icon

Mám 19 rokov, študujem a som tehotná

lucinda19
18. feb 2012

Som prvorodicka a mám iba 19 rokov este stále chodím do skoly a do skušky ma delia 4 mesiace kedze som uz v 4 mesiaci neviem co mam robit zo skolou a vseobcne mam zmiesane pocity co bude dalej...Mohli by si mi poradit ? ako sa mam zo vsetkym vysporiadat? Na potrat som nesla kedze som to nepovazovala za spravne na dieta sa velmi tesim ale ani sama neviem ako to zvladnem celi porod a vsetko okolo toho... 😒 😒 😒

lucinda19
autor
18. feb 2012

@mia258 Aj ja to tak vidím..🙂 že nejake ma hned napadne...

ivanka85
18. feb 2012

@lucinda19
nejako mi to preskocilo

petkave
18. feb 2012

@lucinda19 všetko je tak, ako má byť a basta. Strach a stres ti absolútne nepomôžu. A ako písali kočky, máš sa o koho oprieť, tak je to fajn a bude to fajn 😵

lucinda19
autor
18. feb 2012

@ivanka85 ze chodim ku Tomašovičovi neviem či ho poznaš....

marcelaaaa
18. feb 2012

ahoj dobre si sa rozhodla ze nepojdes na potrat, aj ked mas pred sebou skolu ale mas za to iste partner a rodicov, ktory ta podporia. Ja mam sesternicu ktora otehotnela ked mala 17 a mala to tazsie lebo to mala len taky ulet. Nezila s tym chlanom, zostatnicovala a rodicia jej velmi pomohly a pomahaju jej dodnes. A na to ako budu na teba pozerat ucitelia by som sa nad tym nezamyslala, ber to tak ze budes mlada mamina a to ma svoje vyhody. Inak ja budem mat tiez statnice tesne pred porodom a este budem tam mat ludi v komisi co niekdy pred tym som nevidela, co bude este horsejsie 😒 ale nerobim si z toho nejaku velku hlavu, zatial 😀

ivanka85
18. feb 2012

@lucinda na to som odpisala ze poznam

lucinda19
autor
18. feb 2012

@ivanka85 mne to neukazalo az teraz ten prispevok skace to..:D

lucinda19
autor
18. feb 2012

@marcelaaaa Tak to ona mala tazsie...ale hlavne ze to zvladla a ze ma zdrave dieta na inom nezalezí....Budem drzat palce na tie statnice aby ti vsetko vyslo...🙂

mia258
18. feb 2012

@lucinda19 vraj je to vtedy najlepšie, keď sa naňho pozrieš a hneď zistíš aké meno sa mu najlepšie hodí. Tak si možno nechám na výber viac a poprípade v poslednej chvíli zmením 😀

lola77
18. feb 2012

@lucinda19 Ahoj, ja som tiež z Lučenca a čakám bábo v júli ako aj ty 🙂 Podľa mňa sa nemusíš báť ničoho. Máš oporu v priateľovi a v rodičoch a to je veľmi dôležité. My máme aj skupinku JúL 2012, tak sa pridaj k nám. S babami sa tam vzájomne podporujeme, čo je super 🙂 Ver, že aj ja som mala na začiatku zmiešané pocity, či to zvládnem, hoci bábo sme plánovali, ale teraz viem, že to určite zvládnem a vďaka bábu začne pre mňa a priateľa nádherná, nová životná etapa.

tea333
18. feb 2012

@lucinda19 ahoj, ja som prve babo rodila po druhom rocnicku na vyske, mala som 21. Teraz dorabam treti rocnik a v lete cakame druhe. Skola a dieta sa da pekne zvladnut. Ja mam napriklad individualny studijny plan. ak mas pomoc od rodicov, starych rodicov, alebo priatela ci jeho rodiny, neboj sa 😉
Po maturite si mozes dat rok volno, venovat sa babatku a pripravovat sa na prijimacky na vysku, ak na nejaku chces ist.
Maturity predsa stihas s bruskom, a budu k tebe zhovievavi 😉
Tiez som mlada mamicka, rozhodla som sa tak a vobec by som nemenila.

lucinda19
autor
18. feb 2012

@mia258 Mozno ze aj ja tak urobim a do vybavicky co vsetko patrí? a kedy ju kupovat?

lucinda19
autor
18. feb 2012

@lola77 JééJ Lučenčanka a možem sa spytat ku ktoremu doktorovi chodíš? a ako je to stym cvicenim? to kedy treba chodit...a ci je to povinne...

lenka0283
18. feb 2012

velmi sa mi paci ze mas 19 babatko si si nechala 🙂 a zaujimas sa co vsetko pre babatko treba..niektore baby v tvojom veku bud idu na potrat alebo si ho nechaju ale uplne na babatko kaslu 😒

lucinda19
autor
18. feb 2012

@lenka0283 ja som o potrate ani nerozmyslala ked to uz prislo musim sa stym vyrovnat a v provom rade vychovat... 🙂

marcelaaaa
18. feb 2012

veru mas pravdu ze to mala tazsie...dakujem a spolocne si budeme drzat palce obi dve 😉

mia258
18. feb 2012

@lucinda19 ja som pri prvej kupovala výbavičku až tak od šiesteho mesiaca. Teraz pri druhom začnem už skôr, možno po prvom trimestri. To záleží aj od toho, či si poverčivá alebo nie 😅
Do výbavy treba veľa vecí. V prvom rade oblečenie - body, pyžamká, čiapočky, ponožky, môžeš aj poštolky, môžeš aj nejaké prvé topánočky, fusak, teplé oblečenie, ...
Vlhčené obrúsky, cumlík, plienky, kozmetika. Vanička, osuška, kefa na česanie, nožničky, žinky na umývanie, vatové tyčinky, lieh na pupček, teplomer, fľaše, odsávačku možno budeš potrebovať ak budeš baliť na široko tak aj ortopedické nohavičky, možno aj sterilizátor na fľaše, ohrievač, ...
Postieľku, kvalitný matrac, zavinovačka, ja som mala aj monitor dychu alebo aspoň vysielačky.
A potom samozrejme kočík, fusak, autosedačka a nejaké hračky 😵

lola77
18. feb 2012

@lucinda19 Ja chodím ku Križovi 🙂 Takže rovnako ako ty do Zlatej uličky 🙂 Ja na cvičenia chodím od 16tt, každú stredu o 17h. Nie je to povinné, len ak budúca mamička chce, ale podľa mňa je to super lebo si zacvičíme, učíme sa správne dýchať a rozprávame sa o pôrode a pripravujeme sa naň.

lucinda19
autor
18. feb 2012

Fuhaaa...tak sestra ma dvojicky tak polku veci mi posle domov a ostatok budem kupovat...:D a tiez od toho 6-7 mesiaca budem uz kupovat veci...aby som toho potom nemala vela..🙂 ale dost je toho ako citam.:D

lucinda19
autor
18. feb 2012

@lola77 aha tak chapem... tak tie cvicenia naozaj mozu byt dobré...🙂 ale aj Križo je dobrí doktor minule ma on zobral fakt milí...

bianca
18. feb 2012

@lucinda19 v prvom rade gratulujem mamina.Nie je dolezite ci planovane,neplanovane ale v prvom rade ze bude milovane.Rozhodla si sa spavne a podla toho co citam budes velmi dobrou matkou a aj kamaratkou pre svoje dieta.Este par rokov dozadu sa na mlade tehotne dievca nikto nepozeral ako na mimozemstana kedze to bola uplne normalna vec a vlastne 23 bezdetna bola divna a zaskatulkovana.Teraz je vsetko inak a kazdy tuzi len po studiu,kariere a rodinu odklada na druhu,tretiu a neviem este aku kolaj.Drzim palce tebe a aj mimisku nech tehotenstvo lahucko zvladnete a nech ste hlavne obaja zdravi.Vsetko ine je nepodstatne.Drz sa

mia258
18. feb 2012

@lucinda19 ak máš po kom dostať veci, tak to máš ešte lepšie, na tom ušetríš dosť veľa peňazí. A v bazárikoch je veľa nového oblečenia, deti to aj tak nestihnú vynosiť, niekedy je aj zbytočné kupovať veľa nového. Pozri aj tu na MK, veľa mamičiek predáva veci po drobcoch za dobrú cenu 😉

lola77
18. feb 2012

@lucinda19 a chceš chodiť na cvičenia? Vždy sú v skupinke tak 3-4 baby. Ona cvičí myslím od 12h. Ja som sa dala na 17h a cvičenie trvá hodinu. My sme teraz 3 baby lebo jedna od nás porodila cez víkend 🙂 áno, je to dobrý lekár. A kam chodíš na SŠ?

lucinda19
autor
18. feb 2012

@bianca Dakujem..🙂 presne ako pises teraz je ina doba a ludia sa nateba uplne inač pozeraju ked vidia mladu babu s bruskom..este raz dakujem a ty sa drz... 😎

lucinda19
autor
18. feb 2012

@mia258 uz som kukala tento bazar a same dobre veci takze istotne ak nie teraz ale po porode nebudem vsetko nove kupovat a za taký peniaz este ked to mozem mat lacnejsie..🙂

lucinda19
autor
18. feb 2012

@lola77 Tak ja som rozmyslala nad tym lebo už mi potvrdili viacej žien že cvičenia su dobre že mali lahchší porod... ja chodim za rampy kde je mliekaren no ked bola..:D

lola77
18. feb 2012

@lucinda19 Ak budeš chcieť, pošlem ti čísielko na tú pani čo nás učí. Je veľmi milá a ak máme aj nejaké otázky, obavy tak ona nám vždy všetko vysvetlí. Fakt si tam prejdeme všetkým, sú aj nejaké prednášky o dojčení. A inak mamičky, čo sem chodili vravia, že mali ľahší pôrod. Keď jej zavoláš, povie ti kedy má voľné termíny a ty si vyberieš, ale môžeš aj o 17h aspoň sa stretneme 🙂 Uvidíš, či sa ti bude na cvičení páčiť a až potom platíš. Ja som tam bola 4x a až potom som to zaplatila. A na aký odbor? 🙂

lucinda19
autor
18. feb 2012

@lola77 tak mi mozes poslat cislo... noo ja by som si tiez musela vybrat o 17h.. lebo ako mam prax tak prax mi niekedy trva aj do pol 5 tak aby som stihala..🙂 a mozem sa spytat na sumu?? kolko to stoji?

magic08
18. feb 2012

@lucinda19 chapem tvoje obavy, kazda z nas ich ma, ked caka prve dieta, no isto to zvladnes. skusky stihnes urobit este pred porodom a potom ti zo vsetkym pomozu blizky ak to budes potrebovat, len sa neboj o pomoc poziadat. urcite to neznamena ze si zla matka, prave naopak. drzim palce, nech skusky zvladnes v pohode a krasne tehulkovanie zelam 🙂

lola77
18. feb 2012

@lucinda19 čísielko ti pošlem do IP. Cvičí sa na Hlavnej ulici, vedľa VUB banky čo je tá lekáreň. V tej budove sú aj lekári a tam máme takú mini miestnosť na cvičenie. Platí sa 35,-Eur...ale je to lacnejšie cvičenie ako v nemocnici...tam tuším platíš za jednu hodinku vyše 2,-Eur a tu ťa to vyjde na 1,20 Eur... Určite postíhaš. Vezmeš si tepláčiky, tričko a hrubšie ponožtičky. Ja nosím staré legínky a už sa tam neprezliekam 🙂