icon

Tehotná v 40 rokoch. Mali ste aj vy zlý pocit?

trogir
18. jan 2009

dovolim si najs damy, ktore otehotneli v styridsiatkke, hladaju zodpovednost voci svojmu dietatu, obe etuju karieru a situuju sa do pozicie zeny v domacnosti. Ja osobne som pracovala ako fitness trenerka, momentalne som doma, v piatom mesiaci tehotenstva nemozem dvihat cinky a velmi behat po vonku, nakolko baby je nizko, od momentu, ked som zistila, ze mam pozitivny test mam negativny pocit, ze baby sa nenarodi, alebo budem mat problemy velke problemy, nedokazem si uzit radost z tehotenstva, aj moja rodina je rezervovana a irituje ma to. Mam po amniocenteze a cakam na vysledky. Neviem, cim to je, mozno najdem mamicku v rovnakej poziciil.Mam dospeleho syna, na male sa velmi tesi.

slimstar
20. apr 2017

@nela1916 to nemá zaručené nikto na tomto svete.

mamutka
20. apr 2017

Ze vam sem do toho skocim - nemam rada tieto reci, ze ked ma clovek dieta vo vyssom veku, dieta si ho neuzije, rodic zomrie, ked bude dieta este mlade, bude mat traumu....
ved to vobec nie je pravda, takto to nefunguje. Ludia zomieraju casto aj v mladom veku. Moja mama prisla o oboch rodicov, ked mala po 30-tke. A to ju mali ako mladi ludia. Tak to proste chodi - rakovina a tragicka nehoda. Vetci moji stari rodicia sa pominuli ked som bola este na zakladnej.
Co sa tyka toho, ze chudak dieta trpi, ked ma starsich rodicov, lebu uz sa mu tak nevenuju, nevladzu za nim.... no, neviem, kde zijete, ale ja bezne vidim ludi po 40, 50 aktivne sportovat, behat po vonku, po horach, zatial co bezne mlade mamicky vypaluju zobaky na ihrisku pri krcme, tlacia hranolky a pestuju si sadlo, na co by mrhali pohybom? staci vikend pri telke, detom do ruky mobil a pod. Tie deticky si neuziju vela srandy s rodicmi, ani zazitkov a pohybu, tam sa pestuje papucova kultura, klebety, cigaretky, pivka.... fakt zodpovedny pristup? Hlavne ze porodila do 30-tky?
Kazdy clovek je iny, niekto je aktivny, niekto je lenivy a taky aj zostane.
A dristy o tom, ze vekom ide zdravie dole vodou - zase zovseobecnovanie. Ano, situacia sa meni, clovek starne, ale ak ma stastie a chut udrzovat sa vo forme, zije kolkokrat 50 rocny clovek aktivnejsie, ako taky 30 rocny rezignovany povalac.
Ja som mala osobne po 30-tke take problemy so zdravim, ake si bezne preziva naozaj stary clovek, takze vyhlasenia o tom, ako sa clovek citi pri sile ked je mlady a ako mu potom sily zacnu ubudat beriem ozaj s rezervou, proste ako od ludi, ktori len opakuju akusi mantru.
A nie, nepropagujem tymto plodenie deti vo veku 45 rokov, oblbovanie prirody, nech to je za kazdu cenu. Ale ked zena proste pred tym z nejakeho dovodu nemohla, alebo uz aj ma dieta a otehotnie prirodzene ked ma 40, 41 - tak co koho do toho? Nikto iny jej to dieta chovat nebude, len ona a jej muz.
Myslim, ze viac deti a mladych ludi pride o rodicov kvoli ozranom za volantom, ako kvoli tomu, ze im rodicia zomreli na starobu. A to sa neriesi vobec. Sak naco.

paloma76
20. apr 2017

@mamutka ...super.... moje slova!!!!!! 👏👏👏👏👏👍

Ja som rodila v 20 -tke aj v 30-tke aj v 40- ke

Najstaršej dcére som bola na stuzkovej ako sestra
A pri tom najmenšom ( ma 10 mes a ja 41 r.) - vyzerám lepsie ako niektorá v 25 - ke. 😄😄😄
Je to o tom ako sa cítime. Najstaršia dcéra ( 20r) je uz na vysokej. Stredná je v 4 ročníku ZS - na rodicku vyzerám najmladšie 😄 a toho malickeho si užívam najviac a budem sa snazit vychovať ho tak aby si sam poradil- ked mi sa uz pominieme. 😉😉😉
Takze ja neľutujem a som rada ze sa mi splnil sen aj v 40-tke 😊😊😊

kakatulik
20. apr 2017

@paloma76 vsetci ste uuuplne naaadhernii.🙂

mamutka
21. apr 2017

@paloma76 krásna rodinka ❤

vydrnik
21. apr 2017

@slimstar mala som spoluziacku z ucilista,ktora nedala na rady ostatnych prve dieta v 19 rokoch,jeji muz sa ani nechcel zenit este pred svatbou vravel ze si ju brat z bubnom brat nebude,brali sa ked bola v 6mesiaci na naliehanie rodiny, vecer po sobasu predcasne porodila druhe mala ked jej bolo 21,a 2 tyzdne po porode uz bola mrtva,uz zme sa nedozvedeli ci jej k tomu donutil muz ci spachala samovrazdu sama,pad zo 6 poschodia,a mojmu bratrancovi zomrela zena ked deti mali 6 a 2 roky,tiez nevidela deti rast a videt jich studovat na VS,ja sama mam deti letos budu mat 11,3 roky,dcera ma este obidve babky ta druha oslavi 80,je to cula pracovita,zena,a moja mamka ma 72 r a vnucat si uziva ako to len ide,a dalsia moja spoluziacka ma 5 deti z toho najmladsie ma 5 rokou,a uzje 4x babka a dnes lutuje ze mala deti tak skoro,toho najmladsieho mala ako 40 rocna,a neolutovala,

vydrnik
21. apr 2017

@paloma76 super rodinka

17juraj17
21. apr 2017

Toto bolo fakt strasidelne vlakno 🙂

rutie
21. apr 2017

Mat dieta je dar, zazrak. Lepsie skoro ako neskoro. Lepsie neskoro ako vôbec.

libawet
21. apr 2017

@janinah tak vieš ako to je...každý si obhajuje " to svoje ". Málokto si prizná, že až taká " sranda " to zasa nie je.

libawet
21. apr 2017

@vydrnik to je extrém, načo to sem píšeš?

rawmamka
21. apr 2017

@mamutka @paloma76
Absolútne s vami dievčatá súhlasím, vo všetkom. Ja som mala prvé dieťa po 20-tke, druhé pár rokov pred 30-tkou a teraz takmer v 40-tke by som prijala ešte dieťatko, ak by sa podarilo, s mužom sa tomu vôbec nebránime 😀, nechávame to na prírodu, nikdy som nebrala HAK, jednoducho som si len sledovala plodné dni. Nie som zástanca umelého oplodnenia "silou-mocou" ženami, ktoré materstvo odkladali kvôli x veciam a potom po 40-tke zrazu zatúžia po dieťati. Naopak - je mi veľmi sympatické, keď žena prirodzene privedie deti na svet do harmonickej rodiny a je úplne jedno, či má 20, 30 alebo 40 rokov.

vydrnik
21. apr 2017

@libawet lenreakcia na to,ze I mlada mamina nikdy nevie ci sa docka toho ako jej dieta,studuje,ci ide na stuzkovu,ci sa dostane na VS,takze neznamena,ze starsia rodicka toto nemoze zazit,kto chce pochopi a kto nie nepochopi nikdy,

fra
21. apr 2017

spomenula som si na tuto diskusiu, keď som čítala rozhovor s českym ekonomom, prognostikom a ekonomickym spisovateľom Vladimírom Pikorom. Markéta Šichtarová by tu mohla byť čestnou členkou 😀 pre mna najzabavnejší bol hned uvod:

-Před pár dny se vám narodilo páté dítě. S manželkou se profesně zabýváte prognózami. Dokážete odhadnout, kolik jich ještě bude?
-Necháme to osudu. Nikdy jsme žádné dítě neplánovali, zároveň jsme se jim ale nikdy nebránili. Rozhodně jsme si teď neřekli: Tak a teď dost, spíše nás limituje věk. Markétě už je čtyřicet, jedno dítě je tedy ještě velmi pravděpodobné, dvě možná.

https://www.reflex.cz/clanek/video/78616/ekonom...

rawmamka
22. apr 2017

@fra Vďaka za link 🌷 .

libawet
24. apr 2017

@vydrnik no určite tá mladá mamina má vyššie % úspešnosti ako tá staršia rodička.

libawet
24. apr 2017

@fra totálna nezodpovednosť - " koľko pánboh dá " ....k tomu sa ani vyjadrovať nedá.

vydrnik
24. apr 2017

@libawet nechcem sa hadat,ale nikdy nieje jasne a ani na % ze sa mlada rodicka dozije u deti VS,a ze starsia ma mrnsiu sancu,to nevie nik,a nieje potreba stale podrypovat do starsich zien zechcu a maju este deti,Kazda zena sa rozhodne sama za seba,ci a 20,alebo 40.

janinah
24. apr 2017

@libawet jasné,že aj k tomu sa dá vyjadrovať....moja babka mala 12 detí,všetky zdravé,vyškolované,vydarené,čo sa v svete nestratili...posledné v 42r. a keby dedko nebol tragicky zahynul,asi by aj ďalšie boli...babka sa dožila 92r.....vtedy o antikoncepcii nik nechyroval,dnes je to taká "zodpovednosť",že žerieme hak a máme tisíc komplikácií z toho,ale hlavne,že ledva jedno,dve deti...aj tie ledva vtesnáme do svojho života,lebo však najprv vš,potom po svete pobehať,potom kariera,kde len to dieťa vtesnať?...takže za mňa áno,beriem koľko Boh ,príroda,osud nadelí,ak to viem uživiť a slušne štandardne žiť,prečo nie?....na sklonku života sa budem tešiť zo svojich detí,z vnúčat ,nech je ich čím viac....nie z toho,koľko operácií som odstála v robote či koľko domov,aut,dovoleniek mám za sebou...je to uhol pohľadu,ale hádam vidíš kam pomaly ale isto ide Europa....detí niet,Slovákov niet,vymierame a tlačí sa sem islam..ale to už o inom debata,až tak to tu rozoberať netreba...obdivujem každú,ktorá prijme dieťa aj po 40tke,sama viem,že sa to dá v pohode,len treba ubrať zo svojej pohodlnosti,sebectva,bezdôvodného strachu.....

alexska
24. apr 2017

@janinah mnoooo a sme doma,kolko rodin s detmi 5plus slusne dokaze vyzit,klobuk dole jasne je vela viacdetnych rodin,ktore sa perfektne staraju a ja ich obdivujem,ale ja skor vidim viacdetne socialne pripady,ktore len natahuju ruky vid 7me neba reflexy atd..standardne deti ako maku a nemam kde zit,a stat sa jeezisku nevie postarat..a v casoch nasich starych mam bolo bezne mat aj 10 deti,vela veci si dipestovali dochovali,bola ina doba,vzdy sa uzivili,to sa ani neda porovnat ta doba..uznaj predstav si mat teraz 12 deti,preco ich nemas.

janinah
24. apr 2017

@alexska poznám dosť viacdetných rodín,ktoré sa vedia uživiť a žijú slušne,veľa si dopestujú sami,nie sú nároční na oblečenie,dovolenky,ale nie sú chudobní....tých,čo ty spomínaš poznám len z tv,ak nemyslím počerných spoluobčanov....a prečo ja nemám 12 detí? no,pre viacero dôvodov počnúc tým,že toho pravého som stretla relat. neskoro a potom z ďalších dôvodov,o ktorých tu nebudem písať....mám deti tri a presne ako píšem,toľko mi bolo nadelené a v živote som nezjedla jedinú hak tabletku...a že iná doba? doba je presne taká akú si urobia ľudia v nej žijúci...my sme stavili na kariery,pohodlný život.presne plánované potomstvo..a odsudzujeme ženy rodiace po 40tke....a či je toto dobré? posúdia tí po nás....

alexska
24. apr 2017

@janinah tak ja som pisala po 45 vedome planovanie,nie ye sa postastilo,v tom je obrovsky rozdiel,plus mozno aj ja po tej 40tke budem mat dalsie)))a co sa tyka HAK zdielam tvoj nazor,a sice ako mlada hlupa som ju veselo uzivala ale od planovania teraz uz 8r syna som ju do ust nedala a snazim sa porozumiet svojmu telu,a zatial sa uspesne dar)))a aj ked uz dalsie neplanujeme samozrejme ak sa naaahodou pritrafi budeme radi,ja poznam aj viacdetne suprove pohodove rodinky ale aj sockz co natahuju ruky ,v zivote neprerobili ziju na sockach

nadineqq
24. apr 2017

pre mna nepochopitelne, co sa to tu riesi..vsak je uplne jedno, ci ma matka 20 al. 40..istotu dozitia sa zajtrajska nema nikto z nas..denne umieraju rodicia mladi, rodicia starsi, deti mladsich i starsich...prijat dieta s laskou, starat sa on s laskou, to je vsetko, co ono potrebuje
este by ma zaujimalo, co by povedalo toto dieta starsich rodicov dnes v dospelosti na to, ze tu moze na tomto svete byt...lebo ak sa matke narodilo v 40 tke, tak to tak malo byt, a skor by tu nebolo, lebo tu boli jeho surodenci, alebo jeho matka nemala partnera, alebo alebo.. tak to jednoducho je
a hanbit sa za rodicov len preto, ze su " stari",to som este nepocula..teda nie u zreleho dospeleho cloveka..
co ma byt, to bude, nezavisle na tom, ako si to naplanujeme, staci rolovat MK a kazdy sudny clovek vie, ze mladost nie je zarukou toho, ze moje dieta bude mat babky a dedkov, ze mu pojdem na stuzkovu, ze budem zdravy atd.
nech ma kazdy dieta vtedy, ked je schopny milovat ho tak, ako si to zasluzi..ci uz ma 20, 30 al. 40

rawmamka
25. apr 2017

@alexska Počet detí nie je tým rozhodujúcim kritériom pre skutočnosť, či niekto bude žiť na soc.dávkach alebo nie...... je veľa prípadov, kde rodiny s jedným, dvoma, troma deťmi žijú veľmi úboho a veľa rodín (choď sa pozrieť na Oravu, Kysuce,...), kde je ešte aj dnes štandard 4-5 detí a žijú pekný život, nič im nechýba, najmä nie láska a rodinná súdržnosť.
Takéto generalizovanie má veľmi veľmi ďaleko od pravdy.

ivushqa
25. apr 2017

@nadineqq ❤👍❤

modraopica
26. apr 2017

Ja mám 43 rokov a som tehotná..plánovane ❤

kakatulik
26. apr 2017

@modraopica gratulka. Paradicka!😀

libawet
26. apr 2017

@janinah @vydrnik nikomu to predsa neberiem, každý nech má, čo chce - kto chce kam, pomôžme mu tam 🙂, ja mám len opačný názor a ten, ak dovolíte, mať môžem, či sa vám to páči alebo nie.

vydrnik
26. apr 2017

@libawet ja som nenapisala,ze sa mi nepaci niekoho nazor,alebo ten Vas,len som pisala zo skusenosti,a poznam aj mlade zeny ktore nechapu preco ony nemozu otehotnet a starsie sa dari bez problemou,ale nie vzdy musi byt problem v zene,

vydrnik
26. apr 2017

@modraopica gratulka,a prajem bezproblemove tehu