Mám čerstvých 18 rokov a som tehotná
Dobrý deň to ako mam zbabraný život ako som nezodpovedná prosím mi nepíšte viem o tom sama idem si pre radu fakt ju teraz potrebujem nemám nikoho skym by som sa o tom rozprávala ... mala som pred mesiacom čerstvých 18... priateľa mam 2 roky je posledný rok na škole maturuje práve sme zistili že som tehotná priateľ chce ukončiť školu ísť robiť a chce ísť niekam do bytu ale ja neviem na jednej strane to dieťatko chcem a moc na druhej chcem interupciu bojím sa reakcie rodičov sú prísny bojím sa že stratím mamu týmto že sa vo mne sklame s nebude ma chcieť vidieť .. rada by som si to nechala a keď toto píšem plačem nakoľko viem že by som ho zabila ale neviem čo ďalej priateľ povedal že si ma chce zobrať kým by som bola tehotná ale veď mam takto zbabrat život nemu ? Je dobrý v škole ma vyznamenia viem že to niekam dotiahne ale takto nie .. nevieme čo robiť vôbec prosím buďte dobre poraďte čo by bolo najlepšie 😢😢
Ahoj,neboj,to zvladnete.Nehovorim,ze to bude lahke ale to nemas istotu ani v 25,30 alebo neskor.To ,ze ste mlady a cakate babo neznamena ,ze s zivot konci,len bude iny ( budes prekvapena co vsetko sa da s babom robit)
Pre rodicov to bude sok,ale ked ta lubia,tak ta podporia.Len daj pozor aby neprebrali za vas zodpovednost .Rodicia budete vy-ty s priatelom,tak aj zodpovednost je na vas.
Prajem pekne a pokojne tehotenstvo.A tes sa na babätko -je to naozaj zazrak 😊
@acrobaleno bude mať minimálne rodičovský príspevok, má 18 rokov. Povinnú školskú dochádzku už ukončila a je dospelá, prečo by ju nemala. Hoci aj len zníženú čiže 270€.
Co.sa bojíš...moja mama mala jednu sobotu 18, druhu.sobotu sa vydávala a o 15 mesiacov som sa narodila ja. O tri roky sa narodil brat a o ďalšie 4 roky sestra. Pomáhali trochu jedni starí rodičia ale inak naši normálne pracovali mali dvojizbový byt, neskôr trojizbový, a úplne v pohode sme tam vyrástli a všetky tri deti vyštudovali VS. Teraz ma mama po 50tke a tri vnúčatá...ešte si ich stihne v pohode užiť.
Ja osobne by som radšej mala dieťa náhodou v 18 ako po 30tke sa snažiť a nejde to...
Šla by som na potrat. Naozaj. Tie kydy o tom, ake to bude vsetko krasne... atď. To su bludy. Nedoštudovana matka, nedostudovany otec, ktorí su rodičom na krku. Starí z toho budú na prášky aj mladí. Bez peňazí... mladi spolu pravdepodobne nevydržia a ďalšia slobodná matka na svete. Treba sa na celu záležitosť pozriet pragmaticky
Ja by som tiež na potrat nešla môže sa hocico stat a v budúcnosti už nebudeš môcť mať deti,budes to ľutovať ci skôr alebo neskôr... Keď sa stalo stalo sa už sa nedá nič robiť len preber zodpovednosť za svoju nezodpovednosť... Keby ja na mne najprv by som si v tvojom veku možno poplakala a potom by som sa začala tešiť na malinke ver mi ze keď sa narodí nebudeš toho ľutovať ❤️... Ty si nezkazis život s tým ze budeš mat dieťa, nehovorím ze to bude ľahké alebo ze sa nic nezmení zmení a všetko ale ak vám pomozu rodicia zvládnete to. Mňa keby niekto núti ísť na potrat ci už mama alebo priateľ poslala by som ich kade ľahšie moje dieťa nikto zabíjať nebude a bodka 🙏😏
@kristina0909 prepáč, ale mimo si ty, nárok na matersku dávku mať určite nebude, keďže nemá odpracované... Bude mať rodičovský príspevok.. A z toho teda seba a dieťa neuzivi
@acrobaleno nie, nemá...
Strach z toho co povedia rodičia, resp ich reakcia je len dočasná. Dieťa je navždy. Ja som rodila ako 28 ročná a teda nikdy som neverila že raz si poviem ze čím skôr to dieťa máš tým lepšie. Okej že si nebola pripravená, ale už je to fakt. Všetko date nemáš sa čoho báť. Normálna matka môže byť nahnevaná, ale nikdy nezavrhne svoje dieťa kvôli tomuto, naopak, pomôže ti ako sa len bude dat. Školu môžeš kľudne do študovať, ved kolko žien študuje pri dieťati. Všetko sa dá zorganizovať. My ženy dokážeme všetko. Fakt niekedy aj nemožné. Porozprávaj sa s rodičmi, maj nejaký plán, kde bývať, atď a užívaj si každý deň.
dieta je dar... dieta je zazrak.. su rozne typy ochran ak si mlada a sexujes treba davat pozor a rozmyslat ked to robis.. je tu vela zien ktore by dali hocico za to, keby boli tehotne a bali zdrave babatko.. ach deti.. a potom rozmyslaju nad kravinami.. daj radsej na adopciu ako zabit to nevinne babatko :(
@extempore Tu sa nepozerá na veci pragmaticky a ani realisticky, ale je to jej život a keď si myslí, že to dá....bude to mať veľmi ťažké (možno to nezvládne), ale to už tu diskutérky, ktoré tu hlásajú o ružových zajtraškoch, trápiť nebude. No aj tak držím palce.
@aiti skús prosím postupovať podľa tohoto návodu: https://www.modrykonik.sk/faq/chcem-nahlasit-nevhodny-komentar-alebo-celu-diskusiu-vo-fore-urazky-vulgarizmy-reklamu-spam/
Ahoj, vidím, že už si rozhodnutá, tak Ti chcem len dodať odvahu, že toto rozhodnutie určite neoľutuješ. Ja som o svoje prvé bábätko prišla, bolo vytúžené, vymodlené, ale, žiaľ, osud sa takto rozhodol. Následne som musela absolvovať kyretáž. A poviem Ti, že to obdobie pred zákrokom a po ňom bolo tak strašné, že by som ho nepriala ani najväčšiemu nepriateľovi. A teraz si predstav, že by si to absolvovala tiež, ale navyše s vedomím že si sa pre to rozhodla sama. Do konca života by Ťa prenasledovali myšlienky, či by to bol chlapček alebo dievčatko, ako by asi vyzeralo, aké by už bolo veľké. Nie som zarytý odporca interrupcie, pretože nik nemôže vedieť, v akej ťažkej životnej situácii sa daná žena ocitla a prečo urobila rozhodnutie, aké urobila. Každému sa ľahko súdi, keď nie je v koži osoby, ktorej sa to týka. Preto nesúdim, nekritizujem - žiadna z nás nemôže vedieť, ako by konala na jej mieste. Ale ak Ti Tvoje srdiečko hovorí, že to malinké chceš, tak počúvaj tento vnútorný hlas, lebo Ti hovorí, čo je správne. O to viac, že máš podporu v partnerovi. Keby sa on zdekoval, bolo by rozhodovanie ťažké, lebo by sa k Tvojim súčasným obavám pridal aj strach zo samoty, z nálepky slobodnej matky, z nedostatku financií... Takto ste na to dvaja. Rodičia asi v prvom momente zareagujú nahnevane, ale neboj, hnev ich veľmi rýchlo prejde a začnú nakupovať vecičky pre bábätko. Kedysi sa ženy bežne vydávali a mali deti v mladom veku, moja mama tiež čakala brata v 19-tich. Mám známych, ktorí sa o dieťatko pokúšali viac ako 15 rokov (potom sa stal zázrak). Boli by dali aj posledné, aby sa mohli stať rodičmi. Vás si to Vaše vybralo teraz, lebo sa Vás už nevie dočkať, ber to ako dar, požehnanie. Budeš MAMOU, čo môže byť viac? A určite to neber tak, že ničíš priateľovi život. Keď sa chce, všetko sa dá zvládnuť. Svokrovci mali v priebehu 5 rokov tri deti a svokor si v tom období popri práci spravil aj vysokú školu. Držím palce, nech máš bezproblémové tehotenstvo a zdravé bábätko, to je najdôležitejšie, všetko ostatné zvládnete!
ahoj milá autorka. Ja som čakala bábätko v 19 tich. Teraz mám 9 ročné dieťatko a poviem Ti, že som možno prišla vtedy o kariéru, ale tá ma vďaka mojej usilovnosti počkala a teraz som tam, kde som presne chcela byť.
A mám plnohodnotný život, s už dvoma väčšími deťmi, dávajú mi viac, než ktokoľvek iný. inšpirujú ma a učia. Je to neopísateľná láska. Ja ti ale nejdem dávať rozumy, konaj tak, ako len ty cítiš. nikto v tvojej situácií nie je a žiadna z ostatných Ti peniažky dávať nebude. síce tak malé bábo do istého veku toho tak veľa nepotrebuje, ale v časoch akých sme napríklad už teraz my (škola, oblečenie, rôzne iné záležitosti) je to finančne náročné. Lenže to je fakt až od tej školky školy.. Pouvažuj, tak ako to len ty cítiš, čo budeš Ďalej robiť. ALe máš pri sebe podľa všetkého fajn muža, to je veľké plus. a čo sa týka rodičov, si už dospelá. nemáš 15, kedysi rodili mladšie a nikdy nikto žiadnu dcéru za tehotenstvo nezabil 😀 ♥
@aiti presne tak, žiadna sa tu navzájom nepoznáme. Cieľom tohoto fóra, ak si to nepochopila, je pomôcť si, poradiť, povzbudiť, dať adekvátnu radu. To, prečo si tu ty, je na míle ďaleko od týchto zásad. Takže jediná, ktorá by sa mala buď zaradiť do týchto pravidiel a byť tu so slušným zámerom, iba ty. Si bez srdca, ak si bola schopná dať to video na diskusiu matke, ktorej umrelo dieťatko v brušku. To dosť hovorí samo za seba. asi ňou ani sama niesi, lebo normálna empatická žena toto nespraví. bodka
@aiti viem že si ho tam dala skôr, ale nikto ta o tieto prízemné "Rady"nežiada. Každá žena nech sa rozhodne robiť so svojim životom tak, ako uzná za vhodné. A dúfam, že už zmĺkneš ty, lebo nikto Ťa nežiada mi odpovedať. Vezmi si z toho, čo Ti hovorím to, čo len ty chceš. A prestaň tu pohlcovať koníka tvojou propagandou, o ktorú žiadna normálna osoba nestojí.
Ja som tiež otehotnela tesne pred 18tkou, neplánovane samozrejme,bol to šok a veľký pre všetkých, bábo som si nechala a posledný rok školy som dokončila a úspešne zmaturovala 🙂 spätne sa na to pozerám, že nič lepšie sa mi stať nemohlo, naučilo ma to veľa. Máš oporu v priateľovi to je hlavne, ja som po roku ostala s malou sama ale zvládli sme to, takže to určite zvládneš aj ty 😊 budeš skvelá mamina a bábo je dar 🙏🏻♥️ Držím palce 😊
@aiti ja si na tebe nič nevylievam, proste prijmi fakt, že tvoje slová sú pre toto fórum zbytočné, nijak nie sú užitočné, ubližuješ zbytočne nevinným ľuďom a voči takým aká si ty svoj postoj nebudem meniť. ak Ťa mám nechať na pokoji, prestaň mi odpisovať, vezmi si z toho to najlepšie a začni sa správať slušne bez terorov. nikomu nevnucuj tvoje názory, ktoré nemajú osoh.
@aiti
@banderaska29
Večer si to cele prečítam a ak bude niečo nevhidne zmažem. Zatiaľ by som poprosila o ukončenie urazania medzi vami, nikam to nevedie. Ďakujem za pochopenie.

spolu to iste date, budete mat krasne zdrave babatko !!! bude to vyzva ale preco nie? Tvoj partner je tak isto za to babatko zodpovedni ako ty ... iste zvladnete aj skolu aj vsetko len to bude dlhsie trvat ... treba vidiet riesenia ako na to ... stat sa mamou je velmi velka zmena, ale treba to brat zodpovedne, ked uz je babatko na ceste, nie ho zabijat ... ak si zdrava a vsetko je v poriadku ... drzim palce !!!