Výsledky vyhľadávania pre slovo “#recepty”
#recepty #vegetarianskerecepty Brokolicove fašírky 🙂
Vacsie navstevy (nad 15ludi) riesim rada stolovanim formou svedskych stolov. K tomu mi sluzia najma recepty na chutne natierky, ktorymi mozno bud plnit jednohubky, ci kosicky alebo pouzit na oblozene chlebicky. Overene mam najma sunkovu penu, penu z lososa, vajickovu kremovitu a mexicku natierku. Tieto natierky maju vzdy uspech. #recepty na natierky mozno najst tu- https://recepis.sk/2020/01/17/luxusne-natierky-...
#pecenie aj pre zaciatocnicky.
#vianoce #recepty vsetky vianočné recepty v skupinke, si vitana❤stastne, sladke pecenie
https://www.modrykonik.sk/group/8057/?query=%23...
Nedeľa je ten správny deň na slivkový koláč s posýpkou. 😋😍
Koláč som robila z domácich vajíčok, sliviek a ako inak aj medu. 🥚🍒🍯Konečný výsledok je naozaj veľmi chutný, takže mi neostáva nič iné iba vám ho odporúčiť 😜👌
.
Na cesto budeme potrebovať:🍯
2 vajcia, 120g maslo, 100g med (ale pokojne dajte aj viac mne sa cesto zdalo málo sladké…. ak ale nie ste zvyknutý sladiť tak to bude akurát) med môžete nahradiť aj cukrom, prípadne iným sladidlom, ktoré máte doma, 2dcl mlieko, 400g polohrubá múka, citrónová kôra, štipka soli, 1 vanilkový cukor a 1 prášok do pečiva.
.
Na posýpku budeme potrebovať:🍯
100g masla, a rovnaké množstvo cukru a hrubej múky, spolu zmiešame a vytvarujeme do tuhšej posýpkovej hmoty.
.
A ako zlatý klinec - slivky! 😊🙏🏻🍯
.
Postup: 🍯
roztopené maslo vyšľaháme s vajciami a medom, prileje mlieko a nakoniec vsypeme všetky suché suroviny a vymiešame tuhé cesto. Husté cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a na vrch poukladáme vykôstkované slivky (podľa sezóny aj čerešne, čučoriedky...atď) a nakoniec posypeme mrveničkou 😊
Dobrú chuť 😜

Je vám zima? Skúste Low Carb potraviny, ktoré vás krásne zahrejú
V chladných zimných mesiacoch náš organizmus prirodzene stagnuje. Spomaľuje sa metabolizmus, máme menej energie, cítime sa unavení a nechce sa nám moc hýbať. Telo sa menej prekrvuje, preto je nám väčšia zima a túžime tak po zahriatí. Najradšej by sme si zaliezli do perín a nevyliezli skôr ako na jar. Na to, aby sa telo zohrialo, potrebujeme veľa energie. A my ho môžeme podporiť správne zostaveným jedálnym lístkom, v ktorom nebudú chýbať „zahrievacie“ potraviny. Tie telu v boji s chladom hravo pomôžu, dodajú mu energiu, podporia obranyschopnosť a navyše dokážu až o 15 % zrýchliť metabolizmus. Zrýchli sa tým aj spaľovanie a tuky budú krásne miznúť.
Prepnite svoj vnútorný termostat na zahrievanie
Určite ste už o potravinách, ktoré nás zahrievajú, alebo, naopak, ochladzujú, niekedy počuli. So schopnosťou potravín vyvolávať po ich zjedení pocity tepla alebo chladu v tele už niekoľko tisíc rokov pracujú staré východné civilizácie, dopodrobna sa nimi zaoberá tradičná čínska medicína a ajurvéda. Po informácie však nemusíme chodiť zase tak ďaleko, aj naši predkovia vnímali vplyv potravín na telo a jeho zdravie počas rôznych ročných období a svojimi poznatkami sa aj riadili.
Jedlo samotné má pre organizmus zahrievací efekt. Pri trávení potravy totiž vyvíjame energiu, ktorá produkuje v tele teplo. Preto je v chladných mesiacoch potrebné pravidelne jesť a hlavne nehladovať. Niektoré potraviny vyžadujú na svoje spracovanie viac energie, majú takzvaný termogénny efekt. A práve zahrievacie čiže termogénne potraviny majú vplyv nielen na zvýšenie tepla v organizme, ale aj na množstvo spálených kalórií. Čo by teda nemalo v našej zimnej strave chýbať?
Zahrejte sa proteínmi
Najúčinnejší termogénny efekt majú potraviny s vysokým obsahom bielkovín ( https://www.ketodiet.sk/eshop/ ) . Telo má s ich spaľovaním najviac práce a pri ich trávení nám vnútri pekne zakúri. Podľa výskumov majú potraviny bohaté na bielkoviny oveľa väčší zahrievací efekt než jedlo s vysokým obsahom sacharidov alebo s vysokým obsahom tuku. A tak siahnite radšej po tých nízkosacharidových.

Ako na pohodový Štedrý deň bez zbytočných kalórií
Ešte než zasadnete k štedrovečernej večeri, čaká vás deň plný rozprávok, radostí, ale tiež množstvo nezdravých lákadiel. Ako sa diétnym prechmatom vyhnúť a užiť si pohodové Vianoce bez pocitu „ťažkého brucha“? Skúste to napríklad s vianočným harmonogramom, ktorý pre vás pripravila Nikola z KetoDiet, a naozaj ľahučkým sviatočným menu.
Štedrý deň krok za krokom
Aby ste si užili Vianoce bez stresu, berte všetko s nadhľadom. Nezáleží predsa na tom, že ste nestihli utrieť prach zo všetkých poličiek, umyť okná a napiecť 20 druhov koláčov. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy sami dobre naladili. Pri tom vám môže dosť dobre pomôcť aj trochu plánovania. Ak máte plány v obľube, zasadnite deň vopred s rodinou k spoločnej večeri a dajte hlavy dokopy. Ako by mali tohtoročné Vianoce prebiehať a kto si čo zoberie na starosť?
Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný vianočný časový harmonogram. Môžete sa napríklad inšpirovať tým naším. Ku každému riadku sa navyše hodí dopísať meno člena rodiny, ktorý bude „kapitánom“ danej aktivity. Aj svoj rozvrh však berte len ako návod, aby ste sa nedostali pod tlak v prípade nezdaru, alebo si do neho pre istotu presné časy nepíšte vôbec a bavte sa.
Vianočný harmonogram
Dopoludnia

Sezónny jedálny lístok II: Diétne letné grilovanie
K teplým letným večerom neodmysliteľne patrí grilovanie. Jedni sa ho nemôžu dočkať, iných zožiera obava z kilogramov navyše. Ako si grilovačku užiť, aj keď práve teraz diétujete alebo len holdujete zdravému životnému štýlu? Vyskúšajte naše skvelé diétne recepty, s ktorými vašej štíhlej línii žiadna ujma nehrozí.
Jednoduché recepty sme postavili na dostupných a hlavne sezónnych potravinách. Dôvody, prečo si v obchodoch a na trhoch vyberať potraviny podľa aktuálnej sezóny, sme si vymenovali už v minulom článku, podľa ktorého ste si mohli pripraviť hneď tri druhy jarných nátierok - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalnicek-i-jarne-natierky/ . Ako sa však hovorí, opakovanie je „matkou múdrosti“. Sezónne potraviny sú teda kvalitnejšie, zaručene čerstvé, plné chuti, vitamínov a minerálnych látok. Navyše ich nákupom podporíte miestnych farmárov a ešte ušetríte.
Podľa sezóny si vyberajte hlavne základ svojho zdravého jedálneho lístka, a to zeleninu. Práve dostatok zeleniny vám pomôže ľahšie stráviť porcie mäsa, ktoré si nielen na grilovačkách doprajete. Najmä hovädzí steak vaše trávenie dosť potrápi, takže ak grilujete večer, siahnite radšej po inom mäse, ľahším hydinovým alebo jemnejšej rybe.
3 diétne recepty na letné grilovanie
Všetky recepty si môžete dopriať už od 2. kroku diétneho plánu KetoDiet.
Grilovaný pstruh s cesnakom a listami zeleru

Osvedčené diétne tipy! Ako si užiť leto bez výčitiek?
Letné prázdniny, na ktoré ste sa dlho tešili, sú tu. Čo je však dobré postrážiť si v priebehu uvoľneného leta, aby vaše štíhle krivky alebo skvele naštartované chudnutie neutrpeli? S KetoDiet pre vás máme hneď 3 overené tipy.
1. Neupúšťajte od pravidelnosti
Čo si budeme hovoriť, horúce leto zvádza k poľaveniu. Pre vás, vaše odhodlanie aj štíhlu líniu však bude rozhodujúce vyvarovať sa prípadným pošmyknutiam. A to nielen počas diétneho plánu, ale aj po jeho skončení. Nezabúdajte na to, ako ste sa cítili s nadváhou a nenechajte si svoj nový zdravší režim rozhodiť.
„Dôležité je sa aj mimo domova stravovať pravidelne, jesť 5x denne po cca 3 hodinách. Je nutné strážiť si aj kvalitný pitný režim. Mali by sme sa zaujímať o to, čo jeme, a hlavne o to, ako si rozložiť jedlo v priebehu dňa. Sacharidy zaraďujeme skôr dopoludnia a k večeru ich, naopak, uberáme alebo vynecháme úplne. No a tiež stále nezabúdajme na pravidelnú pohybovú aktivitu. Sama dobre viem, ako je na cestách hocikedy ťažké pravidelne a zdravo sa stravovať. Mám preto vždy v kabelke poruke proteínovú tyčinku, ale aj vrecúško KetoDiet proteínového smoothie, ktoré si za pár minút v šejkeri pripravím,“ hovorí nutričná poradkyňa KetoDiet Martina Dvořáková.
Pokiaľ máte sem-tam o niečo dlhší deň alebo len chodíte spať v lete neskôr, zaraďte jedno na bielkoviny bohaté jedlo navyše. „Nemali by sme chodiť spať prejedení, ale ani hladní. Ideálne by sme mali posledné jedlo zjesť 2 hodiny pred spaním, dokonalý univerzálny návod však neexistuje. Čo vyhovuje jednému, druhému nemusí. Niekto bude spokojný, keď bude jesť 3x denne a iný si dopraje pokojne 6 menších porcií za deň. Vždy je dôležité, aby sme sa cítili dobre. Len tak môžeme nastavený stravovací režim dlhodobo dodržiavať,“ dopĺňa Martina Dvořáková.
Leto je ideálnym obdobím na chudnutie aj preto, že vás v teplom počasí prejde chuť na výdatné jedlá. Základom letnej stravy sú ľahké zeleninové šaláty napríklad s prírodným plátkom hydinového alebo hovädzieho mäsa či s grilovaným syrom. Šaláty si navyše môžete dochutiť domácimi diétnymi zálievkami.

Diétne zálievky na šalát. Skvelé a do 5 minút hotové
Dať si ako olovrant alebo ľahkú večeru čerstvý zeleninový šalát? Super nápad. Vedeli ste však, že keď si do neho pridáte bežný dresing z obchodu, ktorý obsahuje skryté cukry, alebo zálievku s nivou či iným tučným syrom a ešte prihodíte vyprážané krutóny z bieleho pečiva, o diétnom jedle môžete iba snívať?
Nielen v rámci diétneho plánu proteínovej diéty si každý deň doprajete veľkú porciu zeleniny. A ak nie, teraz sa to určite zmení. Spestrite si svoj zdravý jedálny lístok tak, že si pripravíte šalát, na ktorom si naozaj pochutnáte. Tu je pre vás hneď 6 tipov na jednoduché diétne zálievky, vďaka ktorým sa vaše zdravé zeleninové šaláty stanú gurmánskym zážitkom.
Šalátové zálievky od 1. kroku diétneho plánu
Balzamová
- 1 čajová lyžička červeného alebo bieleho balzamového octu alebo ďalšej príchuti (na etikete si však postrážte, aby neobsahoval žiadny pridaný cukor)
- 1 polievková lyžica olivového alebo tekvicového oleja (nemusíte pridávať)
- soľ a korenie podľa chuti
Zázvorová

Ako na pohodový Štedrý deň bez zbytočných kalórií
Ešte než zasadnete k štedrovečernej večeri, čaká vás deň plný rozprávok, radostí, ale tiež množstvo nezdravých lákadiel. Ako sa diétnym prehmatom vyhnúť a užiť si pohodové Vianoce bez pocitu „ťažkého brucha“?
Skúste to napríklad s vianočným harmonogramom, ktorý pre vás pripravila Nikola Nevečeřalová z KetoDiet, a naozaj ľahučkým sviatočným menu.
Štedrý deň krok za krokom
Aby ste si užili Vianoce bez stresu, berte všetko s nadhľadom. Nezáleží predsa na tom, že ste nestihli utrieť prach zo všetkých poličiek, umyť okná a napiecť 20 druhov koláčov. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy sami dobre naladili. Pri tom vám môže dosť dobre pomôcť aj trochu plánovania. Ak máte plány v obľube, zasadnite deň vopred s rodinou k spoločnej večeri a dajte hlavy dokopy. Ako by mali tohtoročné Vianoce prebiehať a kto si čo zoberie na starosť?
Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný vianočný časový harmonogram. Môžete sa napríklad inšpirovať tým naším. Ku každému riadku sa navyše hodí dopísať meno člena rodiny, ktorý bude „kapitánom“ danej aktivity. Aj svoj rozvrh však berte len ako návod, aby ste sa nedostali pod tlak v prípade nezdaru, alebo si do neho pre istotu presné časy nepíšte vôbec a bavte sa.
Vianočný harmonogram

Život bez lepku - 2. časť
Vitajte pri pokračovaní článku o bezlepkovej diéte. V 1. časti ste sa dozvedeli, čo je to lepok, a už viete, aké potraviny, vynechať a ktoré, naopak, do svojej stravy zaradiť v prípade, že nesmiete alebo nechcete jesť lepok. V dnešnom článku sa zameriame na možné úskalia bezlepkovej diéty aj na samotných stravníkov. Potraviny bez lepku sú totiž jedinou účinnou liečbou pre dve z troch skupín ľudí, ktorí si lepok cielene odopierajú.
3 skupiny ľudí, ktorí držia bezlepkovú diétu
Existujú tri skupiny ľudí, ktorí sa radia medzi tzv. „bezlepkárov“ a sú vymedzené podľa dôvodu, ktorý ich vedie k tomu, aby konzumovali bezlepkovú stravu.
Celiatici
Ľudia v tejto skupine trpia chronickým autoimunitným ochorením zvaným celiakia (celiakálna sprue), ktoré sa týka iba jedincov s určitými geneticky danými predpokladmi. Na vznik choroby však nemá vplyv iba genetika. Ďalšími rizikovými faktormi sú stres, extrémna fyzická záťaž a, samozrejme, prísun lepku v strave. Ak lepok pri celiakii konzumujete, vaše telo začne čoskoro bojovať samo so sebou. Presnejšie povedané, váš imunitný systém začne v prehnanej miere vyrábať protilátky proti niektorým bielkovinám a enzýmom, ktoré sú v lepku obsiahnuté, čo vedie poškodzovaniu črevných stien a k tvorbe zápalu.
Celiakia sa môže spustiť v ktoromkoľvek veku a niekedy sa objavuje aj v spojitosti s inými chorobami – napr. cukrovkou alebo poruchami štítnej žľazy.

Týždeň veľkého testovania BILLA
Keďže som na MK nováčik, naozaj som nečakala, že by som práve ja mohla byť jedna z mála vyvolených na testovanie mäska. No možno je to tým, že musím variť takmer každý deň, keďže doma mám tri deti, priateľa a psa a ďalšie dieťa “na ceste”.
Snažím sa, aby bola naša strava pestrá a hlavne musím variť to, čo zjedia najmä deti, nie len my dospelí. Tak isto, nakoľko sa momentálne ešte aj sťahujeme, nemám čas vymýšľať recepty typu “kocka v šmyku”. Potrebujem vždy niečo rýchle, chutné a zdravé.
Moja prvá návšteva prebehla v piatok okolo štvrtej pol piatej. Síce som chladiaci box s výrobkami Slovenská farma našla hneď pár metrov od vstupu do obchodného domu, veľký výber tam nebol. Čo sa týkalo kuracieho mäsa, boli tam posledné dve balenia kuracích krídel, z ktorých sa moje deti asi veľmi nenajedia. Ale našťastie mali hovädzie na guľáš. Tak si hovorím, že to bude asi znamenie. Aby bolo v našom víkendovom guľáši viac mäsa, vzala som aj jedno balenie bravčového. Mäsko malo po rozbalení krásnu farbu, vôňu ako má mať. Nebolo "žuvacie".
Samozrejme to som skúšala až po uvarení. Keďže nemám kotlík, tak som to varila len vo veeeľmi veľkom hrnci. Hodila som tam masť a veľa cibule. Keď bola trošku upražená tak kocky mäska, ktoré som nechala podusiť vo vlastnej šťave. Neskôr som pridala paradajky a papriku a tiež nechala podusiť. Keď už bolo mäsko aj zelenina mäkká, tak som pridala zemiaky a vodu. Tesne pred dokončením korenie a cesnak. Buď sme boli všetci veľmi hladní, alebo bol ten guláš fakt dobrý. Ale zjedlo sa všetko a každému chutilo. Plus taký malý tip. Raz na jedných krstinách si dávali do gulášu čerstvú cibuľku. Je to výborné, odvtedy to ináč nejedávam.
Pri mojej druhej návšteve BILLA som bola veľmi milo prekvapená. Výber kuracieho bol oveľa väčší ako naposledy. Kuracie štvrte, kuracie stehná, kuracie stehná bez kostí a kože, kuracie krídla. Tak isto samozrejme bolo aj bravčové a hovädzie. Asi je lepšie chodiť na nákup ráno. Teraz som bola cca o desiatej. Oslovili mi teda kuracie vykostené stehná, nakoľko je to mäsko šťavnatejšie ako prsia. Mäso malo už zabalené krásnu čerstvú farbu. Tak isto po rozbalení aj pekne voňalo. Nebol tam žiadny závan "staroby", alebo ako by som to napísala. Mäso bolo pekne vykostené. Žiadne zvyšky kostí. Výborne sa s ním pracovalo.
Tak teda som uvarila super jednoduchý recept. Čínu. Postup je nasledovný. Najprv si na panvici, alebo woku opražíme na drobno nakrájanú cibuľku. K tomu si pridáme na rezance nakrájané mäso. Keď je mäsko "urobené" do biela, pridáme mrazenú zeleninu (nejaký mix na čínu), trošku premiešame a povaríme, pridáme na kocky nakrájaný ananás, zmes na chinu ( tiež ju nájdete pri omáčkach, príchuť nechám na výber každému chutí niečo iné) a nakoniec pridávam zmes na čínu v prášku, ktorú si rozmiešam s vodou v sklíčku od omáčky, aby nič nevyšlo na zmar. Medzitým som si dala variť ryžu. Chcem podotknúť, že mäso bolo vážne šťavnaté a samo o sebe malo výbornú chuť aj bez dochucovania.
Helou helou už je vonku trochu chladnejšie takto večer prejem🌜 naozaj len o trochu, no som vďačná aj za to 🙏
Zrovna dnes som si v tom horku spomenula ako som v 9 mesiaci v -18 stupňoch❄ kráčala z poradne a na jednu sekundu ma aj schladilo 🙈
A tak si vravím,že zas v zime s láskou budeme spomínať na toto teplo 🌞
Keď sme pri 🤰 a 👶 ako je to/ bolo/bude u vás v čase podávania príkrmov cca do 1 roka?
Preferujete doma varené alebo radšej si kúpite?
Ja si radšej spravím doma varené. Teraz je podľa mňa ideálny čas.... BILLA nám ponúka ovocie a zeleninu, ktoré sú od slovenských dodávateľov.... a koniec koncov ohromne ma o baví 🙂 Malý je riadny jedák tak vždy ma poteší keď všetko spapá, ale nezatracujem ani kupované... v týchto teplách by som sa neodvážila si doma uvariť a mať to v kočíku napr. počas výletu 😨
Príďte sa za nami do skupinky https://www.modrykonik.sk/group/9734/ , kde si môžme posúvať aj tipy na príkrmy pre tých najmenších 👶👍
#billa #prikrmy #recepty #ked_uz_nevies_co_varit #maly_jedak

10 receptov na jednoduché a zdravé prvé príkrmy
Približne od 4. až 6. mesiaca (záleží od toho, či je dieťatko dojčené alebo nie) môžete svojho drobca začať postupne oboznamovať s prvými príkrmami.
Na začiatku by malo ísť o jednoduché a jedlozložkové pyré a kašičky. Prvé detské príkrmy by mali byť zložené z jemnej zeleniny, ovocia či obilnín. Odporúčame začať jednou prísadou denne a novú chuť zavádzať najskôr až so štvordňovým odstupom. Ako prvé príkrmy môžete zavádzať napríklad jablko, banány, mrkvu, broskyňu, nektarinky, zemiaky, sladké zemiaky, kaleráb, tekvicu, cuketu, cviklu či špenát. Z obilnín zas ryžu, kukuričnú krupicu či pohánku.
Jablkové pyré
Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie prvé príkrmy patrí práve jablkové pyré. Mnohé mamičky ho volia ako pokus číslo 1. Vyberajte najmä sladšie druhy (Gala, Golden Delicious).
POSTUP:Jablčká uvarte nad parou domäkka (12 - 15 minút). Rozmixujte dohladka pomocou kuchynského robota alebo v mixéri. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete pridať niekoľko lyžičiek dojčenskej vody.
Hráškové pyré

Jahodové želé
Moje deti majú najradšej palacinky s jahodovým želé. Keďže jahody máme svoje vypestované, želé si robíme. Nenáročný recept, zvládne aj začiatočník.
POTREBUJEME
- 1 kg jahôd
- 1 sáčok želírovacieho prípravku (ak ho nedáme, nebude želé, iba klasický džem)
- 1 lyžica kys. citrónovej
- 0, 5 kg kryštálového cukru
- hrniec s dvojitým dnom ( aby spodok neprihorel)
- mixér
- varecha
- naberačka
- fľašky s viečkami
POSTUP
Jahody najprv povážime, aby sme vedeli koľko čoho dať. (Ja mám až 4kg)
Umyjeme a potom odstopkujeme. Niekto to robí opačne, ale tie jahody sú potom v rukách ako blato.

Bazový sirup
Každý rok si vyrábame sirup z bazy. Baza nám kvitne priamo pod oknami, dokonca aj medovka a mäta je z našej záhradky. Najlepšie letné osvieženie pre moje deti a samozrejme aj pre nás dospelých. Pritom recept je veľmi jednoduchý.
POTREBUJEME
- 30 ks bazových kvetov ( ja už dávam iba od oka)
- 1 - 2 citróny
- 3 stonky čerstvej mäty
- 3 stonky čerstvej medovky
- 2 l vody
- 1 kg kryštálového cukru
- miska
- sitko
- gáza alebo plienka
- hrniec, nádoba, varecha
- 1 kávová lyžička kys. citrónovej
Ak nemáte mätu ani medovku, nič sa nedeje. Môžete kľudne vynechať.
POSTUP
Necháme zovrieť 2 l vody a následne ju necháme vychladnúť. Bázu si preložíme do nádoby.

Recepty z bazových kvetov na pitie, jedenie aj liečenie
Najobľúbenejším receptom z bazy je nesporne bazový sirup. Z kvetov tohto liečivého kríku ale pripravíte aj hlavné jedlo, liečivú masť či osviežujúce šampanské.
Koncom mája rozkvitnú biele až bieložlté kvety bazy a aj nevšímavých upútajú svojou charakteristickou vôňou. Baza nie je len obyčajný krík, rastúci už aj na sídliskách. Je to všestranná liečivá rastlina.
Bazový sirup a čaj vynikajúco chutia a osviežujú. Zmierňujú ťažkosti s dýchaním. Majú močopudný účinok, čím pomáhajú pri problémoch s močovými cestami, opuchmi, ako aj telu zbavovať sa toxínov. Zlepšujú pružnosť ciev a jemne znižujú krvný tlak. Dojčiace mamičky poteší, že baza podporuje tvorbu materského mlieka.
Plody pomáhajú pri bolestiach nervového pôvodu, vyskočenej platničke, bolesti hlavy.
Obklady z listov urýchľujú hojenie modrín, popálenín a rán, sušené zastavujú krvácanie z nosa.
Kôra pôsobí ako preháňadlo.
Bieliace účinky bazy sa využívali pri čistení pokožky a zosvetľovaní pieh.
Kedy zbierať kvet bazy?

Semienka chia sa tešia obľube, dennú dávku však neprekračujte
Potrebujete znížiť krvný tlak? Máte náročné zamestnanie a potrebujete doplniť energiu?Usilujete sa schudnúť? Snažíte sa do tela dostať vlákninu alebo vápnik? Ste vyčerpaná a chcete zvýšiť koncentráciu a pozornosť?
Ak ste aspoň na dve otázky odpovedali okamžite slovkom „áno“, odporúčam vám dozvedieť sa niečo viac o tejto zaujímavej potravine. Vzhľadom je podobná nášmu maku a jej konzumácii prepadol celý svet.
Kde sa vzali chia semiačka
No, ony tu boli vždy. Poznali ich už staré civilizácie Aztékov a Mayov, ale aj ostatní obyvatelia strednej a južnej Ameriky. Tí si ich cenili veľmi vysoko, pre niektoré kultúry to bolo dokonca posvätné jedlo. Pestovanie chia rastliniek je značne náročné, vyžaduje určitú klímu a určitú nadmorskú výšku. Nepoužívajú sa pri ňom žiadne pesticídy alebo iné umelé hnojivá, taktiež žiadne urýchľovače rastu. Chia (Salvia Hispanica L.) by sa teda dali nazvať aj biopotravinou. Je až zvláštne, že boom chia semienok v Európe nastal iba v posledných rokoch a že nám tak dlho boli skryté.
Čo obsahujú chia semienka?
- 5-krát viac vápnika ako sa nachádza v mlieku,
- 2-krát viac bielkovín ako obsahujú ostatné semená,
- 2-krát viac draslíka ako majú banány,
- 3-krát viac antioxidantov ako sa nachádza v čučoriedkach,
- 3-krát viac železa ako v špenáte,
- najvyšší obsah Omega 3 a 6 mastných kyselín,
- množstvo vlákniny


































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































