Energetické potreby a stravu v treťom trimestri tehotenstva je potrebné mať pod kontrolou. Práve s treťom trimestri gravidity plod najmä rastie a dozrieva. V tomto období je teda dôležité zvýšiť energetické nároky na stravu, aby bola zabezpečená dostatočná výživa zrejúceho plodu. Energetické potreby sa zvyšujú cca o 450 kcal/deň (1885 kJ/deň).
Rastúce bábätko potrebuje celý rad stavebných látok, akými sú bielkoviny, minerálne látky, vitamíny a esenciálne mastné kyseliny. V tomto období je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem vápnika, horčíka, jódu, železa a zinku. Nemenej významný je aj príjem vlákniny, ktorá pomáha čistiť črevá od cudzorodých látok a zároveň je prevenciou proti zápche, ktorá v tehotenstve potrápi snáď každú mamičku. V III. trimestri tehotenstva sa kladie veľký dôraz na príjem esenciálnych omega-3 -mastných kyselín. Omega-3-mastné kyseliny významne posilňujú centrálnu nervovú sústavu bábätka, stabilizujú tehotenstvo a chránia pred predčasným pôrodom.
Pravidlá výživy v treťom trimestri tehotenstva

- Obilniny, cestoviny, pečivo, ryža: 3 - 6 porcií/deň (1 porcia = plátok chleba, 125 g prílohy - cestoviny, ryža).
- Ovocie a zelenina: aspoň 5 - 7 porcií/deň (zelenina: 3 porcie denne; z toho 1 surová; ovocie: 2 porcie denne; z toho 1 surová).
- Mäso, vajcia, strukoviny, mliečne výrobky, orechy, semienka: celkom 4 - 6 porcií/deň (1 porcia = 80 - 100 g mäsa - vážené v surovom stave, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 55 g syra).
- Ostatné: 10 - 40 g voľného tuku.
Počas tehotenstva je nevhodné, aby žena hladovala, pila alkohol, drogy a iné nevhodné lieky.
Význam a príjem dôležitých látok v III. trimestri tehotenstva
Bielkoviny
- Materiál pre stavbu tkanív, buniek, tvorbu tráviacich štiav, hormónov a obranných látok.
- V tehotenstve sú bielkoviny dôležité pre rast plodu, placenty, maternice a prsníkov.
- Denný príjem = 0,8 - 1,0 g bielkoviny na 1 kg optimálnej telesnej hmotnosti; v tehotenstve je potrebné navýšiť príjem o 10 - 16 g bielkovín na deň.
- V poslednej fáze tehotenstva prijíma plod v tele matky až 9 g bielkovín denne.
- Príklad : U ženy s hmotnosťou 60 kg sa rovná optimálny denný príjem bielkovín 400 g chudého hovädzieho mäsa v prípade, že by nekonzumovala nič iné. Ak sa konzumujú strukoviny, orechy, semienka, obilniny a mliečne výrobky, malo by stačiť denne 180 - 250 g mäsa.
Cukry (sacharidy):

- Významný zdroj energie a nevyhnutná súčasť stravy tehotných žien.
- Najmenej 55% denného príjmu energie by malo pochádzať z rôznych druhov sacharidov (obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny).
- Vysoký príjem: potláča rast placenty, nižšia pôrodnú hmotnosť bábätka.
- Nízky príjem: pokles pozornosti, zníženie telesného a duševného výkonu.
- Medzi vhodné potraviny patria: oriešky, celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky.
- V poslednej fáze tehotenstva sa denná potreba sacharidov zvyšuje na 398 g / deň (bežný príjem = 321 g / deň).
Vláknina:
- Ochraňuje pred zápchou.
- Viaže na seba toxické látky.
- Znižuje hladinu cholesterolu.
- Ochraňuje pred vznikom civilizačných nákaz3.
- Navodzuje pocit sýtosti.
- Denný príjem pre tehotné a dojčiace: 30g / deň.
- Zdroje: ovocie, zelenina, obilniny, zemiaky, strukoviny)
Tuky:
- Tepelný izolátor.
- Zjemňujú chuť potravín, uľahčujú žuvanie a prehĺtanie.
- Zdroj esenciálnych mastných kyselín.
- V tehotenstve je príjem tuku dôležitý pre normálny vývoj plodu, vývoj mozgu a ostrosť zraku.
- Počas dojčenia11 ovplyvňuje tuk kvalitu a zloženie materského mlieka.
- Vysoký príjem: riziko vzniku nadváhy/obezity.
- Denný príjem: 30% z denného príjmu.
Esenciálne mastné kyseliny:
- Dôležité pre správnu funkciu imunitného systému mamičky i plodu.
- V tehotenstve je príjem dôležitý pre správny vývoj mozgu plodu, ochranu pred potratom3 a nízkou pôrodnou hmotnosťou plodu.
- Zdroje: rôzne druhy olejov, napr. olej repkový, slnečnicový, olivový, sójový, konopný; ďalej hydinové mäso, ryby (makrela, losos, pstruh, sleď), ľanové semienko1 a vlašské orechy.
Vápnik a horčík:
- V tehotenstve a najmä v III. trimestri je zvýšený nárok na príjem vápnika a horčíka. Ich deficit sa podieľa na vzniku tehotenských problémov - bolesti kĺbov, kŕče (najmä v lýtkach), hypertenzia a meniacich sa nálad. Dostatočný príjem týchto dvoch minerálov je dôležitý ako prevencia vzniku preeklampsie3 a ochrana pred predčasným pôrodom6.
- Vápnik a horčík pôsobia ako antagonisti (súperi). Je dôležité príjímať ich spoločne.
- Dôležité: 3 týždne pred očakávaným termínom pôrodu7 by sa malo doplňovanie vápnika s horčíkom aj ďalšie vitamíny vysadiť, aby neboli ovplyvnené pôrodné kontrakcie.
Zinok:
- Potrebný pre rast, vývoj plodu a placenty.
- Stabilizuje tehotenstvo.
- Ovplyvňuje pôrodnú hmotnosť novorodenca.
- Zdroje: otruby, vajíčka, orechy, cibuľa, kôrovce, slnečnicové a tekvicové semienka
Vitamín D:

- Zabezpečuje vstrebávanie vápnika.
- Nevyhnutný pri tvorbe kostry plodu.
- Zdroje: slnečné lúče, mlieko, vaječné žĺtky, maslo, olej z tresčej pečene
Vitamín C:
- V treťom trimestri je jeho príjem nevyhnutný najmä pre syntézu kolagénu u plodu a posilnenie imunity.
- Odporúča sa prirodzený príjem z ovocia a zeleniny.
Probiotické kultúry:
- Pomáhajú črevnej sústave chrániť organizmus pred negatívnym rastom kvasiniek a zápaly pošvy, čo je v tehotenstve veľmi dôležité.
- Zníženie výskytu alergií u detí1.
- Zníženie rizika nadváhy.
- Napomáhajú ľahšie redukciu hmotnosti po pôrode.
Viac o strave v treťom trimestri tehotenstva na modrykonik.sk
Použité zdroje:
- MÜLLEROVÁ D. Výživa těhotných a kojících žen
- HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení
- HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících
- http://www.margit.cz/strava-pro-tehotne/