icon

Ako sa rozhodnúť pri neplánovanom tehotenstve?

veneska6511
22. jan 2025

Pekný deň , chcem sa vás opýtať mám problém otehotnela som samozrejme neplánovane, a terás neviem čo ako ďalej pretože mám problém stým že mám doma 8 mesačné dieťa , som na neho sama podpora u rodičov nepomaju keď prídu na návštevu samozrejme prídu na cca na 15 min a idú preč ...priateľ mi pomáha keď príde s práce domov .. ale inak som s malim celé dni sama a terás neviem , či to druhé dieťa ktoré čakám dať preč pretože viem že to sama nezvládnem 🙁 a na druhej strane sa bojím , nechcem mu brať život papiere okolo interrupcie mám .. a terás ďalekej neviem či mám podstúpiť ten zákrok alebo nie ... Neviem ako ďalej rodina polovica z nich mi hovorí aby som si dala preč čo sa týka mojej mami a zas druhá že to nemám spraviť ako ďalej? Partner je pre každé rozhodnutie ako sa mám rozhodnúť?

really8
22. jan 2025

@veneska6511 kto a ako tu na teba bezdovodne utoci?

jaond19
22. jan 2025

@veneska6511 nie si v situacii ze by bolo riesenim ist na potrat. To je uplne nudzove bezvychodiskové riesenie.
A co nezvladnes? 2 deti kratko po sebe volí dobrovolne vela ludí. Dokonca este skor. Si mlada, aj ked unavená, aj s jednym budes dlho v "jednom kole".Mat dve deti po sebe ma vyhody aj nevyhody ako akykolvek iny vekovy rozdiel.
Jedine co by som na tvojom mieste uz teraz vsak naplanovala, je sex az po zavedení telieska po sestonedelí alebo inu vhodnu antikoncepciu a taktiez zvážila ci budem zit s frajerom, alebo uz s manzelom.

kiki68
22. jan 2025

Dieta by som si nechala a v okoli hladala podporujucich ludi, napr taku nahradnu babicku, je kopec ludi, co by radi vnucata a nemaju, pripadne su 600km od nich a vidia ich raz za pol roka. Proste vzdy sa to da najst. Zacni sa viac mamickovat s inymi okolo. Mne toto velmi pomohlo.

bystrozraky
Autor odpoveď zmazal
bystrozraky
22. jan 2025

@veneska6511 Hlavne to sprav tak, ako to cítiš, a nenechaj sa ovplyvniť. Ale aj tak ti napíšem svoj názor: Máš len dve možnosti – jedna je mať ďalšie krásne dieťa a možno pár rokov bude "ťažších", ale to určite zvládneš. Máš tiež celé tehotenstvo, aby si sa mohla rozhodnúť a pri najhoršom ho dať na adopciu. Ja viem, dať dieťa na adopciu znie zle, ale ako potom znie tá posledná možnosť? Ešte som nepočul, že by niekto u nás umrel od hladu, tak by som sa nejako moc nestresoval, že to nezvládnete. Prajem slnko v srdci 🙂

abbey1
22. jan 2025

@veneska6511 Dajme tomu, teraz pôjdeš na potrat. Potom sa za darí ďalšie dieťa, pôjdeš zasa?
Veď skúste ľudia už rozmýšľať trochu vopred. Doštudujem, zamestnám sa, partnera vyberiem zodpovedne, vydám sa, dieťa. Keď nechcem daksue dieťa, chránim sa. Interupcia je krajné riešenie. A čo ďalej v živote?

domka222
22. jan 2025

Ja neviem,pýtať sa ohľadom takého rozhodnutia na fóre. Vieš, rozhodnutie je len a len na tebe. Žiadna žena, čo ti tu napíše, aby si si nechala dieťa ti s ním reálne nepomôže, nepostráži. Sama musíš zvážiť, či to zvládneš. A taktiež by som brala do úvahy, či si v budúcnosti ešte ďalšie dieťa chcela,alebo nie.

sisska96
22. jan 2025

Tak ak priateľ suhlasí tak nechajte dieta. A po narodení si vybavte lepšiu formu antikoncepcie, či už sterilizáciu alebo vasektomiu a nebudete potom stresovať že príde tretie

nika898
22. jan 2025

@veneska6511 keď máš teraz výčitky pri predstave že by sa dala dieťa preč tak si realita bude milión krát horšia. Budeš si to vyčítať cely život, kvôli tvojim výčitkám bude trpieť aj tvoje už narodené dieťa lebo to bude z teba cítiť a keď bude od teba pýtať súrodenca tak sa začneš opäť trápiť a zasiahne to aj tvoj vzťah s partnerom. Druhé dieťa sa ti narodí keď bude mat prvé rok aj pól, bude sa vedieť už zahrať aj samé. Ja som vždy chcela mat deťmi maly vekovy rozdiel a tiež som bola na všetko sama (aj na večerné kupanie a uspavanie). Moja rada nebuď sebecka a dopraj už tomu malému život, ono sa samé zrodiť nechcelo. Dve deti nie sú vôbec žiadny problém na zvládnutie.

klotildabazarik
22. jan 2025

@veneska6511 v tvojom pripade jednoznacne potrat, pripadne porod a nechaj v hniezde

kitycat
22. jan 2025

@veneska6511 ale ty nie si sama na dieta!
Mas pracujuceho frajera, ten ked dojde domov tak kefkujete ako zajace, s prepacenim. Tak sa zamysli nad tym co pises.

Keby si bola sama tak ta asi nikto neoplodni.

Moj nazor nevyslovim nahlas, ale povedala by som ze pre teba volba B..

ki__
22. jan 2025

Niektoré komentáre sú tu akože ozaj nechutné. Kefujete? Ozaj?? 🥲🫣

@veneska6511 Píšeš sem, lebo sa nevieš rozhodnúť. Chápem, je to náročná situácia. Ale ak si dieťa necháš, stále ho môžeš dať na adopciu. Ale z potratu už nie je cesty späť. Budeš si to vyčítať, veď už teraz si to vyčítaš.
Zvládneš to!!! 💪🏽

mamaaja82
22. jan 2025

@veneska6511 ty si zhrozena ,ze
@thereisabear ti napisala pravdu?A zo seba zhrozena nie si,ze mas vybavene papiere na potrat?Mne sa snad sniva.

hankab
22. jan 2025

@melanta nie, tu to naozaj nie je o tom, ze premysla nad potratom kvoli tomu, ze sa ma starat o 2 deti. Teda ano, ona to tak vidi. Nechcem sa fakt nikoho dotknut, ale ked si pozornejsie precitas vsetky jej prispevky, tak zistis, ze podla mna nie je zrela sa postarat o 2 tak male deti. A takych deti, ktorich rodicia nerozmyslali, alebo mavli rukou ze ich “nejako vychovaju” tu mame viac nez dost. Potom je z tych deti vsetko mozne, lebo mama je na prasky z toho, ze jedno este len zacalo chodit a druhe cerstvo narodene reve v postielke. Alebo s tymto nastavenim a neriesenim si skor od malinkateho malicka tie decka vyrastaju ako samorasti a nevedia sa zaradit. Nie vzdy je zachrana kazdeho nevinneho bezbranneho plodu donebavolajuca vyhra. Treba si aj zvazit racionalne ci na to mam a nielen finacne. Tu si 22 rocna baba spravi dieta ani nevie ako, pricom jedno male uz ma doma. Nasledne sa ludi ba koni pyta ci si ho ma nechat alebo ist na potrat. (Really??) a ked jej jedna mila baba tu poradi, nech sa viac zapaja otec, pyta sa kde je a preco sa viac necini, tak autorka jej napise, ze nemoze dat vypoved lebo by nevyzili 🤦🏽‍♀️ ale jasne, podme podporovat kazdy zivot bez rozdielu.
Sorry, musela som.

any_soj
22. jan 2025

@veneska6511 kde bývaš? Mesto, dedina...? Nemusíš byť vôbec celé dni sama. A ani to nie je dobré, nečudujem sa, že ti potom napádajú takéto úlety. Je potrebné vyjsť von, materské centrá, kaviareň s detským kútikom, kamoška, ...

alenka58
23. jan 2025

@abbey1 keby to poradie takto fungovalo bolo by oveľa viac spokojnejších, malo by sa to vyučovať na školách

vorkola
23. jan 2025

@veneska6511 Presne tak,ako ti pise zobaka,postabortivny syndron je peklo, cely zivot sa ti bude ozyvat s dusi ZABILA SOM ,ZABILA SOM Tam ti nepomoze ani 100 psychiatrov. ja som vychovala 4 deti, manzel nas casto opustal, nestara l sa o nas,teraz sme spo u, a za deti som vdacna Platil si len vyzivne. A napriek tomu, vsetky 4 skoncili VS., a su zdrave,od 4 deti som este aj doprace chodila,Teraz som ochorela,a aspon nemam
vycitky svedomia.keby ma len niekto nahovaral na potrat = vrazdu,tak by som sa zblaznila,,, zahod taketo myslienky.Ci si veriaca,alebo nie,ale podvedomie nepusti.Daj si povedat,,Nechod na potrat.

vorkola
23. jan 2025

@hankab Preco by dieta malo zaplatit zivotom,ze matka to, alebo hento, obleckopre diti skro zadara,ona zdrava,ved to je len druhe na ceste,nasi rodicia za byvaleho socializmu,bezne 3, 4, 5,ja som mala spoluziakov bezne pochadzajucich mnohopocetnych rodin, a na podvizivu,a na chlad nokto nezomrel..POTRAT JE VRAZDA NENARODENEHO Staci ???

vikiki29
23. jan 2025

@vorkola ty si chorá na hlavu…

earlgrey
23. jan 2025

V prvom rade nesexuj bez ochrany, ak nechceš ďalšie deti...nič nie je neplánované...každý súdny, inteligentný a normálný človek vie, že ak sexuje bez ochrany, je tam šanca otehotnenia a spoliehať sa na to, že partner to stíhne vytiahnúť von pred vyvrcholením je úplná ale úplná hlúposť.
Ja som už dlhé roky rozhodnutá, že ďalšie deti nechcem, síce nemám partnera, ale ak by som mala, nehrozí, že budem sexovať bez ochrany...a chlap by mohol aj plakať, že kondóm nechce, nechceš? nebudeš sexovať...
Ale ak by sa neviem akým zázrakom stalo, že by som otehotnela...vážne by to musel byť zázrak, tak aj napriek môjmu presvedčeniu, že deti nechcem, materstvo ma nenapĺňa, bola by som nešťastná, zhrozená a trápila by som sa...tak by som si dieťa nechala a zahŕnula ho láskou, ktorú v sebe mám...je to paradox, ale na úkor vlastného šťastia by som to dieťa vychovala s láskou...

V každom prípade je to len a len tvoja vec, čo urobíš. Mám kamarátku, ktorá nafingovala potrat, lebo jej muž by sa s ňou rozviedol, kebyže zistí, že bola na potrat, doteraz o tom nevie a to už prešlo veľa rokov...a tá žena si to dodnes vyčíta...zožiera ju to každým dňom...

hankab
23. jan 2025

@vorkola pretoze nezijeme v 10.storoci kedy ludia nevedeli, co je to antikoncepcia a rodili deti jedno za druhym bez ohladu na to ci ich vedeli nakrmit a vychovat. Lebo v 21.storoci na zaklade nejakeho posuvania sa spolocnosti dopredu by ludia mali pouzivat ROZUM a nie len pohlavne organy a nemysliet na dosledky.

sense
23. jan 2025

@veneska6511 nečítam všetky komentáre ale rozhodnúť sa musíš len ty , pretože s následkom rozhodnutia budeš žiť ty, nikto iný ani tvoj partner, ani tvoja rodina ani ženy na MK.

tilonka
23. jan 2025

dobre zivotne podmienky a clovek zvazuje interupciou ukoncit zivot nenarodeneho dietata... kam sa to ludstvo dostalo ... zivot ma mensiu hodnotu nez pohodlie ... este ze nie pre kazdeho ...

abbey1
23. jan 2025

@vikiki29 Chorí na hlavu sú ľudia, ktorí potrat berú ako ľahké a bezproblémové riešenie problému, ktory oni dopredu 'neoredpokladali' a predsa si nebudú komplikovať život, keď si ho môžu uľahčiť.

brkodlak420
Odpoveď bola odstránená
darinkaninka
23. jan 2025

@brkodlak420 Nemám slov. Ide o život človiečika a ty by si si hodila mincou???

brkodlak420
Odpoveď bola odstránená
darinkaninka
23. jan 2025

@brkodlak420 V profile máš uvedené, že si v 30. týždni tehotenstva. Aj o tvoje dieťa ste si hádzali mincou?

brkodlak420
Odpoveď bola odstránená
darinkaninka
23. jan 2025

To nič nemení na tom, že tvoj postoj k životu človeka je extrémne cynický.