Nechať si, či nenechať si druhé babo?
Milé maminky,potrebujem od Vás počuť názor,pretože sama neviem,čoo mám robiť.
Máme už s partnerom jedno dieťa,synčeka má 2 roky a 3 mesiace.
Včera som zistila,že som pravdepodobne tehotná,- vyšiel mi pozitívny tehu test🙂)
Môj partner nechce o druhom dieťati ani len počuť,nesmierne je šokovaný:(( ☹
Čo ma mrzí,pretože ja sa tak nejako vnútorne aj teším.
Synček by mal súrodenca a kým by sa bábo narodilo Dominik by mal 3 roky
On má síce už 45 za sebou,ale myslíte,že to je tým vekom,že má k tomuto taký negat. postoj???
Neviem si ani len predstaviť aké to môže byť s dvoma malými deťmi.
Napíšte maminky,čo ste v takejto alebo podobnej situácii,
alebo len tak Váš názor,či ísť na zákrok alebo nie.
Veľmi mi to psychicky pomôže
Ďakujem🙂))
@nikkky ani na chvilinku nevahaj a babatko si nechaj. Malemu velmi prospeje mat surodenca a deti su tie, ktore budu pri tebe stat po cely tvoj zivot. Partnera a manzela mas teraz, ale on moze kedykolvek odist....samozrejme to ti v ziadnom pripade neprajem. Ale chcem tym len povedat, ze deti su kus teba a su tvojou sucastou po cely tvoj zivot. A tvoj drahy nech si uvedomi, ze je tiez ten, ktory to sposobil, bol pri tom a musi znasat nasledky. Nehovorili ste predtym kolko chcete mat deti? a nehovorim, zeby nebol nadseny, keby to bolo vase piate, sieste dietatko.....ale druhe? ved tolko parov sa snazi mat dietatko a nemozu. Dve krasne zdrave deticky je pozehnanie a nemala by si sa tohto krasneho daru vzdavat. Vela stasticka ti prajem.
ahoj, ťažko je ti radiť... môj starší mal 2 roky keď som otehotnela, tehotenstvo sa dalo popri ňom, bol naučený sám chodiť a prakticky samostatný, akurát čo som ho do auta či postele vykladala alebo vyberala zo sprchy a tak. no s fungovaním je to ťažšie nakoľko manžel jazdí na kamióne tak sme skoro stále sami. niekedy je to fakt zaberák a zamýšľam sa nad tým či by som sa rozhodla rovnako mať znova na výber... každopádne tretie tehu by som už nezvládla určite, respektíve tretie dieťa 😅 ale nevravím že to nie je obrovská radosť a šťastie mať ich! len je to dosť náročné 😉 ak by si mala ísť na potrat len pre to že manžel nie je nadšený tak to určite nerob. pokiaľ ste finančne zabezpečený a tak tak to bude ok, neboj 😉 môj svokor mal druhé dieťa v 50-tke 😅 tiež bol trochu v šoku z toho ale teraz by malú nedal za nič na svete a užíva si to 😉
@nikkky dala si dost matuci nazov temy... ty uz sa rozhodovat ci mat ci nemat nemusis, ty ho uz pod srdcom nosis!!! Tuto otazku skor mozu riesit zeny, co sa rozhoduju ci otehotniet alebo nie... 😉 moja odpoved ci mat druhe dieta je jednoznacne ANO!!! Pre rodicov je velmi pohodlne a prakticke mat iba jedno dieta. Argumenty typu, chcem mu dat vsetko, preto chcem len jedno su hlupost a u mna neobstoja. Najviac mozes dat dietatu vtedy, ked mu das surodenca, s ktorym bude partak a budu mat jeden druheho pre rozne zivotne situacie a ak sa aj vy ako rodicia pominiete, nezostane dieta, teda uz dospely sam, ale bude mat surodenca, ktory mu moze pomoct. A este nedaj Boze ak sa stane nejaka tragedia a rodicia o dieta pridu, zostane im este dalsie a psychicky sa nezrutia, lebo budu mat pre koho dalsieho zit... takze drzim palce a ak mozem zasiahnut do tvojho rozhodnutia, dieta si urcite nechaj, uvidis, ze neolutujes! Prajem vela sil!....a mimochodom, ja mam 2 rocnu dcerku a som v 5tt, tehotenstvo vydrete, dufam, ze vsetko dobre dopadne. A tiez sa bojim ako budem zvladat dvoch krpcov, ale zvladnli ine a aj viac malych deti, zvladneme aj my 🙂 a co som pocula, vraj ked su dvaja, je s nimi menej starosti, zostane ti viac casu pre seba, lebo sa spolu zabavia... varit, prat, upratovat musis aj tak ci by bolo jedno alebo dve... takze pohoda a zelam ti este raz vsetko dobre a manzelovi vycisti zaludok, ved on za to tiez moze, tak teraz, nech to predycha a bude dobre 😉
@nikkky čítam, čo ti tu maminy píšu. aj môj mm má 45 rokov a o druhom bábu ani počuť. akurát, že on si tak potrpí na antikoncepciu, že sa nám to asi ťažko pritrafí ☹ na prvé sa ukecať nechal, lebo nevedel, do čoho ide, ale teraz vraj cíti väčšiu zodpovednosť /podľa mňa je to skôr strach/. a je v tom iste aj kus pohodlia. ja keby som bola už tehu, tak na potrat nejdem, musel by to rozdýchať. aj som mu to povedala, asi preto si dáva taký pozor 🙂 tiež som toho názoru, že financie sa dáko utrasú, tak budete žiť skromnejšie. treba mu povedať, že keby sa narodili len deti, ktoré sa plánujú, tak by tu väčšina z nás ani nebola! a treba argumentovať aj tými psychickými následkami potratu. myslím, že aj keď žena chce ísť na potrat sama, má čo robiť, aby sa s tým vyrovnala. zoberie si on toto na zodpovednosť? nech sa s niekým mm porozpráva - s nejakým viacnásobným otcom - kamošom, švagrom a tak.... Inak poznám ten pocit, že sa ti vyhýba. ja keď som mala obdobie, že som stále mlela o druhom, tak sa mu nechcelo ani milovať so mnou. teraz to asi mm vníma od teba ako podraz, že ty sa tešíš, keď on ho nechce. ale ak si ho nepodviedla typom, že predstieram, že beriem HA a neberiem, tak je všetko ok. proste sa to stáva a budete mať deti dve - ako mnohí iní. želám veľa sily
na tvojom mieste by som do toho isla hned. muz je v soku, ale spamata sa. na tvojom mieste by som sa tvarila tak, ze ina alternativa, ako si dietatko nechat, neexistuje. tvoj muz este nie je taky stary.
my mame jedneho syna a ja som pocitala s tym, ze budeme mat hned aj druhe dieta. ale akosi je o tom ticho. nieze by mm nechcel, ale nejako o tom nehovori a kedze ma dost neposlucha, ja o tom nezacnem. ale hrozne by som chcela.
neviem, kolko mas rokov. ja uz mam 34, cize najvyssi cas, dlho cakat nemozem ☹
moja rada teda je:CHOD DO TOHO 🙂 🙂 🙂
miminko si určitě necháš a budeš šťastná jako třeba já 🙂 moje gábinka měla v září dva ročky a v lednu se mi narodí chlapeček, manžílek taky nevěděl co si počneme s druhým ale teď se těší taky....děti jsou velký dar!!! A jinak sama jsi u výroby miminka taky nebyla viď? 😀
... Vždy jsem plánovala dvě děti a blízko u sebe, ale od začátku manžel věděl, že kdyby se zadařilo víc, na potrat bych nikdy nešla... Rozhodně se snáze vypořádáš s postojem muže, než s myšlenkou, že jsi vědomě toho drobečka zabila... Podle mě si to chlap v hlavě srovná a pokud ne, nestojí za to... Pokud by to šlo do extrému, volila bych dítě i za cenu, krize partnerství.... Prostě ho postav před hotovou věc, mimi bude a on má 9měsíců na to si zjistit, kde provádí vasektomii, pokud nechce další 🙂 Může být rád, že nečekáš trojčata 🙂 2 děti jsou akorát a zvládneš je jako každá jiná máma!!! Bojuj!!!!
Ja som na prekvapenie zostala tehotna ani nie 5 mesiacov po porode, vekovy rozdiel mal byt 13 mesiacov a sice som si to velmi nevedela predstavit, velmi sme sa tesili. Zial islo o mimomaternicove tehotenstvo. Po 3. menstruacii som zostala tehotna viac-menej planovane, rozdiel bude 17 mesiacov a dufam ze tentokrat bude vsetko OK. A urcite chceme este dalsie deti.
čo by dal môj muž za druhé dieťa... ☹ Fakt je celý tento svet naruby, je mi z toho smutno.
mam druhe babo a cely svet je krajsi, a co by som nikdy nemyslela ako sa da laska nasobit,.... drzim ti palceky aby sa ti podarilo ho priviest na svet a pochopit co pisem ... a drzim ti palceky aby manzel pochopil ze z tohto sveta vsetci odideme s holou ritou a spomienkami ....
@nikkky v ziadnom pripade nie na zakrok, povedz mu, ze babatko prijmes a v ziadnom pripade nepojdes na zakrok, s tym nic neurobi a nechaj ho nech si to spracovava v hlavicke sam, nakoniec to dako bude musiet zvladnut, mozno len potrebuje cas. Pripadne sa ho skus spytat, preco ma obavy, konkretne dovody a sa porozpravat o tom, z coho ma strach konkretne. Mozno su to len banality, ktore poriesite.
@nikkky ahoj, nečítala som diskusiu, ale každopádne nie som za zákrok. A to nie som proti interupciam ani nejaký velky katolík. Myslím, že súrodenec dietatu prospeje. Ešte pred rokom by som možno hovorila inak, u nás to vyriešila "príroda", tiež sme mali prekvapko...ale som tomu prekvapku rada a už teraz sa teším 🙂
@nikkky neboj aj môj sa tak ku mne správal ako keby som mala lepru,alebo niečo.nebavil sa so mnou,stále bol odutý.až som to už nevydržala a som mu povedala,že pri plodení detí sú dvaja a ked mieni byť takýto radšej pôjdem na potrat,ale celý život bude niesť on tu vinu,že svojou hlúposťou zabil dieťa.tak sa to potom nejak utráslo.neni to to pravé ružové samozrejme.žiadne mojkanie,odpočin si miláčik atd ale je to sním znesiteľné.
Fakt si nemůži pomoci... kdysi mi moje moudrá a o dost starší kolegyně v době, kdy jsem byla svobodná a bezdětná řekla,... "že neexistuje na světě chlap, kvůli kterému by se dobrovolně vzdala svého dítěte" !!! V tý době jsem to nějak nepitvala a ani se tím nezabývala, ale od narození prvního dítka cítím,. že je to hluboká pravda... Ač svého muže miluju a je bezva chlap, kdyby mě nutil si vybrat, vždy by dítě zvítězilo... Nikdy jsem to nahlas nevyslovila, ani k tomu není důvod... ale vnitřně to tak prostě mám!!!!
V okolí máme dva chlapi, co nebyli nadšení z dalšího těhotenství svých žen a oba to rozdejchali a teď si dětí užívají... Možná že pomůže, když se to dozví i okolí, nebude chtít být v jejich očích tím, kdo tlačí svojí ženu na potrat.... to si dovolí jen k Tobě v soukromí, ale veřejně to prezentovat nebude!!!!
@nikkky byť na tvojom mieste, dieťatko si určite nechám a nebudem nad tým ani uvažovať. len ma trochu zaráža postoj tvojho partnera. ja neodsudzujem ženy ktoré si nechajú vziať dieťa pre akýkolvek dôvod. každý máme svoje životy, svoje osudy a nik nám do nich nevidí. len viem že ja osobne keby teraz zistím že sa nám "náhodou podarilo" tak sa tomu vytešujem a už neriešim iné stránky. i ked plánovane by som do toho ešte teraz nešla (asi zo strachu), myslím že by som bola radšej keby sa nám to len "pritrafí" ako tebe a ja by som nemusela robiť rozhodnutie či sa pokúsime alebo nepokúsime o dalsie bábo a bolo by rozhodnuté za nás 😀 😀 😀
@nikkky ako tu pisu dievcata, dieta je dar... a nie kazdy sa moze z neho tesit... urcite by som si ho nechala...
moja mamka tiez stala pred takou otazkou... nasi mali uz dve deti, nie velmi dobre platenu pracu a mamka znovu otehotnela... svokra (moja babka) a moj oco ju prehovarali na potrat... k lekarovi isla, ale len na potvrdenie tehu a doma povedala, ze vziat si ho nemoze nechat, lebo uz je neskoro (aj ked este nebolo)... a ked sa sestra narodila, ako malinke babulko bola casto v nemocnici, vecne nejake vazne zdravotne problemy a otec si neskutocne vycital, ze to preto, lebo ju nechcel...
@jozefinka9 jozefinka hovor mi, co my by sme dali aj za prve.... ☹
@nikkky Neda mi nereagovat... Precitala som si par prispevkov na prvej strane a rozum mi stoji!!! 😖
ZMIEROVAT sa s tym, ze cakam druhe dieta..??? 😲
K tvojmu partnerovi sa ani nevyjadrujem, lebo nechcem byt vulgarna. 😠 Ono sa casto stane, ze s pribudajucim vekom rapidne odumiera mozog a rozum sa kdesi straca... 😠
Co by som ja dala zato, aby sa nam raz "smyklo." Vysnivala som si, ze druhe babo pride urcite len tak, ked nato nebudeme mysliet, ze zrazu zistim, ze mi meska a ups som tehotna - mozem len snivat...😖 Liecbu a sex mi naordinoval moj gynekolog.
Teraz budem dufat, ze sa nam raz podari "omylom" tretie a zazijem ten krasny sok, ze som prisla k tehu ako slepa kura k zrnu... bez nervov, gynekologa a hormonalnych chutoviek.
A urcite nebude MM reagovat ako posledny k.... t z ulice. Co je to za chlapa, co po porode prveho dietata povie, ze druhe v ziadnom pripade??? Tu je jasne, ako sa tesi z toho prveho...
Aj ja som toto riešila,predtým než som otehotnela.Priateľ veľmi chcel bábo,že aj on chce také zlaté dievčatko ako je Janka(biologicky nieje jeho,ale je jej otcom) 🙂 Rozmyslenie bolo na mne,vedela som,že ja sa o to dieťatko budem starať,myslím poväčšmi. A nejak som nad tým dumala,dumala,už som bola na tom tak,že môže byť,už som chcela aj ja,tak čakáme 🙂 Dieťatko by som si nedala za žiadnych okolností zobrať,tak to bolo pri prvej dcérke,že bývalý na mňa tlačil,nech si "to"dám zobrať,ale žiadny chlap nestojí za to,aby som zabila,a ešte k tomu vlastné dieťa.Nikdy som svoje rozhodnutie neľutovala,aj keď som na dcérku ostala sama.
@mireag
Absolutne s tebou suhlasim Mireag. Aj mne zostava rozum stat nad tym ako moze byt niekto sokovany nad druhym dietatom. A ze ho nechcel ? Nuz dobre, je to jeho vec ale v tom pripade sa mal o to postarat a pouzivat ochranu. Co ma 15 rokov? Ved uz aj decka v tomto veku vedia ako to funguje. Teda, ak by sa druhy krat posmyklo, mna osobne by asi nic viac neranilo ako jeho negativna reakcia. Je mi luto mamicky, co si musi toto prezit. Moze byt stastny, ze sa im podarilo bez problemov. Nepoznam situaciu nikky a preto mozem hovorit len sama za seba - ja by som na zakrok nesla ! Skor by som porozmyslala aky zaujat postoj voci partnerovi, ci manzelovi a tak by som mu vycistila zaludok, ze ako sa hovori "ani nitka by na nom neostala sucha". To chce ako fungovat do konca zivota ? - ze zena bude stale chodit na zakroky ? Len preto, ze on nechce dalsie dieta? Tak nech ho nerobi.....
@severaseptima @linda81 presne tak... co my by sme dali aspon za prve... potrat za sebou, zrazu problemy so stitnou zlazou, vselijake vysetrenia a snaha o to, aby sa prislo na problem a ziaden iny nevznikol... depresie, zavist, nestastie, nervy, stresy, plac, obvinovanie seba a aj celeho sveta, aky je nespravodlivy... same zle emocie, ale tomu sa proste nevyhneme... 😢 a je kopec dievcat, ktorym sa podari, ani nevedia ako a partner alebo ony same uvazuju o potrate... (dovody nebudem riesit, kazdy ma svoje a z jeho pohladu najobjektivnejsie)... babatko a otehotnenie je zazrak a dar... ale kocky, raz sa z neho urcite budeme tesit vsetky... len my male trosku zlozitejsiu a dlhsiu cestu... 😉
@janie80 vidim , ze prezivame asi vsetky to iste...teraz som sa ako tak dala dokopy, ale niekdy to tak na mna dolahne...ked vidim , ze niekto aj 2 x za rok ide na potrat a ja by som vsetko na svete dala za zdrave babo.Teraz som sa sice zmierila s tym IVF, ale aj tak je to take ine, ako sa tak spontanne tesit...to cakanie a injekcie a lieky a vystrenia a nakoniec to aj tak nemusi vyjst.Bohuzial viem , ze inak diata mat nikdy nebudem☹...
@linda81 treba to asi brat najpozitivnejsie, ako sa da... prisli na problem a aj na sposob, ako to pojde... co by za to dali zeny pred 50 rokmi... 😉 hlavku hore a vsetko bude dobre...
v ziadnom pripade nechcem vycitat nikky, ani nikomu, kto nad potratom uvazuje, alebo je tlaceny partnerom... len tu u mna nastupuje ta spominana zavist... aj ja chcem take posmyknutie a nie sex kazdy druhy den ako roboty a aj tak nic z toho... 😔
@zuzikak no ano kazde dite vi jak se delaji deti, ale ja jsem napriklad byla v loni v podbne situaci. Ja jsem porad vecer a v noci kojila 16 mesicni dceru. Nechtela jsem do sebe cpat antikocepci jak z duvodu toho, ze dnes nikdo nevi jak moc ji jde do mleka detem a co to s nima za par desitek let udela a z druheho duvodu me rodine anamnezy, ktera spise hormony vylucuje. Manzel nechtel kondom, ktery pri kazdem druhem pouziti stejne spadl, takze myslis, ze postinor je lepsi varianta??? Pouzivali jsme prerusovanou souloz a plodne neplodne dny. Vhledem ke vztahovym problemum jsme spolu spali tak 2x za mesic. Po porodu trpim na velke ovulacni bolesti(4 dny okolo ovulace me boli podbrisek vice jak pri mesntruaci a bilkovy plodny hlen je uplne ukazkovy) takze jsem vedela(ms jsem mela od 3 mesice po porodu takze uz 12x), ze ovulace je okolo 15-16 dne. Sex s manzelem byl 9. den po ms a daval si pozor, presto jsme byla tehu. S mazelem byl vztah v krizi a ja take premyslela, jestli v tuhle chvili prezuju mit 2 deti 23mesicu od sebe. V 9tt jsem samovolne potratila a nemusela nic resit i kdyz uz jsem byla rozhodnuta, ze na potrat jit nemuzu, ze bych to nedokazala.
A pridam neco z druhe strany. Vsech co se jim nedari mit prirozene deti je mi opravdu ze srdce lito. Ale myslim, ze moralni otazka IVF atd. je take dost znama. Nehlede na to, ze je to treba tak dano, ze nekdo holt deti mit nema..muze si je prece adoptovat atd. Muzeme rozvirit diskuzi o tom jak treba 3x-5x za sebou zena s muzem vyprodukuji XY embryi , ktere doktor zabije nebo zmrazi a pak za par let zabije. Ano je to zati jen zhluk bunej a embryo, ktere umira pri potratu je stare nekolik tydnu. Ale kdo ma pravo rozhodnout o tom co uz je spravne aco ne . Co je zabiti a co ne???????? Ze vsem techto embryi mohlo byt zdrave dite.
Myslim, ze nema nikdo pravo nikoho odsuzovat a nekomu podsouvat takova "obvineni" z neopovednosti atd. I kdyz jsme nikky na adresu manzela napsala neco podobneho, bylo to z duvdu ,a by se na nej trochu nastvala a nedala se🙂.
@brisalek vies si predstavit mat adoptovane dieta?ja teda nie...resp. nie len.Ja so neviem prestavit nikdy nezazit ten pocit tesit sa na vlastne dietatko, vidiet UZV fotky...IVF je istym sposobom amoralne, ale pre mnohych je to jedina sanca....adoptovat atd...to akoze ukradnut alebo co.....ja strasne agresivne na toto reagujem....lahko sa hovori tomu, co nezazije....
To je len prvá reakcia, vydrž. Určite sa po čase začne pozerať inak. A dve deti vôbec nie sú veľa.
@linda81 byla to jen reakce na odsuzovani tady zminene a pripomenuti jineho pohledu, ze nic neni cernobile. Ze podle me nema nikdo pravo soudit a zene v takove situaci takovym zpusobem vycitat, ze je tehu...Chapu, ze nemoci mit vlastni dite je jedna z nejtezsich situaci a chapu take, ze jako v mnoha jinych situaci(treba i to tlaceni do potratu situaci, manzelem, rodici...), se clovek , ktery to neprozije se nedokaze opravdu vzit do situace matky, ktera nekolik let nemuze mit svoje dite. Proto jsme to take neodsuzovala, nekomentovala, nikdy nikomu nevycitala(nic takoveho by me ani nenapadlo)....jen napsala, ze kazda vec muze mit nejen hezke stranky.

@nikkky
ako pisu baby, dieta je DAR.
Ja mam kamaratky, ktore sa snazia uz nie jeden rok o dieta a nedari sa ani umele oplodnenie ☹ , ak Vam ho panbozko doprial, vie preco.
Nekedy som si myslela, ze ak mamicka nezvlada mat dieta, nemala by byt odsudzovana, ak si ho chce vziat.
Potom som citala pribeh, kde jeden gynekolog sa snazil odhovorit mamicky od potratov, niekedy uspesne, inokedy neuspesne..... po x rokoch siel po ceste ppanu bohu za chrbtom a pokazilo sa mu auto. Cistou nahodou siel tadial jeden traktorista, pomohol mu odtiahnut z tej pustatiny to auto k nim domov a tam lekar zistil, ze matka toho traktoristu bola pred x rokmi u neho v ambulancii a on ju odhovoril od potratu. ten traktorista bolo to zachranene dieta. Odvtedy mam nazor, ze je jedno aka je TERAZ situacia, nikde nie je napisane, ze bude trvat vecne, ale to dieta, ktore sa narodi niekomu da raz velmi vela, niekoho raz spravi stastnym a ma svoj dovod sem prist.
drzim silno palceky, to babo za to rozhodnutie urcite bude stat