icon

Zostala som tehotná sama, čo ďalej?

budem_sama
7. aug 2019

Dobry vecer,
Som v 15 tt a priatel ma nechal vobec neviem co dalej dieta chcel, tesil sa doteraz. Mam uz jedno 10 rocne dieta na svet pride druhe a ja neviem ci to vsetko zvladne utiahnut sama. Zeny ktore ste zostali same s 2 detmi odkazane uplne len na seba ako ste to zvladli? Da sa to vobec? Som zufala 😏

zlatica99
8. aug 2019

@budem_sama to akože vážne ti platí len 30€? A to tebe stačí? Prečo si sa kvôli tomu neodvolala, istotne by som žiadala viacej peňazí!

emmi101
8. aug 2019

Podľa mňa ho to prejde, aj keď akože neviem prečo by si chcela byť s niekým, kto ťa už raz podviedol a kto ťa teda asi podvádza znova, ešte s ním čakať dieťa. No neviem teda fakt. To už musíš asi ty vedieť či si ochotná mu to trpieť len preto aby si nezostala sama alebo to skúsiš nejako zvládnuť sama

mogaa
8. aug 2019

@budem_sama tak predpokladám že keď študuješ, tak prenájom platil priateľ...rovnako zrejme všetko financoval on, teda pokiaľ si neštudovala externe...no čo ti poviem, budeš musieť držať hubu a krok, keď sa vráti...a ak nie, nemáš šancu sama financovať prenájom a uživiť dieťa...jedine s ním sa dohodnúť, že keďže je za terajšiu situáciu spoluzodpovedný, bude ti platiť prenájom a nebudeš žiadať výživné na slobodnú matku, rovnako do pôrodu ti bude platiť "na dieťa"a o to nižšie výživné bude neskôr platiť - odporúčam mediátora...v opačnom prípade keďže si tehotná a bez príjmu a musíš sa ešte starať o ďaľšie dieťa - jedine s prosíkom k rodičom aby ti pomohli....zisti si či máš nárok od štátu na nejaké sociálne dávky, ale z toho ani nevyžiješ a už vôbec nie platiť prenájom.

kabba
8. aug 2019

V prvom rade by si mala ist na upsvar a urobit nieco s tym nahradnym vyzivnym. Pracovnickam vysvetlit tvoju situaciu a popytat sa, na co mas pravo. Zda sa mi to strasne malo, podla mna mas narok na vyssie vyzivne

mihula
8. aug 2019

@nika3136 hanba koho?statu,alebo nezodpovedných rodicov?

laguna28
8. aug 2019

@budem_sama ja som na Tom bola rovnako s tým rozdielom že som zo vzťahu odišla ja kvôli jeho alkoholu. Keď dom odchádzala tak mi povedal, že kto ma bude chcieť s dvomi deťmi. Deti vtedy mali 6 A10 rokov. O výživné som bojovala dlhých 5 rokov. Ale zaťala som sa pretože som si bola vedomá toho, že musím byť silná kvôli deťom. Veď mali len mňa a boli na mňa odkázané. Peniažkov bolo málo a lietala som každé ráno škôlka, škola, práca a po obede naopak. Potom niečo navariť, poučiť sa s dcérou, zabaviť syna, popratat a odpadla som do postele. Večný kolobeh. Ale vieš čo stálo to za to. Dcéra má už 20, syn 17 a k tomu všetkému mi pribudol najlepší muž akého si vieš predstaviť 😀 asi je z inej planéty 😂 a spolu s jeho dcérou ktorú má z predchádzajúceho vzťahu tvoríme peknú päťčlennú rodinku. Takže zo začiatku to bude ťažké hlavne kvôli tým bludnym strachom v hlave ale to si nesmieš pripustiť. Ak máš nejakú kamošku, susedku tak poziadaj o pomoc hlavne kým budeš v pôrodnici. Tvojou prvou úlohou je nájsť k sebe niekoho komu môžeš dôverovať a kto by ti pomohol. A veriť že všetko bude dobré. Nestresuj sa lebo to ťa len vyčerpá. V každom dní, v každej chvíli nájdi v živote niečo pozitívne. Napr. Nemáš peniažky, ale keď sa pozrieš na nejaké lacné recepty určite nebudete o hlade, aj plienky pre bábo sa dajú kúpiť druhotriedne za lacnejší peniaz. Možnosti je milión, ale v hlave a v duši musíš mať poriadok aby si tie možnosti videla. Strach zazen ďaleko a verím tomu že to zvládneš.

mogaa
8. aug 2019

@kabba výživné určuje súd podľa príjmu otca, náhradné výživné môže byť len do výšky výživného....ale môže požiadať o sociálne dávky aby mala to životné minimum(ale z toho teda nevyžije)- je to len sociálna dávka(možno na stravu)

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
matta308
8. aug 2019

Už to odznelo niekoľko rád, aj keby si to musela zvládnuť sama, my ženy sme silné, verím že by si to dala 🙂 asi by som sa poinformovala na sociálke, aké máš možnosti ako slobodná matka (určite sú nejaké dávky navyše, v hmotnej núdzi), na nejaký čas to je riešenie. Asi by som sklopila uši a išla sa udobrit aj s rodičmi, to je obrovská pomoc, nevravím že ich máš vycucat finančne, ale verím tomu, že by ti pomohli.
Skúsila by som si nájsť nejakú ľahkú brigádu, ak to je v tvojich fyzických možnostiach, aspoň nejakú korunu si privyrobiť. Nepises, čo studujes, ale v dnešnej dobe sa dá pekne zarobiť aj z domu, ak máš nejaké znalosti na PC, prekladanie apod. Ak by bolo veľmi zle a priateľ by sa "neodrazil", nevrátil, nájdu sa u mňa ešte nejaké najmenšie veci po mojom synovi, kľudne mi napíš, rada ti ich posuniem 🙂

simonaprava
8. aug 2019

@budem_sama akoze budem za svinu, ale tak ti treba. neznasam zeny, ktore vidia uz pocas vztahu, ze je chlap chumaj a napriek tomu s nim dalej su, dokonca sexuju bez ochrany. co si cakala? ze sa jedneho dna zmeni? si velmi nezodpovedna. urobit 2x tu istu chybu, to nie je smola, to je sprostost a lahostajnost voci zivotu.

ivca88
8. aug 2019

Toto na mna prave vyskocilo.
Pozri, aj keby si bola neviem ako historická, paranoidna a obvinila ho z neveri nepravom, dobry chlap by ťa neopustil.
Avsak prace naopak, vyzera to tak, ze ta skutočne podvadzal, takže nesmut.
Skús pomoc od rodicov.

budem_sama
autor
8. aug 2019

@simonaprava tak este raz ak by som bola taka nezodpovedna a lahostajna voci zivotu isto by som sa nesnazila zvysit si svoju zivotnu uroven tym ze studujem. Ale sedela by som doma a poberala nejake davky a nechala sa vydrziavat od priatela.....A co som cakala? No je normalne ze nikto nechce byt sam zivot vo dvojici je urcite lahsi normalny rodinny zivot chce asi kazdy a to ze ma uz podviedol som brala ako nejake zlyhanie asi ze sa to nebude opakovat a uz vobec nie ak zostanem tehotna

budem_sama
autor
8. aug 2019

@matta308 studujem zdravotnu sestru dennou formou tak jedine co mam je soc.stipendium a prospechove co je 200 eur. Na urade mi tym padom povedali ze presahujem davku v hmot.nudz. tym padom vraj mi uz nic nevyjde

budem_sama
autor
8. aug 2019

A kockam ktore ma povzbudili velmi pekne dakujem za to ako napisali ze sa to da zvladnut 😊 A este co sa tyka vyzivneho mojho prveho dietata som riesila uz davnejsie no jeho otec sa nikdy na sud nedostavil kedze sa nezdrziava na adrese svojho trv.bydliska postu neprebera nic nikto nevie ani kde je

mogaa
8. aug 2019

@budem_sama potom smola....jedine ak sa vráti priateľ držať hubu a krok alebo ísť s prosíkom k rodičom....v terajšej situácii inú možnosť nemáš, prípadne nejaký azylový dom ale je otázne či sa potom o staršie dieťa nezačne zaujímať sociálka....tvoja situácia by bola ťažká aj keby si mala vlastný byt aalebo predtým robila a ostala tehotná....ale v situácii že nemáš úspory, nebudeš mať PN ani materskú a máš platiť prenájom - nemáš z čoho to sama utiahnuť

evica01
8. aug 2019

@budem_sama vsetko si poviete ked sa ozve. Hlavne nehovor, ze ty cakas dieta. On caka dieta. Vy vy vy. Nie ja ja ja. Chapes.
Co bude dalej budes riesit potom. Riad sa svojimi pocitmi.

kabba
8. aug 2019

@mogaa vsak ale za tie roky sa mohol financny status otca zmenit a mohla by si poziadat ozvysenie vyzivneho. To by jej mohli poradit na upsvar, co vsetko moze podniknut na zlepsenie fin. situacie, nie?

derdia
Autor odpoveď zmazal
derdia
Odpoveď bola odstránená
mogaa
8. aug 2019

@kabba možno ak by zašla za sociálnou pracovníčkou ktorá má na starosti deti, tá by jej to navrhla(teda zvýšenie výživného na staršie diťa), ale zase sa o dieťa začne zaujímať sociálka....inak môže ísť na UP a tam požiadať o nejaké sociálne dávky, ale napr.ak nemá vlastný byt tak nemá ani nárok na príspevokna bývanie, čiže len ten príjem na životné minimum na 1 dospelého +1dieťa a to je nič,z toho teda nevyžije....ak by maa nejaké úspory alebo predtým aspom robila (mala by nárok na materský príspevok)tak nejako by sa pretĺkla, lebo teraz by mala PN a potom aspom pol roka materský príspevok + výživné na obe deti, ale takto....bez príjmu, prenajatý byt, príjem až rodičovký príspevok....sama teraz nemá šancu to utiahnuť, takže prehliadať priateľove nevery a osamostatniť sa môže až ked nastúpi do práce (obe deti v škôlkach a brať na ne výživné)aj to je otázne či to utiahne keď bude mať platiť drahý prenájom(prácu bude musieť vziať podľa príjmu nie podľa toho čo by chcela robiť)....

simonaprava
8. aug 2019

@budem_sama ale ty si si mala najprv zvysit zivotnu uroven a potom si zaobstarat 2 deti........................................

simonaprava
8. aug 2019

@derdia ona si teraz zvysuje zivotnu uroven. :D takze to uz bude len lepsie. treba premyslat hlavou, nie pindou. u mna sa taky clovek nedocka pochopenia, lebo take dvojnasobne nezodpovedne spravanie sa pochopit neda.

dexemposupoplex
8. aug 2019

Ako si vyzila,ked si mala starsie dieta?odkial si mala peniaze,ked si nikde nepracovala a robis si skolu?to ta dotoval len priatel?lebo 230 eur je dost malo...

nanamel
8. aug 2019

@simonaprava kokos ty si neskutočne skodoradostna ženská, je mi na grc z teba 😵 btv. Nie nie som taký istý prípad ako zakladateľka, keby si si chcela znova raz do niečoho kopnúť 😉 mam manžela a šťastnú rodinu.... A zakladateľke prajem veľa síl ✊

simonaprava
8. aug 2019

@nanamel nie som skodoradostna, som realista. najprv si vytvorim podmienky, potom zakladam rodinu. mne je zasa na grc z nezodpovednych zien, ktore nemaju zapnutu kontrolku a potom vyplakavaju.

nanamel
8. aug 2019

@simonaprava ako ty môžeš niekoho súdiť, keď poriadne človeka nepoznáš v akej situácii vyrastal a co ho k tomu napr. doviedlo? Ty poznáš rodinné zázemie dotyčnej? Aky mala vzťah s prvým priateľom a aký s druhým? Ja som to z príspevku nevycitala vôbec, preto nebudem hneď niekoho zhadzovať verejne...

budem_sama
autor
8. aug 2019

@simonaprava moja zlata podmienky som mala asi by som si nedala urobit druhe dieta v najme som memontalne teraz len preto lebo staviame dom a nevedela som ze to dopadne takto. A za dalsie nikto tu nevyplakava skor ziada o radu ine mamicky😉

lula313
8. aug 2019

@budem_sama no nemas veľa na vyber. Nemas odpracované, takze žiadna PN, materska.. čiže budeš musieť amnestovat buď frajera, rodicov alebo azylový dom a čo najskôr po porode nastúpiť do prace

mogaa
8. aug 2019

@budem_sama prepáč ale naozaj to tak vyzerá že si zlatokopka😉možno to tak nie ej, ale sama uznaj - stavali ste dom, bývali ste v prenájme a priateľ živil teba a aj tvoje dieťa lebo ty máš 29rokov a stále chodíš do školy....tam ide o to že máš 29rokov, jedno dieťa a druhé čakáš a v živote si nepobila....ak by si mala 20ok, ale 30-ročná žena s dieťaťom? ved ok, že chceš školu ale študovať si mohla aj diaľkovo....pravdupovediac tvojmu priateľovi sa nečudujem že toho má dosť, zrejme si neskoro uvedomil že všetko bude na jeho pleciach ešte véééľmi dlho....

mogaa
8. aug 2019

@budem_sama v živote si nerobila, nie nepobila🙂