Čakám štvrté dieťa. Muž má strach ako zareaguje rodina a okolie
Ahojte ani neviem ako začať ale potrebujem sa vyrozprávať a poradiť. S manželom mame 3 deti. Takmer 9 ročnú a 6 ročné dvojičky. Mame už zabehaný systém na domácnosť obaja pracujeme. Dievčatá už pôjdu od septembra do školy. A zistila som ze som tehotná. Vnútorné sa s tým neviem úplne stotožniť. Teším sa ale veľmi sa bojím a takto je to nastriedacku každú hodinu inak. Neviem co mam robiť. Manžel je tiež šokovaný a nevie sám co a ako ako sa vyjadril. Strašne sa bojím financií ci to zvládneme mame hypo aj úver ved ako skoro každý. Mame len jedno auto deti majú spoločnú izbu. Nemám pocit ze sme sociálnu prípad alebo tak ale niekedy je to natesno. Z jedného hľadiska sa teším na bábätko a potom sú tu také praktické otázky. Véd viete.a ďalšia vec co trápi môjho muža ako zareaguje rodina a okolie. Co v práci a tak ďalej.dneska som to povedala mame a hneď ci si to chcem nechať povedala som ze áno. No poviem ze nemám z nej dobrý pocit. Viem ze je to aj do istého bodu normálne predsa len to nečakala ved ani my sme už dieta neplanovali ale viete hormóny. Raz mam pocit ze to bude ôk a všetko zvládnem a potom ze sa asi zrutim. Vôbec neviem co mam robiť. Možno potrebujem len povzbudiť neviem sama. Mate niektorá podobnú skúsenosť alebo životný príbeh?
Keď máš oporu v manželovi , tak to zvládnete. Z mamy si nič nerob, možno len jej reakcia bola taká spontánna. Určite vám pomôže , keď nie, tak sa svet nezrúti , koľké vychovali aj bez pomoci starých rodičov. Ak máš prácu , popytaj sa , či by si možno mohla skôr nastúpiť , nestresuj a užívaj si tehotenstvo. Držím palce.
@05041987 ahoj.Ak ty s manželom ho chcete, netrap sa reakciami okolia.My mame dokopy 4 deti,3 su moje vlastné.Reakcia okolia bola akože ci nam nesibe.Moja rodina to vzala uplne v pohode, mama sa tesila.U nas situácia s tym rozdielom,ze muz ďalšie dieta velmi chcel a prehovoril ma po pol roku mojho rozhodneho nie.Tiez uz som mala zabehany systém,pohodu v praci,velmi som zvažovala vzdať sa toho?A poviem ti,som velmi spokojna,babatko je úžasné,pokojné,uzivam si ho oveľa viac ako predchadzajuce deti.Uz stiham aj pracovat z domu.Tiez mame hypo,no nemam pocit,aspon zatiaľ,ze by to finančne bolo horsie bez mojho plneho platu.Skor naopak je v rodine taka pohoda,ked som zas doma.Muzova rodina sa s tym ako tak zmierila,vnuca maju radi a zaujimaju sa,aj ked mna ako partnerku moc neprijali,ale to je ina tema.Moja rodina mimino uplne zboznuje a s nicim nemaju problem.Ty ako si uz napisala,si chces bábo nechať,takze rozhodnutie uz tu je a hlavne sa upokoj,neries co kto povie,tu na sk panuje hrozny nazor,ze kto ma vela deti,nie je normalny.Vies ako moj reaguje na otazku ako mozte tolko deti? Ze ako nic😂
Neboj vsetko zvladnete, ja ked som cakala 4 tak ze ste sa zblaznili a pri 5 najstarsi syn mal uz 18 vy ste neni normalni a teraz su vsetci stastni a spokojni troch synov 28,24,21 uz mam osamostatnenych este slobodnych bez deti a 2 princezny mam doma jedna 13 a druha 9 takze sa da vsetko zvladnut
Myslím si, že keď vecičky, oblečenie, hračky máš odložené, veľkú investíciu na začiatok netreba. Dievčatá sú už samostatnej sie, môžu ti pomôcť (však mi ako deti sme bežné pomáhali, aj tak sme mali čas na hranie a byť deťmi), takže môžu ti pomôcť ci už stratenom bábätká, alebo s domácnosťou - prestriet, upratať po sebe, umyť riady, pozametat, utrieť prach.
Horšie by som videla, že 3 dievčatá majú 1 spoločnú izbu a pribudne vám ďalšie dieťa, ktoré časom bude potrebovať tiež svoj priestor. Mate možnosť sa presťahovať do väčšieho v priebehu 1-2 rokov? A tiež potrebujete 6-7miestne auto.
Držím palce, chápem tvoje obavy, ja by som sa bála aj pri 3.dietati, ako to zvládnem. Ale ísť na potrat - to by sa mi nedalo.
keď prejde prvotný šok, budete sa všetci tešiť, nejaké bábätko si vás vybralo za rodičov a určite vedelo prečo 🍀 budete mať ten naj darček pod stromčekom tento rok v brušku a ďalší už pod ním ❤
Píšeš, že máš dvojičky? Už si bola u lekára? V mojom okolí je rodina, ktorá má dvojičky, potom jedno dieťa a nedávno sa im narodili ďalšie dvojičky.... Tak aby tvoje prekvapenie ešte nebolo dvojité 🙂
@05041987 Viem, že sa ti to možnosť teraz zdá, ako šok, ale myslím si, že to zvládnete. Ono je iné mať bábätko, ak už máš viac starších detí. Totižto ak riešite veľmi finančnú stránku, tak napríklad ty vieš pri tom najmenšom sa vrátiť skôr do práce a staršie deti by sa ti postarali o najmladšieho. Moji rodičia tak mali nečakane najmladšiu sestru a všetci sme radi, že ju máme. 🙂 Tiež bol medzi nami väčší rozdiel, no my starší sme už dosť museli pomáhať so starostlivosťou o ňu, avšak to bolo dobré aj do buducnosti. Tiež nás to zcelilo ako rodinu a priniesla do rodiny taky nový vzduch a radosť 🙂
Myslím si, že keď už je to malé na ceste, tak z nejakého dôvodu má byť vo vašej rodine 🙂
na okolie sa vykašli ako bude reagovať... praj si len zdravie - to je najdôležitejšie...😉
Gratulujem 🙂 ja som z 5tich súrodencov a je to skvelé . Mám pocit že tie mami čo majú viac detí 3-4+ to zvládajú veľmi dobre - či čo sa.tyka vychovy, domácnosti, šetrenia ....Zvládnete aj vy. Ja som bola dieťa narodené v odstupe 10 rokov a do rodiny prinieslo radosť.
@05041987 rodinou sa netráp... Samozrejme, že budú trosku v šoku. Ved vy sami ste z toho vykolajeni a zrejme to nikto nečakal. Pokiaľ babo chcete, tak to určite zvládnete. Keď ste zvládli 3, dáte aj 4.😉. Ale chápem, že keď ste to nečakali, tak je to na nervy. Všetky praktické otazky spolu vyriešite. Hlavne, že držíte spolu👍. Držím palce a gratulujem💗
To mas super, aspon budes doma, kym su starsie deti este mladsi skolaci - osefujes poobede ucenie, nejaky kruzok, choroby. Nie po veceroch po praci. Idealne
@05041987 je to šok, treba to spracovat...aj tebe, aj manzelovi...aj mama sokovana urcite. Ked sa rozhodnete ze ho chcete, tak ostatne veci sa pomaly vyriesia...aako mne manzel pri soku pri 3.tehu ...ved rodis az o 9mes...dovtedy sa to vyriesi 🙂 ...emocie a chaos su prirodzene, ale ustali sa to.
presne to sme prezivali. tri deti, 7 , 5 a 3 rocne, dve dcerky a maly syn. boli sme spokojni a dalsie sme nechceli.
a na to stvrte tehotenstvo, skoro ma piclo, pri teste som sa rozplakala...ako to dame, male auto, maly byt, rozostavany dom, a co rodina?
mama mi tiez povedla tak zahmlievane...ci to nechceme riesit "inak", no co moze byt varianta inak okrem porodenia dietata.
co ti poviem...dnes sme niekde uplne inde. Narodil sa nam dalsi syn, krasny sikovny, v mnohom vynimocne dieta. Dom sme rok a pol po jeho narodeni dokoncili a prestahovali sa. Kupili sme vacsie auto. ustali sme to financne aj starostlivost. Teraz ma ten najmensi 10 rokov, samostatne bezproblemove dieta a som rada ze je to tak. mame dve dvojice, dievcata aj chlapcov, super partia.
@05041987 nuz pozri teraz je uz tazko plakat nad rozliatym mliekom. Ak ta trapi okolie to mozes oondit... Slusne povedane. Co mas s okolim? Kludne povedzte ze ste chceli a vyrazite im tym dych. Je to vasa vec vas zivot.
A ako to bude ked sa dieta narodi to ti tu nemoze pisat nik. Pokial to ty zvladas sa rozdavat na tolko stran mas moj obdiv. Ale ked ho uz cakate. Mali by ste si ho nechat a potom si daj podviazat vajickovody... Lebo vies hormony (inak ta veta bola TOP)
Myslim,ze je to leb prvotny sok. Date to. ;)
@05041987 ďakujem vám pekne za všetky slová. Jasne ze som ešte stále v šoku. Dneska sa zase teším aj manžel sa už teší. Par dni bol ako v tranze sám sa nevedel vyjadriť potreboval to spracovať podľa mňa. Ale včera ma upokojil ze nemám myslieť na nič zlé. Ze to zvládneme. Snáď to tak bude. Veľa vecí som porozprávala už do rodiny kde sú už malé bábätka sestre svagrinej. Ale to sa dá popýtať naspäť ved to už aj tak nenosia. A čo sa týka školy atď. Aj mňa to napadlo ze asi to tak ma byt dvojickam iste bude treba pomôcť s učením niesu ako staršia ona bola veľmi samostatná. A po práci by som už nebola schopná sa im plnohodnotné venovať.
@05041987 ja som presne v takej situacii. Rodinu neries,pretoze sa len trapit budes. Aj mne babka povedala,ze som neni normalna...atd...skaredo sa vyjadrili. Nuz co sa da robit. My budeme vychovat to dieta ,nie oni. My mame len 3izbak,ale male to je. Takze hladame riesenie. Financii moc nazvys nemame,ale hadam sa to vyriesi. Drzim palce velmi🥰
@05041987 urcite si nechajte babatko, nezabite ho, potom by ste to horko lutovala verte mi, xy zien sa takto rozhodovalo a ked drzali male v rukach tak pochopili 🙂
Ked ho viete prijat a nemate financie natesno, tak to date. Mne vsak hlava neberie spojenie "zistila som,ze som tehotna" a "manzel je v soku". Vy neviete ako sa robia deti,ked ste sokovani?
@05041987 Ako toto neni koniec sveta. Milion zien to zvladli, aj viac deti a aj za horsich okolnosti. Neries inych. Ak maju s tym problem, je to ich problem, nie tvoj... Ja len v tichosti zavidim a drzim palce. To zvladnete.
@bolarazjedna sťahovanie určite nie. Bývame v rod dome 2 podlaznom. Miesta mame akurát by bola potrebná rekonštrukcia. Chceli sme prerobiť podkrovie aby tam mali dievčatá vlastne izby ale je to dosť veľká investícia takže nepôjde to len tak. A teraz popri štvrtom potomku neviem neviem kedy sa k tomu dostaneme.
@05041987 tak to nemáte až tak zle, myslela som si, že byvate v malom bytíku. Tak prerábku asi z hypotéky, teraz keď pracuješ, dajú vám viac penazí ako keď len manžel bude zarábať, no otazka je, či to budete vedieť platiť.
Najstaršia dcéra za 2-3 roky bude v puberte, asi bude potrebovať viac súkromia, už nebude sa chcieť hrať s bábikami, atdˇ. Takže určite by som to riešila v najbližších 3 rokoch, možno postupne, najprv asi stačí, keď ona bude mať svoju vlstanú izbu, a až neskôr dvojičky.
Držím palce, nech s bábätkom je všetko v najväčšom poriadku 🙂
@05041987 keď ste zvládli dvojčatá, štvrté zvládnete. Pre rodinu si priprav info, že plánujete ešte aj piate, lebo sa vám páčilo, že sa dvojčatá spolu vyhrali a vyrazíte im dych. Ale zvážila by som sterilizáciu, aby sa to nestalo realitou. Budeš to mať jednoduchšie, keď budú dve prváčky a ty budeš doma, ako keby si chodila do práce. V dome si to postupne prerobíte, nemusí byť všetko naraz, malé deti zase toľko priestoru nepotrebujú, kým vyrastú, tak to dáte. Prípadne sa uskromníš ty s manželom, uvoľníte im časom spálňu a budete mať vy obývaciu spálňu, v dome sa dá všeličo. A ty nemusíš byť doma tri roky, posledný rok môžeš mať plat aj rodičák. Užívaj si tehotenstvo, nech ste všetci zdraví.
@stanulienkat čoby vedia, vieme, ale stane sa🤣 aj nám sa to stalo, ale len s trojkou😂 na Vianoce ma rok a starších mame 15r a 18r.,takze už sme boli teoreticky za vodou. Ale tak keď si nás mladas vybral, asi vedel prečo 🥰

neboj to su emocie a strach o rodinu, bude dobre a budes aj rada ze si doma s 1kmi bude roboty a roboty ucenie, vyzdvihovanie vozenie do skoly, kruzky... sme na tom podobne a bola som rada ze mozem byt chvilu doma a cenovat sa viac detom. ak budes mat pocit ze to nedavate financne pojdes na brigadu popr skor do prace neboj bude dobre tes sa.