icon

Mám ísť na pohreb, keď som tehotná?

lia_nka
27. dec 2020

Ahojte na štedrý deň mi zomrel dedo a teraz v utorok bude mať pohreb ja som tehotná a naozaj sa bojím stresovať a myslím že tam bude dosť zlá atmosféra ako na každom pohrebe. Ja na pohreb ísť nechcem necítim sa na to nakoľko v júli mi odišla babka teraz dedo mam do toho všetkého ešte obličkovu koliku čo mi moc na nálade nepridáva naozaj neviem ako to urobiť pretože moja mama ma núti ísť na pohreb že sa musím rozlúčiť čo chápem ma pravdu len tu ide o to že sa bojím o babatko neurobí mi to dobre a stále si ide svoje že musím ísť čo mam robiť ísť alebo neísť ?

robin30
27. dec 2020

@lia_nka fakt mas labilnu psychiku..

lenkakravcova
27. dec 2020

@lia_nka u nás v rodine pred týždňom a pol bol pohreb. Včera mi volal ujo že všetci prítomní sa nakazili a sú pozitívni na coronavirus.
Ako tehotná by som to proste neriskovala, nech si hovorí pre mňa za mňa kto chce čo chce..

nykkushka
27. dec 2020

Ahoj ja som toto riešila v marci, pr týždňov pred pôrodom mi zomrel dedko, tiež som rozmýšľala čo a ako, okolie mi vravelo aby som nešla, nervy smútok stres atď. Ale ja som išla, nedokázala by som žiť s tým, že som sa snim nerozlucila.
Nebola som v dome smutku, prišla som až k hrobu, aj to som stála trochu ďalej a viem, že som urobila správne.

saganka
27. dec 2020

myslim, ze by si sa nemala riadit socialnymi konvenciami, ale vnutornym pocitom... dedo sa fakt neurazi, ak kvoli nemu nebudes riskovat psychicke zrutenie alebo koronu.. rozlucis sa individualne, vtedy, ked sa budes na to citit...

jenny224
27. dec 2020

Urob tak, ako to cítiš. Pohreb je veľká psychická záťaž nielen pre tehotnú. Vidieť všetkých plačúcich, smutiacich ľudí, počúvať smutocnu reč, toto pre mňa nemá žiadny súvis s rozluckou so zosnulým. S tým sa lúčim sama, v duchu, návštevou hrobu, je to vnútorná a personalizovana záležitosť bez publika. Ale to je len môj nazor a každý by mal spraviť podľa svojho 🙂

codal
27. dec 2020

@lia_nka Šla jsem na pohřbu táty v šestém měsíci. A nemyslím si, že pláč a smutek na pohřbu miminku nějak ublíží, pokud nejsi vyloženě na rizikovém s nohama nahoře. Já jsem proplakala celé těhotenství, tátinek umřel, když jsem byla v sedmém týdnů a bylo opravdu těžké se s tím vyrovnat, měli jsme krásný vztah, ale dcera je úplně v pořádku. Pokud je to někdo, koho jsi milovala, doporučuju se rozloučit, mohla by sis to pak vycitat.

lucia147852
27. dec 2020

@anjelicek26 kar je momentálne zakázaná vec. Dovolené sú len pohreby.
@lia_nka Ak sa na to necitis nechod. Ja som mala obdobie, keď som bola mladšia, že som pohreby totálne nedávala. A teraz v korone... povedzme si úprimne, ľudia málokedy dodržia opatrenia a ešte sa zbytočne nakazis

janinah
27. dec 2020

ak nakoniec pôjdeš,tak jedine s respirátorom

gelifil
27. dec 2020

nešla by som kvoli riziku nakazenia

balkica
27. dec 2020

Urcite ano. Ja som bola tehotna na pohrebe mojmu otcovi, mojmu starkemu a aj muzovmu starkemu. Babatko to urcite zvladne 🙂

zuzap33
27. dec 2020

@balkica bábätko môže, ale ona nie. Každý má inú stavbu tela, inú psychiku. Jeden preplave 500m a iný len 50m. Tak prečo hovoríš niečo, keď nevieš aká je ona? Načo riskovať?

jeliz59
27. dec 2020

To ty musis vedieť chces choď nechceš nechoď

avril299
27. dec 2020

no akoze patrilo by sa ist, bol to Tvoj dedko...

balkica
27. dec 2020

@zuzap33 tak nech sa tu nevypytuje a nech proste nejde. Bodka.

mijunik
27. dec 2020

@lia_nka ahoj, ja si myslím, že na prvom mieste je teraz Tvoje bábätko. Ak sa na účasť na pohrebe necítiš, okolie by to malo rešpektovať. Aj keď ide o Tvojho deda. Dôležité podľa mňa je, aký vzťah si s dedom mala počas života. Rozlúč sa s ním v duchu, zapáľ zaňho sviečku, ak sa mu chceš ospravedlniť, že nemáš silu ísť na pohreb, tak sa mu ospravedlň, ale som presvedčená, že to dedo pochopí. Je to iba na Tvojom rozhodnutí. Možno to príbuzní budú niesť ťažšie, ak sa s dedom nepôjdeš rozlúčiť, ale najbližším to vysvetli a ostatných do toho nič nie je. Keď odišla moja omama, tak moja sesternica (jej vnučka) bola tehotná a zvažovala, či ísť na pohreb, či nie, a moja mamina (omamina dcéra) jej sama povedala, že nech určite nechodí, že tehotná žena nemá na pohrebe čo hľadať. Vieš, to nie je ani tak o povere, ale podľa mňa o tom, že tehotná žena má mať hlavne príjemné zážitky a pozerať sa na pekné veci. No a nálada na pohrebe asi príjemná nebude. Mysli na svoje dieťatko, ono Ti dodá silu správne sa rozhodnúť. 🍀

ladyvi
27. dec 2020

Ja si myslim, ze pohreb je uz na uvolnenie toho tlaku a psychiky, ktoru clovek zbieral odkedy sa dozvedel o umrti. Ano predpoludnie pohrebu su stres, 2hodiny pohrebu to je plakanie a plakanie, tie 2 hodinky su narocne, kondolovanie je tiez narocne, kar je uz zvolnenie emocii, a potom clovek ide domov trosku "lahsi". Bola som v 5.mesiaci. Isla by som opat. Aj ked mi doslo zle a povracala som sa ma wcku. Dietatku sa nic nestalo. Ale to bol moj pripad,ina moze mat iny nazor. Ak sa ti nieco po pohrebe prihodi, budes si to spajat, ze to preto lebo pohreb. Pricom vobec nevies,a ani nezistis, ci by sa to stalo aj tak. Riad sa podla seba. Ak to tak necitis, proste nechod. Si dospela,rozhodujes uz za seba a svoje dieta.

evka_3
27. dec 2020

Ako bolo spomínané vyššie sama sa musíš rozhodnúť a nikto ta nesmie nútiť, s dedkom sa môžeš rozlúčiť aj sama doma a duchovne podľa toho či si veriaca, ak hej pomodli sa za odpočinok večný jeho duši, ak nie aspoň zápal sviečku a spomni si na neho a dobre chvíle, áno smrť je prirodzená súčasť života a aj pohreb, no môj názor je ze v tehotenstve sa žena pohrebov zúčastňovať nemusí ak sa veľmi na to necíti alebo ma strach a slabšiu povahu, predsa sú vtedy iné hormóny a všetko a jasne sú aj ženy ktoré to zvládajú pôjdu a nič, ale ak si citlivejšej povahy neodporúčala by som, koronou sa dá nakaziť všade, sama som si ňou teraz v tehu prešla a veru ten strach a vysoké horúčky neprajem nikomu, určite treba sa vyvarovať všetkých možných miest a tým aj pohrebov, hoci nevravím ze presne tam by si sa nakazila, no človek nikdy nevie... A po ďalšie tehotná žena má byť hlavne veselá a pohľad na smútiacich do toho tie smutné spevy atď pripadne pohľad do rakvy veru na nálade nepridá, myslí na neho v dobrom, spomínaj si na pekne chvíle a kľudne ostaň doma tým nič zlé nespravíš a nemáš mat prečo výčitky ani nič, mame by som to vysvetlila pekne a ak ta ma rada pochopí to určite...

marca12
27. dec 2020

@lia_nka ja by som isla,ale ostala by som vonku. Dnu by som isla len ak by som sa na to citila.
Mna tak v lete donutili ist k babke ku truhle. Zvladla som to,ale bolo mi hrozne zle. Moj sa este ofucal,ze co som to za cloveka,ze nejdem dnu. Niekto to vobec nechape. Taka ista bude asi aj tvoja mama.

lindusss2016
27. dec 2020

@lia_nka ja si zas myslim, ze daj na svoje pocity a rob to, co sama chces, nie, ci sa to ma alebo nema. Ja som tehotna dedovi na pohreb nebola, nakolko zomrel takmer presne rok po mojom otcovi. Otec sa na neho velmi podobal a boli si blizki, mne to strasne pripomenulo jeho smrt, viem, ze by som to tam znasala tazko a prioritou mi bolo vtedy dietatko, tak som nesla.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
anastazia93
27. dec 2020

Ja by som tiež momentálne nesla. Ako už bolo spominane, tiež viem o rodine čo sa všetci nakazili na pohrebe.
Plus keď sa na to psychicky necítis, myslím že nemáš čo riesit.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
sapetka
27. dec 2020

@lia_nka nesla by som tehotna. Po porode urcite ale ako tehotna asi nie.

tncka
27. dec 2020

@lia_nka nesla by som. Patrilo by sa,ale povinnost to nie je. Poplakat a zapalit sviecku mozes aj doma. Kto ta ma co nutit zucastnit sa pohrebu.

katka281
27. dec 2020

@lia_nka ja by som nesla. Sama pises ze sa na to necitis, treba verit svojej intuicii a pocitom. Ten stres ti za komplikacie s babatkom nestoji. Dedkovi zapalis sviecku aj po pohrebe, rozlucis sa s nim neskor. Ja som bola na pohrebe asi v 5.mesiaci tehotenstva (nebol mi to blizky clovek, videla som tu osobu len raz v zivote), ale ti poviem ze bolo velmi tazke aj na moju psychiku vidiet ako pada na kolena v zachvatoch placu a kriku jej blizka rodina. Si dospela zena, robis rozhodnutia sama za seba a ci sa mamka nastve? Raz ju to prejde. A ako druha vec by ma od ucasti odradzala aj korona, ako pisu zeny v komentoch hore ☝️ si tehotna, mala by si davat na seba dvakrat taky pozor, co sa zdravia tyka. Drz sa!

iluviel
27. dec 2020

Mne v juni zomrela milovana babka, bola som vtedy v siestom mesiaci a rizikova gravidita. Na pohreb som nesla a vsetci to chapali. Rozlucila som sa vo svojom srdci, spomienkach a myslienkach. Nie je dovod absolvovat tie hrozne nareky a vybicovane emocie v tehotenstve. Tomu mrtvemu je to uz jedno a ty si urob tak, aby tvojej dusi a telu bolo co najlepsie v tehotenstve. 🙏❤️

lilke
27. dec 2020

Urob, na čo sa cítiš, podľa svojho vzťahu k nim. Ak si mala s dedkom úprimný, dobrý vzťah, bol ti blízky, radšej choď. Ja som bola dieťa, keď zomrela babička, mladsia sestra v deň pohrebu sa vysypala - kiahne, musela som s ňou ostať ja. A mala som dve malinke deti, staršie 2r, mladšie niekoľkomesačné pri pohrebe dedecka, zima, sneh, pohreb 600km, tiež som nešla, len manžel. Hoci boli objektívne dôvody, dodnes mi chýba rozlúčka s nimi, cítim v sebe niečo nevysporiadané. A pritom som veriaca, modlím sa za duše. Ale, mala som ich veľmi rada. Keď si taká citlivejšia, aby si si to v budúcnosti nevyčítala, aby si uzavrela kapitolu. Ísť na druhý deň na hrob, to môžeš ísť rovnako o rok na Všechsvätých. Pokojne môžeš sledovať obrad z úzadia, s partnerom, ktorý ťa podporí, vedľa seba, a na kar vôbec nechoď.

jankapepe
27. dec 2020

@anjelicek26 ja zas nemám pochopenie pre tvrdenie musíš ísť na pohreb.....ľuďom sa máme venovať počas ich života ....keď sú mŕtvi je im suma fuk kto je na ich pohrebe.

jankapepe
27. dec 2020

@jankapepe ak sa cítiš zle nechoď.

ninusa221
27. dec 2020

@lia_nka nemusis ist dnu tak budes von... patrí sa ale zas je Corona a si tehotna...nam zomrela tiez v rodine jedna a nikto sme nesli...