budeš pokračovať v predikovaných koľajách. Ale rozmýšľať čo by mohlo byť budeš aj tak aj tak.

mima4
22. jan 2015

to ci je nieco zodpovedne alebo nie je na zvazeni kazdeho cloveka individualne. Ale u teba uz je zbytocne o tomto uvazovat, kedze uz dietatko existuje a urcite sa tesi na rodkacov a surodencov 😉
Su veci, ktore sa daju riesit, napr. predchadzat otehotneniu, ale v tvojom pripade uz niet co riesit, kedze dietatko tu je.
Gratulujem a nech ste cela rodinka zdravi!!! 🙂

roamers
22. jan 2015

Tak to vyzera, ze vsetky mamicky Ti fandia, ja sa k nim pridavam. 🙂 Gratulujem!
Absolutne nesuhlasim s @lilina12, no prepacte, moja mama by Vam dala, "stara baba" - moja mamina ma tiez 61 rokov, je to kocka, ma svoj bussines, je spolocenska, vela cestuje a uziva si zivot a vobec to nevyzera, ze je niekde za zenitom 😠
Ja som mala prve dieta v 35 a druhe budem mat v 38, a to som planovala deti mat v "neskrsom veku". V 27 a 29 som hlavne cestovala, budovala si karieru (ajeejeeej) a uzivala zivota. A takisto som robila a robim vsetko aby som nemusela zivit svoje deti zo slovenskeho dochodku a ak by nas teraz s mazelom kleplo, deti by uz ostali zabezpecene, co keby som rodila v 20ke asi by sa mi nepodarilo.

lorela
22. jan 2015

V prvom rade chcem napísať, že sa tiež pripájam k prispievateľkám predo mnou s blahoželaním a s povzdychom; dieťa je naozaj dar!

V druhom rade vyjadrím svoje prekvapenie nad tým, čo odznelo v predchádzajúcich príspevkoch. Zaráža ma, ako často sa v nich spomína zodpovednosť, finančné zázemie, odrastené deti a tým pádom viac času na malé bábätko a pod. Šokujú ma také vyjadrenia, že otcami sú muži bez vekového obmedzenia - prečo by nemohli byť aj ženy a názory o tom, že organizmus ženy je pripravený rodiť až do obdobia klimaktéria. A hádam nikde (až na 1, 2 príspevky) nie je spomenuté to najdôležitejšie, a to zdravotné riziká súvisiace s vekom matky.
Fakty (ktoré sú v rozpore s našim srdcom, no bohužiaľ sú pravdivé): Po 35. roku veku ženy narastajú zdravotné riziká súvisiace s tehotenstvom a zdravím dieťatka.
Zdroj Wikipédia:
"Existuje jasná súvislosť medzi pravdepodobnosťou výskytu downovho syndrómu a vekom matky. Kým u žien mladších ako 25 rokov bolo dieťa s Downovho syndrómu frekvenciou 1:1500; u 30-ročnej ženy je vekové riziko Downovho syndrómu 1:910; u 35-ročnej ženy je vekové riziko Downovho syndrómu 1:380; u 40-ročnej ženy je vekové riziko Downovho syndrómu 1:110.".

Riziko downovho syndrómu u 45 ročnej ženy je 1:30. 1: 30... Zdroj: http://sk.gendiagnosztika.hu/ganova-diagnostika...

Nechcem v žiadnom prípade vyvolávať nepríjemné pocity alebo strach, len som presvedčená, že mamička po 40. roku veku by mala dostatočne zvážiť riziká a prebrať sama vo svojom vnútri, no aj so svojou rodinou situáciu, ako by sa zachovala, ako by vôbec zvládla takú správu, akou môže byť správa o postihnutí dieťatka. Pokiaľ by sa s tým dokázala vyrovnať a s láskou a túžbou očakávala dieťatko, až potom naozaj nie je čo riešiť... 🙂

Prajem veľa, veľa, veľa zdravia, mamička!

sisaka
22. jan 2015

ak sa potvrdi,ze si tehotna, tak uz fakt nic, len sa pripravit na dalsie dieta. Na rozdiel od vacsiny prispevkov tuto situaciu tak ruzovo nevidim 😒 Ja mam "len" 40 a dalsie dieta by som musela "rozchodit" - bala by som sa, ze dieta nebude v poriadku, kedze nas geneticky material je uz v tomto veku znacne poskodeny, prisla by som o dobru pracu, kedze odmietam prasnut dieta v 12. mesiacoch do skolky a na predcasny dochodok by sme mohli s manzelom rovno zabudnut a makat minimalne do 60 ak nie dhsie, to ze to v rodine uplne vsetko rozhasi a cakali by nas nanovo prebdene noci povazujem fakt uz len za malickost. Uprimne, situaciu ti vonkoncom nezavidim, drzim palce, nech je to len plany poplach

katy2
22. jan 2015

V prvom rade blahozelam a dzim palce, aby vsetko prebiehalo ako ma.... Ja som rodila prvykrat ako 39-rocna a druhykrat ako 41-rocna a vobec sa necitim stara.... Materstvo ma naplna a dodava mi kopec energie...
Ale musim povedat, ze ma velmi udivuju nazory typu, ze ked bude dieta v pubertalnom veku, rodicia uz budu stari, nebodaj chori, prip. nad hrobom.... Prepacte, ale kde beriete tu skalopevnu istotu, ze vy ochoriete, az ked budu vase deti na poriadku.... Ved kolko mladych ludi zomiera, prip. trpi roznymi chorobami.... Aj moj manzel dostal mozgovu prihodu ako 45-rocny.... Predpokladal to niekto? Nie.... Moze sa stat naozaj hocico v ktoromkolvek veku....
Moj nazor aj skusenost je taka, ze dieta je dar, nech je v akomkolvek veku....

funto
22. jan 2015

Presne tak, urcite by som si ho nechala. Co by ine maminy dali za to 🙂 Drzim palce, nech je tvoje rozhodnutie akekolvek nezabudni ze dieta je dar a to ze sa ti to teraz pristastilo ma urcite svoj zmysel. Vela stastia

rachel36a
22. jan 2015

Ja mam 43 rokov a som v 37tt, stalo nas to roky trapenia, usilia a penazi kym sme sa k miminku dopracovali...a vobec sa nepovazujem za nezodpovednu, som v najlepsich rokoch a citim sa na to...je len na tebe ako sa rozhodnes, je to velke riziko a zataz mat dietatko vo veku ked uz nase kamaratky maju vnucata, ale pre mna je to ta najuzasnejsia vec...tiez uz mame dospeleho syna ktory studuje na VS, a ten sa na maleho brata hrozne tesi...takze nepocuvaj okolie ale svoje srdiecko...drzim ti palceky....

jana_eyre
22. jan 2015

super, pokial vy dvaja babatko tak trocha chcete - smelo do toho..

45r. nie je ziaden vysoky vek - zeny v tychto casoch su uplne niekde inde ako boli zeny kedysi.. ja som mala starsiu mamu na dobu, ked som sa narodila /narodila som sa v 84tom a mama mala 30, co uz vtedy bolo vraj vela, aky paradox, ja som mala prve ako 28rocna - aj tu je vidno ako sa vsetko posuva/ mala uz 3 deti..

ako sa vravi, bola som pre radost.. doma som bola obletovana starsimi surodencami s ktorymi si vyborne rozumiem do dnes a s bratom mame dokonca rovnako starych synov /a jeho manzelka mala druheho syna ako 41rocna/ ked som koncila strednu skolu, mala moja mama 50rokov a otec 55.. s mamou som si vzdy vyborne rozumela, nikdy som nemala pocit "ze uz je stara"..

vek predsa nehra ziadnu rolu, rolu hra povaha kazdeho jednotlivca, takze vobec nechapem ako moze niekto riesit co bude v puberte..

kazunomiya
22. jan 2015

Gratulujem! Verím, že bábätko prinesie všetkým veľa radosti. V prípade, že sa chceš o svojich pochybnostiach atď. poradiť, odporúčam www.alexisporadna.sk

prasiatko30
22. jan 2015

tak ako uz povedali baby predo mnou nie je to nic nezvycajne a v dnesnej dobe uz vobec nie - je kopec zien ktore zacinaju s materstvom dost neskoro a aj takych ako si ty ze proste v tej nastupujucej menopauze sa im postasti a maju uz aj velke deti. pred nedavnom sme stretli taky parik - 3 deti uz velke studujuce vonku a maju malu 8r slecnu oni uz maju cez 50 a celi nadseni ze este maju doma takuto ratolest a neostali uplne sami

timi1012
22. jan 2015

Ja sama som sa narodila mojej mamine keď mala 40r a mala som skvelé detstvo 🙂 všetko dobré prajem, a hlavne veľa zdravia a síl.

stastenka42
22. jan 2015

Gratulujem , ja som v 45 rodila A mala je to najlepšie čo ma mohlo postretnut
.Je to úžasné a vôbec sa necítim stará, skôr naopak -omladla som 🙂

meluela
22. jan 2015

@anzelik gratulujem a drzim palce 🙂
pracovat budes minimalne do 70-75 rokov podla sucasneho vyvoja, takze sa este napracujes az az 🙂

cecilka88
22. jan 2015

zaznela tú súvislosť vek verzus DS , na jednej strane možem potvrdiť moja mama rodila ako 43 ročna a mám brata s DS , na strane druhej chodia s ním do poradne pre deti s DS a drvivá vačšina mamičiek detí s DS je mladšia ako 35 rokov a sú to ich prvé alebo druhé deti

ja som teraz rodila ako 35 ročná , bolo to moje tretie tehotenstvo a paradoxne som ho zvladala ovela lepšie ako prve a druhé (12 a 8 rokov), bolo mi skvele , po zdravotnej stránke bolo všetko v poriadku až mi bolo luto isť rodiť 🙂

ja by som sa tešila 😉 prajem vela síl

petra141181
22. jan 2015

blahozelam 🙂 ja sa asi tesim aj za vas drzim ti palce pohodove tehu a este pohodovejsu matersku

snehulienka82
2. feb 2015

Ahoj, som dieta 45 rocnej matky. Teda mala 45 ked ma porodila, tak ak dobre chapem, si o rok starsia. Ale to je v podstate jedno. Myslim, ze napriek vsetkemu neolutovala, ze si ma nechala, aj ked v tom case to bolo dost zlozite, napr. neprijemne otazky typu "chcete, aby sa vam narodilo postihnute dieta?", a tym to len zacalo, potom "preco babka doniesla dieta k doktorovi" a pod. Je to samozrejme riziko vzdy, ale ked budes stara, tak budes mat niekoho, kto sa o teba postara, resp. aspon budes mat nadej, lebo bude niekto, komu si dala zivot. Moja mama sa zdravotne velmi dobre drzala az do 75 rokov. Posledny rok sme mali tazsi, ale zvladli sme ho. Myslim, ze bezomna by to nezvadla... uz by tu nebola. Tak sa rozhodni, a spravne! 🙂

misinka26
2. feb 2015

Ja som mala 15 a brat 10 keď moja mama neplánovane otehotnela, mala karieru, zaopatrené deti a bum, celý kolotoč od znova ... ale neľutuje, sestrička prišla ako dar z neba aby nás spojila ... teraz keď sme s bratom veľký a máme svoje rodiny má niekoho kto ju drží v kondičke 🙂 už je z nej veľká slečna a stará sa o maminku 🙂 Dieťatko je dar ... teš sa 🙂

stella1968
15. feb 2015

Gratulujem a tisko zavidim,som o rok starsia a s priatelom sme velmi tuzili po babatku,aj ked sa na to hned podarilo,vcera sme on prisli v 8tt,beriem to s pokorou,ale urcite to nevzdam a skusime to znovu!Ak sa rozhodnes ze chces znovu drzat ten malicky uzlik v naruci,tak moc drzi palce

ellabella22
19. feb 2015

Babicka????!!! v 45? nebud smiesna, ved si zena, ktora si este uziva zenstvo...tes sa! Neboj sa ked si vychovas dieta, tak ze sa v 18.rokoch bude vediet o seba postarat, tak mas vyhrate, nie jak niektori rodicia, ktorych 30-rocne deti s nimi ziju a podporuju ich aj v40-ke financne!
Ja som od svojich 18-rokov popri skole part-time pracovala, a veru rodicom sa financne ulavilo 😎 a som na to doteraz hrda a ocenujem toto u mojich rodicov, ze sa nesnazili ma cicikat do konca VS, ako mnohi moji priatelia. Howk!