Mám čerstvých 18 rokov a som tehotná
Dobrý deň to ako mam zbabraný život ako som nezodpovedná prosím mi nepíšte viem o tom sama idem si pre radu fakt ju teraz potrebujem nemám nikoho skym by som sa o tom rozprávala ... mala som pred mesiacom čerstvých 18... priateľa mam 2 roky je posledný rok na škole maturuje práve sme zistili že som tehotná priateľ chce ukončiť školu ísť robiť a chce ísť niekam do bytu ale ja neviem na jednej strane to dieťatko chcem a moc na druhej chcem interupciu bojím sa reakcie rodičov sú prísny bojím sa že stratím mamu týmto že sa vo mne sklame s nebude ma chcieť vidieť .. rada by som si to nechala a keď toto píšem plačem nakoľko viem že by som ho zabila ale neviem čo ďalej priateľ povedal že si ma chce zobrať kým by som bola tehotná ale veď mam takto zbabrat život nemu ? Je dobrý v škole ma vyznamenia viem že to niekam dotiahne ale takto nie .. nevieme čo robiť vôbec prosím buďte dobre poraďte čo by bolo najlepšie 😢😢
Boze, kazda tu vyzdvihujete jej priatela, aky je uzasne zodpovedny a pritom on sa do nej 2x vystriekal, aj ked vedel ze neberie antikoncepciu. Fakt zodpovedne!! Si precitajte tu diskusiu co je link vyssie.
Ďakujem všetkým za krásne správy za povzbudenie moc si to vážim je to od vás krásne ..🙏 každá tu máte pravdu aj v tom že sa dáme na krk rodičom je to pravda ja viem 😢práve o toto mi ide že nechcem zaťažovať našich nechcem im ublížiť mohli si teraz užívať chodiť po dovolenkách a nie sa starať o mna a dieťa 🙁 nechcem vidieť to sklamanie v ich očiach 😭 dieťa chcem a veľmi stále pozerám na tehotenské testy a plačem a nechcem srdce mi trhá to dať preč viem že by som sa zrútila psychicky keby idem na potrat len fakt som teraz ako v myšej nore a neviem nájsť cestu von 😞 nechcem aby kvôli mojej chybe že som bola blbá a nechránila sa aby mi zabili moje dieťa 😢 jedno viem ale určite že bolo splodené z lásky s chlapcom ktorý je úžasný ano sme mladý nemusí byt taký navždy ale zatiaľ proste je a je 2 roky 🙁 len ten strach to všetko sa vo mne tak bije 😭
Zachovaj pokoj 🙂 a kontaktuj poradnu Alexis. http://www.alexisporadna.sk/
Pomahaju zenam a dievcatam ktore sa ocitli v podobnej situacii. Drz sa. A riad sa srdcom ❤️🍀
@belllinka to som ja nepísala tu diskusiu
Bábätko si nechaj... Je to Boží dar... Časom uvidíš aké to je požehnanie pre všetkých... Všetko nové v našom živote je pre nás desivé a nevieme ako to dopadne... Ale neboj, hlavu hore... Bude dobre 😊
Prečo by si sa mala hodiť rodičom na krk? Však u nich stále bývaš, živia ťa, lebo študuješ. To že tam bude aj tvoje dieťa určitú dobu bývať predsa neznamená že nemôžu chodiť po dovolenkách a užívať si..... Matkou budeš ty, tak sa o dieťa postaráš....
Je mi luto ze mas taketo trapenie.
Uvazovala si nad adopciou? Neviem ake su moznosti na Slovensku ale v Kanade je mozna napriklad "otvorena adopcia". Vtedy je dieta v opatere adoptivnych rodicov ale stale ostava v kontakte s bio matkou. Po porode ma bio matka 21 dni na rozmyslenie, ci si dieta chce nechat alebo naozaj dat na adopciu. Proste sa nemusis rozhodnut hned teraz ale mas na to dalsich 9 mesiacov + 21 dni. Ak by som ja bola v tvojej situacii a bola taka moznost otvorenej dopcie na Slovensku tak by som ju urcite volila. Uzavreta adopcia je uz dost komplikovana na psychiku bio matky lebo nebudes vediet ako tvoje dieta zije. Ale zase niekomu to vyhovuje.
Grafulujem k babatku ...vo svojom srdci si ho uz prijala a teraz staci presvedcit svoj rozum 🙂 si uvedomelejsia ako polovica MK , lebo to male nazyvas dietatom a uvedomujes si ze potrat je jeho zabitie. Drzte sa 🙏
....a tiezcti odporucam poradnu ALEXIS 🙂
Bola som kedysi dávno vo veľmi podobnej situácii ako si ty teraz. Čerstvých 18 rokov a "zadarilo" sa nám. Rozhodli sme sa si to dieťatko nechať a naplánovali celkom narýchlo svadbu. Bohužiaľ, mesiac pred svadbou som samovoľne potratila. Vzali sme sa ale aj tak, o pár rokov neskôr mali deti a už 22 rokov ideme životom spolu. Prajem ti veľa šťastia, nech už sa rozhodneš akokoľvek. Daj na svoju intuíciu.
@martina1201 a vybavu pre dieta, plienky, pripadne sunar si kupi mlada z vreckoveho, nie? Tam totiz pojdu tie prachy, za ktore mohli ist jej rodicia na dovolenku.
S rodicmi pokecaj, uvidis ako zareaguju. Mozno sa budu musiet obmedzit, ale ziskaju za to vnucatko. Kolki sa vnucatiek uz nedoziju alebo sa neda, lebo sa ich detom nedari otehotniet... Moja mamka mi vzdy zdoraznovala, nech neotehotniem mlada, ze si pokazim zivot a ked sa nam potom nedarilo otehotniet, asi by bola radsej, keby som dosla domov tehotna ako 18-rocna, len nech tie deti mozem mat. Mozno ta rodicia nepodporia, ale ked pri tebe stoji partner, zvladnete to. Ked sa chce, da sa, poznam aj take pary, co sa vzali, pracovali a mali deti pocas skoly a zvladli to, aj ked to bolo samozrejme tazsie.
Neboj sa, ze rodicom pokazis zivot. Oni sa z vnucata budu tesit viac nez z tych dovoleniek. Kamaratom otec, ked uz mali deti z domu a mohli si uzivat zivot, velmi vazne ochorel a radost z vnucata bolo prave to, co ho drzalo nad vodou. Priatel zacne pracovat, financne sa osamostatnite. Urcite nesprav nieco, co ta psychicky polozi. To babatko chces a vyzera, ze uz teraz ho lubis, tak si ho nechaj. Budes mu dobrou maminou 🙂 To zvladnete ✊
Dotiahnete to niekam neskor. Skola pocka. Da sa robit aj neskor. Uvidis dobre bude chod do toho daj si poradit od starsich 🙂
Pozerala som pár dokumentov o potrate a neurobím to dieťa si necháme nebude to ľahké viem že týmto mi končia veci na ktoré som bola zvyknutá ale každá mama by pre svoje dieťa urobila všetko a možno budem ešte šťastnejšia ako kedykoľvek predtým keď to samozrejme všetko dobre dopadne 😕 dúfam že bude bábätko v poriadku nakoľko mam ešte len dostať menzes a boli ma v podbrusku tak verím že to dopadne dobre
Len nezabudni, že je to tvoje dieťa a ty máš prevziať starostlivosť oň, nie tvoji rodičia. Takže škola a dieťa. Nie kamarátky a zábavy. Aby si sa potom nesťažovala, ako kedysi pred rokmi moja spolužiačka, ktorá otehotnela v maturitnom ročníku (s mladším, takže keď mal 18, šiel na 2 roky na ZVS a ona bola naozaj odkázaná na bývanie u rodičov), že jej mama "nedovoľuje" behať po diskotékach a ona je predsa "mladá a mama nemá čo žiadať, aby sedela doma". A takisto si musíte uvedomiť, že keď rodičia pomôžu (nakoniec, dieťa je radosť pre starkých), vy máte byť vďační im a nie naopak. Tak to totiž povedala kamarátkina dcéra, keď jej doslova vychovali dieťa až po školu a ona viedla život ako predtým. Vraj majú byť radi, že sa oň smú starať. Tak verím, že budete obaja rozumní a zodpovední, aj keď bábätko nie je vždy usmievavá bábika. Nech sa na to pripraví aj mladý, aby nezdrhol po prvých prebdených nociach. Držím vám i vašim rodičom palce, aby ste to ustáli a mohli sa nakoniec tešiť z vnúčaťa i vás.
@belllinka mladá má 18 rokov dostane kocikove čo je 800 eur, dá sa nakúpiť aj spod ruky takže ta vybava nemusí stáť viac ako je kocikove. Pôrod by mal byť okolo mája, to znamená že koncom júna začiatkom júla by kocikove mala už mať na účte. Tak isto bude po pôrode mať aj materskú. To tiež môže dať rodičom. Nehovoriac o tom, že budú na to dvaja a nie sama. Jej priateľ môže mať brigádu a zarobiť na výbavu tiež.
@martina1201 Bude mať materskú aj keď je ešte študentka?
@acrobaleno a prečo by nemala mať? Nárok na rodičák ma osoba ktorá sa stará o dieťa. Úprimne nedá mi keď tu čítam tie komentáre ako si kúpi výbavu z vreckového. A to si nevie popri štúdiu privyrobiť nejakou brigádou? Všetko sa dá keď sa chce. Preboha je dospela.
Píšem z vlastnej skúsenosti mimochodom ...
@kristina0909 Ja sa to pýtam seriózne, mne je celkom jedno odkiaľ bude brať peniaze a kto sa postará, je to jej život. Len sa pýtam, že či študentka strednej školy má nárok na materskú.
@acrobaleno ano má. Ja to píšem skrz všetkých tých komentárov pretože sú fakt mimo . To , že sa mladá žena stane matkou neznamená že ju budú mať rodičia na krku. A priateľ ak je šikovný vie sa dobre zamestnať aj bez VŠ.
Poradňa ALEXIS
@acrobaleno bude mať rodičovský,nie materskú
neboj sa zdover sa rodicom aj ty aj priatel asi budu v soku a mozno aj pofrflu pondavaju si ale bude to dobre
dieta nie je nestatastie a bremeno aj ked je neplanovane nestastie je tazka choroba a pod
dieta je dar
Neboj sa, bude to síce ťažké, ale zvládneš to. Budeš dostávať mesačne rodičovský príspevok + rodinné prídavky cca 45 €, príspevok 830 € dostaneš cca 6-8 týždňov po pôrode.
Môžem sa vás ešte spýtať jednu vec že kedy sa riešia take veci že kočík a veci pre bábätko ? Viem že je priiiiiliiis skoro ale len sa pýtam
Stačí v 7 - 8 mesiaci, niekto aj neskôr
Zbabrany zivot nemas! Si mlada, zivot mas pred sebou. Aj s dietatom si ho budes vediet vybudovat. Nebude to jednoduche, ale zvladnete to. Drzim palce.

Bude to tazke ale zvladnete to! A ty budes mat o par rokov super partacku/partaka 😊 uz ked je stvorene uz ho prec nedavaj zabojuj za neho budes jeho mama ❤