Som prvýkrát tehotná a neviem, či si mám dieťa nechať
ahojte chcela by som poradiť alebo počut aj iné príbehy keď tak ako z názvu ste trosku pochopili pred par dnami som sa dozvedela ze som tehotná a moja dilema je ci nechat alebo nie totiž to som v situácii mam priateľa sme spolu viac ako rok a bývame spolu pol roka no ale žiaľ som sa ja chcela s priateľom rozísť alebo dat pauzu lebo to medzi nami dosť škripalo hlavne priateľ nemá stabilnú prácu a stáva sa ze mesiac 2 je bez Primu plus ja mam stabilnú prácu ktorá má baví a z môjho platu ťahám celú domácnosť skoro ja plus živím aj svojho brata a otca kovli rodinným dôvodom a bojím sa ze by som dieťatko nezvládla neviem ani ci by mi dali materskú lebo nepracujem aktivne 2 roky a bojím sa aj toho ze by ma kvôli tomu vyhodili z práce plus keď sme sa s priateľom o tom rozprávali tak o výchove dieťaťa mame úplne rozlíšenie názory a neviem na ničom zhodnúť tak aspoň takto stručne som to chcela napísať viem ze tu bude veľa mamičke co ma bude presviedčať že nechať si to ale chcem pocut obi dva názory ci nechat alebo nie a aké s tým máte skusenoty
Nik tvoj život nežije,nik nebude niesť následky fyzické ani psychické,ak to dieťa odhodíš do biolog. odpadu...lebo mám z teba pocit,že k tomu by sme ti my mali "napomôcť".Samé výhovorky a dôvody prečo sa to nedá....prečo pozeráš na všetkých naokolo,prečo ich všetkých živíš a nepozeráš na svoje dieťa? Predostri im situáciu,tak vážení,moje peniaze pôjdu pre moje dieťa a vy sa živte sami ako viete.S partnerom byť nemusíš,ale to neznamená,že sa musíš vzdať dieťaťa,prehodnoť si priority.
@sima954 je mnoho žien,ktorým sa nepodarí mať vlastné dieťa...určite budeš mať odpovede pre aj proti,ale...rozhodnutie je len na tebe,ty sama si to musíš zvážiť a rozhodnúť sa,pretože len ty budeš s týmto rozhodnutím žiť celý život.Je to ťažké rozhodnutie,ale verím,že nech sa rozhodneš akokoľvek nebudeš musieť svoje rozhodnutie ľutovať...a ešte jedna vec troch dospelých chlapov by som určite neživila...
1. ked sa s niekym planuješ rozisť prečo si nedavate pri sexe pozor???
2. z práce ťa vyhodiť nemôžu ked im oznamiš tehotenstvo neboj sa, si v nejakej ochrannej lehote či ako sa to volá
...je to tvoje rozhodnutie ale určite by som si skúsila veci zariadiť vo svojom živote tak aby som si to malé mohla nechať, pretože to možno v budúcnosti budeš lutovať ak nie... skus hladať spôsoby ako sa to dá, nie ako sa to neda 🙂 držim palce
@sima954 vyjadrim sa len k materskemu - nemusis 2 roky pracovat, ale 2 roky pred porodom mat zaplatene nemocenske poistenie minimalne 270 dni (cca 9 mesiacov, odvadza zamestnavatel z platu), co kedze si zamestnana, do porodu davas.
Živis priateľa,otca aj brata..čo sa to s tými chlapmi do čerta deje?! Neviem o aké rodinné problémy sa jedná,ale keď si schopná živiť 3 chlapov,si schopná uživiť aj jedno dieťa hoci sama..neziv priateľa,ale vlastné dieťa..neoľutujes..ohľadne materskej je to napísané vyššie..a hádam celé roky nebudeš živiť aj otca a brata..(snáď to je len dočasná výpomoc ak kvôli korone,alebo bohviecomu prišli o prácu alebo majú vážne zdravotné problémy) to dieťatko ti už nikto a nic nevynahradi
Mozno to priatela da "do poriadku" a bude sa chciet o vas postarat najde si stabilnu pracu...urcite by bolo fajn porozpravat sa o tom aj s priatelom
@martinaseww pochybujem..darebak ostane darebákov furt..keď sa mu raz robiť nechce,dieťa bude brať ako príťaž nie ako motivaciu
@sima954 no ak bývate spolu,tak nájom rozdeliť medzi vás 3..teba,brata a priateľa..za jedlo tiež tak,samozrejme pokial to bratovi vychádzať nebude za stravu tak ho nenechať hladného,najmä ak je v takom stave že berie liečbu a nie je možná ani brigáda..ale priateľ je hádam zdravý mladý chlap,tam buď alebo..buď sa bude podieľať na spolufinancovaní bývania a stravy alebo môže ísť..keď živis dospelého zdravého chlapa,platíš mu bývanie a jedlo,tak jasné,načo by si hľadal trvalú prácu..si nájde niečo na pár týždňov/mesiacov aby ti zalepil oči že aspoň niečo robí a zvyšok sa staraj sama o všetko..
@sima954 poviem ti,je veľmi zle že si sa nechránila najmä keď si sa s ním plánovala rozísť..ale to bábo za to nemôže..podľa.mna by si veľmi veľmi ľutovala keby si si ho dala vziat..a teda mňa by nič neprinutilo vzdať sa vlastného dieťaťa,ani kvôli nezodpovednému otcovi(lebo za dobrý skutok sa do basy asi nedostal) ani kvôli lenivemu frajerovi a s bratom by ste to zvládli..snáď sa vylieči a bude môcť normálne prispievať..a keď toto všetko dokážeš ťahať ako kôň,bábo zvládneš..len si musíš určiť priority či radšej budeš živiť vlastné dieťa,alebo lenivého frajera a nezodpovedného otca
Takže
-priatelovi dať mesiac najviac dva na nájdenie si poriadnej roboty ,dá sa to....ak nie,tak ho vykopni z bytu
-ísť za priateľovými rodičmi poradiť sa či vám vedia nejako pomôcť hlavne finančne,hoc aj pôžičkou
-prehodnotiť sumu,ktorú posielaš otcovi,ako to robia ostatní väzni?lebo neverím,že každému tam posiela rodina peniaze
-brata si chráň,len pozisťuj,či nemá on a ty ako slobodná matka nejaký nárok ,ak ste v hmotnej núdzi /za predpokladu,že partner nebude s vami bývať/
-už teraz si zhromažďuj vecičky pre malé,sú tu skupiny,kde sa darúva len za poštovné
-ak máš v rodine nejakú ženu-sesternicu,tetku,kamarátku,krstnú mamu,ktorej a môžeš zdôveriť,tak to urob
drž sa,všetko sa dá,len treba chcieť
Je to len a len tvoje rozhodnutie a nenechaj sa ovplyvňovať názormi iných ľudí, ktorí tvoj život nežijú ... vtedy sa ľahko odsúdi ... bude sa to dať zvládnuť, ak budeš mať vôlu, matky dokážu neuveriteľné veci pre svoje deti, ale ak aj sa rozhodneš, že nie si pripravená a podstúpiš interupciu, tak je to tvoj život, tvoje rozhodnutie a nerobí to z teba o nič horšieho človeka ako sú ostatní, častokrát je to zodpovednejšie rozhodnutie a prajem si, aby ženy neporovnávali takúto situáciu so ženami, ktoré sa snažia mať bábo a nemôžu ... každý má vlatné problémy a ich váha je rovnaká
Žiadna z nás nie je v Tvojej koži ... sama musíš vedieť, či to dáš, či nie ... mať dieťa je krásne, no je to i náročné, psychicky, fyzicky atď. ... pokiaľ pôjdeš na potrat, skôr, či neskôr Ťa výčitky svedomia dobehnú ... nemyslím si, že sa niečo zmení čo sa týka Tvojho brata, otca, priateľa ... ľudia sa nemenia ... skôr by som zvážila maličké vynosiť a dať ho na adopciu, potrat určite nie.
@sima954
Pozri tu sa ti ťažko radí.. Sadni si k tomu s priateľom a otvorene preberte všetky alternatívy ktoré máte.. Tu ti budu ženy radiť aby si nešla na potrat ale dala babo na adopciu.. Ja som na takom niečom nikdy síce nebola ale pre mňa by bolo ťažšie dietatko porodiť a vzdať sa ho ako ísť na interrupciu..
@sima954 Teda hlavne prestať dotovať otca. Určite to nemáš súdom prikazané, že mu musíš posielať výživné. Ak si nechá od teba platiť, asi to nie je úplne dobrý obetavý ocko. Ešte keď vie, že aj brat je chorý. Väzni si môžu privyrobiť, ak tak súrne niečo potrebujú. Ale mám rodinného príslušníka ako zamestnanca vo väzení a viem od neho, že im nechýba nič. Nenechaj sa využívať. Rovnako aj priateľom. Radšej byť slobodná matka. Budeš kľudnejšia pri bábätku sama, než keby si sa mala ešte pozerať na neschopnosť partnera. Túto situáciu určite zvládneš, len si dupnúť. Ako písala niektorá maminka predo mnou. Nájde sa veľa ľudí, ktorí ti pomôžu s výbavou pre bábätko. Nemusíš mať nové a niekto bude rád, že sa zbaví pár vecí po deťoch. Aj tu je veľa mamičiek, ktoré by ti určite materiálne pomohli. Hlavne najprv porozmýšľaj poriadne. Je to zásadne rozhodnutie.
@sima954 nemáš to teda ľahké..,,ani sa ti neodvážim radiť čo mas robiť ale ak by si sa rozhodla babatko si nechať viem ti pomôcť s niejakymi vecami pre babatko aspoň na zaciatok( perinky , oblecenie, sterlilizator parný, postieľka, kresielko a pod) teda ak by si sa neurazila ale myslím, ue aspoň zo začiatku by ti pomohlo nemať výdavky navyse
@sima954 a otec vo väzení predsa môže pracovat a nemusíš ho živit , majú takú možnosť
brat to chápem invalidny dôchodok to je almužna, predat byt , kupit maličky uplne aby mal menšie náklady aj všetko
priatel ak si sa chcela rozist že ta vztah dusil a nič ti nedaval dieta ti ho neupevní, oddiali koniec , sama musíš vediet či k nemu niečo citiš
živit by som priatela neživila mal by sa viac snažit ak chce rodinu
to skôr ak tak ostan slobodna mamička, alebo dieta daj na adopciu
ale aj tak by si mala poriešit dospelých nemôžeš ich takto tahat večne
interupcia je riešenie ale neostavala by som s priatelom ,tam by si si mala urobit poriadky
Isto by som neobetovala svoje dieťa kvôli príživníkom. Otec tvoje € nepotrebuje. V base môže zamakať aby mal. Frajera postaviť pred hotovú vec, buď budeš chlap a postaras sa, alebo cau. Mozes kontaktovať alexis centrum. Tam ti môžu veľmi poradiť čo a ako najlepšie spraviť
@sima954 tak dieťa je darom, prišlo ti do veľmi zlej životnej situacie, no ale všetko záleží od teba.. Dáš ho preč budeš to ľutovať, už je to obrovská časť zo seba ktorej sa vzdáš, ďalšia vec veľa žien po potrate už nemá tu možnosť otehotnieť :/
Tvoj brat je onko pacient berie dávky a prečo si nemôže nájsť prácu? Veľa takých pacientov poznám a pracu si vedia nájsť :/ otca ziviš keď je v base? Mohol by na to zabudnúť nie je to tvoja povinnosť aspoň si myslím... A co sa týka priateľa no vedela si ze je nezodpovedný a vedela si ze ste obaja mladučky mala sú skôr zvážiť ochranu pred nechceným tehotenstvom ako teraz plakať nad rozliatým mliekom... Ak ti mam pravdu povedať, dsaj bábätku šancu žiť kľudne ho daj na adopciu ale aspoň mu dopraješ život už teraz mu bije srdiečko. Držím ti palce aby si sa spreavne rozhodla.
Nuž, hlavne si zajdi do nejakej poradne, kde ti vysvetlia, že nie je tvojou úlohou živiť lenivych prizivnikov. Frajer si alebo nájde prácu alebo pôjde do čerta, fotrik v base si začne na seba zarábať sám a brata tiež skontroluj, či dostáva všetko, na čo má nárok. Nikto ta z roboty vyhodiť nemôže, po dvoch rokoch máš na materskú nárok celkom urcite. A vybrala by som sa aj za psychológom, inak ta mánia živit lenive sracky bude držať celý život. Živ seba a svoje dieťa a nie kadejakých hovnivalov.
Myslím si, že ak to s tými nákladmi skresáš - otec, nájom s bratom atď. - tak to finančne zvládneš.
Čo je druhá vec je vztah s tvojim priatelom. Ja som slobodná mama s dvomi detmi, plus pracujem, plus si robíme úlohy, varím, periem, nahrádzam aj chlapa takže opravujem, kosím trávu,reparujem nábytok, kupem uspávam, robím proste všetko ! nehovoriac o tom že mám v práci náročnú pozíciu na ktoru je potrebná 100 perc súústredenost.
A ? Zvládam to. Dokonca to aj dávam, dávam to bez ujmy, som štastná a vďačná. Nepotrebujem chlapa, s ich otcom som sa rozviedla, je nám dobre takto.
A ver mi- čo ti dá to dieťa, to ti nedá nikto. Ja by som ta nikdy neodsúdila ani keby si išla na interupciu,, len som ti poskytla kusok z mojho života, aby si videla, že žena ked chce, zvládne všetko ! ♥
@sima954 kolko mas rokov? Ja som mala tiez dilemu,ci nechat alebo nie,rozhodla som sa nechat,aj ked som bola v kratkej znamosti,ale pobedala som si,asi osud a tak to malo byt...potraty mozu niest aj svoje nasledky...a ja som sa aj bala “karmy”, aby som v buducnosti neplakala,ze uz mi zivot nedozici...matersku dostanes,ak si dva roky zamestnana a vychovu,tu budete riesit “za jazdy”,nezhody su normalne,treba najst kompromisy...a nezabudaj,ze od 22.dna od pocatia mu bije uz srdiecko🤩
Pozri, ide o to, či po dieťatku túžis, či ho chces. Tu nikto ti nepovie, nechaj alebo... Ale ja ti poviem tak, všetko sa dá zmeniť, napraviť, ale život dieťaťu už nevratis. Keď sa už predtým, ako si zistila tehotenstvo, chcela rozísť, zrejme zázrakom sa to neupravi. Ale slobodná matka nie je nijaká hanba, ani nič podobné. Brat možno tiež pookreje, keď bude vedieť, že bude strýko, ktovie, psychika je silná a možno sa mu stav aj upraví, alebo sa vylieči, to nikto dopredu nevie. No a najtvrdšie ti poviem, na otca v base by som sa vykaslala, on vlastne ma zabezpečené všetko, ty ho nemáš prečo dotovať. Ale konečne rozhodnutie bude aj tak iba na tebe. Ono vieš, ty nenesies zodpovednosť za priateľa, brata, ani za otca. Ale za seba a za dieťa áno
@ibajaanikiny Čo s tým má srdiečko? Si myslíš, že niečo cíti bez nervovej sústavy a bez mozgu? Nie.
Autorke samozrejme neradím interupciu.
Autorka: Nie každá zvláda tento zákrok psychicky dobre.S priateľom sa musíte porozprávať a hľadať riešenia.Zváž všetko čo sa dá a až potom rozmýšľaj nad interupciou ak nie si ten typ človeka ktorý by len mávol rukou.Ja poznám ženy ktoré to neľutovali, ale oni už mali dieťa a jednu poznám ktorú chlap oklamal.Neboli vo vzťahu, ale on ju do toho vzťahu chcel dostať na silu tak si naschvál nedal pozor a priznal sa.
Niektoré to ľutujú celý život.
A riaď sa sama sebou lebo nie je síce pravda, že by si ľutovala to, že by si bola matkou, ale môžeš ľutovať, že za akých okolností.Len ty sama vieš, že či by si mala kde bývať a čo jesť ak by si prišla o prácu a bola by si na to úplne sama.Niektoré si to tu predstavujú ako Hurvínek válku lebo mali nejakú pomoc, ale niekedy keď človek príde o prácu tak ledva prežije sám ak nemá odrobené roky.
@littlebubble neatakuj ma laskavo,nemam to rada,pokial je to bez priciny! Bavim sa s autorkou a nie s tebou. Ak jej ma pomoct po citovej stranke sa rozhodnut cokolvek,tak napisem,co uznam za vhodne a to,co pomohlo rozhodnut sa mne! Ak mas inu skusenost,odpovedz priamo autorke so svojou skusenostou a neoznacuj ma,na take premudrele typy ako si ty nemam ozaj chut...ja ju neodsudzujem ani za jedno rozhodnutie,ktore urobi,sama som tomu celila,takze ak si v podobnych topankach nebola obuta,prosim ta,nezneprijemnuj den niekomu inemu.dakujem za pochopenie.

Daj dieťatku šancu, nebudeš ľutovať. A to, že si sa chcela rozísť, ak to nieje napravitelne urob to, si samostatná žena, podľa toho čo píšeš 🙂 nieje nič krajšie ako mať dieťatko, už teraz keď je v brušku si preňho jediná osoba, na ktorej je závislé 😊