icon

Som tehotná a nechcem druhé dieťa

lesankavh
6. máj 2021

Ahojte mám 30 rokov 2 ročnú dcérku a som v 9 týždni. Problém mám taký,že sa s tým neviem vyrovnať.
Od kedy som sa to dozvedela (mesiac),každý deň plačem.
Stratila som radosť zo života,nežijem len prežívam.
Najradšej by som bola celý deň v posteli 😓
Nevenujem sa dcérke ani priateľovi,všetko si to uvedomujem ale neviem to zmeniť .
Cítim veľkú úzkosť,vnútorne som zomrela ...
Priateľ to už so mnou nezvláda,chce odísť aj s dcérkou na pár dni k mame ,lenže ja sa tejto depresie neviem zbaviť.
Neviem čo mám robiť 😓
Psychológ teraz nemá voľný termín až v lete.
Ako sa tešiť z bábätka ? a neničiť si rodinu ?

nevenka
6. máj 2021

Ja mam 3 deticky, tretie ma 4 mesiace, mne sa velmi zhorsil zdravotny stav, dietatko sa nam pritrafilo pocas korony, tej prvej vlny a spatne mozem povedat, ze to bolo to najlepsie, co sa mohlo stat. Mala som velke obavy, ako dopadne porod, do toho sa to este komplikovalo s mojim zdravim. Prisla som o pracu, ale dostala som iny dar, ten, ktory ma (dufam), prezije, nieco po mne ostane. Este ma aj takym hnusnym sposobom vyhodili, ze som si povedala, ze sa trapit pre to neoplati. Velmi som plakala a bola nestastna, ze si konecne najdem pracu a este ma bavila a takto to skonci...A potom som zistila, ze cakame dalsie dietatko. Bol to sok, strach, uz po rokoch, ked uz deti take vacsie, samostatne a do toho malo prist babatko. Ale bol to nadherny rok a s prehladom, keby sa este jedno pritrafi, prijmem ho. Velmi ma to zmenilo. Toto babatko je ako z knizky, len spinka, papa, kaka, usmieva sa. Samozrejme, trapili sme sa zo zaciatku s papanim, aj brusko bolelo, aj zubky nas trapia. Ale to vsetko patri k tomu a nezatazuje ma to. Ja mam z Teba pocit, ze ked tento strach prekonas, tak pre Teba toto druhe bude takymto liekom na bolavu dusu i telo. Verim, ze ten porod bude iny, lepsi 🙏

simca06022011
6. máj 2021

Aj tu mas psycho poradnu, myslim, ze pracuje aj online cez videohovory.. urcite najdes aj nejakeho skor.
Ja nie som ziadna cintlavka, nerozumiem co reves a utapas sa v depresii, rposte to nepochopim, som taky "prakticky typ". Ok tyzden by som si ponadavala porevala a potom sa pozbierala. Povedz si co chces a nechces a podla toho sa zariad. Mysli na svoju dceru a parnera. Aky ma toto vyznam? NEplanovali ste dieta vobec, ani do buducnosti? AKy je rozdiel ci teraz ci o rok? Ak je, tak vies co robit.. Stracas cas plakanim a ak chces akekolvek riesenie najst, resp. chces mat na vyber, tak veru vela casu si preplakala.

A k tazkemu porodu.. mala som ho tiez otrasny, tiez malu vytahovali. A nic z toho nebola moja chyba, ale chyba lekarov. Druhykrat by som napr. vedela uz co a ako a nenechala by som veci na "odbornikov". Ak mas taketo stavy, mozes porozmyslat aj nad cisarskym rezom a presvedcit lekara...

guliver19
6. máj 2021

@jarmila2010 aku podporu potrebuje tato zena? Max dobre prefackat

kiki68
6. máj 2021

Tiez som mala take stavy, napriek zelanemu tehu. Bolo to narocne a porodom to odislo prec. Je to prenatalna depresia. Kombi hormonov a strachu z porodu, kadeco pokope. Len klidek, porozpravaj sa s muzom, co citis, niekto z rodiny, kamosov. Poradna Alexis je dobra. Musis pochopit co sa deje s Tebou a preco. Neboj, das to. Porod je oproti tymto stavom malina.

kiki68
6. máj 2021

@guliver19 vies co je tehotenska depresia? Ver tomu, ze kontrakcie pri porode su oproti tymto stavom nicoty a uzkosti prechadzka ruzovym sadom. Porod je fyzicka bolest, toto je dusevna z hormonov. A je to priserne, ked boli dusa a chces zomriet a mas dojem, ze vsetko je bezvyznamne. V zivote by som nepovedala , ze ja budem mat take stavy v tehu.

via88
6. máj 2021

@123369 ja som tiez mala “tazky” zaciatok... prvy trimester hrozne pocity, no s niekym to zamava... ale na to som mala blizkych, aby mi povedali, ze to bude dieta, ktore sa bude smiat, clovek, ktory sa bude tesit, ze je na svete... aby som pochopila, co ma caka, ake je to cele carovne, a ze musim do seba vstupit a zacat mysliet inak 🙂

rachel36a
6. máj 2021

@majka35 ja nevidim nic zle na tom co som jej napisala...je uplne prirodzena vec, ze ked zena nechce dieta, tak sa chrani...a ked uz si to neustriehne, tak ma len malo moznosti ako to riesit...a ak si to dietatko necha, tak chudatko bude cely zivot trpiet ako nechcene...ako , co som jej mala napisat? Ok, je normalne ze nic necitis k svojmu dieťaťu? Ak dieta nechce tak s tym nik nic neurobí ...bud si ho necha, alebo pojde na prerusenie, pripadne ho da na adopciu...

dzejsik
6. máj 2021

@lesankavh ahoj, tiež som teraz 10 tt, prvý pôrod 21 hod neotvárala som sa ako ty, ale našťastie to dopadlo ok, lebo sekcia ma nadchýnala menej, ja mám osobne horšie spomienky na trápenie s kojením, čo ale sa dá ľahšie poriešiť .. ak má staršia na to vek, zapíšte si ju do škôlky a hneď sa ti to bude ľahšie zvládať ... a malá bude isto rada, že nebude jedináčik 🙂

felycity
6. máj 2021

@lesankavh to ma mrzí, chápem tvoj pocity, ale nepodliehaj panike, všetko sa da vyriešiť a zariadiť, vždy sa nájde nejaká cesta, aj ked chápem tvoje obavy, mne zomrelo dieťa a každé jedno tehotenstvo bolo už o strachu, boli tam obavy, ale povedala som si, že sa nevzdám a asi keby som to neskúsila tak by som si to vyčítala. Ak sa ti už takéto niečo prihodilo, máte kopec času nájsť empatického doktora a poriešiť to, hádam si kvôli tomu nezničíš rodinu, hlavu hore, usmej sa máš krásne zdravé dieťa a manžela, všetko sa dá vyriešiť, teraz už vieš do čoho Ideš a mate 8 mesiacov na to, aby ste to poriešili, tak sa hádam nevzdáš ked existuje aj iná cesta. Upokoj sa ,sama si povedala, že potrat neprichádza v úvahu, tak nič iné ti neostáva len zabojovať... všetko bude v poriadku.

lesankavh
autor
6. máj 2021

Dakujem každej za povzbudivé slová aj osobné skúsenosti ❤️
Nečakala som takéto reakcie,nikdy som na MK nepísala.
Chodím tu často,ale nikdy nereagujem na príspevky .
Písala som tu s malou dušičkou,bola som pripravená aj na negatívne komentáre ale to je normálne na verejnom fóre .
Prišli mi aj súkromné správy ,ktoré má tiež povzbudili 🙏
Určite vyhľadám psychológa a budem žiadať sekciu,rodil niekto sekciou na vlastnú žiadosť ?

lesankavh
autor
6. máj 2021

@felycity ďakujem

angel993
6. máj 2021

@lesankavh ja som mala prvý pôrod tiež hrozný, teraz čakám druhé, ale nemyslím na pôrod ešte, akurát vybrala som si inú pôrodnicu, je síce 100km ďalej, ale je tam oveľa lepší prístup aj lekári.

slovakboy
6. máj 2021

@rachel36a ona chce to druhé dieťa. Písala že potrat nechce. To dieťa nebude nechcené. Problém je momentálne vnímanie sítuacie a strach. To sa dá vyliečiť za niekoľko týždňov maximálne mesiacov. Určite ešte pred pôrodom.

lesankavh
autor
6. máj 2021

@slovakboy presne tak ! Potrat určite nie ,len sa s tým tehotenstvom neviem vyrovnať a dostalo má do depresie

ivka21
6. máj 2021

Tiež som mala také pocity na začiatku keďže druhé bolo neplánovane. Mala som skôr strach ako zvládnem dve deticky malé malý mal len 10 mes. Časom to prešlo, na drobčeka sa teším. A ako som niekde čítala neplánovane babo neznamená nemilovane.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
lesankavh
autor
6. máj 2021

@veronika4495 dakujem pekne 💐

katies0410
6. máj 2021

@lesankavh môžeš rodiť sekciou na základe posudku od psychológa. Ja mám v rodine dve ženy ktoré takto rodili. Lebo to nezvládali po psychickej stránke. Držím palce, všetko dobré dopadne a určite po narodení budeš šťastná mamina ❤️

mariska1989
6. máj 2021

@lesankavh zlatíčko je to normálne ale kľudne si môžeš dať epiduralku tá ti pomôže . A ktomu každý pôrod je iný takže tento druhý bude ešte lepší uvidíš začni sa tešiť na to maličké to tá potrebuje a hlavne tá potrebuje dcéra a manžel

lesankavh
autor
6. máj 2021

@katies0410 dakujem pekne

em4life
6. máj 2021

Drzim palce, nech sa Ti to vyriesi. IPcko by mohlo reagovat na Facebooku.

slovakboy
6. máj 2021

@lesankavh najväčšie problémy si robíme my sami. A teda naše myšlienky. Buď sa trápime minulosťou ktorú nezmeníme - napríklad že nám niekto niečo povedal ublížil podviedol. Alebo budúcnosťou že sa stane to alebo ono. Teba trápi aj minulá spomienka aj budúca predstava. Treba si uvedomiť že žijeme prítomnosť. Často nám tie najkrajšie okamihy pretečú cez prsty a ani si ich nevšimneme, pretože sme práve mysleli na minulosť alebo budúcnosť. Moja manželka spomína na obe tehotenstva ako na najkrajšie obdobie. A to nám povedali že po usg maly má nejako nevyvinutým mozog. Trochu sme sa potrápili ale pôrodu sme sa nebáli. Nesmeli sme sa báť - zlých scenárov je veľa no my myslenim na ne si nijako nepomôžeme. Viem, že sa to ľahko hovorí a keď je u teba zlá spomienka telo aj myseľ štrajkuje. No ako som písal máš pár mesiacov sa s tým vyrovnať a prvé kroky k uzdraveniu si začala robiť. Spomínam že manželky som sa pýtal či sa nebojí pôrodu - ona milovala ten pocit mať bábätko v sebe a povedala zo srandy, že by rada vynosila niekomu ďalšie dieťa ak by sa dalo. Povedala, že už ho z nej nejako vyberú a nebojí sa. U nás v Humennom bol vtedy dobrý tím pokrokových pôrodníkov ktorí nas pripravovali na pôrod a chodili sme cvičiť dýchanie a všetko okolo toho sme sa učili - internet ešte nebol. Bol som jeden z prvých otcov pri pôrode. Teraz je to už bežné. Ale to som odbočil. Máš čas si nájsť lepší tím ľudí, ktorí nebudú čakať až do vakuoveho vyberania.

cervenaruza123
6. máj 2021

@lesankavh Ahoj. Hormony robia svoje. My sme na prve dieta cakali dlhsie, uz sme mysleli, ze nebudeme mat deti a ked som konecne otehotnela, tak som prvy trimester viac smutila ako sa tesila, doteraz nechapem. Co sa tyka porodu, su lekari, ktori su ochotni spravit planovany cisarsky rez, ak mas strach z porodu, hlavne ak bol prvy tazky. Asi by som skusila to.

sabinal777
7. máj 2021

@lesankavh ahoj, keď budeš chcieť kľudne mi napíš mala som to podobne,aj s tehotenstvom aj so strachom z pôrodu. Možno ti to pomôže 🙂

cecilia29
7. máj 2021

@lesankavh asi to tu bolo pisané 100x , ale ak sa bojís pôrodu tak je to skutočne riesitelna situácia. Môžeš ísť cisárom z dôvodu traumy z 1. Pôrodu. Nebudeš prvá ani posledná 🙂 Ani sa není čomu čudovať po Tom čo si prežila. K babu gratulujem a prajem bezproblémové tehotenstvo ❤️

lolita555
7. máj 2021

Úplne ťa chápem,a som rada že nezvazujes potrat👍no takto viem že sa bojíš pôrodu,povedzte mi narovinu ,deti ťažko prichádzajú na tento svet,sú svetle výnimky čo naozaj pridu ,zatlačia a je.....ja som tiež to šťastie nemala.je to len stav ktorý príde a odíde budeš to musieť spracovať,ak teda dieťatko vynosis.je nezmyselné sa tým trápiť celé mesiace,skús to ako ja ked mám ísť napríklad k zubárovi.vzdy si poviem aaaaa to až za mesiac idem to je ešte dlho,a nebojím sa,panikáriť začnem 2dni pred tým 🤭
Ak si nemala dobrú skúsenosť nedá sa ísť rodiť do inej nemocnice??aj to veľa spraví.ja mám teda dve sekcie, 1 pôrod des, decko skoro zadusene a čakali a čakali,druhé som rodila inde, dopredu dohodnutá že ok skúsime prirodzene ale ak to nepôjde dobre hneď sa pristúpi k sekcii.
K deťom ti napíšem len toľko-zvladnes ako každá druhá,občas si poplaces,kde ťa nik nezbada,občas budeš na pokraji svojich síl,občas nebudeš spat pár dní, ALE, všetko časom pominie,a raz za pár rokov sa na nich pozrieš a povieš si že si proste šťastná.
Verím ti DAŠ TO

akbara77
7. máj 2021

@renata1405 dobrá rada nad zlato...zabiť dieťa.Daj si facku

ewitae
Autor odpoveď zmazal
lesankavh
autor
8. máj 2021

@lolita555 ďakujem za milé slova 💐

pieksamaki
8. máj 2021

@lesankavh
Najdi na tom pozitiva..ved to je super ze bude mat surodenca.....fakt bude veselsie....
Mysli pozitivne....skoro kazda tretia zena ma traumu z porodu...ale ver ze na to zabudnes....skus to spracovat s odbornikom....podla mna by si po prerozpravani viacerych zien pocula ake ine tazkosti mali atd.....ale vysledok je dolezity🙂 dieta je zdrave a uz je na svete....neries minulost ale tes sa tu a teraz...kazdy porod moze byt iny.
Ja som piaty porod mala prijemny ze mozem povedat....ze take by som aj 10 mala...a to som aj treti KP rodila prirodzene....kazda to mame nejak...ale casom zabudneme.
Dietatko ti povyrastlo a s priatelom sa tesite, ze sa rozvija a rastie....verim ze zvladnete aj starostlivost subezne o 2 deti....nie je to az take tazke....ako sa zda.
Napis si na papier 5 pozitiv a vyves si ich na chladnicku 🙂