Nie som pripravená na dieťa a partner ma núti nechať si ho
Som tehotná v piatom týždni.Samozrejme neplánovane.Máme 18 mesačnú dcérku ktorú nadovšetko milujem ale neviem si predstaviť mať ešte jedno dieťa.Partner ma núti nechať si ho ale ja vnútorne cítim,že som nie na druhé ešte pripravená.Mala som komplikovaný pôrod a mám obavy znovu.
Pokoj. Takyto stav je bezny na zaciatku tehotenstva, najma ak bolo prekvapenim. Je to citovy zmatok, v ktorom urcite netreba robit radikalne velke rozhodnutia. Hoci sa teraz necitis na druhe babo pripravena, uz ho mas. A najdete si k sebe casom cestu, o tom som presvedcena. Za 8 mesiacov sa vsetko zmeni, aj tvoja prva uz bude vacsia. Teraz ale bud na seba aj babo dobra, necakaj od seba velke city, vsetko pride...
Smutne je citat taketo slova od matky,ktora ma uz dieta. Aj ten najhorsi porod a spomienky su len a len spomienky. Kazdy porod je iny...nikdy nie taky isty. Vies co musi prezivat ten krasny uzlik v tebe,ked mas take pocity? A to je jedno ci si 4 tyzdni ci v 8 mesiaci. Je to tvoje a v tebe. Tes sa z toho,ze tvoje dieta bude mat braceka,alebo sestricku a ze tvoj manzel ho chce. Kolko x zien vyplakava v noci do vankusa ze nikdy nebude poznat ten pocit mat v sebe aspon raz dietatko. Je sebecke,ze nevies prekonat strach a prijat vsetko tak ako je. Ono zanic nemoze...prosim skus porozmyslat ci nie je krasne mat dalsieho maleho cloviecika,ktory uz len jedinym pohladom v postielke ti da najavo,ze sa tesi ze vidi svoju maminku...💖
@fidka79 .... to je argumentacia na jednotku 🙂 nic z toho, co mi vkladas do ust som nepovedala, ale ja chapem ze nie kazdy je nauceny citat s porozumenim, a ze sa v tychto diskusiach musi najst niekto, kto nema nic lepsie na praci, ako "hrat na city" 🙂
moj zhluk buniek si odstranovat nebudem, narozdiel od zakladatelky temy som s tym vyrovnana...keby som nebola, sla by som na potrat, bodka.
pises,ze nie si pripravena na dve deti, tak "odstran" to prve... krute,co? prepac,ale otvorila si diskusiu na verejnom fore,tak som si dovolila komentovat
@selena2 mam dve deti s 2r.rozdielom (2r.a3tyzdne).
Stiham si ich uzit,da sa to. Maly sa nzdostal do skolky,tak bol s nami az do veku 4,5roka. Skor mala si ma malo uzila,lebo v 3r.presne sla do skolky.
A vzhladom na tvoj strach z porodu by som ti odporucila kurz hypnoporodu,ja som sice mala sekcie,ale kebyze mozem rodit prirodzene,tak sa na take nieco prihlasim.
Chapem tvoje obavy,aj ked osobne s potratom nesuhlasim...( Moja mama tiez nebola pripravena na 3.dieta,to skor otec bol nadseny,no v case,ked sa s tym akurt vyrovnala a zacali nas trochu pripravivat,ze budeme mat babo,potratila... Skoda,mohli sme mat este surodenca..).
Jasne,ze nie je tolko casu uz na 1dieta,ale napr. Ked mala spala,snazila som sa na 90-100% venovat malemu. Obcas,ak som nutne potrebovala nieco porobit,tak som zapojila aj jeho,rad pomahal a tak som aj porobila,aj s nom stravil cas,rozpravali sme sa (teda ja,on zacal hovorit az ako 2,5r.). Malu som zapajala do nasich aktivit aspon tym,ze som sa jej prihovarala a naopak,ked uz bola vacsia a hrala som sa s nou a maly chcel,tak sa pridal,ucila som ich aspon trpezlivosti,ze obcas treba pockat,ze sa pri hre striedame. Teraz sa uz vedia aj spolu zahrat,maju 3,5 a 5,5r.,dakedy sa hrame vsetci spolu,dakedy sa hram raz s jednym,raz s druhym a tak.. A to uz ja chodim do prace skor pred nastupom som mala obavy,ze si ich neuzijem.
A tie iste obavy,co ty mas,mal aj moj drahy,ale my sme si to ujasnili este pred tym,nez sme sa dali do "prace na babatku". On prijal moje argumenty a vidi, ze jeho obava bola neoppdstatnena.
A asi to tak malo byt,ked ste pocali..prosim,daj babatku sancu...ak nema byt vase vyriesi to prirpda sama. Ak ma byt vase,narodi sa a budete sa lubit.
kurňa, baby ja si niekedy pripadám ako v nejakom blbom filme. Ako riešiť či som pripravená na dieťa alebo nie ked som už tehotná mi príde ako lacný vtip. Dieťa tu je , treba sa s tým vysporiadať a nie meditovať nad tým že či ano , alebo nie, to sa malo predtým.
Ja keby som mala riešiť pri každom tehotenstve či som pripravená alebo nie ..mne to ani nenapadlo a že som prvé dieťa mala skoro a posledné neskoro .
myslím, že sme na tom rovnako..........takmer
náš malý má teraz 12mesiacov a 2týždne. neplánovane som otehotnela a teraz som v 14tt. Tiež som mala prvý pôrod ťažký...........prvorodička, dieťa váha 4650gr. vykrvácala som, strata železa.......psychika v háji......ked som sa dozvedela, že čakám druhé, celý deň som bola v šoku, triasla som sa, nevedela som sa ukľudniť......potom prišla hodinka večer, kedy to všetko opadlo a neskutočne sa na ňu alebo na neho teším.......už by som mala bábo najradšej v náručí............tým pádom ti chcem povedať, neboj sa a teš sa, nie každému je to dopriate
@selena2 je už neskoro riešiť to, že keď si nebila na dieťa pripravená, tak si mala použiť antikoncepciu, len do budúcnosti si to porieš. Dieťatko si nechaj, malo prísť práve teraz, preto je tu, ak manžel dieťa chce, už teraz ho pripravuj na to, ako bude pomáhať, neboj sa, spolu všetko zvládnete. Tieto pocity sú niekedy bežné aj u žien, ktoré dieťa chceli.
Pises, ze si chces tu malu najprv uzit a potom mat druhe dieta...a nebojis sa toho, ze ked si to prve dietatko budes uzivat, budes mat stale pred ocami, ako by asi vyzeralo to druhe, keby si mu bola dala sancu zit?
@dominikav123 mna by strasne zaujimalo, kedy ten zhluk buniek prestava byt zhlukom a zacina byt clovekom...som prekvapena ze este stale v nasom storoci existuje taky nazor, vdaka ktoremu su ludia schopni si takto pohladkat vlastne svedomie...
Úplne ťa chápem, ja som tiež totálne zablokovaná čo sa týka druhého dieťatka, veľmi zle som prežívala celé tehotenstvo a to nevravím o katastrofálnom pôrode a o tom že môj chlapček nebol zdravučký a užili sme si aj nemocnice ale našťastie už je to za nami, teraz si užívame jeden druhého a ja ho milujem ako nikoho 🙂 ale keď mi niekto spomenie či neplánujeme druhé rázne to odmietam z manželom spím len s kondomom a aj tak sa hned vyľakám ked sa opozdia moje dni 😲 ale poviem ti aj to že cez to všetko na potrat by som nešla treba mu dať šancu možno z neho bude hrdina ktorý zachráni náš svet 😀 Držím ti palčeky aby si sa rozhodla správne 🙂
Mne tento príspevok už mierne dvíha tlak...takže
- ak si chcem dieťa užívať a nechcem otehotnieť,tak to nenechám na chlapa a jeho "dávam pozor"
- každá čo spí s chlapom jednoducho musí s tehotenstvom rátať,aj s neplánovaným
-čo znamená nebyť pripravená? byť sebecká,lenivá,nervozna,lebo zas tu bude brušisko a nedospaté noci...tak sa dokelu priprav
-partner ma núti dieťa donosiť...no áno,ak ti to nedošlo,je to aj jeho dieťa
-tehotenstvo v dnešnej dobe nie je žiadna tragedia,či spíte pod mostom,nemáte čo do úst,žijete vo vojne..?
Nejdem ti nic vycitat, je to tvoje rozhodnutie, tvoj zivot a tvoja sanca prezit ho krasny....a koniec koncov, na súdenie je tu i tak niekto iny......napisem len jedno, ja byt tehotna, skacem od radosti.....drzim palce, dufam, ze sa rozhodnes spravne.... 🙂
precitala som len par reakcii a akosi mi zovrelo srdce. Je velmi smutne, ze obrovske pozehnanie, akeho sa ti dostalo, volas 'problem'.
je krasne mat dve deticky. ja som nemala a dnes by som sa urcite rozhodla inak, len uz je neskoro. a uzivam si tolko, az by som si radsej menej a mala este aspon o jednu radost viac.
zenam bolo dane zabudnut na hrozy porodu, je to fyziologicka zalezitost a pokial nie su tehotenstva a porody patologicke, je to uplne prirodzena vec. aj s tym hormonalnym blaznenim a neprespatymi nocami a behanim a nahananim sa. preboha, ved to je zivot zeny, to je naplnenie. predstav si, kolkym dnes nie je dopriate mat ani to jedno a ako chcu a co vsetko pre to robia. ty patris k tym stastnym a chcela by si to stastie zmarit?
a ak si nechces zburat este aj pevnost partnerstva, tak sa len dobre zamysli, ake nasledky moze tvoje rozhodnutie pre abort zanechat na vasom vztahu.
Pride mi to,ako keby sa rozhodujete o tom,ci si vlasy zafarbit,alebo nie.a ze uzit si malu a potom druhe..tak teraz sup sem sup tam,chcem si uzivat? Na "nasledky" sexu treba mysliet popredu.. hlavu hore,uzijete si obe babatka ;)
Poznam jednych co takto cakali ked prve malo pol roka. Jak sa narozmyslali.. Porodila , vsak , ze zvladnu. Prisla choroba a on uz nikdy deti mat nebude. Su prestastni ze maju tie dve.
@selena2 poviem Ti to na mojom priklade. Mali sme dcerku na prvy sup, super, tesili sme sa. Druhe sme neplanovali skoro, kedze sme sli do UK. A ked sme si uz mysleli, ze je nacase, Pan Boh sa rozhodol, ze sme ten cas premeskali 😢 A keby som teraz mohla vratit cas, tak skusam okamzite po porode malej.
Takze neurob tu istu chybu. Stalo sa, tes sa, deti budu mat surodenca v blizkom veku, je to obrovska vyhoda. Co by som ja dala za to, aby dcerka mala surodenca 😔
No dievcata, ja zakladatelku aj trochu chapem... 18mes dieta si vyzaduje celodennu starostlivost a je absolutne odkazane na matku. Ak si vyratam priblizny Termin porodu, tak prve dieta bude mat cca 2.5 roka. Starsie sa Este nebude vediet ovladat tak, aby napr.nerusilo, ked mladsie spi, bude si vyzadovat a vynucovat pozornost, matka bude vstavat kazde 2hod k mladsiemu, starsie ak je aktivne (ako to moje), tak jedno v kociku, za druhym vonku utekat...ja si to teda pri mojom 22.mes tazko viem a chcem predstavit. No viem, ze toto jej na optimizme asi neprida...Co sa stalo, stalo sa a na prerusenie by som uz nesla...pretoze treba znasat dosledky, ked ste to dieta "dopustili"
Urcite to nebudes mat lahke Ale ak mas oporu v manzelovi, tak to zvladnete. Musi sa aj on obracat pri dvoch malych detoch, pomahat ti aj v domacnosti. O niekolko rockov, ked podrastu, tak to urcite ocenite, lebo sa zabavia spolu.
A porod...kazdy porod je asi iny. Je to Este dost skoro, mozno si Este traumatizovana, no nemusi to tak byt, ze aj druhy bude tazky...
Zelam vela stastia a hlavne...nezabijaj svoje dieta, uz je tu, treba sa k tomu zodpovedne postavit. To dieta za nic nemoze, ono si svoj zivot nevybralo, vybrali ste mu ho vy.
@laura1804 zhluk buniek zacina byt clovekom ked moze samostatne zit mimo tela matky. Ked mas pattydznovy plod, je to zivotaschopne? Je to clovek? Dokaze zit sam? Nie? Toto je ten rozdiel.
@charlie1980 😀 😀 😀 ja mam 8rocnu dceru a aj tak sa este stale v noci nevyspim. Takze podla Tvojej rady by ten spravny cas nebol nikdy
@adri266 Neviem ako ine deti, moje dietko spava od 4.mesiaca celu noc...mozno vynimka. Nevychadza zo statistik, vychadzam z toho, ze 2.5 r dieta je PRIRODZENE viac odkazane na matku ako 8.rocne.
@charlie1980 a mozno jej druhe dieta bude spat celu noc od narodenia, aj take su deti 😉
@adri266 Urcite...to bude ten lepsi pripad 🙂 No to Este stale neznamena, ze ho nebude musiet prebalovat, pravidelne ukladat spat, kupat, kojit, teraz je teplo, neda sa von...teraz je zima, prechladne, teraz prikrmy pripravit, lebo nezje z obchodu a chcu ist von...utekat domov, lebo je pokadene mensie (mozno aj vacsie bude mat Este plienky). mozno ty uz mas starsie dieta, tak ti to uz aj trochu "vyfucalo" ja to mam Este cerstvo v pamati a neviem si to predstavit, nech by to dieta zrovna spalo celu noc.
Aaaale, zvladli to aj ine, zvladne to urcite aj ona. Len bude potrebovat pomoc...

@selena2 Ahoj my mame rozdiel medzi detmi 2 roky a 7 mesiacov a mozem ti povedat, ze som velmi rada, ze je to takto...pretoze sme chceli vzdy 2 deti a takto to mam jednym supom a ten rozdiel je super...mala mi uz vela pri mladsom pomoze...teraz chodi do skolky som pri nej aj pri krpcovi...ja verim, ze to zvladnes a ze je to len strach z toho ako zvladnes dve deti v podstate male...